Sporturi extreme pe care le poți practica aproape de Cluj

Home $ Articole $ Sporturi extreme pe care le poți practica aproape de Cluj

by | Aug 17, 2018 | Articole, Ieși din oraș, Sport

Vara este un anotimp al aventurii, însă de multe ori suntem tentați să apăsăm still watching și să ne afundăm tot mai tare în pernele noastre moi și într-o zonă de confort. Ugh, zona de confort, un loc de care mulți fugim cât de țin picioarele, uitând câteodată că aceasta nu se rezumă la a comanda întotdeauna pizza din același loc, la a merge în același pub în fiecare vineri pentru că știm deja meniul pe de rost, la a face aceleași lucruri la job. Uităm că avem nevoie de o doză de adrenalină care să ne dea un refresh și să ne zguduie puțin interiorul și devenim treptat mici zombie umblători, care nu mai pot fi impresionați de absolut nimic.

Eu sunt fricoasă, n-am nicio treabă cu ce urmează să povestesc, nici măcar într-un parc de distracții nu calc vreodată. Dar voi sigur sunteți mai curajoși, așa că astăzi vă povestesc despre câteva sporturi extreme pe care le puteți practica aproape de Cluj, care să vă mai scoată din starea de letargie și să vă pună sângele în mișcare.

Încep cu sporturile pe apă doar ca să trecem mai repede peste subiect, căci mi se face inima mică de tot doar când mă gândesc. Avem raftingul, unde coborâți pe râuri repezi de munte cu bărci pneumatice, în echipe de două sau mai multe persoane. Mai apoi, caiacul, care presupune ca voi să stați în barcă, nu pe aceasta. Aveți o barcă mică și îngustă, ascuțită la ambele capete, pe care o conduceți din pedale.

Rafting și kayaking puteți face pe Crișul Repede (Halta Stâna de Vale – Vadu Crișului), Crișul Pietros (Boga – Pietroasa), Crișul Negru (Beiuș – Șoimi), Arieș (Câmpeni) cu Master Adventure.

Transilvania eXtreme Adventure organizează rafting și caiac pe Arieș și Crișul Repede, de asemenea, dificultatea fiind ușoară spre medie (150 lei / persoană). În preț intră tot echipamentul necesar (barcă, ghid, echipament individual).

Eu, cum stau departe de orice sport extrem, nu auzisem până acum de Via Ferrata, și mă îndoiesc că sunt chiar singura neștiutoare. Via Ferrata reprezintă un traseu de cablu oțelit, bătut în stâncă, care pornește dintr-un punct și vă conduce de obicei spre înălțimi, unde descoperiți un peisaj spectaculos. Exact acesta este cazul traseului de via ferrata de la Cheile Turzii, despre care se spune că ar fi cel mai frumos din țară. Veți fi însoțiți de ghizii TXA și veți folosi echipament special, prețul pentru persoană fiind de 120 lei. Un alt traseu este cel de la Vadu Crișului – Defileul Crișului Repede (despre care noi am povestit mai multe aici), doar că este un traseu destul de dificil și nu v-aș sfătui să vă aventurați încolo dacă sunteți la prima experiență de acest gen.

Dacă vreți să îmbinați escaladatul cu partea nautică, vă recomand canyoning, unde coborâți un curs de apă în munți sau într-o zonă stâncoasă cu diverse cascade și fie săriți în ochiurile de apă care se formează la baza lor, fie vă folosiți de diverse tehnici de coborâre în rapel prin apa cascadei. Doar imaginați-vă cam ce vedeți în jurul vostru în aceste momente, toate acele stânci săpate în apă și natura sălbatică defilând mândră în jurul vostru. Pentru o astfel de experiență puteți merge la Vânătările Ponorului cu Transilvania eXtreme Adventure, prețul este de 200 lei / persoană, echipament inclus.

Bineînțeles că nu putem să nu pomenim de sporturile care implică zbor, mai exact parașutismul sau zborul în tandem cu parapanta. Unul din acestea mă atrage chiar și pe mine, măcar în aer nu ai nicio șansă să te îneci. Pentru a putea sări cu parașuta aveți nevoie de o licență în acest sens, care cel mai simplu poate fi obținută de la Școala De Zbor – Aeroclubul României dacă aveți minimum 23 de ani.

De învățat să zburați mai puteți învăța și la Skydive Transilvania, urmând un curs rapid sau progresiv. Tot aici puteți merge dacă optați pentru un salt în tandem, aceasta fiind cea mai bună opțiune dacă vreți să experimentați câteva momente în aer fără o pregătire anterioară de lungă durată, căci saltul se face alături de un instructor experimentat, cu o parașută specială pentru două persoane. Zborul are loc în satul Luncani, comuna Luna.

Dacă vreți și o a treia opțiune, puteți apela la Transilvania eXtreme Adventure, care au printre variantele de locații Liteni și Iara, în funcție de direcția vântului. În aceste zone, zborurile durează de la 5 până la 10 minute (150 lei). O adevărată călătorie aeriană.

Ah, încă ceva ce aș face: speoturism, adică să vizitez o peșteră! La noi în țară există peșteri care au atras atenția pe plan internațional și a căror explorare s-ar putea desfășura pe perioada a 100 de ani, însă marea majoritate sunt închise și e nevoie de un efort considerabil pentru a putea pune piciorul în ele. Dacă suntem amatori, slabe șanse să umblăm după avize doar ca să admirăm o peșteră de la intrare. Sunt câteva aproape de Cluj care pot fi vizitate, una dintre ele ar fi în Padiș, la Cetățile Ponorului. Mai puteți merge la Peștera Unguru Mare sau la Peștera Vadu Crișului, care sunt special amenajate pentru turiști, iar dacă mergeți la rafting sau kayaking cu Master Adventure și aveți noroc, vizitarea acestor peșteri face parte din program. Dacă sunteți puțin mai pregătiți din punct de vedere tehnic și fizic, accesibile sunt și Peștera Caprei și Peștera Bătrânului.

Nu putem uita de cățăratul pe stânci, sau în termeni mai generali, alpinismul. Probabil n-am fost singura căreia îi plăcea să se cațere prin copaci și pe toate gardurile când era mică. Ei bine, escalada la stâncă e doar o variantă pentru adulți și puteți face lucrul acesta la Cetatea Liteni, la Cheile Turzii sau la Rimetea, după cât de pregătiți vă simțiți fiecare. Prețul este de 120 de lei / persoană, iar alături vă vor fi cei de la TXA.

Și dacă sunteți complet… curajoși, puteți face scufundări în Lacul Beliș. Good luck.

Voi ce alte sporturi mai practicați când aveți chef de ceva extrem și unde anume o faceți?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!