De vorbă cu… patru seniori din echipa PitechPlus

Home $ Articole $ De vorbă cu… patru seniori din echipa PitechPlus

by | Feb 16, 2021 | Articole, Office Takeover

Îți amintești prima zi la locul de muncă? Poate că te pregătești chiar acum pentru ea, în timp ce toate emoțiile ți s-au adunat în gât. Știm cu toții că momentul în care intri într-o nouă companie, mai mică sau mai mare, este decisiv pentru parcursul nostru profesional. Va fi locul unde vei petrece o jumătate din zi, unde vei învăța, unde vei face pași spre un alt ”tu”. Contează mediul de lucru, provocările aduse de slujba în sine, oamenii care te înconjoară. E important să ai un mentor, un coach, o persoană care să te îndrume când te simți pierdut și care să-ți răspundă la întrebări. În cadrul multor companii, printre care și PitechPlus, rolul acesta este jucat, în principal, de către persoanele aflate în poziție de Senior, acesta fiind și nivelul spre care cei mai ambițioși din industria IT țintesc în general.

Ce înseamnă Senior? În primul rând, vorbim despre o cunoaștere în profunzime a tehnologiilor. Mai apoi, a fi Senior e mai mult decât o listă de atribuții care vin odată cu funcția, e o atitudine, un mindset, un cumul de experiențe, alături de cunoștințe tehnice avansate. Cum ajungi, totuși, acolo? E un drum pe care fiecare îl urmează în ritmul lui, nu există nici pași clari, nici o rețetă. Pentru a afla cum e în papucii unui Senior, noi am povestit cu patru oameni din echipa PitechPlus despre cum au ajuns ei în acel punct și ce presupune munca lor.

Radu ocupă o poziție de Senior la doar 27 ani, însă a intrat pe piața muncii destul de devreme – la sfârșitul anului 2 de facultate, pe când avea numai 20 de ani. A făcut Facultatea de Informatică de la Universitatea Babeș Bolyai, linia engleză. Era interesat de acest domeniu încă din liceu, dar pasiunea a dezvoltat-o doar în timpul studiilor universitare. A făcut un internship și a hotărât să rămână în continuare la PitechPlus.

Nu eram deloc obișnuit cu mediul corporate atunci când am intrat în companie. Am fost impresionat să văd atât de mulți oameni care colaborau, împărțiți pe proiecte, multe calculatoare, săli de ședințe, totul era nou. Nu pot spune chiar că a fost copleșitor, dar a avut un mare impact pentru mine trecerea de la facultate la birouri. De-a lungul anilor, am văzut cum compania a căpătat o anumită maturitate, am văzut oameni care au adunat multe cunoștințe și experiență. În comunitate, întotdeauna am simțit că e promovată cultura colaborării între persoane, să fii ajutat și să ajuți și tu la rândul tău când îți vine rândul și capeți un pic de curaj. M-am dezvoltat mult atât tehnic, cât și personal, dacă e să mă gândesc la partea de soft-skills, la nivel de comunicare, interacțiune cu colegii.

Radu Pop

E o diferență foarte mare între omul care ești atunci când mergi într-un internship, poate abia ieșit de pe băncile facultății, și cel din momentul când capeți experiență de 5-6 ani. Și acest lucru se simte nu doar la nivel de hard, technical skills, ci îndeosebi la soft skills. Pentru că succesul unui proiect e dat în mare măsură de colaborarea dintre oamenii care lucrează la el.

Tot timpul au fost persoane foarte bune în companie și am simțit că sunt oameni de la care am ce învăța și care mă pot ajuta, adevărați parteneri. Pe măsură ce au trecut anii, am văzut cum a crescut mult nivelul tehnic în comunitate, mai ales pentru că mulți aveau deja vechime și trecuseră prin proiecte și contexte diverse, lucru care inevitabil contribuie la cea mai bună versiune a lor. Eu m-am bucurat pentru că am avut din primul moment în firmă un context foarte bun, am lucrat cu oameni care m-au motivat prin felul în care erau. Consider că dacă ai noroc să lucrezi din prima cu oameni foarte buni, vrei să devii ca ei. Mai apoi, am dat de niște proiecte foarte challenging, care cereau un anumit set de skill-uri. Și m-au provocat mai tare chiar din primele momente. Așa că, în momentul în care mi-am construit o bază de abilități, am fost capabil să fiu un pic mai autonom, să văd singur pe ce arii aș vrea să mă dezvolt. Și faptul că PitechPlus are o gamă largă de proiecte e ideal din punctul meu de vedere, pentru că eu vreau să învăț și să văd cât mai multe, contexte, produse și business-uri. Plus că am șansa să lucrez și pe proiecte long-term, dar și short-term.

