5 lucruri pe care le poți face la bibliotecă în afara sesiunii

Perioada de coșmar a trecut în sfârșit, ești un om liber din nou! Dacă până recent nu îți mai aduceai aminte cum era viața ta înainte de sesiune, acum îți permiți să dormi cât vrei, să ieși în oraș când ai chef, să te petreci și nu în ultimul rând, să ajungi la zi cu toate serialele pe care le-ai lăsat în urmă. Dacă ești în primul an ca și mine, ai trecut printr-o perioadă în care ai fost revoltat zi de zi că nu te-a anunțat nimeni că viața la facultă nu e chiar atât de roz. Ai lăsat totul pe ultima sută de metri și, timp de cel puțin 3 săptămâni, te-ai mutat la BCU (Biblioteca Centrală Universitară “Lucian Blaga”)… “că poate dacă îi văd și pe alții că învață, mă motivez și eu”.

A fost greu, a fost stresant, dar faptul că te-ai întâlnit zi de zi cu colegii la bibliotecă ca să învățați, te-a făcut inevitabil să te atașezi de acest loc. Genul ăla de atașament care te-a lăsat cumva rece în seara de dinaintea ultimului examen, când ai părăsit biblioteca. Fii sincer, în primele 2-3 zile după examene, încă ți-a venit să mergi la bibliotecă, sau, cel puțin, te-ai întrebat: “Acum ce mai fac cu viața mea?” Ei bine, dacă și tu, ca și mine, simți melancolia “post-sesiune”, am pentru tine o listă de 5 lucruri pe care le poți face în perioada următoare la bibliotecă, în calitate de om liber.

1) Petrece câteva ore în sala de ziare și de reviste

Sala „Gheorghe Barițiu”, pe care tu probabil ți-o amintești după numele de „sala de ziare și de reviste” este unul dintre cele mai cool locuri din bibliotecă. Pe lângă că arată super bine în interior (cozy și luminoasă), e locul perfect unde poți să te pui la curent cu tot felul de subiecte de actualitate de peste tot din lume. De la politică (aici mi-a atras atenția o revistă care îi avea pe copertă pe Trump și Putin), până la arte, muzică, psihologie, lgbtq+ și multe altele. Ia-ți cafeaua și pofta de cunoaștere, entuziasmul te așteaptă la bibliotecă!

Ceva m-a atras și mă va atrage întotdeauna mai mult spre reviste decât spre cărți. Dacă ești un devorator de cultură generală, o să iubești întotdeauna genul ăla de articolele pe care și le poate închipui și scrie un singur om. Subiectele mai rar dezbătute și varietatea culturală concentrate într-o povestioară de doar câteva pagini. Sala de reviste e bârlogul perfect pentru genul acesta de oameni.

2) Profită de un moment de liniște, departe de cămin

Oricât de mult ți-ar plăcea viața la cămin, din când în când ai nevoie de un moment de liniște. Pentru acele zile în care nu ai chef să socializezi sau să îi auzi pe colegii tăi de cameră, BCU îți vine în ajutor. Ia-ți o cafea, laptopul și pregătește-ți un film fain; orice sală alegi, liniștea e garantată. În plus, acum poți să savurezi cu adevărat momentul în care nu ai nicio altă responsabilitate pentru facultă și să îți realizezi visul ăla pe care l-ai avut adesea în timpul sesiunii „vreau să stau aici și să nu fac nimic!”.

3) Urmărește apusul din sala “Lucian Blaga”

Pe lângă arhitectura unică a bibliotecii și „peisajele” demne de Instagram de la fiecare etaj, am găsit locul ideal pe care vrei să îl ocupi dacă mergi la BCU. Prima dată când am mers la bibliotecă, toate sălile erau full. Bineînțeles că nu am prins loc în aceeași sală cu prietenele mele, în schimb, am primit un loc izolat,  în fața geamului mare care dă spre piață. Toată supărarea mi-a trecut de îndată ce am observat priveliștea din fața mea. Cu căștile în urechi și cu temele în față, mi-a venit greu să mă mai concentrez pe ce avea de fapt de făcut, pentru că dintr-o dată m-a fascinat mai tare felul în care se mișca orașul. Și cum apunea soarele peste el. Clujul de sus arată mai spectaculos decât îți imaginezi, și dacă stai destul de mult la biblioteca, o să vezi cât de fain arată trecerea de la zi la noapte. Un adevărat spectacol. Plus: poze, poze, poze.

4) Stai la o cafea pe canapelele din hol

Cafea, cafea, cafea. Se pare că lumea unui student obișnuit se învârte în jurul cafelei. Poți să trasformi o ieșire oarecum costisitoare în oraș într-o ieșire mai economică la BCU. În plus, cafeaua lor nu e chiar atât de rea, mai ales dacă o savurezi pe una dintre canapelele de pe hol, pe care visai să stai (sau să dormi) zile întregi când erai în sesiune. Acum poți să te reunești cu gașca din facultă și să vă adunați la o cafea la BCU. Uită de cafenelele alternative dotate cu mini biblioteci. Acum ați schimbat regulile. Cine e mai intelectual decât voi?

5). Interacționează și cunoaște lume nouă

În ultimii ani, Clujul a devenit un oraș tot mai preferat de către studenții străini. Fie că sunt la drept sau la medicină, pe majoritatea o să îi găsești la BCU. Dacă ești sociabil și iubești să îți faci prieteni noi, poate că ar fi o idee bună să ieși din zona de confort și să cunoști niște francezi, englezi sau nemți. O prietenie multinațională o să te ajute să te dezvolți din mai multe puncte de vedere. Nu uita, cu un zâmbet începe orice poveste frumoasă.

Nu trebuie să fii un împătimit al lecturii ca să te simți bine la bibliotecă. Totul ține de felul în care știi să apreciezi frumusețea cunoașterii și de felul în care alegi să îți petreci timpul liber (ai aici mai multe recomandări). Clujul este un oraș mare și plin de oportunități. Alege să experimentezi fiecare opțiune și găsește ceea ce ți se potrivește cel mai bine. Anii de studenție sunt cei mai prețioși, așa că profită din plin! Coffee first and then the world, ne vedem la bibliotecă!

Tags: bcu | biblioteca

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!

Share This