Mărțișoare Mesteshukar Butiq @ Urania Palace

Home $ Articole $ Mărțișoare Mesteshukar Butiq @ Urania Palace

by | Mar 1, 2016 | Articole

Mărțișoare Mesteshukar Butiq 

Meșteșugarii Mesteshukar Butiq s-au pus pe treabă și au creat o întreagă colecție de mărțișoare cu personalitate și cu elemente desprinse din folclor. Mărțișoarele inedite sunt lucrate din materiale naturale precum lemnul, pielea, pâsla sau argintul. Alături de bijuteriile de argint, alamă sau cupru vei găsi miniaturi de lemn, broșe de piele și brățări charm, care pot adăuga culoare și veselie oricărei ținute.

La origini mărțișorul reprezenta o metaforă a primăverii, a revenirii la viață. Forma acestuia s-a schimbat în timp și a pornit de la o monedă de aur sau de argint, la care se atașa o sfoară făcută din două fire răsucite, unul roșu și unul alb, ce semnificau victoria vieții asupra morții, a sănătății împotriva bolii. La rândul lor, toate produsele realizate au o poveste ce îmbogățește valoarea obiectelor. Astfel, bijuteriile din argint și alamă sunt realizate de talentatul meșter Radu Ion, ce acum are posibilitatea să continue să realizeze delicate bijuterii, în cadrul acestui program social ce susține talentul și măiestria persoanelor de etnie romă.

Designul obiectelor este însă realizat de designerul vienez Nadja Zerunian, în cadrul unui parteneriat cu Fundația ERSTE. Nadja Zerunian, împreună cu Peter Weisz formează un duo creativ de designeri austrieci, ce a reuşit  să aducă o abordare nouă asupra integrării mesteşugului rom în peisajul designului contemporan. Cei doi au dezvoltat colecţii colaborative în jurul formei şi simbolurilor romani, pe care le-au reinterpretat raportându-se la propria identitate artistică, onorând totodată bogatul bagaj cultural rom şi înglobând istoria vizuală a obiectelor clasice rome atât pe plan local cât şi internaţional.

În Cluj, colecția de mărțișoare se găsește în rulota mobilă. Detalii despre locația rulotei găsești pe site-ul Meșteshukar ButiQ sau pe pagina de Facebook.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!