Interviu cu Silviu Popa, barmanul clujean ce va reprezenta România în finala Diageo Reserve World Class 2017

Home $ Articole $ Interviu cu Silviu Popa, barmanul clujean ce va reprezenta România în finala Diageo Reserve World Class 2017

Pentru cei care nu îl cunosc, Silviu Popa este câştigătorul Diageo Reserve World Class 2017, o competiţie dedicată barmanilor pasionaţi de mixologie. De ce este acest lucru de interes pentru noi? Pe de o parte, pentru că pe Silviu în găsiţi într-un local foarte cunoscut din Cluj, Charlie mai exact, gata să vă surprindă şi pe voi cu cocktail-uri inedite, iar pe de altă parte pentru că avem încă o confirmare că la Cluj sunt printre cei mai buni barmani din țară. Cei care aţi fost deja la Charlie, ştiţi despre ce vorbesc. Povestea lui Silviu o puteți (re)citi într-un interviu mai vechi, aici.

Noi ne-am întâlnit cu el fix înainte de concurs, l-am întrebat care îi e ţinta şi ne-a zis doar atât: „Mă duc să câştig”. Simplu.  Evident, am fost interesaţi de cât de important este o astfel de mentalitate, mai ales în situaţii ca acestea.

Te ajută foarte mult, îţi dă încredere în tine, intri într-un focus ca într-un tunel şi vezi doar capătul şi ştii care îşi este scopul. Eu, cel puţin, nu mă uit deloc la ceilalţi concurenţi. De obicei, doar după ce îmi termin eu probele şi dacă mai sunt alţii după mine, mai arunc câte o privire. Dar aşa nu mă concentrez foarte tare pe ce fac ei, consider că te şi poate scoate puţin din ritm, poate te demoralizează că au mai multă logistică, de exemplu. La cât ne pregătim pentru acest concurs, nu ar trebui să ne lăsăm influenţaţi de absolut nimic în ziua respectivă, dar suntem oameni şi se mai întâmplă.

Dacă tot a pomenit de timpul de pregătire, noi am şi prins rapid oportunitatea şi am vrut să ştim dacă pentru această ediţie a depus mai mult efort decât pentru altele, căci Silviu nu se află la prima participare la World Class.

Doar special pentru World Class 2017 m-am pregătit cel mai mult de până acum, faţă de anii trecuţi. Calitativ m-am pregătit încă de acum 4 ani pentru asta, iar cantitativ, categoric anul acesta am avut cel mai mult timp alocat în direcţia aceasta. E greu să cuantific, pentru a contat mult şi antrenamentul pentru etapele de calificare, deci undeva la jumătate de an aş zice, şi mai intensiv în ultimele 6 săptămâni înainte de probe, cu program de somn mai scurt şi urmând un program bine stabilit zilnic.

Silviu s-a înscris la Diageo World Class încă de la prima ediţie. Concursul are loc în România de 4 ani, în primul an s-a calificat şi a ajuns în finala mică, în următorii doi ani nu a mers mai departe din varii motive, iar anul acesta a câştigat. A încercat în fiecare an pentru că şi-a dorit cu adevărat să îşi atingă scopul.

Nici măcar experienţa din primul an, când am ajuns în finală, nu m-a ajutat atât de mult cât m-a ajutat experienţa încercării de a mă califica şi de a nu reuşi. Aceasta cred că a fost cea mai mare motivaţie de care puteam avea parte.

Urmează un Boot Camp de două zile intense pentru Silviu, chiar dacă ne spune râzând că ar trebui să aibă o pauză. Acesta se va desfăşura în Praga, unde vor merge toţi câştigătorii din zona Europei de Est şi vor discuta regulamentul finalei mondiale, pentru a se asigura oficialii de la Diageo că l-au înţeles, după care reproduc probele, fac tot felul de exerciţii.

Practic este un antrenament pentru tot ce se va întâmpla în Mexic la sfârşitul lunii august, unde va fi marele show şi fiecare concurent îşi va reprezenta ţara.

