Echipa de barmani de la Jaxx, singura din România în finala De Kuyper Barfight

Home $ Articole $ Recomandări $ Echipa de barmani de la Jaxx, singura din România în finala De Kuyper Barfight

by | Apr 15, 2015 | Recomandări, Știri Cluj

La Cluj ne putem mândri cu unii dintre cei mai buni barmani din ţară. Tot mai multe localuri investesc în zona de servicii şi acordă mai multă atenţie barmanilor şi tot mai mulţi barmani talentaţi au unde să se dezvolte. Concursurile naţionale sau internaţionale sunt des aduse în discuţie, astfel că recent am aflat despre participarea echipei Jaxx – Garajul cu Rock la De Kuyper Barfight, o competiţie internaţională adresată echipelor de barmani. Până acum am mai auzit de participări individuale ale barmanilor, însă nu şi ca o întreagă echipă. Până la urmă, un bar depinde de întregul personal, de la manager până la barmani, chelneriţe şi chiar cine se ocupă de curățenie.

Pentru a afla mai multe, am stat de vorbă cu Marian Porumb, bar manager la Jaxx.

“Este vorba despre un concurs internaţional, adresat echipelor de barmani, nu doar barmanilor individual. La această competiţie se va desemna cea mai bună echipă de barmani din lume. Degeaba eşti un barman foarte bun, ca individ, dacă tu nu lucrezi într-o echipă şi nu încerci să-ţi construieşti în jurul tău o echipă puternică.” – Marian

Din câte ştim, este primul concurs de acest gen. Regula de bază precizează faptul că echipa poate fi formată din minim 2 membri şi maxim 8, însă toţi trebuie să lucreze în spatele barului. Echipa Jaxx este formată din 3 membri: Marian Porumb, Katalin Bene şi Cosmin Ardelean.

“Vrem să transmitem că munca tuturor colegilor este la fel de importantă. Suntem împreună o echipă! În cazul în care ne calificăm, vom pleca cei trei membri la Amsterdam, să poată rămâne şi cineva la lucru :)”

Concursul a început în martie, când s-au putut înscrie toate echipele de barmani din lume.
Echipele s-au înscris trimițând câte un material video de 2 minute, în care trebuiau să construiască un cocktail folosind și băuturi De Kuyper.

“Ne-am înscris, am filmat o zi întreagă la bar, a fost mai mult distracţie decât muncă iar asta se şi vede în video-ul nostru. Deadline-ul înscrierilor a fost pe 29 martie iar în 7 aprilie au fost anunţate cele 15 echipe care au mers mai departe. Din păcăte nu ştiu câte echipe s-au înscris, însă ştiu sigur că din România au mai fost echipe participante. Pe 7 aprilie am fost anunţaţi că suntem singura echipă din țară în primele 15 din lume.” – Marian

Mai departe vor merge doar 5 echipe, acestea fiind alese în baza voturilor online. Finala va avea loc în Olanda.

“Nu știm ce se va întâmpla acolo. În 22 aprilie vom afla cum trebuie să ne pregătim, în cazul în care ne calificăm. Până acum suntem pe locul 4, la foarte puţine voturi de locurile 2 şi 3. Ideea este să ne calificăm… Mergem acolo să câştigăm!” – Marian

Mai sunt doar câteva zile pentru vot. Susţinem împreună echipa Jaxx votând aici.

#####

Cu Marian întotdeauna este o plăcere să discuţi despre băuturi, munca din spatele unui bar, atenția la detalii și povestea băuturii servite. A trecut de mult vremea când barul era o simplă zonă de lucru, unde cineva doar scotea sticle din frigider, iar chelnerița era considerată o servitoare care aducea la masă ceea ce cereai. De aceea astăzi nu mai suntem clienți, ci oaspeți ai unui bar, iar tratația trebuie să fie pe măsură, pornind de la chelnerița care anticipează nevoia ta şi ajungând la barmanul care ştie exact ce băutură să-ţi prepare, chiar dacă nu ești decis ce să comanzi.

Barul ar trebui să fie cel mai râvnit loc pentru a savura o băutură, un loc unde ai ocazia să absorbi din informaţiile și experiența barmanilor. Nu trebuie să “furi meserie”, este indeajuns să pui bazele unei educații în ceea ce privește consumnul de alcool, bineînțeles moderat. Până la urmă, cunoştiinţele noastre în materie de alcool se bazează pe experienţe mai mult sau mai puţin plăcute. Poate că ar fi mai mult plăcute dacă am comunica cu barmanii, iar ei sigur abia aşteaptă să interacţioneze cu oaspetele lor.

Pornind de la această idee, vrem să anunţăm un concurs:
Postează într-un comentariu, mai jos, o întrebare pe care ai vrea să o adresezi unui barman. Tu ce curiozități ai în materie de alcool, gusturi, istorie… sau experiențe / povești din spatele barului?
Câştigătorul va fi ales random şi va putea merge cu un prieten / o prietenă la Jaxx pentru o sesiune specială în care unul dintre barmanii Garajului cu Rock va pregăti cocktail-uri surpriză, în funcție de starea voastră de atunci, gusturi preferate ș.a.m.d.
Bineînțeles, consumația va fi din partea casei și reprezintă cele două cocktailuri. Marţi vom anunţa câştigătorul.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!