Unde și cum reciclăm în Cluj?

Home $ Articole $ Unde și cum reciclăm în Cluj?

Se vorbește din ce în ce mai des în jurul nostru despre protejarea mediului și despre reciclare. Asta ne face să devenim mai implicați sau poate mai responsabili. Probabil că fiecare dintre noi a avut cel puțin o inițiativă de a face mai mult bine, dar uneori nu știm de unde să începem. Astfel că, înainte de a ne implica în diferite activități sau de a alege să colectăm și să reciclăm deșeurile, ne-am pus multe întrebări. De ce este important acest lucru? Cum o facem corect și de ce aspecte trebuie să ținem cont? Unde putem colecta și recicla deșeuri diverse în Cluj-Napoca?

Mulți dintre noi suntem familiarizați deja cu cele trei puncte de colectare selectivă din apropierea locuințelor. Și, cu toate că fiecare container are inscripționat pe el tipul de material, oare știm cu adevărat ce avem voie să aruncăm și ce nu? Ei bine, haideți să aflăm ce deșeuri putem recicla, de fapt, în aceste puncte de colectare colorate.

Punctul de colectare galben este pentru plastic/metal și acolo putem arunca doar sticle și cutii de plastic, pungi de plastic, ambalaje de protecție din plastic, jucării de plastic, doze de băuturi, cutii de conserve, tacâmuri de bucătărie etc. Ce obiecte NU sunt potrivite? Produsele combinate din plastic și metal nu pot fi aruncate aici, nici cutiile cu resturi de vopsea sau cu alte substanțe chimice periculoase sau deșeuri medicale. Un lucru important de care trebuie să ținem cont, este faptul că fiecare recipient – cum ar fi un PET – trebuie curățat înainte de a fi aruncat. În cazul în care recipientele nu se pot curăța, ele trebuie puse la deșeuri reziduale.

Punctul de colectare albastru este pentru hârtie / carton și acolo putem arunca reviste, ziare, maculatură, plicuri, cutii de la ouă sau de la băuturi. Ce NU putem arunca? Hârtie sau carton care conțin reziduuri de mâncare sau pete de ulei, șervețele murdare sau hârtie de bucătărie folosită, hârtie de ambalat lucioasă, pentru că aceasta conține o peliculă fină de plastic.

Punctul de colectare verde este pentru sticlă și permite colectarea ambalajelor precum: borcane sau recipiente de la produsele cosmetice, cu condiția ca acestea să nu fie cioburi, dar NU se pot arunca: oglinzi, geamuri, produse din porțelan, ceramică sau vase rezistente la căldură.

reciclare cluj      reciclare cluj

De ce este important să reciclăm? Lista de beneficii e foarte lungă, dar mai ales pentru că reducem poluarea cauzată de producerea nenumăratelor produse de care avem nevoie și cea cauzată de depozitarea deșeurilor, reducem consumul de resurse naturale neregenerabile și consumul de energie. De asemenea, știați că…

– odată ajunsă la groapa de gunoi, unei sticle îi sunt necesari aproximativ un milion de ani pentru a se degrada?

– prin reciclarea unei tone de hârtie, sunt salvați 17 copaci?

– energia economisită prin reciclarea unei singure sticle de plastic poate alimenta un bec de 60 W timp de 6 ore?

Acestea ar fi doar câteva dintre motivele care ne-au făcut să conștientizăm că ar trebui să fim mai atenți și să devenim chiar de azi mai responsabili față de mediul înconjurător. Pornind de la dorința de a face bine și de a transforma orașul Cluj-Napoca într-un loc mai curat, primăria a luat inițiativă și a pus la dispoziția oamenilor alte două puncte de colectare, pe lângă cele amenajate în apropierea locuințelor, special destinate pentru deșeurile voluminoase.

Cele două puncte de colectare suplimentare sunt pe strada Bucium din cartierul Mănăștur (în vecinătatea autobazei CTP) și pe strada Fabricii din cartierul Mărăști (sub pod Fabricii). În aceste containere, clujenii pot preda atât deșeurile din hârtie și carton, sticlă, metal, materiale plastice, textile, ambalaje, cât și deșeuri voluminoase, cum ar fi: mobilier, saltele, covoare; deșeuri de echipamente electrice și electronice; deșeuri de baterii și acumulatori; deșeuri provenite din amenajarea interioară a locuințelor, construcții sau demolări, cum ar fi: beton, cărămizi, produse ceramice.