În momentul în care a început internship-ul, Radu nu era setat pe o anumită tehnologie, dar ulterior s-a specializat pe Java. Cu toate acestea, nu se simte limitat la acest limbaj de programare, ci știe că are oricând libertatea de a pivota stânga-dreapta, de a experimenta și alte arii tehnologice. E bine să ai un rol exact, așteptări și responsabilități clare, dar să poți merge și în alte direcții de dezvoltare, în funcție de interesele tale. La PitechPlus, chiar și la nivel de management ai multă flexibilitate, poți să te implici, să ajuți, să îmbunătățești procesele. Momentan, el are un dublu rol, acela de Team Lead și Senior.

Ca Senior, eu sunt una dintre persoanele care stabilesc direcția tehnică, am inclusiv rol de arhitect în anumite contexte. Fac suport pentru oamenii cu care lucrez, îi ajut să învețe tehnologii pe care nu le-au mai folosit, deci port și pălăria de trainer. Per total, din postura de Senior trebuie să te asiguri că proiectul merge într-o direcție bună din perspectivă tehnică și că totul se face conform unui plan bine definit. Poziția de Team Lead este mai orientată spre people management. Practic, tu ești responsabil de atmosfera din echipă, să colaborezi strâns cu oamenii, să fii cel care orchestrează. Trebuie să te asiguri că orice chestiuni apar, aspectele respective sunt discutate într-un mod transparent și se iau acțiuni în acest sens. De obicei, Team Leaderii sunt aleși de echipă într-un fel nespus, adică se simte care este persoana către care se întorc toți pentru sprijin. În primă fază, ești un Team Lead informal, și ulterior ești ”numit”.

Zoltan, chiar dacă lucrează deja de câțiva ani, s-a alăturat echipei PitechPlus în urmă cu doar 4 luni, unde a fost încadrat direct pe poziția de Senior Software Engineer. Deși a început să lucreze direct remotely și nu a avut șansa de a-și cunoaște toți colegii face to face, procesul de acomodare a fost, totuși, destul de ușor. În prima zi s-a întâlnit cu Project Managerul, HR-ul și Community Leader-ul, au povestit despre organizarea firmei, reguli interne, obiectivele în carieră. Iar a doua zi deja era activ pe proiectul pe care fusese angajat.

Ce mi-a plăcut foarte mult a fost că imediat ”am intrat în pâine”. Am avut un coleg care m-a ajutat să înțeleg care-i ritmul lucrurilor, iar în a doua mea zi de lucru la PitechPlus deja aveam task-uri și mi s-a dat șansa să fiu productiv, să-mi aduc aportul în echipă. În multe alte firme, o săptămână-două stai pe bancă, sau chiar dacă intri pe proiect, nu primești task-uri pentru că echipa încă nu e pregătită să explice proiectul și task-urile. Dar aici am găsit oameni foarte profesioniști, mi-au explicat îndată tot ce trebuia să știu ca să mă pun în mișcare.

Zoltan este absolvent al Universității Tehnice Cluj-Napoca, instituție unde în prezent face și doctoratul și predă ca asistent universitar. La PitechPlus lucrează full-time, dar pentru că programul este flexibil, reușește să facă de toate: să respecte programul, să facă sport, să danseze, chiar și să scrie pe Medium sau Towards Data Science. Aventura sa în domeniul IT-ului a început la finalul anului 2 de facultate, în cadrul unui internship. Nu a simțit atunci că este pregătit pentru următorul pas și s-a angajat doar la finalul anului 3, în aceeași firmă unde efectuase și internship-ul. A lucrat în firma respectivă timp de 2 ani, după care s-a gândit că ar fi bine să mai experimenteze puțin, să vadă cum stă treaba pe piața de IT, ce cerințe și proiecte au alte companii, ce îi place lui să facă, de fapt, și a schimbat locul de muncă. Cu același gând în minte, mai târziu s-a relocat într-o firmă mai mică, unde a avut șansa să lucreze în domeniul medical, la început, iar mai apoi și bancar. La PitechPlus, în prezent, este tot pe un proiect în domeniul bancar.

