Recapătă-ți energia prin post!

Home $ Articole $ Recapătă-ți energia prin post!

by | Dec 14, 2014 | Articole

Arta postului este o tradiție veche, practicată de mii de ani, din diferite şi felurite motive, fie religioase, fie medicale. Precum se știe, postul înseamnă renunțarea la orice lucru legat de trup, mâncare sau băutură, pentru un timp mai scurt sau mai lung. Rolul postului în religie este de creștere spirituală, purificare, cu sacrificiu și slujire.  Pe lângă sensul lui spiritual, postul este folosit de mulți ani și în medicină: pentru a vindeca boala de toate tipurile, de întinerire, curățare sau ca o sursă bună de energie.

Postul are beneficii și din punct de vedere alimentar. Corpul nostru trebuie să lucreze din greu pentru a digera alimentele – mai ales cele de origine animală – și are nevoie de multă energie. Dar în timpul postului corpul nostru nu trebuie să lupte și să-și piardă energia cu digestia, putându-se astfel concentra pe lucrurile importante, ca dezvoltarea cognitivă si spirituală. Postul devine o sursă de energie pentru creierul nostru, pentru o gândire lucidă, cu discernământ clar, pentru o voință mai puternică să ducem la bun sfârsit toate deciziile luate cu sufletul curat și mintea lucidă. Pentru mulți dintre noi postul cu fructe și legume a devenit o formă de viață, pentru că au fost descoperite beneficiile unei hrane cu sursă de energie din belșug. Acesta este motivul pentru care alimentația raw-vegană este foarte nutritivă. Cele mai multe produse alimentare raw-vegane sunt pline de vitamine și minerale proaspete, care ajută la digestie. Mâncarea gătită sau fiartă își pierde vitaminele și este grea pentru sistemul nostru digestiv. Alimentele crude, în starea lor naturală, negătite şi neprelucrate se constituie în forma cea mai sănătoasă pentru organism. De aceea, se recomandă în timpul postului să mâncăm cât mai multe fructe și legume în starea lor naturală. Organismul nostru se va reînnoi, vom fi mai viguroși, mai sănătoși, mai plini de viață și nu numai: vom fi mult mai fericiți!

Este recomandabil, deci, să-i dăm sistemului nostru digestiv câte o pauză din când în când. O să fie recunoscător!

Postul însă nu înlocuiește o dietă sănătoasă. Deci, dacă ne decidem să mâncăm de post, trebuie să planificăm o dietă cu alimente nutritive. Postul nu este o metodă de a repara o dietă deja stricată. Dacă vrem să menținem o sănătate cât mai bună, este important să mâncăm sănătos și în afara perioadei de post. Trupul nostru percepe postul ca un mesaj de nou început, părăsirea celor vechi, dar și aducerea a ceva nou… Postul este modul perfect de a introduce obiceiuri noi – și sănătoase, în primul rând – în alimentația și în viața noastră.

Fie că decidem să adoptăm un post vegetarian, vegan sau raw-vegan, varietatea de mâncăruri este foarte mare. De aceea, vă recomandăm să încercați câteva dintre mâncărurile de la Samsara Foodhouse: salată cu cartofi şi mazăre – specialitate vegetariană, cuşcuş oriental – vegană și bombonele cu cocos şi ghimbir – desert raw-vegan.

Mănâncă sănătos și gustos (și de post)!
Noémi Kristof

Samsara Foodhouse
Adresă: Stephan Ludwig Roth, 5
Website: http://samsara.ro/foodhouse/
Facebook: http://goo.gl/5bezMY

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!