Interviu cu Robert Pantazi, creatorul brandului clujean Papionette

Home $ Articole $ Interviu cu Robert Pantazi, creatorul brandului clujean Papionette

Ieri m-am trezit mai devreme decât obișnuiesc și la ora 10 eram pe Eroilor, la nr. 32, în atelierul Papionette. Nu, nu am început deja vânătoarea de cadouri pentru Crăciun, momentan arunc săgeți cu întrebări doar. Era de așteptat ca la un moment dat să-i vină rândul și lui Robert, pentru că el a pus pe picioare o afacere de succes și, mai mult, totul s-a întâmplat în orașul nostru și prea puțini știu asta. Papionette este un brand 100% românesc, clujean, nu vă lăsați înșelați de numele care v-ar duce cu gândul la țări străine.

Am început cu întrebarea evidentă, pe care o adresăm la aproape toate interviurile cu tineri antreprenori locali: ce făceai înainte de asta și cum ai ajuns să pornești businessul acesta? Robert a lucrat în vânzări o perioadă îndelungată, aproape 10 ani de zile, și de acolo are înclinația pentru antreprenoriat. Business-ul acesta nu a fost încă de la început un business, ci mai mult o joacă, care a apărut dintr-o necesitate: trebuia să meargă cu soția la un eveniment, la papion. Prețurile din mall erau prea mari pentru bugetul lor de la vremea respectivă și a văzut în asta o portiță, o piață pe care poate intra.

În 2011 am început totul, efectiv lucram și le făceam acasă, mai mult pentru prieteni și câteva pe care le vindeam în online. Au fost făcute câteva contacte cu site-uri de reduceri care ne-au adus un anumit trafic și văzând că există cerere, am zis că… de ce nu? Oficial am început în 2013, cu greu și cu emoție, pentru că nu știam ce va fi. Dar ne-am gândit că dacă Clujul are peste 300.000 de locuitori, e suficient ca 1000 – 2000 să poarte papion, dar aceia trebuie să fie clienții noștri. Și așa, încet, cumva organic, ne-am dezoltat. Nu am forțat nimic, pentru că business-ul până în acest moment a crescut din resurse proprii, ce profit am avut, pe acela l-am reinvestit în noi magazine, noi produse, și așa mai departe.

La început, neavând posibilitatea de a crea un site, s-au bazat foarte mult pe Facebook, care era cea mai bună ”armă comercială” la momentul acela. Robert spune că nu s-a gândit niciodată cum ar fi fost dacă și-ar fi pornit afacerea în alte circumstanțe, însă e sigur că putea apela la alte platforme ale vremii, cum ar fi hi5. Vă mai amintiți de hi5, hahaha? Cert e că au știut să profite de mijloacele și canalele pe care le-au avut la îndemână și au ajuns unde sunt azi.

Am deschis magazine în fiecare an, atât noi cât și francize, pentru că avem două, în București și Iași. Anul trecut chiar am deschis două magazine, cel din Polus și din AFI Cotroceni. În total vor fi 8 de luna viitoare, pentru că ne pregătim să deschidem la Brașov, în Superland, un mall nou care va adăposti și cel mai mare spațiu de joacă din estul Europei. Mulți zic că este o creștere destul de rapidă, noi fiind implicați aici în activități zilnice de dimineață până seară și muncind, nu ne dăm seama că au trecut anii atât de repede. Ca și produse, producem pe an peste 200.000, avem peste 1000 de modele de papioane în portofoliu, cu prețuri între 35 și 100 lei.

Dacă e să ne îndreptăm atenția spre consumator, Robert ne-a spus că e destul de greu de observat un profil al acestuia, asta și pentru că depinde foarte mult de sezon. Cum abia a trecut perioada nunților, bineînțeles că au cumpărat cei care au avut astfel de evenimente, iar dintre aceștia, majoritatea sunt tineri. Au clienți de toate vârstele însă și se adresează tuturor, au chiar și papioane pentru bebeluși. În ceea ce privește modalitatea de cumpărare preferată de clienți, magazinele fizice câștigă, online-ul fiind mai mult un magazin de prezentare. În plus, știți și voi problemele pe care le aveți înainte de a plasa o comandă pe Internet, emoțiile legate de culoare, material, mărime, și cum mereu preferați să aveți în apropiere un loc în care să puteți vedea produsul în realitate. De asta și există Papionette în toate orașele mari, pentru ca oameni să meargă și să-și vadă opțiunile acolo.

