Jazz in the Park Competition 2024: Descoperă noi talente jazz la Cluj-Napoca!

Home $ Articole $ Jazz in the Park Competition 2024: Descoperă noi talente jazz la Cluj-Napoca!

by | Apr 23, 2024 | Articole

În perioada 5-7 iulie 2024, Parcul Central din Cluj-Napoca se va transforma din nou într-un hub efervescent pentru jazz-ul contemporan. Jazz in the Park Competition, cea mai mare competiție de jazz din Europa de Est, aduce pe scenă trupe tinere și pline de energie din întreaga lume, oferind acces gratuit pentru toți iubitorii de muzică.

Ce ne așteaptă la festival?
În cadrul celei de-a VII-a ediții, 13 trupe din 10 țări diferite se vor întrece pentru premii generoase și șansa de a câștiga inimile publicului. Fiecare trupă va aduce propriul său stil unic, de la jazz-fusion la indie soul și ritmuri africane, promițând trei zile de concerte memorabile.

Finaliștii anului
Printre finaliști, vei avea ocazia să-i asculți pe:
Abel Marton Nagy’s Cosmos Band (Austria) – te vor captiva cu jazz-fusion modern.
Anna Hauss (Germania) – te va cuceri cu indie soul profund.
Chief’s Condition (Olanda) – te va surprinde cu un mix de hip-hop și electronică.
Daoud (Franța) – cunoscut pentru energia sa unică pe scena jazz-ului.
David Luca Quartet (România) – promite o interpretare captivantă și autentică.
Jazz Family Trio ‘ShekBand’ (Ucraina) – un mix interesant de jazz contemporan și folclor ucrainean.
Kitti (Scoția) – te va încânta cu vocea și stilul său autentic.
Lyder Røed Quintet (Norvegia) – aduce jazz inspirat din anii ’60 cu un twist modern.
MAGRO (Germania) – unde jazzul acustic întâlnește Hip-Hop/RnB.
Nonconformist Anthology (România) – energie pură din Timișoara.
Răzvan Cipcă Trio (România) – un suflu nou în jazzul românesc cu influențe de rock și blues.
Subconscious Trio (Italia) – tehnica impresionantă în jazzul modern.
Zouratie Kone Trio (Belgia) – o fuziune unică de ritmuri africane și jazz.

Jazz in the Park Competition crește din ce în ce mai mare de la an la an. Vedem asta nu doar din perspectiva numărului de trupe înscrise în competiție, cât și din calitatea lor muzicală. Suntem foarte plăcut impresionați de artiștii din lineup-ul competiție și suntem siguri că publicul o să aibă același sentiment. Ne-am dorit să avem un festival dedicat trupelor tinere de jazz și exact asta am reușit să facem. Comunitatea noastră are oportunitatea să descopere artiști noi, iar trupele experimentează. unele pentru prima dată, cum este să cânți live pe scena unui festival outdoor în fața a mii de oameni. Combinația este una cum nu se poate mai benefică pentru ambele părți și noi de-abia așteptăm să vedem rezultatul. – Denisa Dan

Fiecare seară din cadrul Jazz in the Park Competition va culmina cu spectacole oferite de invitați speciali, creând un mix vibrant de experiențe muzicale pentru toți cei prezenți. Unul dintre aceste momente speciale va fi reîntoarcerea trupei Klawo pe scenă. Câștigătorii ediției din 2023, ei revin pentru a împărtăși din nou cu publicul lor entuziasmul și pasiunea pentru jazz, demonstrând de ce sunt una dintre cele mai apreciate formații din noua generație de jazz.

Pe scena Jazz in the Park de anul trecut, unde Klawo a câștigat marele premiu, trupa a marcat un moment semnificativ în parcursul său muzical.

Cu siguranță a fost un punct de cotitură major. Concertul din Cluj a fost doar al doilea nostru spectacol în afara Poloniei și, deși am avut parte de o primire foarte bună în țara noastră, încă nu eram complet convinși că putem concura la nivel european. Am ascultat aproape toți ceilalți artiști de la competiția JITP ’23 și unii dintre ei ne-au uimit cu adevărat. Astfel, când juriul a anunțat decizia, a fost un mare impuls de încredere pentru noi și a simțit ca o dovadă din partea lumii exterioare că ceea ce facem noi poate mișca cu adevărat oameni din întreaga Europă. Premiul întâi ne-a permis, de asemenea, să participăm la mai multe festivaluri de showcase (acestea sunt concerte mai puțin lucrative, dar care oferă oportunități bune de networking în industria muzicală). Unul dintre aceste concerte a fost la festivalul de showcase Mastering the Music Business din București, unde am întâlnit un booker pentru Eurosonic, cel mai mare festival de showcase muzical european și în cele din urmă am obținut o programare acolo. După aceea am început să primim mai multe oportunități de booking internațional și bulgărele de zăpadă a început să crească din ce în ce mai mult. Simțim că JITP a fost începutul acestui proces. – Artur Szalsza, Klawo