În ceea ce priveşte finala, ne-a spus că speră ca aceasta să dureze cât mai mult pentru el, adică de la început până la sfârşit. E împărţită pe zile şi există un sistem eliminatoriu, anul acesta competiţia având o dinamică diferită faţă de anii precedenţi: din cei peste 50 de participanţi, după 4 probe la care vor lua parte toţi, vor mai rămâne foarte puţini. Va fi direct o finală fără alte etape premergătoare.

Consider că va fi nivelul foarte înalt şi toţi barmanii vor miza pe all or nothing, căci ai doar o singură şansă. Dacă până acum puteai să ai din 4 etape una mai puţin bună, acum trebuie să fii bun la toate, să fii constant.

În ideea în care mereu ai oameni care au fost cândva în ipostaza ta, l-am întrebat pe Silviu dacă a discutat cu Paul Sfîrlea şi Costin Gache, cei care au reprezentat România în 2015 şi 2016 la finala globală Diageo World Class, despre cum a fost această experienţă şi dacă au vreun sfat.

Încă nu am avut o întâlnire cu ei, dar categoric vor urma mai multe drumuri Cluj – Bucureşti în scopul acesta. Le ştiu experienţele pentru că mi le-au împărtăşit proaspăt atunci când s-au întors. Nu mă reprezint doar pe mine, ci şi ţara în această finală, şi voi colabora destul de strâns cu ei. Tot timpul am spus că această muncă este una care necesită o echipă în spate şi aşa va fi şi mai departe. Nu poţi reuşi singur, nici fizic, nici emoţional şi mereu ai nevoie de viziunea altora, pentru că eşti mult prea focusat pe ceea ce faci.

#cocktailbar #bestbars

O postare distribuită de Charlie Pub (@charliepub) pe

Planurile lui de pregătire pentru perioada următoare?

Aştept probele, pentru a vedea exact ce avem de făcut. Până atunci, am început o pregătire pe partea teoretică, studiez brandurile care sunt în portofoliul Diageo, cei care sponsorizează acest concurs. Este obligatoriu să le folosim, motiv pentru care am început sesiuni de degustare, pentru a mă familiariza cu ele, cu aroma, caracterul, ş.a.m.d. Sunt multe de pregătit chiar şi înainte de a şti ce ai de pregătit. Ei nu caută neapărat băutura perfectă, ci barmanul care reuşeşte să promoveze cel mai bine aceste branduri, să le combine cu tehnica şi personalitatea lui.

Şi cum rămâne cu Charlie? Mai are Silviu timp de shifturi în bar, dat fiind contextul de acum?

Da, ne facem timp. Eu consider că Charlie şi toată experienţa pe care am reuşit să o creăm aici, împreună cu oaspeţii noştri, m-a ajutat foarte mult. Pregătirea mea competiţională a fost în fiecare seară în care munceam în spatele barului. Fiecare interacţiune cu un oaspete cred că m-a ajutat la prezentarea mea finală. Pentru că noi avem norocul să lucrăm într-un bar la un nivel înalt, dar sunt mulţi în ţară care participă la concurs şi nu au parte de aşa ceva în fiecare zi, pare puţin nenatural să vorbească cu juriul. Pentru noi e un exerciţiu pe care îl facem zilnic şi în faţa juriului ne simţim ca într-o situaţie reală. Nu putem merge acolo cu o scenetă, cu o regie, eşti jurizat la sânge. Ei interacţionează cu tine în timp ce le faci prezentarea, nu poţi juca teatru, pentru că în momentul în care au intervenit, e gata.

Este convins că la întoarcerea din Mexic îl aşteaptă multe lucruri interesante. Momentan, nu şi-a făcut planuri de viitor în acest sens, pentru că tot focusul e pe concurs, cum au rămas numai două luni.

Nu putem decât să-i urăm multă baftă şi îl aşteptăm acasă cu marele titlu! Hai Cluj, hai România!

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!