Giving back to the community: Meșteshukar ButiQ Cluj, Nod Verde și Made in Pata Rât

Home $ Articole $ Giving back to the community: Meșteshukar ButiQ Cluj, Nod Verde și Made in Pata Rât

by | Jul 12, 2018 | Articole

Mulți spun că uitarea este unul dintre cele mai grele lucruri cu putință pentru om, anatomic vorbind însă, s-a demonstrat că memoria se degradează o dată cu trecerea timpului, și că uitarea este un proces firesc, natural și inevitabil. A uita de oamenii de lângă tine, pe de altă parte, nu este. Trăim într-un oraș multicultural, un oraș care este deseori pus mai presus de capitală, un oraș de la care oamenii au așteptări foarte mari. Mereu. Suntem într-o dezvoltare constantă, continuă și care pare de neoprit, suntem lăudați și aplaudați de alții din România, dar câți dintre noi participăm și ne implicăm activ în această dezvoltare? Câți sunt cei care pot spune – ”sunt parte din schimbare”, și nu doar asistă la ea?

Am făcut câteva ”săpături”, am întrebat în stânga și în dreapta, și am aflat că există în Cluj câteva mici business-uri a căror activitate are ca scop principal oferirea unui ajutor celor care au mai multă nevoie, implicarea acestora în viața orașului, apropierea lor de o lume care pare să fi uitat că talentul, bunătatea și dorința de a munci cinstit nu au etnie, origine sau culoare.

În primul rând, avem Meșteshukar ButiQ Cluj, parte din rețeaua MBQ, care a luat naștere în București, o rețea de întreprinderi de economie socială ce a reușit revalorizarea meseriilor tradiționale rome. Designeri austrieci și suedezi, alături de meșteșugari romi, au lucrat împreună la crearea unor produse de lifestyle, îmbrăcăminte, bijuterii și obiecte de home decor. Da, cum ați citit. Este vorba despre Nadja Zerunian și Peter Weisz, un duo de designeri, care împreună cu argintari, rudari, căldărari, pielari, împletitori și croitori au reușit să conceapă un portofoliu de produse extrem de divers ce conține, de exemplu, linguri de lemn, mături, coșuri de rufe, lustre de cupru, dar și multe, multe altele. Astfel, găsim în inima propriului nostru oraș meșteșuguri de tradiție romă interpretate într-o manieră modernă și lucrate de mâini pricepute. Designerii au onorat bogatul bagaj cultural rom, înglobând totodată istoria vizuală a obiectelor clasice rome, raportându-se la propriile credințe artistice și creative. Hainele și bijuteriile sunt presărate cu simboluri specifice culturii pe care își doresc să o promovezi, și regăsim roata cu șaisprezece spițe, trandafirul roșu, dar și binecunoscuții franjuri. De menționat este și faptul că dacă cumpărați oricare din produsele Meșteshukar ButiQ contribuiți direct la dezvoltarea comunităților de meșteșugari romi din România, pentru că fiecare produs vândut generează venituri directe pentru oamenii care îl produc, aproximativ 50 de meșteșugari și mici producători.

Mergem mai departe și vorbim puțin despre Nod Verde, prima structură de tip Food Hub din nordul Transilvaniei, adică locul de unde cumperi produse locale de la gospodari și fermieri din Cluj și din împrejurimi, locul unde găsești produse de calitate, cu grijă față de relația producător-consumator. Cei care au pus bazele acestei afaceri și-au dorit să conecteze lumea satului modern cu cea a oamenilor ocupați, așa că au adunat laolaltă persoane care cultivă legume și fructe, care cresc animale pentru lactate și carne, agricultori în general, cu un dublu scop: de a le oferi lor o sursă de venit în plus, iar nouă o sursă de ”hrană din pământ odihnit”. Se pot comanda legume, fructe, fructe de pădure, produse lactate, brânzeturi, miere şi produse apicole, preparate procesate din carne, produse de panificaţie, plante medicinale şi aromatice, ulei presat la rece, băuturi artizanale, bere şi vin. Aici vă puteți umple coșul de cumpărături, valoarea minima a unei comenzi este de minim 40 lei, iar transportul este gratuit. Se fac livrări doar în zilele de marți și joi. Comenzile completate și trimise în intervalul vineri – duminică se iau în considerare pentru livrările de marți, iar comenzile completate și trimise în intervalul luni – marți se iau în considerare pentru livrările de joi. Așadar, pe lângă faptul că veți cumpăra de mici producători, totul este doar la o comandă distanță și nu trebuie să vă îngrijorați că nu are cine să vă ajute să urcați cumpărăturile 3 etaje.

Știați că ”ingredientele” pentru o lampă foarte arătoasă pot fi doar un polonic emailat, o cutie de conserve și lemn de stejar? Sau că un cuier poate fi realizat doar din paleți, o țeavă de oțel, coadă de mătură și plută? Sau că o mână de copii vă pot transforma orice obiect pe care voi îl considerați inutil și că vă ocupă loc în casă în ceva la care să vă uitați cu drag? Orice e posibil pentru atelierul de lucru Made in Pata-Rât, care a pornit în luna octombrie 2015 cu ajutorul unei organizații olandeze de misionariat (ZODY), în comunitatea roma situată în periferia orașului Cluj. Da, vorbim de locul unde există și o scenă în cadrul Jazz in the Park, același loc pe care se află amplasată rampa de gunoi a orașului. Scopul lor este să construiască legături cu un grup mic de adolescenți, oferindu-le săptămânal ateliere creative de lucru unde învață croitorie și tâmplărie. Împreună proiectează, creează și dezvoltă produse originale pe care mai apoi le dau spre spre vânzare, acestea fiind făcute în mare parte din materiale reciclate sau provenite din donații. Pe termen lung, își doresc ca atelierul de lucru să ofere o alternativă de muncă în depozitul de deșeuri al orașului, sursa generală a veniturilor acelora care trăiesc în Pata-Rât. Ziua de lucru se încheie mereu cu o masă caldă, care este oferită de oameni ca noi, ca voi, așa că dacă vreți să faceți niște copilași fericiți, vă puteți înscrie aici.

Voi cum vă implicați în susținerea comunității voastre?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!