Nu există un timp standard pentru a atinge statutul de Senior. Poți să ajungi Senior și după 3 ani dacă ești foarte bun. În general, nu se întâmplă atât de repede pentru că trebuie să ai un anumit set de skill-uri, să fii aproape de expert într-unul sau mai multe domenii. Atât la noi, cât și la alte firme, există o listă de cerințe pentru nivelul de Senior. Nu trebuie să le bifezi pe toate, dar un minim de 70% trebuie să fie acoperite de cunoștințele tale. Eu, de exemplu, sunt .NET Developer, dar știu și Front-End, știu și Machine Learning, și asta contează – că am fost în mai multe domenii, că am experiență în mai multe zone. E mai greu să ajungi Senior atunci când cunoști o singură tehnologie.

În momentul de față, lucrează pe un proiect bazat pe microservices, un concept destul de nou, dar deja răspândit, pe care mulți îl ”vânează” ca subiect de lucru. În proiect e integrată și partea de AI (Artificial Intelligence), dar și Machine Learning și UI (User Interface).

Ziua începe cu un daily meeting în care fiecare povestește ce a făcut, ce plănuiește să facă și ce probleme, blocaje, urgențe are. Ca Senior, practic acesta e rolul tău – dacă apare vreo urgență, tu să fii acolo, să ajuți colegii pentru a reuși livrarea până la deadline. Trebuie să fii atât mentor, cât și lider în poziția aceasta. În plus, e musai să fii mereu proactiv. Dacă apar întrebări, Seniorul e primul care ar trebui să știe răspunsul la ele. Diferența dintre un developer cu mai puțină experiență și un Senior e că acesta din urmă trebuie să știe mereu ce se întâmplă pe proiect, trebuie să fie capabil să intervină cu sfaturi/sugestii în codul altora în orice moment i se cere ajutorul, în timp ce developer-ul își vede de task-ul lui și atât. Pe lângă asta, ca Senior, participi și la design. Mai exact, atunci când se fac planuri pentru dezvoltare, iei parte activ și la aceste discuții.

Mai apoi, chiar dacă treaba asta nu se întâmplă peste tot, ca Senior la PitechPlus ai șansa să contribui și în alte proiecte ale firmei în cazul în care apar niște blocaje și alte echipe nu ajung la o soluție care să le mulțumească. Din punctul lui de vedere, acesta este un alt avantaj al companiei pentru că interacționezi atât cu alți oameni, cât și cu alte proiecte, și nu vezi doar o parte a lucrurilor, ci capeți o imagine mai amplă.

Maria a venit la PitechPlus în anul 2015, ca Junior în comunitatea de QA. Acesta a fost și momentul în care a intrat în IT, iar acum, 6 ani mai târziu, este Mid-Senior. O perioadă de 2 ani a fost în concediu de maternitate, revenind la lucru cu puțin înainte de izbucnirea pandemiei. A progresat în timp, câte puțin, urmând training-uri interne pentru a învăța și alte tehnologii noi care să o ajute pe partea de testare. A studiat Construcții la Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, însă a decis să urmeze altă cale profesională.

Am crezut că voi profesa în domeniu, dar nu s-a întâmplat. S-a ivit ocazia unui training de 6 săptămâni pe testare la PitechPlus, iar ulterior am fost angajată aici. Mi-a plăcut foarte mult de la început, și pentru modul în care ne era pusă la dispoziție informația, dar și datorită sprijinului colegilor și mediului de lucru, unde am simțit că pot progresa. Nu am niciun regret. În Construcții ar fi fost mult mai stresant, mai solicitant, plus că nu cred că aș fi avut aceleași satisfacții profesionale și financiare. Recunosc că am mers la un alt interviu după un an la PitechPlus, dar doar pentru a vedea cum sunt evaluată, nu cu gândul de a pleca. Am simțit nevoia de o validare și am primit-o. În continuare sunt aici pentru că nu am avut până acum un motiv să plec altundeva. Am avut și norocul de a lucra întotdeauna pe proiecte care mi-au plăcut și în echipe faine. Oamenii de aici sunt deosebiți, se pune mult accentul pe tine ca individ și evoluția continuă, să înveți, nu doar să bifezi task-uri zilnic.

