Interviu cu Ioana Pop despre tendințele coloristice ale acestui sezon

Home $ Articole $ Interviu cu Ioana Pop despre tendințele coloristice ale acestui sezon

Există o întrebare care nu v-a dispărea niciodată din rândul preocupărilor noastre, e clasică, timeless, dacă vrem să fim mai pompoși în comunicare – ”Ce se poartă sezonul acesta?” Haine, culori, tunsori, printuri, toate sunt trecute o dată la câteva luni prin acest filtru al tendințelor, iar noi… noi trebuie să ținem pasul. Probabil ați auzit măcar o dată – ”oh, dar asta este atât de anii 2000 / last season.” Suntem oameni și pe cât de raționali suntem, pe atât suntem de emoționali, ne placem să fim plăcuți, ne place să ne simțim bine în pielea noastră și vrem să fim la modă. Motiv pentru care am fost de curând la Pop Academy și am stat la povești cu Ioana Pop, colorist de profesie, care mi-a arătat tot ce este nou ca zonă cromatică iarna aceasta, dar și cea mai recentă colecție a lor.

BIBA AW/18 este o colecție inspirată din energia anilor ‘70, o decadă dominată de libertatea de exprimare și respingerea aproape rebelă a banalului și limitărilor. Backgroundul colecției este tridimensional: fenomenul londonez BIBA (BIBA – un magazin londonez destinat inițial tinerilor, care în numai câțiva ani a devenit un mod de viață, un trendsetter), moda anilor ‘70 și mișcarea artistică support / surface (expuneri monocrome de culoare și forme geometrice repetitive.) Moda anilor ‘70 a fost despre individualitate. Accesoriile erau purtate din cap până în picioare, îndepărtarea volumului însemnând o definire mai clara a siluetei. Poate că cea mai mare schimbare a modei feminine din ‘70 nu era deloc un articol de îmbrăcăminte, ci era părul ei. Un păr tuns mai scurt, lucios, atingând maxim lungimea umărului sau un breton care să descopere fața erau coafurile noului. Părul mai scurt a îndemnat un apel pentru accesorii precum pălării, turbane, cercei, focusul fiind acum pe descoperirea trăsăturilor feței dar și ale personalității. We don’t blend in. We stand out. We are BIBA.

Vorbim despre zonă cromatică nouă, dar și despre tehnici folosite. Pentru că dacă ani de zile s-a purtat balayage-ul, acum încep să fie la modă culorile strong, care au intensitate maximă, luciu, sau chiar sunt uniforme. Ca mișcare se numește – going solo, pentru că ai o culoare și atât. E destul de dificil să-i propui o singură culoare unei cliente căreia i-ai făcut ani la rând șuvițe. Sunt persoane care vor accepta asta, sunt care nu, iar pentru acelea se va lucra foarte mult cu monocromia. Adică, fie te duci black and white, de la închis spre deschis, fie iei o culoare și o plimbi prin toate saturațiile. Trecerea de la tehnicile multifațetate, cu lumini și umbre, vor fi schimbate cu jocul de la închis la deschis pe o nuanță. Mai avem bends of colour, când ți se pune foarte multă lumină pe zona de contur, dar și picturile pe păr – o linie de glitter, o geometrie într-un păr lung.

Acum, dacă am lămurit cu tehnicile, putem trece la culori, căci am aflat foarte multe și aveți de unde alege.

Avem gold-ul, acel gold pe care îl purta actrița Goldie Hawn în anii 70. Este un maro deschis, cu reflex auriu, o culoare pe care nu prea am mai văzut-o. De asemenea, ceva ce nu a mai fost neapărat propus în ultimii ani este ciocolatiul. Toată lumea a fugit de el, ne-am dus într-o zonă metalică, se dorea să se scoată căldura din păr și se mergea pe griuri neutre cu negru metalic și mult alb, ajungând într-o poveste ireală, dar acum este în trend acest ciocolatiu cu tentă de cenușiu sau violet, pentru mai mult luciu.

Pentru cele care vă doriți ceva în zona blondului, se poartă sezonul acesta blondul cu nuanță de fond de ten, acele culori cremoase, lăptoase, cu ușoare efecte aurii. Rămân în tendințe blondurile care sunt foarte albe, dar mai mult cele care duc cu gândul la îngheț. O să vi se pară poate nostim, dar este la modă să aveți sprâncenele decolorate, tenul palid, părul decolorat-albicios. Practic, suntem atât de obosiți cu toții, încât a devenit un trend.

 

Arămiu, dar unul natural, dus spre ginger. Este o culoare care se potrivește atât la fete, cât și la băieți dacă le permit trăsăturile feței. Ar trebui să fie un ten deschis, poate cu pistrui, ochi albaștri, altfel e forțat. Mai departe, avem o zonă cromatică ce va bucura foarte tare persoanele cu părul închis. Este vorba despre negrul foarte lucios, care duce cu gândul la gheișe. Este mai mult un castaniu închis, în care combini violet și albastru. Negru pur și simplu pus pe păr nu are luciu. Și nu putem uita de fucsia și pink-urile, bineînțeles.

 

Tot ce înseamnă denim este foarte trendy. De la albastru deschis până la cerneală, toate combinațiile sunt chic. Persoana care poate purta această culoare ar trebui să aibă trăsăturile desenate asemenea unei păpuși – să-i vezi foarte bine sprâncenele, nasul, să aibă buzele conturate, ten curat, alb, poate chiar și unul închis.

Eram obișnuiți cu faptul că putem schimba forma feței doar din tuns, dar de curând a apărut acest abecedar al coloriștilor, din care învățăm că și culoarea poate schimba forma. Nu este chiar atât de surprinzător, dacă te gândești că tot ce înseamnă nuanță închisă aplatizează, subțiază și micșorează, culorile deschise creează senzația de volum și apropiere, iar roșul creează rotunjimi. Dacă ai o formă a feței triunghiulară, care se îngustează în zona de bărbie, este clar că avem nevoie de închis pe zona de proeminențe maxime, iar acolo unde fizionomia se îngustează, ai nevoie de lumină, culoare deschisă. Trebuie, așadar, să înțelegem tunsoarea, deoarece tehnica de colorare se face în funcție de aceasta și de trăsături – nuanța pielii, cât de conturate sunt buzele etc. și de contrastele de lumină-umbră date de forma feței. Dacă ești atent la acești 3 piloni, atunci cu siguranță vei alege ceea ce trebuie pentru omul din fața ta.

Ca un fel de concluzie, rețineți că balayage-ul e ”last season”. Va rămâne în zona de clasic blondul cu câteva suvițe fine prin el, dar contrastele puternice închis-deschis au plecat. Culorile puternice sunt pe val, ”am scăpat” de metal, cenușiu și argintiu. În zona rece rămânem cu violet și albastru, iar pe zona de blonduri calde avem arămiu deschis, blondurile nude.

Grea decizie, nu? Dar măcar știți că sunteți pe mâini bune la Pop Academy. Când le faceți o vizită?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!