Cum a fost la “The Square”, filmul câștigător al premiului Palme d’Or la Festivalul de la Cannes

Home $ Cinema $ Cum a fost la “The Square”, filmul câștigător al premiului Palme d’Or la Festivalul de la Cannes

by | Oct 28, 2017 | Cinema, Cum a fost la, Recomandări

Cât de disperat este nevoie să fie un strigăt de ajutor pentru ca tu să intervii? La această întrebare își va căuta răspunsul un cinefil ce a văzut filmul The Square. Poți să-l vezi și tu în această perioadă atât la Cinema Victoria, cât și la Cinema Florin Piersic sau Cinema City.

Câștigător al premiului Palme d’Or la Festivalul de la Cannes, filmul regizat de Ruben Östlund scoate în evidență comportamentele sociale influențate de clase, dar mai ales o realitate dureroasă cu care societatea se confruntă: efectul de martor. Denumit și efectul trecătorului, acesta se referă la cedarea unei potențiale intervenții către altcineva. Psihologii au analizat acest efect în urma unor cazuri de crime ce au durat minute în șir, însă martorii nu au intervenit. Conform acestora, cu cât există mai mulți martori, cu atât sunt mai puține șanse ca victima să fie ajutată.

Și ce legătură are un pătrat cu asta? Pătratul este noua exponată a muzeului condus de Christian (Claes Bang). Acesta descrie Pătratul ca pe un spațiu al încrederii:

The Square is a sanctuary of trust and caring. Within it we all share equal rights and obligations.

După cum am menționat anterior, filmul exprimă realitatea socială. Diferența dintre clasele sociale este conturată atât prin scene comice, cât și prin scene dureroase. De la râs la suspine, de la frică la fascinație, te face să percepi diferența dintre bogați și săraci, să te întrebi: Este pătratul pentru toată lumea? Sau există un pătrat specific pentru fiecare?

Christian, personajul principal, se confruntă cu mai multe drame. Pe de o parte, o acțiune copilărească pe care acesta o face în urma unui furt aduce consecințe, pe de altă parte problemele cu care se confruntă lansarea noii expoziții produc efecte dăunătoare. Printre aceste drame își face loc și relația cu o jurnalistă (Elisabeth Mosss), relație ce stârnește hohote de răs încă de la prima întrevedere a celor doi.

Il santuario dell'illusione: THE SQUARE https://outoutmagazine.com/2017/10/22/il-santuario-dellillusione-the-square/

O postare distribuită de Officina d'Arte OutOut (@officina_d_arte_outout) pe

O situație stânjenitoare în care ajunge Christian, experiențele sale cu cerșetori, satirizarea unei scene amoroase, încăierările dintre Christian și un băiat, viralizarea unui spot video imoral-toate sunt scene semnificative ale filmului, scene ce analizează cum se raportează Christian la oameni și cum încearcă să își îndrepte greșelile.

Probabil cea mai tensionată scenă a filmului este  cea sugerată și de afiș. Dacă ești la o masă rafinată și asiști la un performance, cum reacționezi când performance-ul implică un abuz? Sau mai degrabă: Reacționezi?

The Square vorbește despre egalitatea de șanse, despre abuz și despre moralitate. Regizorul afirmă despre acest film că este un proiect de artă care abordează încrederea în societate și explorează necesitatea de a reevalua valorile noastre sociale actuale.

Dacă ți-am stârnit curiozitatea, hai la film!

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!