Deșeurile care sunt duse de către cetățeni în aceste centre de colectare se preiau gratuit, iar în cazul în care clujenii nu au posibilitatea de a le transporta, pot fi solicitați operatorii de salubritate, însă acest lucru presupune un preț modic. Programul de funcționare a punctelor de colectare selectivă a deșeurilor este de luni până vineri, între orele 09:00-17:00, și sâmbăta, între 08:00-14:00. Mai multe informații despre cum și unde putem recicla corect deșeurile găsim pe site-ul Primăriei Cluj-Napoca. De asemenea, putem consulta ghidul privind predarea deșeurilor la punctele de colectare.

reciclare cluj     reciclare cluj

Sursa foto: Municipiul Cluj-Napoca

Încă de acum câțiva ani, în Cluj-Napoca au fost amplasate alte două aparate de colectare a deșeurilor reciclabile – stațiile Sigurec Public. Unde le găsim și ce tip de deșeuri putem duce? Una dintre stații este amplasată în cartierul Mănăștur, în zona Pieței Flora, iar cealaltă se află în cartierul Zorilor, la intrarea din Piața Zorilor. În aceste două puncte, oamenii pot recicla ambalaje de hârtie, plastic, metal și sticlă, deșeuri de echipamente electrice și electronice, baterii și acumulatori. Acest proiect a fost realizat în parteneriat cu Green Group și a avut la bază nevoia de a-i face pe oamenii din cartiere mai conștienți de colectarea selectivă, pentru protecția mediului.

Când ne gândim la reciclare ne vin în minte, de multe ori, doar obiectele comune din materiale precum: plastic, hârtie sau sticlă. Trebuie să știm că un mare impact negativ asupra mediului înconjurător este produs și de uleiul menajer uzat, cu efecte devastatoare asupra apei și solului. Știai că 1 litru de ulei alimentar aruncat în canalizare poluează 1 milion de litri de apă? Fiind din ce în ce mai conștienți de aceste lucruri, cei din conducerea supermarketurilor au implementat diferite programe de responsabilizare socială. Astfel, Auchan România și-a propus să colecteze în acest an 100.000 de litri de ulei cu ajutorul consumatorilor. Cum te poți implica și tu în campanie? Colectează uleiul folosit într-un recipient de plastic sau sticlă (care va fi și el reciclat), iar înainte de a-l depozita, asigură-te că a fost strecurat și separat de reziduurile alimentare. Uleiul poate fi pus în sticle de minim 0,5 l și când ai strâns o cantitate suficientă, îl poți duce la biroul de Servicii Clienți din toate magazinele Auchan. În funcție de cantitatea predată, poți primi apă plată sau detergenți de vase.

Inițiative asemănătoare întâlnim și în rețeaua de supermarketuri Kaufland România. În parcarea magazinului există automate de reciclare pentru trei tipuri de ambalaje: PET-uri, sticlă și doze de aluminiu. În Cluj-Napoca, găsim aceste automate doar la magazinul Kaufland din cartierul Între Lacuri, pe Str. Aurel Vlaicu nr. 182. Cum poți recicla corect? Ei bine, pentru a putea fi acceptate de aparat, recipientele introduse trebuie să fie goale, curate și nedeteriorate. Pot fi depuse oricare dintre cele trei tipuri de ambalaje – PET, sticlă sau aluminiu. Dacă te afli într-un alt oraș și îți dorești să iei parte la această inițiativă, urmărește harta de reciclare a magazinelor Kaufland.

reciclare auchan

Sursa foto: Auchan România

Dacă locuiești în Cluj-Napoca și ai nevoie de mai multe variante decât cele menționate deja sau ai o firmă și cauți o soluție pentru reciclarea deșeurilor rezultate din activitatea ta, am pregătit o listă cu 5 centre din oraș.

SC Union Co SRL – Compania colectează, tratează și reciclează deșeuri de echipamente electrice și electronice (DEEE) cum ar fi: unități centrale, telefoane mobile, servere, switch, router sau obiecte demontate – memorii RAM, plăci de circuite imprimate și procesare CPU. Urmăresc să recupereze metalele pe care le conțin acestea și să le reintroducă în circuitul economic. Deșeurile nereciclabile sunt folosite într-un mod creativ și li se dă o nouă întrebuințare. Colectarea deșeurilor DEEE se face atât de la persoane fizice și juridice, cât și se la producători de deșeuri, colectori autorizați și instituții publice. Programul lor este de luni până vineri între orele 08:00-17:00.

