iPhone 15 vs iPhone 13: Ar trebui să-ți schimbi telefonul?

Home $ Diverse $ iPhone 15 vs iPhone 13: Ar trebui să-ți schimbi telefonul?

by | Apr 18, 2024 | Diverse

Comparăm cele două telefoane și te ajutăm să te decizi dacă ar trebui sau nu să faci schimbul.

Doar câțiva norocoși își pot permite să își actualizeze iPhone-ul în fiecare an. Pentru cei mai mulți dintre noi, o ambiție mai realistă este de a cumpăra un telefon nou la fiecare doi sau trei ani.

În acest fel, în afară de costul mai acceptabil, beneficiem de mai multe seturi de actualizări deodată, iar îmbunătățirile sunt mult mai vizibile. Așadar, anunțul de reîmprospătare a iPhone 15 din acest an ar putea fi mai interesant pentru cei care au un iPhone 13 încă la vânzare, din 2021, decât pentru cei care au un iPhone 14.

Ținând cont de acest lucru, am realizat o comparație ușor de înțeles între iPhone 15 standard și omologul său din generația 13. Le comparăm specificațiile tehnice și performanțele.

De asemenea, analizăm specificațiile lor tehnice și performanța și examinăm modificările de design care au fost adăugate începând cu 2021, pentru a te ajuta să decizi care este cel mai potrivit pentru tine. De asemenea, îți oferim îndrumări cu privire la faptul dacă acum este momentul să faci upgrade sau dacă ar trebui să aștepți iPhone 16 în 2024.

La două generații distanță, ne putem aștepta la schimbări majore în ceea ce privește specificațiile tehnice ale acestor două telefoane. Dar acest lucru este complicat de faptul că, în 2022, Apple a instigat o politică de împingere agresivă a clienților către iPhone-urile sale Pro, ceea ce a însemnat că iPhone 14 avea un procesor mai slab și mai vechi decât cel al lui 14 Pro.

Această politică a continuat în 2023, ceea ce a făcut ca iPhone 15 să aibă un procesor (A16 Bionic) care este cu o generație mai nou decât A15 Bionic din iPhone 13, nu cu două. Cu alte cuvinte, deși iPhone 15 este cu siguranță mai rapid decât iPhone 13, nu te aștepta la îmbunătățiri dramatice.

Este probabil ca bateria să dureze cu aproximativ o oră mai mult la modelul 15, primești Bluetooth 5.3 (care este puțin mai eficient) în loc de 5.0, iar portul USB-C înseamnă că poți folosi același cablu pentru a-ți încărca iPhone-ul, iPad-ul și Mac-ul.

iPhone 15 vs iPhone 13: Design și calități

La prima vedere, iPhone 13 și iPhone 15 arată foarte asemănător (dimensiunile sunt practic identice) și este adevărat că Apple nu a făcut schimbări radicale de design în ultimii ani. Dar există diferențe fizice care merită să fie cunoscute.
Afișare
Cea mai evidentă diferență exterioară dintre aceste două dispozitive are legătură cu decupajul din partea de sus a ecranului. iPhone 13 are o crestătură, în timp ce iPhone 15 și iPhone 15 Pro Max au noua insulă dinamică.

Aceste două elemente de design sunt acolo din același motiv: pentru a găzdui camerele frontale și senzorii de recunoaștere facială. Și s-ar putea spune că au dezavantaje similare, și anume că o secțiune mică, dar destul de proeminentă a ecranului nu este disponibilă.

Insula dinamică este un pic mai mică, e adevărat, dar nu e ca și cum fâșia subțire de ecran de deasupra ei va face diferența atunci când urmărești un serial pe telefon.

Dar nu e vorba doar de asta. Crestătura este, în esență, un spațiu mort pe ecran: o mică zonă care rămâne fără caracteristici și neagră, indiferent de ceea ce se întâmplă pe restul ecranului.

În ceea ce o privește, insula dinamică, așa cum încearcă să transmită limbajul de marketing, poate face lucruri: afișează notificări atunci când conectați un accesoriu sau când bateria este descărcată, indică ce melodii sau podcasturi rulează în timp real și poate chiar afișa informații live legate de cronometre, indicații pe hartă sau scorul meciurilor sportive în curs.

Odată cu actualizarea software-ului iOS 17 din toamna trecută, au fost adăugate mai multe funcționalități. Aceasta implică un anumit grad de prestidigitație, deoarece insula conține și zone fără pixeli pentru deschiderile senzorilor, dar, făcând-o să se extindă și să se contracte în animații îngrijite, software-ul Apple face o treabă inteligentă de a folosi spațiul mort ca un loc valoros.

În rest, ecranele sunt foarte asemănătoare, cu dimensiuni și rezoluții practic identice. Cu toate acestea, iPhone 15 are un ecran mai luminos, atingând 2.000 de nits în condiții de lumină solară maximă.

Culori

Iată un punct de diferență superficial, dar valabil: cele două generații de telefoane sunt disponibile în culori diferite.

Ambele sunt disponibile în negru și roz pal, dar modelul 13 are verde închis, albastru închis, roșu aprins și alb. iPhone 15 are galben, verde și albastru, dar toate trei sunt foarte palide. Desigur, totul ține de preferințele fiecăruia, dar cum majoritatea oamenilor îl vor pune oricum într-o husă, culoarea nu ar trebui să fie un factor decisiv.

Un alt aspect este așa-numitul mod Acțiune, care a fost de fapt adăugat la iPhone 14, dar este păstrat în acest an. Modul Acțiune aplică o stabilizare video puternică în situații extrem de agitate: când alergi, de exemplu, sau când ești pe o barcă.

Există un buton special în aplicația Camera (la înregistrarea video) care este folosit pentru a-l activa.

iPhone 15 vs. iPhone 13: funcții de siguranță în caz de urgență

Atunci când iPhone 14 a fost lansat în 2022, Apple a anunțat o serie de noi funcții de siguranță, cum ar fi detectarea coliziunilor și SOS de urgență prin satelit. (Inutil să mai spunem că iPhone 15 sau iPhone 15 Pro Max le au și ele).

Anul acesta a mai adăugat o funcție, Asistență rutieră prin satelit, care a fost adăugată în actualizarea software iOS 17 și se aplică la iPhone 14 și iPhone 15… dar nu și la iPhone 13.

Așadar, știind toate astea, este decizia ta dacă faci saltul la iPhone 15 sau preferi să urci o treaptă, la iPhone 15 Pro Max. Sau poate aștepți modelele din seria 16. Decizia e la tine…

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!