Maria Creifelean

Cei din comunitatea de testare sunt responsabili efectiv de verificarea task-urilor care sunt în development. Mai exact, în momentul în care ajung la ei, trebuie să se asigure că funcționalitatea e în parametrii normali, după specificațiile de la client.

Ce ni s-a zis din prima zi de training și a rămas cu mine a fost că munca noastră e să încercăm să stricăm ce primim la verificat. Dacă nu reușim, e bine. Trebuie să ai un ochi, un simț să cauți și să încerci pe toate părțile. Nu facem același lucru toată ziua și asta mi-a plăcut mereu – sunt proiecte diferite, tehnologii și funcționalități noi, te ține în priză tot timpul și trebuie să citești mai mult, să știi să testezi altfel. Pentru a veni în ajutorul celor dornici de învățare, am dezvoltat intern o platformă de training cu multe informații teoretice și practice, exerciții, quiz-uri. Ai acolo informația de bază, de la care pleci când vrei să înveți o anumită funcționalitate. Tot în aceeași idee susținem și luăm parte la training-uri diverse și am dezvoltat un sistem prin care, cei care vor și le permite experiența, pot juca rolul de mentor pentru colegi juniori. Nu ești obligat să faci asta, e alegerea ta.

În ultimul an, de când s-a întors din concediul de maternitate, Maria a avut ocazia să lucreze pe niște proiecte unde i se cerea să facă testare de performanță, adică să vadă dacă aplicația se comportă ok în anumite împrejurări – cât de rapidă este, câţi utilizatori poate să susţină, precum și timpul de răspuns pentru fiecare dintre ei, sau care sunt limitele produsului. Simte că încă are multe de învățat, dar îi place mult, rămâne curioasă și dornică de a afla cât mai multe.

Când m-am întors din concediul de maternitate, m-am simțit puțin stresată pentru că mă gândeam la așteptările echipei. Dar toți au fost înțelegători. Nici nu am fost alocată pe un proiect fix când am revenit, ci am început să ofer suport pe alte proiecte, tocmai pentru ca procesul de acomodare să fie unul treptat. Iar atunci când am primit un proiect am simțit că totul a fost natural. Acum, când lucrăm de acasă, e mai comod să mă împart între job și familie. Petrec mai mult timp cu cel mic și, legat de lucrul propriu-zis, nu mi se pare deloc că ne-a fost afectată munca sau felul în care interacționăm între noi, cum ținem meeting-urile. În plus, cum am și început să învăț alte lucruri, m-am gândit că va fi dificil fără suport de la colegi, dar nici aici nu a fost cazul. Am primit tot sprijinul de care aveam nevoie chiar și de acasă.

Maria spune că mai are multe de învățat ca tester, nu și-a atins limita. E hotărâtă să facă mai multe din punctul acesta de vedere. Pe termen lung dorește să se orienteze spre partea de consiliere, poate spre cea de management.

De Adrian știam câte ceva dinainte să-l cunoaștem online, căci am urmărit și apreciat un proiect de-al său – sportbooking.ro, o platformă de rezervări online pentru terenuri de sport. Are 34 de ani, s-a născut, a crescut și a lucrat de când se știe în Târgu Mureș, iar în urmă cu 7 ani, când s-au pus bazele unei noi divizii PitechPlus, el a făcut parte din cei patru interni selectați, deci a făcut parte din primul lot de învățăcei. Astăzi, în locația din Târgu Mureș sunt 40 de oameni, organizați la fel ca în Cluj, în comunități tehnologice– Java, PHP, Front-End, .NET, DevOps. Practic, împreună cu cei din Cluj, formează o singură comunitate tehnologică, singurul lucru care îi diferențiază e locația pe hartă. De când lucrează remote, majoritatea echipelor pe proiecte sunt mixte.

La început, PitechPlus era o companie de outsourcing, unde venea clientul cu ideea și lead-ul tehnic, iar noi eram cei care implementau. În timp, PitechPlus s-a transformat treptat de la o companie care face în principal outsourcing, la o companie care face și consiliere, care e implicată în procesul de gândire al proiectelor și poate să se asigure că are contextele corecte și mediul de lucru potrivit. Asta mi-a plăcut mie cel mai mult la evoluția noastră. Că am trecut de la proiecte mici, cu specificații bătute în cuie, la unele mari, spre foarte mari, la care noi scriem specificațiile. E un progres ideal și pentru mine asta a contat cel mai mult, mai ales că și eu, ca individ, am trecut prin aceiași pași: de la developer, care doar executa, la Team Lead, unde conduceam echipe, la Solution Architect, unde gândesc proiecte. Am avut noroc că s-au potrivit și nevoile mele personale direct cu planul de creștere al firmei.

