5 birturi legendare din Cluj-Napoca – Partea I

Home $ Articole $ 5 birturi legendare din Cluj-Napoca – Partea I

by | Apr 16, 2024 | Articole, Cum a fost la

Ai avut vreodată acea sete insuportabilă și nu știai unde să găsești o bere la preț de bun-simț în Cluj-Napoca, orașul unde chiar și aerul pe care îl respiri pare taxat? Ei bine, am pornit într-o misiune (aproape) imposibilă de a descoperi localuri mai puțin cunoscute, dar cu bere la prețuri accesibile.

Astăzi venim cu 5 recomandări de birturi din Cluj pe care le-am vizitat și în care am băut câte o bere. Am căutat în vizitele noastre să aflăm locația exactă a fiecărui birt din această listă (unele apar pe google maps, altele nu), orarul exact, varietate de bere, prețul celei mai ieftine beri la 500 ml și atmosfera fiecărui loc.

La Răposatu’ a.k.a 3D a.k.a La Dunchi a.k.a Clar

Orar: Luni-Sâmbătă: 8-22; Duminică: 9-15
Locație: Strada Grigore Alexandrescu 6

Primul de pe listă este Răposatu’ așa cum îl știm noi, Clar așa cum scrie pe umbrela de la intrare, La Dunchi așa cum apare pe Google Maps și 3D cum mai e numit de alții.
Acest local, cunoscut sub multiple identități, este o adevărată oază de răcoare și băutură ieftină. Cu o terasă generoasă și prețuri care încep de la 5 lei pentru un Ciucaș de 500 ml, e locul ideal să te răcorești. Așadar, chiar dacă ești la al doilea pahar de tărie și e abia 11 dimineața, simte-te ca acasă!

Gama de beri e una destul de vastă, destul cât să umple rafturile a 3 frigidere. Majoritatea oamenilor care frecventează acest birt sunt de vârsta a doua, dar atmosfera e una prietenoasă – nu ne-am simțit străini printre ei.

După 30 de minute petrecute în primul birt legendar din această listă am realizat că nu suntem atât de bravi la băutură precum ne imaginăm după ce am văzut că unii oameni preferă să bea vodka și să o stingă cu bere. Cu acest gând în minte am plecat spre al doilea birt dar nu înainte să vizităm și baia – un loc mai puțin primitor ca barul dar pe care îl poți folosi la nevoie.

La Petrea

Orar: Luni-Duminică: 9-21
Locație: Strada Bucegi 9

Rămânem tot în inima Mănășturului. La Petrea este acel colț de lume unde simți că timpul a stat în loc. Odată trecut pragul, vei fi întâmpinat de priviri curioase, dar după primul Ciucaș (doar 5,5 lei), te vei topi în peisaj.

Ca dimensiune e mai mic decât cel amintit mai sus și are 2 terase mai mici: una în fața barului și una în spatele lui, cu 3 mese. Gama de beri e mai puțin variată dar suficientă pentru 4 tineri fără prea multe pretenții . Baia în sine nu e așa impresionantă ca semaforul de la intrare, dar cel puțin e folosibilă.

G94 Bar

Orar: Luni-Duminică: 8-20; Duminica: 8-19
Locație: Strada Rapsodiei 2

Mai mult bar decât birt, G94 se află în Zorilor și se laudă cu o terasă încăpătoare și o varietate decentă de băuturi, inclusiv cidru și bere fără alcool. Prețurile? Sub 10 lei.
Dacă nu ai venit să îți și speli mașina, poți să te bucuri de cea mai ieftină bere din acest local: Neumarkt la 7,5 lei.
Acesta e și primul loc în care am întâlnit și tineri, iar baia e cea mai ok dintre locurile din această listă.

Cafe Bar Neumarkt

Orar: Luni-Duminică: 8-22
Locație: Strada Louis Pasteur 56

Rămânem în Zorilor pentru al patrulea birt, primul în care ni s-a cerut buletinul.
“În sfârșit mai vin și tineri pe aici” e primul lucru pe care l-am auzit în timp ce intram, un televizor deschis pe Românii au Talent al doilea.

Barul are atât terasă cât și mult loc înăuntru, iar pe fiecară masă găsești sare ( un lucru mic dar de apreciat) .

Cea mai ieftină bere la 500ml a fost din nou Neumarkt : 6 lei. Per total o atmosferă destul de liniștită întreruptă doar pe alocuri de lucruri care erau legate cu lanțuri: hârtia igienică din baie de exemplu. Baia e peste primele 2 birturi prezentate în această listă, chiar aproape de rangul de baie normală.

Bar Piața Mihai Viteazu

Orar: Variabil (până pe la 7pm în weekend)
Locație: Strada Croitorilor 4

Ultimul birt de pe această listă nu are un nume nici printre cunoscuții noștri, nici pe veșnica prelată de pe terasă așa că o să îl numim simplu Bar Mihai Viteazu. Un loc cu o terasă foarte încăpătoare, dar cu mai puțin loc de stat înăuntru.
Perfect pentru o bere post-McDonald’s. Cu o selecție limitată de beri, poți totuși să savurezi un Ciucaș la 6 lei. Nu te speria când clienții fideli ai locului îți vor urmări fiecare mișcare, mai ales când scoți telefonul pentru a face poze. În rest, atmosfera e una obișnuită, fiecare om își vede de băutura lui.

Concluzie:
Acestea sunt primele 5 birturi pe care le-am încercat, urmează revenim și cu partea a doua. Momentan putem concluziona că fiecare birt e special în felul lui și că un tur de acest fel bate oricând o ieșire uzuală în centrul orașului.

Tu ce birturi de cartier ai încercat de curând? Scrie-ne pe Instagram sau mail și ajută-ne să explorăm și mai multe astfel de locuri în partea a doua a aventurii noastre prin Cluj-Napoca!

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!