Îngrijirea pomilor în primii ani de la plantare

Home $ Diverse $ Îngrijirea pomilor în primii ani de la plantare

by | Dec 2, 2020 | Diverse

În primii doi ani, puieții au nevoie de o îngrijire aparte. Prezența unei pompe de apă și a unui sistem de irigații eficient este obligatorie pentru a asigura o dezvoltare optimă, la fel și etapele recurente de fertilizare și aplicare de tratamente fitosanitare cu o stropitoare. În funcție de grija pe care o acordăm îngrijirii livezii în această perioadă, ne vom putea bucura de un rod bogat în anii următori.

Plantarea puieților se face, de preferabil, în perioada de repaus vegetativ, adică începând cu lunile septembrie-octombrie și poate fi efectuată chiar și în anotimpul hibernal atâta timp cât temperaturile nu scad sub 5 °C pentru a nu exista riscul ca solul să înghețe. În funcție de soiul lor, pomii vor fi plantați la o distanță de 4 m unul de celălalt (măr, păr, piersic, vișin, cais, prun) sau de 5 m (cireș, nuc).

După plantare, pomicultorii trebuie să întreprindă o serie de lucrări de întreținere periodice, specifice, în funcție de anotimp:

Primăvara

Deși vorbim despre un anotimp în care episoadele de precipitații sunt destul de dese, nu înseamnă că trebuie să neglijăm, în această perioadă, etapa de irigare. Orice gospodar pasionat de pomicultură trebuie să se asigure că dispune de un sistem de irigații eficient, dar și de ajutorul unei pompe de apă, indispensabilă atunci când vorbim despre o sursă de apă subterană.

Cantitatea medie de apă necesară dezvoltării armonioase a arborilor fructiferi este de aproximativ 20-30 l / săptămână, luând în considerare, desigur, și volumul de precipitații.

Alte lucrări de întreținere necesare în această perioadă sunt: aplicarea de fertilizator foliar, tăierea lăstarilor care cresc într-o poziție anormală cu foarfecă specială, aplicarea de tratamente împotriva dăunătorilor cu o stropitoare sau atomizor (dacă este cazul) și îndepărtarea florilor/rodului, astfel încât resursele să fie distribuite pentru a asigura creșterea și maturizarea pomului fructifer.

Vara

În această perioadă, gospodarul trebuie să continue să pună accent pe etapele de irigare și combatere a dăunătorilor. Ca aceste procese să se desfășoare rapid și eficient, din trusa de utilaje nu trebuie să lipsească o stropitoare pulverizator, ideală pentru aplicarea de tratamente fitosanitare atât în perioada de dezvoltare a livezii, cât și la maturitate. Totodată, pentru că majoritatea sistemelor de irigații folosesc o sursă de apă subterană (fântână, lac etc.), ajutorul unei pompe de apă este, de asemenea, esențial.

Mai mult, ca arborii și arbuștii să se dezvolte armonios, trebuie să ne asigurăm că aceștia se bucură la maximum de aportul de nutrienți necesari creșterii. Eliminarea buruienilor trebuie realizată frecvent astfel încât acestea să nu irosească rezerve importante de apă și minerale de la nivelul solului. Totodată, acum este o perioadă propice pentru lucrările de toaletare în cazul arborilor ornamentali sau a gardului verde.

Îngrijirea pomilor în primii ani de la plantare

Toamna

Curățarea pomilor fructiferi este un pas obligatoriu în fiecare an, dar aceasta lucrare se va executa după trecerea copacilor în hibernare. Pomicultorul va tăia atât ramurile uscate, cât și pe cele bolnave sau predispuse la îmbolnăvire.

Pentru a proteja rădăcina de îngheț, este necesară crearea unui mușuroi de pământ la baza trunchiului, etapă cu care vom încheia și procesul de irigare, astfel încât pomii să intre în repaus vegetativ și să se pregătească de temperaturile aspre prin maturarea ramurilor.

De asemenea, este important să protejăm baza copacilor împotriva rozătoarelor care își caută adăpost. Specialiștii ne recomandă să învelim trunchiul copacilor cu o plasă de protecție specială.

Oferă-i livezii grija de care are nevoie cu ajutorul echipamentelor Bronto!

Bronto, ajutorul de încredere al pasionaților de grădinărit de peste 26 de ani, vine în întâmpinarea pomicultorilor cu toate echipamentele de care au nevoie: de la pompe de apă și sisteme de irigații până la stropitoare pulverizator, foarfeci de toaletare a pomilor și utilaje destinate prelucrării solului, ideale pentru etape de pregătire a plantării. Un exemplu relevant în acest sens este burghiul pentru sol, un dispozitiv performant care ajută la săparea gropilor necesare plantării, astfel încât activitatea să devină una rapidă și fără efort.

Specialiștii Bronto oferă garanția calității, punând la dispoziția clienților unelte și utilaje de înaltă performanță, create de producători apreciați atât la nivel național, cât și internațional. Specificațiile tehnice corect afișate, dar și atenția echipei la nevoile particulare ale fiecărui client în parte transformă Bronto într-un reper de încredere pe piața echipamentelor de grădinărit și bricolaj din România.

Cu Bronto, livada ta se bucură de cele mai bune soluții!

Articol redactat de: SEO365.ro

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!