Adrian Caliman

Există o diversitate destul de mare de proiecte în PitechPlus, însă cele pe care le ”urmăresc” ei sunt acelea în care fac și toată partea de consultanță. Momentan, Adrian ocupă rolul de Team Lead sau Solution Architect, în funcție de proiect. În postura de Solution Architect, rolul său e să traducă nevoia de business într-o soluție tehnică – scrie documentație, înțelege foarte bine business-ul și găsește cele mai bune soluții, face estimări cu privire la timpul pe care îl vor petrece pe proiect și resursele umane necesare. Chiar dacă tehnologia PHP e feblețea lui, după cum spune, în momentul în care face partea de Solution Architect nu se axează doar pe asta. E o necesitate a rolului pe care îl are să fie mereu la curent cu tehnologiile noi, să facă research și să propună soluții corecte.

Într-o lume ideală, soluția tehnică pe care eu o propun, mai ales la primul nivel de analiză, nu ar trebui să țină cont de limbajul de programare. Dacă fac designul unui sistem care trebuie să îndeplinească o anumită nevoie de business, designul respectiv ar putea fi implementat în oricare dintre limbaje. Aș putea spune că sunt a-tehnologic în anumite momente.

Comunitatea de oameni de la Târgu Mureș a rămas în mare parte la fel. Au crescut natural. O resursă umană foarte importantă pentru ei o reprezintă internship-ul, pentru că sunt persoane foarte deschise la minte, cu un set de skill-uri foarte bun, și pe care îi pot dezvolta în direcția în care lucrează ei zi de zi. Efortul lor e tocmai acesta – să nu se schimbe prea mult, chiar dacă cresc, să încerce ca valorile de bază să se regăsească la toți cei angajați. În ceea ce privește timpul necesar ca să devii Senior, el spune că ține mult de motivația pe care o ai ca developer, cât de puternic ești setat să crești. Sunt persoane care au nevoie de mai mult timp, întrucât au un ritm de învățare mai încet sau se adaptează mai greu la nou, la fel cum sunt oameni care în 2 ani au trecut de la cunoștințe de bază la un nivel superior de expertiză în domeniu.

A fi Senior înseamnă ceva ușor diferit la PitechPlus față de alte companii, cel puțin asta am observat eu participând la discuțiile de angajare. Noi nu punem eticheta asta doar de dragul de a o pune. Pentru a face trecerea de la Junior la Mid, de exemplu, pentru noi nu contează neapărat să știi foarte bine o anumită tehnologie, să știi design-pattern, ci să fii mai independent. E normal ca un Junior să aibă nevoia de a fi ghidat, de a pune întrebări. Și e bine să se întâmple asta, așa trebuie să fie în acel stadiu. Dar când știi să faci research pe cont propriu, când îți gestionezi task-urile diferit, toate se văd. Până și felul în care vin întrebările de la un Mid sunt diferite față de cele puse de un Junior. La fel și de la Mid la Senior. Nu poți spune că după ce trec 3 ani sau după ce ai trecut printr-un anumit proiect ești Senior. Ci atunci când ești stăpân pe tine și pe ce știi, când ești un key-player în orice echipă, când ești implicat în procesul de estimări și multe altele.

Din punctul nostru de vedere și din discuțiile avute cu cei patru, la PitechPlus aveți posibilitatea să progresați extrem de mult, să învățați, atât tehnic, cât și ca proiecte pe care veți lucra. PitechPlus are în plan să recruteze în următoarele 4 luni peste 20 de colegi de nivelele Mid și Senior pe tehnologiile: Java, .NET, și PHP. Compania susține remote working, astfel încât angajații pot să lucreze de unde își doresc. Dacă aveți o fire curioasă, va fi un mediu de lucru propice pentru voi. În plus, veți avea șansa și să vă specializați sau să descoperiți noi arii de interes, să fiți provocați constant și să aveți niște colegi uber-cool. Tentant? Foarte!

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!