Cum a fost la Noaptea Devoratorilor de Publicitate 2016

Home $ Articole $ Cum a fost la $ Cum a fost la Noaptea Devoratorilor de Publicitate 2016

by | Nov 27, 2016 | Cum a fost la

Noaptea Devoratorilor de Publicitate a adunat aseară la Cinema Florin Piersic câteva sute de clujeni pasionați de advertising, dar și amatori de râsete și spoturi publicitare. Evenimentul are ca scop promovarea publicității ca artă și formă de divertisment deopotrivă.

În fața cinematografului fumează multă lume. Înăuntru, toți se grăbesc să-și cumpere ceva de băut sau de ronțăit. Miroase a cafea și a popcorn, semn că urmează o noapte întreagă de vizionat filme. Poate nu chiar o noapte întreagă, dar de la ora 20 până după ora 3 dimineața. Așa că fiecare se „antrenează” în felul său pentru maraton, mai ales că următoarea pauză este peste o oră și jumătate – reclamele sunt împărțite în patru calupuri cu durata de o oră și jumătate fiecare, iar între acestea 20 de minute de pauză.

După ce trece de ora 20, pe scenă apare Nicu Bendea, prezentatorul și invitatul evenimentului. Îi invită să intre și pe cei care încă nu sunt în sală, de aici pornind glumele despre ardeleni și punctualitate. Momentul de stand-up comedy lasă tot publicul râzând și pregătit pentru prima porție de reclame, cu promisiunea lui Bendea că va reveni pe scenă în pauze.

Reclamele adunate sunt din toate colțurile lumii, de toate genurile, la fel și fel de produse sau servicii, cu mesaje clare sau mai vagi. Publicul este foarte prezent și implicat, reacțiile sunt de la hohote de râs, la suspine, clasicul „awww” sau un „ok” confuz. Din când în când, în jur auzi oamenii cum șoptesc, încercând să ghicească la ce este reclama care rulează.

Deși majoritatea spoturilor prezentate sunt realizate în 2015 și 2016, s-au remarcat și unele clasice din anii ’70 sau ’80. Vorbind de reclame vechi, o surpriză a maratonului a fost prezentarea primei reclame TV, din Iugoslavia anului 1926. Filmarea alb-negru, ritmul lent, filmul mut, cu replicile scrise și povestea, toate au contribuit la nerăbdarea publicului de a afla produsul căruia i se făcea reclamă. Răspunsul la care nimeni nu se aștepta: pastă de dinți!

Din sutele de spoturi prezentate nu puteau să lipsească și cele care atrag atenția la problemele majore ale societății și care încurajează schimbarea. Temele care i-au făcut pe cei din public să reflecteze mai profund după ce au zâmbit la sfărșitul filmulețului ar fi consumul de alcool la volan, utilizarea telefonului în trafic, protejarea naturii, diminuarea risipei de apă și mâncare, descurajarea xenofobiei, a rasismului și a stereotipurilor în general.

Câteva calupuri au fost dedicate unor teme foarte prezente în reclame în ultimul timp: egalitatea drepturilor pentru gay, Star Wars și, desigur, pisicile. Nu puteau lipsi nici emoționantele reclame de Crăciun, mai ales că suntem deja în atmosfera specifică.

La final, printre sutele de spoturi strânse din toate colțurile lumii, număr și 11 românești. Unele cunoscute, altele mai puțin, toate i-au surprins pe cei din sală, care nu s-ar fi așteptat să le vadă.

La 3 și ceva, luminile se aprind, domnul Bendea ne spune că suntem maratoniști adevărați și cei rămași (poate nu mă credeți, dar cam jumătate sau mai mult) se ridică ușor, căscând, cu paharul de cafea în mână, dar cu zâmbetul pe buze și cu satisfacția de a rezista până la sfârșit.

Voi ați fost la Noaptea Devoratorilor de Publicitate? Cum vi s-a părut?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!