În ceea ce privește prețurile, noi se situăm undeva în partea de mijloc, deși oferim produse relativ premium pentru cifrele acestea. Nu am vrut să fim nici asemenea celor din Piața Mărăști, care e cel mai bun exemplu pentru noi, că de acolo se mai stârnesc controversele, oamenii vin și ne spun că în piață au văzut papioane cu 15 lei. Noi nu suntem în piață și nu avem calitatea de acolo, ci una clar superioară. Dar la fel de bine sunt și persoane la polul opus, care ne spun că nu știu ce brand practică prețuri de 100 lei, iar la noi sunt 35 sau 50. Fiecare alege de unde dorește să cumpere, e liber să facă treaba asta, noi putem doar să ne străduim să facem lucrurile cât mai bune.

Acum au în portofoliu papioane, cravate, bretele, butoni, șosete, de curând în colaborare și cu Happy Socks, dar și cele proprii, marca Papionette. Nu își propun să mai extindă această listă, de la an la an vor să aducă câte un produs nou și vor renunța la altul, să facă un fel de rulaj. Vor să obțină 80% vânzare din papioane, pentru că până la urmă acesta e business-ul, celelalte fiind doar alternative pentru clienți, lucruri pe care ei le-au cerut. Nu pare a fi treabă puțină sau ușoară să te ocupi de o astfel de afacere, motiv pentru care l-am întrebat pe Robert cum decurge o zi din viața lui.

Ziua începe pe undeva pe la 6.30 dimineața la atelier și se termină… nu există o oră fixă. Programul atelierului este până la ora 20.00, se lucrează în două schimburi, angajații au o oră de venit și plecat, dar eu nu. Aici avem și showroom – spațiu de vânzare, dar și atelierul, unde se fac papioanele și distribuția în toate locațiile și la clienții noștri, reselleri. Dimineața ne bem cafeaua și facem strategia pentru ziua respectivă. Teoretic, toate zilele sunt la fel, doar provocările sunt diferite, fie că vorbim de papioane personalizate, comenzi, tot timpul trebuie să ne mulăm pe priorități.

În caz că nu aveați idee, durează doar 3 minute să faci un papion din materialele disponibile și vreo 15 – 30 de minute unul personalizat. Și le fac chiar în atelier, unde sunt 8 persoane care lucrează. Designul apare ”out of nowhere”, după atâta timp e suficient pentru Robert să vadă un material și imediat îl transformă în papion. Sunt și diverse modele ale căror grafică e creată de la zero de ei, dar și pattern-uri adaptate, iar cea mai mare sursă de inspirație sunt chiar clienții, care au idei infinite. Și oricât de multe ar fi, uneori tot nu sunt suficiente, pentru că sunt oameni care nu își găsesc nici un papion cu care să se identifice. Unii își personalizează papionul, alții pleacă, mai caută și… revin sau nu. Folosesc toate țesăturile posibile, fiindcă se axează pe diversitate, și reușesc pentru că au micile lor secrete pentru a face să arate bine papionul chiar dacă materialul nu e cel mai ok din punct de vedere tehnic.

Cel mai mult mă bucură când vin clienți care văd anumite papioane personalizate la alți producători, să zicem așa, și vin să le facem noi. Ceilalți vând cu 30 – 35 de lei, iar noi cu 50 și atunci ne bucură să vedem că oamenii știu deja de ce este mai scump și tot aleg să-l facem noi. E posibil să fie și invers, dar eu am și spus, este o piață pentru toată lumea, nu am nicio problemă cu nimeni.

Pe viitor urmează și alte magazine în alte orașe. Sibiu, Galați, Oradea probabil… Nu se grăbesc oricum, zic ei că lucrurile o să vină de la sine, natural, cum a fost și până acum. În Cluj nu va urma un al patru-lea magazin, pentru că deja zonele au fost împărțile și s-a observat că la Polus se vinde mai bine în weekend, iar la Iulius în timpul săptămânii și e de ajuns atât cât e. E o afacere care crește frumos, vizibil, și nu putem decât să ne întrebăm ce sfat ar avea Robert pentru tinerii care vor să se apuce de antreprenoriat.

Ideea e că nu poți face asta fără să ai un minim de cunoștințe despre ce înseamnă antreprenoriatul. Și dacă mergi la diverse cursuri, acolo îți spun doar ce e mai roz, îți arată doar curcubeul din treaba asta. Ei bine, sunt foarte multe etape prin care treci, foarte multe probleme de care te lovești și trebuie să știi să le gestionezi cumva. Și trebuie să începi prin a lucra, să muncești de dimineață până seara, să fii angajat undeva. Trebuie să știi la ce să te aștepți, să fii pregătit pentru provocări și pentru eșec. Inclusiv noi avem perioade în fiecare an când ”dăm de greu”, pentru că fiind un produs de nișă, nu poate să meargă bine tot anul. Trebuie multă muncă, asta e clar.

Ei promit că vor continua să își satisfacă clienți, voi ce le-ați spune?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!