ALTorchestra 100: concert Zdob și Zdub acompaniați de orchestră simfonică într-un cinema

Home $ Articole $ ALTorchestra 100: concert Zdob și Zdub acompaniați de orchestră simfonică într-un cinema

by | Oct 23, 2018 | Articole, Cum a fost la

Încă mai îngân “draga otee, dulce mireasma” și zâmbesc când îmi amintesc de concertul de aseară. Magia s-a întâmplat în incinta cinematografului Florin Piersic din Cluj-Napoca unde s-a umplut sala cu oameni care au dansat și cântat alături de Zdob și Zdub. Proiectul ALTorchestra 100 marchează 100 de ani de la Marea Unire prin unirea metaforică a două stiluri muzicale diametral opuse: rock alternativ și muzică simfonică (un lucru genial, părerea mea), dar și mai îmbucurător este faptul că aceste concerte sunt gratuite. Pe lângă Zdob și Zdub, pe scenă alături de orchestră vor concerta și Robin and the Backstabbers, Byron, Grimus și The Mono Jack, așa că încă mai aveți câteva șanse să vedeți despre ce e vorba dacă nu ați fost aseară în sală.

 

La cinema ajunsesem din timp să prind un loc bun, concertul a început la fix și recunosc că până aseară nu mai auzisem Zdob și Zdub live și eram puțin cam sceptică (mare greșeală). Dindată ce s-au stins luminile din sală și a apărut orchestra, am văzut cum oamenii încep să zâmbească larg. 3,2,1. Începe! Așezată comod, ascult atent versurile si mă trec fiorii, îmi captează atenția, sunt ochi și urechi, concentrata maxim pe ce se întâmplă pe scenă. Vă pot garanta că prezența orchestrei a sensibilizat fiecare persoană din sală. Am simțit vibrațiile, m-am ridicat, am cântat ce am știut pentru că erau versuri de Grigore Vieru și de Mihai Eminescu și, bineînțeles, am trăit cu plăcere și entuziasm fiecare minut petrecut acolo.

Atitudinea solistului Roman Iagupov a fost una extrem de relaxată și degajată, este genul de artist care se află pe scenă pentru tine și are un mesaj de transmis. Căciula de pe capul lui și ochelarii au avut un efect aparte asupra publicului, era un contrast vizibil între trupă și orchestră și sincer vorbind, asta mi-a plăcut cel mai mult. Doza de patriotism, de iubire, de bunătate, mi-au amintit de casă și asta spune multe. A fost genul de concert care nu vrei să se termine, care te lasă îngândurat și în același timp fericit.

 

Intro-urile pentru fiecare piesă serveau versurile extraordinar de bine alese. Dansul din primele rânduri și publicul în picioare au fost un indicativ că este un concert excepțional și că cei din sală sunt acolo pentru muzica adevărată. De câteva ori solistul a coborât în mulțime și a dansat alături de oamenii care păreau a fi adevărați fani, iar eu m-am întrebat – Oare ce poate fi mai frumos pentru un artist? Nu ma așeptam să văd un gest atât de frumos din partea publicului, și anume de a striga “bis, bis” până când au luat iar instrumentele în mână și au cântat o piesă din noul album. Asta s-a întâmplat după ce Roman a prezentat pe rând fiecare membru al trupei, organizatorii și orchestra în fața căreia a și îngenunchiat. A fost un gest care pe mine m-a făcut să am respect și mai mult pentru orchestra, dar și pentru solist.

Încă o dată m-am convins că nicio înregistrare nu se compară cu feeling-ul pe care îl ai la un concert live, în special cu orchestră. Acum am pe repeat o melodie de la Zdob și Zdub și pot spune cu mare drag și mândrie că am devenit fana lor și că abia aștept să merg la următorul concert!

Până atunci, dacă v-am făcut măcar puțin curioși să vedeți cum e la un asemenea concert, poate ne vedem în 04 noiembrie la ALTorchestra și Robin and the Backstabbers, ce ziceți?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!