Cu longboard-ul prin Cluj

Home $ Articole $ Recomandări $ Cu longboard-ul prin Cluj

by | Jul 5, 2017 | Recomandări, Sport

De la o vreme mă tot bate un gând: să-mi cumpăr un longboard. Şi, indecisă din fire cum sunt, am zis să iau Clujul la pas şi să văd nişte păreri legate de treaba asta. Ei bine, nu a fost chiar la pas, mai mult am „stalkerit” oameni pe Facebook şi m-am băgat neîntrebată în seamă: Hey, am văzut că ai longboard, cum e?

E incredibil cât de mulţi oameni au vrut să vorbească cu mine şi să-şi împărtăşească părerile. Special thanks to Anna, care m-a infiltrat în grupul de Facebook al longboard-iştilor din Cluj. De acolo, totul a fost clar: îmi trebuie longboard. Şi îmi trebuie acum.

Curiozităţile mele au fost simple: cum a început povestea lor cu longboard-ul şi dacă şi de ce l-ar recomanda şi altora. Şi pentru că-s pusă mereu pe şotii, am vrut să aud şi nişte poveşti amuzante petrecute cu/lângă placă.

#earthwinglongboards #earthwingnyc #hawgswheels #earthwingskateboards #earthwingskates #calibertrucks

A post shared by Alex M. (@alexheathfm) on

Începutul

”Prima dată m-am apucat la 13-14 ani, când mi-am luat un skateboard chinezesc (RCO), căruia i-am înlocuit roțile cu unele de la patine cu rotile, din alea vechi. Pe atunci nu ştiam de longboarding, dar îmi plăcea să îmi dau drumul pe dealuri abrupte, pe care nu cred că m-aș mai da acum… Apoi a urmat o pauză lungă şi m-am reapucat acum pentru a face sport și pentru a mă deplasa rapid prin oraş. Faci 25 de minute de la Clăbucet până la Facultatea de Litere, ceea ce înseamnă că dimineaţa ajungi mai repede decât un tramvai.” (Octavian)

”Totul a început într-o pauză mare, când eram la liceu. Am găsit pe Youtube videoclipul unei melodii, mai exact Dub FX – Made. Atunci era “la moda” stilul ăsta de skater-emo-weirdo, dar bineînţeles, pentru o fată era „absurd” să te apuci de skate. Asa că, atunci când am văzut videoclipul de care vorbeam, am zis “ce taaare, şi eu vreau”. Şi uite că acest “şi eu vreau” chiar a fost realizat. Cu paşi mărunți. Ţin minte că mergeam cu prietena mea cea mai bună, cu care împărtăşesc această pasiune, pe cele mai “nepopulate” străduțe din Cluj, cu cele mai ieftine skate-uri din Kaufland, să învăţăm să ne ţinem echilibrul pe o placă. A ajutat şi a făcut datul pe longboard mult mai uşor.” (Anca)

”Am început să mă dau pe longboard cam prin 2011. Deja mă dadeam pe skateboard normal de street (adică skate-ul clasic de trickuri) de vreo 12 ani. Ideea era că prietena mea de atunci stătea în cartierul Iris și eu în Manastur și, deși voiam uneori să mă duc până la ea cu skate-ul normal, știam că ar fi un chin. Asta din cauză că rotile de skate de street sunt dure și mici ca diametru, deci nu potrivite pentru trotuare sau suprafețe mai puțin netede și nici pentru distanțe mai mari. Spre norocul meu, un prieten avea un longboard profi prin preajmă odată și i l-am cerut să văd cum e. M-am dat puțin și mi-am dat seama că e exact ce voiam pentru plimbat pe orice fel de asfalt sau beton de prin oraș. De atunci mă dau cu plăcere pe toate felurile de skateboard-uri: lungi, scurte, cruisere, de scheme, orice.” (Alex)

On the road again #raynelongboards #rayneskateboards #raynelongboard #hawgswheels

A post shared by Alex M. (@alexheathfm) on

Recomanzi? Da sau ba?

