Poze: Cancer Bats @ Gambrinus Pub

Home $ Articole $ Poze: Cancer Bats @ Gambrinus Pub

by | May 8, 2012 | Articole

Ziua de 7 mai a fost mult anticipată de către amatorii de muzică agresivă din Cluj-Napoca. De acum câteva luni a fost anunțat concertul Cancer Bats din Gambrinus Pub, eveniment adus de BHCB, Invisible Guests și La Chambre du Chat în colaborare cu echipa Gambrinus. În deschiderea acestora au fost confirmate 3 trupe în total, acestea sunt: Scars of a Story din Cluj-Napoca (o trupă foarte tânără de „metalcore” aflată la primul concert), Breathelast din București (formație ce a luat naștere în anul 2010 și își descrie sound-ul ca „post-hardcore”) și Them Frequencies din Sofia, Bulgaria (formați tot în 2010, abordează un stil „math/progressive/post-hardcore”, urmând să își lanseze EP-ul de debut în viitorul foarte apropiat).

Cancer Bats este o trupă canadiană din Toronto. Aceasta s-a născut în luna mai a anului 2004 din colaborarea vocalistului Liam Cormier și chitaristului Scott Middleton (care până atunci activase în formația de heavy metal „At The Mercy of Inspiration”), la care s-au alăturat un toboșar și un basist. Aceștia au decis să creeze un proiect muzical care să îmbine pasaje din trupe precum Refused, Black Flag, Led Zeppelin și Down, direcție muzicală pe care de altfel au respectat-o până în prezent. Sound-ul Cancer Bats poate fi definit ca „hardcore punk” cu influențe de „southern metal” și „sludge metal”, însă în general prefer să evit genul acesta de clasificări spre a nu impune vreun aer de elitism. În prezent Cancer Bats este: Liam Cormier (voce), Scott Middleton (chitară, voce de fundal), Jaye Schwarzer (chitară bas, voce) și Mike Peters (tobe, percuție). Numele grupului s-a născut dintr-o glumă prin care membrii formației susțineau că combinația dintre un animal și o denumire de boală ar da un nume perfect de trupă, astfel s-a ajuns la 2 variante: Cancer Bats și Pneumonia Hawk (care ulterior a devenit titlul ultimei piese de pe albumul de debut). La sfârșitul anului 2011 au realizat un mic turneu canadian în care au cântat sub numele de Bat Sabbath, drept o formație tribut Black Sabbath.

Până în prezent canadienii de la Cancer Bats au scos 4 albume, fiecare dintre acestea fiind un succes printre critici, fani și presă; și un număr de 6 EP-uri, unele dintre acestea în colaborare cu alte trupe cunoscute, precum This Is Hell, Rolo Tomassi și Black Lungs. Cele 4 albume sunt: Birthing The Giant (2006), Hail Destroyer (2008), Bears, Mayors, Scraps & Bones (2010) și Dead Set On Living (2012). Ultimul album al acestora a fost lansat de mai puțin de o lună, motiv pentru care aceștia sunt în prezent într-un turneu de promovare al acestuia, pe care vocalistul Liam îl descrie ca un produs care se îndepărtează tot mai mult de sound-ul tradițional hardcore. Momentul în care Cancer Bats au pătruns în „mainstream” a fost odată cu lansarea celui de-al treilea album al acestora, care conținea single-ul Sabotage, o piesă cover după formația de hip-hop Beastie Boys. Videoclipul la piesa Sabotage a fost bine primit de media, fiind difuzat chiar și la noi pe posturi precum MTV și VH1. Mai este demn de menționat că aceștia au primit 2 nominalizări la prestigioasele premii Juno, ținute anual spre a recunoaște artiștii muzicali cei mai de valoare de pe teritoriul Canadei. Astfel Cancer Bats au fost nominlizați la premiul pentru „Best New Group of the Year” în 2009 alături de nume precum Crystal Castles, Beast, Plants and Animals și The Stills (care au luat premiul); și la categoria de „Rock Album of the Year” în cadrul ediției din 2011.

Acțiunea a început în jurul orei 10 când au urcat clujenii de la Scars of a Story. Publicul este cam reticent, stau și ascultă. Pentru o trupă la primul concert au fost chiar Okei! Au cântat în jur de o jumătate oră după care au fost înlocuiți pe scenă de Breathelast. După primele 2 piese ale bucureștenilor s-a putut observa cum se încălzea publicul, puteai vedea puțina mișcare. Am recunoscut piesele „Enemy” și „Promise” și am apreciat mult structura generală a pieselor și modul în care le interpretau, adică fără să se complice, fiecare membru cunoscându-și foarte bine dexteritatea și rolul în trupă. După aceștia au urmat bulgarii de la Them Frequencies, o trupă cu un sound cât se poate de tehnic și dur. Deși au cântat cât se poate de corect pentru o trupă în acest gen publicul s-a întors la acea stare de reticență de la începutul concertului. Însă toate astea s-au schimbat în momentul în care au urcat pe scenă cei 4 canadieni de la Cancer Bats. Din momentul în care au pus mână pe instrumente a început agitația. Prima piesă a fost „Sabotage”, cover-ul Beastie Boys fiind un omagiu pentru unul din membrii fondatori ai grupului Adam Yauch (MCA), care decedase în urma cu câteva zile. De la primele 2-3 acorduri lumea deja sărea, ba sus-jos, ba stânga-dreapta. A început și moshpit-ul, fetele se retrag, băieții dau deja jos tricourile; toate astea de la prima piesă. Chiar nu am mai văzut așa entuziasm din partea publicului clujean la un concert de foarte multă vreme. Am fost cu adevărat plăcut suprins de haosul ce se dezlănțuise, era exact entuziasmul pe care îl merita o trupa ca și Cancer Bats. Setlist-ul a fost cât se poate de complet, fiind și eu fan de câțiva ani buni nu pot spune că a lipsit vreo piesă anume. Au fost piese precum „Lucifer’s Rocking Chair”, „Deathsmarch”, „Pneumonia Hawk”, „Smiling Politely” și desigur „Hail Destroyer” când fanii intraseră efectiv în delir. „Stage dive”-ul a fost cu siguranță manevra serii, cam odată la câteva secunde vedeai pe cineva sărind de pe scenă, chiar nu am mai văzut așa ceva la un concert din Cluj. În mod surprinzător și piesele de pe albumul nou au prins la public prin structura lor rigidă și pasajele clare. Nu era nimic complicat sau de neînțeles, era pur și simplu rock/punk furios. Dintre acestea amintim „Bricks and Mortar”, „Road Sick”, „Old Blood” și „R.A.T.S.”. Un concert excepțional de care aveam nevoie! Tot respectul pentru cei care au participat la acest eveniment, atât organizatorilor cât și publicului! Cancer Bats au fost o lecție de muzică, JOS PĂLĂRIA!

Tudor Buhățel

Galerie foto:

Din păcate galeria foto nu mai poate fi afișată aici. Îti recomandăm să o cauți pe Flickr

O alta galerie aici.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!