Când vine vorba de crearea muzicii noi, provocările nu sunt puține, însă trupa Klawo le abordează cu entuziasm:

Compunerea muzicii este partea cea mai distractivă din a lucra într-o trupă, toată partea de management/organizare/afaceri este mult mai provocatoare pentru noi. În ceea ce privește procesul creativ în sine, este destul de unic să fii într-o trupă cu 7 membri, dintre care 5 sunt compozitori talentați cu stiluri distincte. Comparativ cu lucrul solo sau cu un ansamblu mic, inevitabil implică mult mai multă comunicare, compromis și muncă în grup. Încercăm să păstrăm atitudinea colectivă și, chiar dacă fiecare dintre cântecele noastre are un compozitor clar – autorul ideii de bază – piesele parcurg un drum lung prin filtrul gustului nostru comun, stilului și sensibilității înainte de a fi înregistrate sau interpretate live. De asemenea, nu avem un lider muzical unic și, deși compozitorul piesei respective are cel mai mult de spus, este important pentru noi ca rezultatul final să vibreze cu toată lumea. – Artur Szalsza, Klawo

Pentru spectacolul din acest an de la festival, Klawo promite o experiență memorabilă:

Va fi o mulțime de cascadori și dansatori pe scenă. Suntem în discuții și cu o echipă locală de acrobați. Vom cânta câteva piese noi. Și vom avea vizuale frumoase pe ecranele LED din spatele nostru. Cu siguranță va fi distractiv și îi sfătuim pe toți cetățenii din Cluj să vină să ne vadă. – Artur Szalsza, Klawo

Premii și oportunități
Competiția nu este doar un prilej de a asculta muzică excelentă, ci și o șansă pentru trupe de a câștiga premii importante. Premiul întâi constă în 5.000 de euro și oportunitatea de a cânta la Jazz in the Park Festival la sfârșitul verii. Alte premii includ recunoașteri financiare pentru locurile doi (3000 euro) și trei (1000 euro), cel mai bun grup românesc și cea mai valoroasă compoziție, dar și premiul publicului și mențiuni speciale.

Un festival pentru comunitate
Jazz in the Park Competition este mai mult decât un concurs; este o celebrare a comunității și a culturii. Oferind o scenă unde tineri muzicieni pot interacționa cu un public larg, festivalul încurajează schimbul cultural și creșterea artistică. Pe lângă muzică, festivalul va include activități pentru toate vârstele, de la zone dedicate copiilor la spații de relaxare pentru adulți, toate într-o atmosferă plină de viață și culoare.

Jazz in the Park nu este doar un loc unde muzica se aude, ci unde se simte, se trăiește și inspiră. Așa că, dacă ești în Cluj-Napoca la începutul lunii iulie, alătură-te nouă în Parcul Central pentru a experimenta această sărbătoare a jazz-ului. Împărtășește cu noi pasiunea pentru muzică și descoperă noi talente care ar putea deveni favoriții tăi de mâine.

Organizatorii reiau inițiativa biletului neobligatoriu: Fondul Jazz in the Park
Pe durata concursului, vizitatorii vor avea ocazia să contribuie la inițiativele culturale ale organizatorilor achiziționând un bilet neobligatoriu. Această metodă de sprijin voluntar a fost introdusă în 2015 și a continuat până în 2020, perioadă în care s-au strâns și donat peste 100.000 de euro.

Am pornit fondul în 2015, având pe atunci un festival gratuit, unde publicul nu avea nicio obligație față de noi. Am zis atunci, că cei care cred în noi și vor să ne susțină, pot cumpăra un bilet neobligatoriu, iar comunitatea noastră a primit foarte bine această idee. Acum, vrem să reluăm această inițiativă pentru că avem multe proiecte noi în care vrem să ne implicăm comunitatea, respectiv și pentru aceștia, biletul neobligatoriu reprezintă un exercițiu de spirit civic foarte bun. – Alin Vaida

Pentru mai multe informații, vizitează jazzinthepark.ro și pregătește-te pentru o experiență de neuitat!

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!