Adresă: Tăietura Turcului 47/15N, Parc Tetarom I, Clădirea A, et.1
Contact: [email protected] / 0264592246

Remat Cluj SA – este unul dintre cei mai mari procesatori de materiale reciclabile din România, având în prezent 15 centre de procesare și numeroase puncte de colectare. Colectarea deșeurilor de metale feroase, neferoase, plastic, lemn, sticlă, hârtie și carton este susținută de sisteme de transport, procesare și expediție proprii. Rematinvest dispune de o reţea proprie de colectare a materialelor refolosibile, de parc auto dotat cu containere pentru transport marfă, containere pentru colectarea deşeurilor și alte utilaje de încărcare-descărcare. Programul este de luni până vineri între orele 08:00-16:30.

Adresă sediu central: Piața T. Cipariu Nr. 15, Bloc 3A, Mezanin, Sp. com. 66A/66B
Contact: [email protected] / +40 264 450 875

SC Recycle International SRL – este o companie care colectează deșeuri nepericuloase de la persoanele fizice și juridice. Societatea este autorizată să preia următoarele sortimente de deșeuri: deșeuri de hârtie și carton; deșeuri industriale reciclabile de mase plastice: PET, PP, PE, PVC, ABS, folie stretch; deșeuri de ambalaje: butelii PET, folie PE, lădițe PP și PVC, carton, hârtie, cutii metalice conserve, doze băuturi, sticlă. Compania vine cu soluții de colectare selectivă și de depozitare și asigură transportul materialelor fără niciun cost. Programul lor este de luni până vineri între orele 09:00-16:00.

Adresă: Piața 1 Mai, Nr. 1-2
Contact: [email protected] / 0784 277 708

SC Gogeco SRL – este o companie care-și propune să contribuie un număr cât mai mare de deșeuri reciclate în județul Cluj și nu numai. Deține logistica necesară dezafectării, dezmembrării, tăierii, manipulării utilajelor și deșeurilor provenite din instituții, fabrici, asociații de locatari, persoane fizice. Colectează deșeuri metalice/nemetalice care rezultă din procesul de producție sau din diverse ambalaje, de la societăți comerciale. În prezent, societatea oferă servicii autorizate de colectare, tăiere, reciclare, pentru următoarele categorii de deşeuri: deşeuri de metale feroase şi neferoase, deşeuri de plastic, deşeuri de sticlă, deşeuri de hârtie – carton, deşeuri de lemn, deşeuri de textile, deşeuri de la echipamente electrice şi electronice – DEEE, deşeuri de baterii şi acumulatori și oferă de asemenea transport pentru cele periculoase sau nepericuloase.

Adresă: Str. Tașnad 7 / 7 Cluj Napoca
Punct de lucru: Str. Cpt. Grigore Ignat 60-62
Contact: [email protected] / 0749-051984; 0749-643051

Diren Exim SRL – funcționează în următoarele domenii de activitate: colectarea selectivă, valorificarea, tocarea, măcinarea și vânzarea deșeurilor reciclabile sortate. Printre sortimentele comune de deșeuri colectate și reciclate (hârtie, carton, PET-uri, feroase și neferoase, acumulatori uzați și deșeuri electrice, electronice și electrocasnice) avem posibilitatea de a colecta și uleiul menajer uzat. De ce este important să colectăm uleiul? Odată ajuns în canalizare poate forma blocaje și totodată crează probleme reale în procesul de tratare al apei. Luând în considerare riscurile și efectele nocive pe care le poate produce uleiul menajer uzat, compania încurajează colectarea și reciclarea, punând la dispoziție gratuit recipienți de stocare inscripționați. Prețurile sunt afișate la punctele de lucru. Programul lor este de luni până vineri între orele 07:00-15:00.

Adresă: Str. Oașului 239, Hala 6
Contact: [email protected] / 0721 587 75

Așadar, e important să ne informăm, să ne educăm, să conștientizăm pericolele pe care le putem produce în jurul nostru fără să ne dăm seama. În orașul nostru sunt multe soluții pentru cei care chiar își doresc să facă acest pas. Colectarea și reciclarea sunt primele inițiative pe care trebuie să le avem pentru un mediu curat, pe termen lung, și pentru o societate responsabilă. Schimbarea începe cu noi și cu fiecare acțiune pozitivă pe care o facem. Tu ce ai făcut ultima dată pentru natură?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!