Bye Bye Stud Academy

Home $ Articole $ Recomandări $ Bye Bye Stud Academy

by | Apr 24, 2015 | Recomandări, Știri Cluj

Recent s-a lansat Bye Bye Stud Academy, un program de formare profesională și inserție a tinerilor pe piața muncii, despre care noi am fost curioși să aflăm mai multe. Tinerii sunt principalii vizitatori ai site-ului ClujLife, în special studenții, așa că pe lângă recomandările pe care vi le putem face în vederea ieșirilor, credem că un astfel de subiect, mai serios, ar fi la fel de interesant pentru voi.

Am discutat mai multe cu Vlad Buzoianu, absolvent al Facultăţii de Business din Cluj-Napoca, cel care sta în spatele acestui proiect.

“Ideea proiectului a apărut la Cluj Business Forum, acum doi ani, și vizează legatură între angajator și potențiali angajați, mai precis între companiile din Cluj-Napoca și studenți. Știam că este loc de mai bine și că se poate face o legatura mai buna între studenți și companii. Au fost multe demersuri, specifice pe zona lor, însă noi am venit cu un proiect complet.” – declară Vlad.

Chiar dacă nu mai ești student, poți rămâne prezent pe site, iar pe lângă joburi mai sunt și internship-uri, școli de vară, absolut toate programele educaționale paralele oferite de către mediul privat.
Practic, prin Bye Bye Stud Academy se face matching între angajator și posibil angajat, iar pe lângă asta se mai oferă consiliere, testări de aptitudini sau de personalitate, toate aceste servicii find gratuite.

“Proiectul se diferențiaza de o firma de HR sau de un simplu portal de joburi. Noi promovăm atât joburile companiilor, cât și resursa umană, accentul fiind pus pe oameni. Urm[torul pas ar fi creşterea vizibilităţii şi a impactului proiectului. În acest scurt timp de la lansare am reuşit să trimitem studenţi în internship la companii puternice, iar unii studenţi au fost deja angajaţi.” – Vlad

Studenţii care deja au început internship-uri sau au fost angajati sunt boboci, anul 2 sau 3 sau chiar absolvenţi.

“Putem observa că sunt studenţi preocupaţi în direcţia aceasta încă din primul an de facultate.” – Vlad

Focusul este pus pe site, nu vor avea loc târguri de joburi, practic site-ul fiind un târg 365, iar o altă diferenţiere se datorează prezenţei fizice prin ambasadori în facultăţi. Cei care se înscriu pe site ajung într-o bază de date imensă de >80.000 de studenţi din Cluj. În ceea ce priveşte evenimentele, Bye Bye Stud Academy se va focusa pe traininguri şi pregătiri pe care le vor oferi, dincolo de portalul de joburi.

“Avem trei curicule. Prima curiculă, cea basic care se numeşte “Future Candidate”, în care îi ajutăm pe studenţi să-şi facă CV-ul, să-i testăm, le facem consiliere în carieră, trimitem CV-urile lor la companii către care îi îndemnăm să meargă ş.a.m.d. A doua curiculă este “Profesional YOUth”, în care îi specializăm deja pe marketing, vânzări, negocieri, evenimente şi absolut orice şimţim că li se potriveşte. Prin a treia curiculă le oferim modele, adică îi punem faţă în faţă cu un profesionist la cel mai inalt nivel, local sau naţional. Spre exemplu, luna aceasta se vor întâlni cu un manager de la iQuest, luna viitoare cu CEO de la o altă companie locală, în fiecare lună oferim astfel de ocazii, pe care personal le consider rare. Suntem foarte recunoscători că astfel de oameni sunt încrezători şi dispusi să-şi sacrifie timpul pentru tineret.” – Vlad

Deşi nu a fost în plan, proiectul a devenit un program open source. Dincolo de traininguri şi tot ce a pregătit Bye Bye Stud Academy, programul evoluează şi din prisma companiilor partenere, multe dintre acestea dorind să se implice prin alte traininguri dedicate pentru viitori posibili angajaţi care să aibă acces la traineri la nivel corporate. Bombardier, iQuest sau Office Depot se numară printre astfel de companii interesate de implicare.
Proiectul este deschis şi poate evolua în multe direcţii, pasul următor fiind abordarea altor oraşe universitare din ţară, unde deja partenerii corporate sunt prezenţi pe piaţă.

“În mode cert este un proiect de scară naţională dar momentan facem paşi mici. Important este să iasă bine pe plan local, pentru ca apoi să ne putem lăuda că este un proiect pornit de la Cluj.” – Vlad

Din păcate, statisticile AJOFM arată că la Cluj avem cea mai mică rată de angajare a tinerilor din Romania. Sperăm ca în câţiva ani cifrele să se schimbe.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!