Poze: Dordeduh @ The Shelter

Home $ Articole $ Poze: Dordeduh @ The Shelter

by | Nov 15, 2013 | Articole

Concert: Dordeduh / Kistvaen

Comparativ cu anii precedenti, observ ca scena metal din Cluj Napoca are mai putine concerte de oferit. Consider ca raportul cantitate – calitate ar trebui sa fie un pol existential al unui consumator de muzica matur. In seara de 14 noiembrie s-a jonglat istet cu aceste elemente, la care se adauga respectul, traditia, pasiunea si solidaritatea, caracteristica publicului din aceasta nisa. Asa ca eu si multi altii am ales sa ignoram ploaia mocaneasca si rece. O alegere ce trebuia facuta fara regrete.

Stiam de KISTVAEN inca de la infiintarea trupei (2008), genul abordat de acestia, un depressive black metal eclectic creand mare zarva la vremea lui. Neavand ocazia sa ii vad pana in seara cu pricina si nefiind 100% convinsa de ce am ascultat pe diversele retele de socializare, curiozitatea mea a ajuns la un punct maxim. La orele 22, in intima locatie domina o atmosfera usor sumbra, asa ca mi-am intrat in rolul de observator langa scena. Trupetii au adoptat o atitudine lugubra, in ton cu muzica lor, solistul Stege chiar purtand o pelerina neagra ce ii ascundea privirea. Am avut parte de o imagine intensa, prestatia fiind pe masura si instrumentalul impecabil. Energia emanata de acestia (si cata verva in vocal!) a molipsit publicul oarecum rigid, cireasa de pe tort fiin coverul Forgotten Tomb. Pentru mine, KISTVAEN au fost o surpriza mai mult decat placuta, dovada fiind albumul ce sta la loc de cinste (si cu aceasta ocazie le si multumesc baietilor) si dorinta de a fi la urmatorul lor concert. Da, a fost intens, complex si atmosferic.

Au urmat DORDEDUH. Toaca statea cuminte intr-o parte a scenei, fanii (sau prietenii, mi-a fost mereu greu sa fac diferenta) nerabdatori in fata, expresiile lor dand de gol dorul si asteptarea acestei intalniri. Schisma din 2009 a dat nastere unui frumos proiect intemeiat de Hupogrammos si Sol Faur, ce s-a cristalizat repede intr-o calatorie muzicala transcendentala. Cuvinte mari si poate complicate cand vine vorba de simplitatea sunetului, dar se stie ca DORDEDUH sunt mai mult decat o aparitie muzicala. Am avut placerea sa ii vad atat la DBE, cat si in Cluj Napoca si am fost martora la creatia unei noi povesti. Acestia au imbinat traditionalul instrumentelor cu rostirile “de duh”, melanjul rezultand intr-un recital superb, bine stiut si gustat de fiecare ascultator. La o adica, avem de-a face cu muzicieni desavarsiti, a caror dedicatie rezulta intr-o fuziune scenica completa. Concertul a fost per ansamblu o reprezentatie solemna a misticismului in muzica, caruia i se adauga bucuria revederii.

Cuvintele sunt de prisos. Imaginile s-ar putea sa spuna mai multe. Multumim artistilor, organizatorilor si tuturor celor prezenti!

Corina Stef

Galerie foto:
Din păcate galeria foto nu mai poate fi afișată aici. Îti recomandăm să o cauți pe Flickr

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!