”Recomand longboarding-ul la toată lumea, de la mic la mare. Anul acesta schimb prefixul cu 4, deci anybody can do it. Longboard, skateboard, surfboard, toate reprezintă simbolul global al relaxării. Try it! You’ll find out on your skin or bones :)).” (Mihai)

”L-as recomanda din tot sufletul la cât mai multă lume, în special pentru sentmentul de libertate pe care îl ai când ești pe ea, și pentru amintirile pe care le colectezi. Nici nu mai spun de colectivul absolut minunat care se creează în jurul acestui sport.(Anna)

”Da, l-aș recomanda și altor persoane. Fie că nu s-au mai dat niciodată pe un skateboard, fie că sunt foști sau actuali skateri de street (trickuri). Este un foarte bun mijloc de transport pe distanțe mici, medii, chiar și lungi și merge frumos și lin. E acolo printre bicicletă și trotinetă ca utiliate la transport, să zic așa, cu un avantaj că nu trebuie să îl legi afară când trebuie să intri pe undeva, îl poți lua în mână cu tine peste tot.” (Alex)

Longboarding-ul e versatil, poți să te plimbi sau să te grăbești cu el. Pentru că nu ai ghidon, frâne sau viteze, călătoria devine mai palpitantă. (Octavian)

Povești funny cu / de pe longboard

”Eu cu o prietenă ne plimbam chill cu plăcile pe Eroilor, iar un copil, extrem de simpatic, a venit către prietena mea și a întrebat-o dacă și-a scos masa cu roți la primbare. Mulți oameni care ne vedeau strigau woow, uite un skateboard lung”, dar de masă cu roți n-am mai auzit.” (Anna)

”În 4 ani de longboarding am căzut prima dată acum 2 luni, din care a rezultat o lună de stat cu mâna în orteză. Funny e că în prima zi în care am renunțat la orteză eram super excited pe placă again și în 3 secunde am pupat asfaltul din nou. M-am apucat de râs instant, deși m-am julit din cap până în picioare :)))” (Mihai)

”O poveste funny acum, dar nu foarte funny la momentul respectiv, ar fi când veneam într-o noapte înapoi spre casă de la un party. Eram pe longboard, foarte beat. Țin minte că eram în față la Teatrul Național și o fracțiune de secundă mi s-a tăiat filmul și am ajuns direct cu fața pe beton. Mi-am spart și ochelarii, deci full damage. Oricum nu a fost singura data de genul, dar anyway, good times :)))” (Alex)

”Un domn mai în vârstă a strigat după mine: “Domnișoară, vi s-a desumflat roata.” (Anca)

Ca idee generală, am primit și un sfat pentru cei care vor să se apuce de așa ceva și chiar să-l folosească ca mijloc de transport alternativ:

”Sfatul meu este să încerce pe cât posibil să își cumpere și să înceapă cu ceva mai de calitate, nu trebuie ultra profesional neapărat. Se pot găsi și second hand multe modele chiar calitative, iar minimul de documentare înainte pe Internet ajută foarte mult. Și la alegerea modelului potrivit pentru nevoile fiecăruia, cât și la ce trebuie să fie atenți când cumpara un longboard sau cruiser. Longboard-ul poate fi folosit cu succes ca mijloc de transport. Poate fi folosit pe distanțe scurte, medii până la lungi, iar cumulate uneori cu mijloace de transport în comun poate deveni foarte eficient. S-ar mai putea spune foarte multe, dar ideea de bază e: cine vrea să încerce să vadă cum stă treaba cu longboarding-ul, să o facă. Sunt toate șansele să le placă foarte mult :)” (Alex)

Nu știu voi, dar eu m-am lămurit. Dacă încă mai aveam vreun dubiu că nu o să-mi țin echilibru sau chestii de genul, când am auzit că pot merge la party-uri cu el, am și început să mă uit după diverse modele pe Sportaddict. Gândiți-vă doar la toți banii de taxi… care acum se vor transforma într-o frumoasă plimbare de seară cu longboard-ul.

Voi ce ziceți? Vă tentează ideea de a cumpăra unul?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!