Interviu cu Florin Drasovean, managerul Vorbe și Bruno Wine Bar

Home $ Articole $ Interviu cu Florin Drasovean, managerul Vorbe și Bruno Wine Bar

Am fost la Vorbe. De mai multe ori de când s-a deschis, recunoaștem. Doar că ultima dată am fost chiar la… vorbe (pun intended), dintr-acelea serioase, care merită împărtășite și cu voi, și am povestit cu Florin Drasovean, acționar alături de prietenii de la Jazz in the Park și manager general al localului. Colaborarea cu Jazz in the Park a început în 2015, iar treptat, legătura s-a cristalizat atât de frumos, încât acum un an, din idee în idee, el și Alin au ajuns la concluzia că ar trebui să facă un bar împreună. Așadar, în mai 2017 lua naștere Vorbe în mintea fondatorilor lui, iar un an mai târziu am intrat și noi pe ușile ideii lor.

Dat fiind contextul, nici nu am putut să abordăm subiectul pe ocolite, așa că prima întrebare a fost evidentă – ”Florin, ce faci tu la Vorbe?”

Eu sunt în industria aceasta a localurilor din noiembrie 2009, când am debutat pe piața clujeană cu Bruno Wine Bar. Am avut o traiectorie destul de amuzantă, dacă e să mă uit înapoi. Am terminat Studii Europene și Relații Internaționale și chiar dacă mi-a plăcut foarte mult facultatea, nu pot spune că am fost atras în aceeași măsură de domeniu. La constrângerea părinților, care voiau să mă întorc acasă, la Sibiu, prima mea slujbă a fost într-un magazin de electrocasnice, după care am pășit în viața într-o multinațională, pe zona de vânzări. În 2009 am făcut cunoștință cu o persoană care avea un wine-bar în București și voia să facă asta și la Cluj. M-a atras ideea, mai ales că dintotdeauna am fost un iubitor și un consumator al acestei băuturi. În plus, am văzut acest wine bar ca o continuare a activități mele de până atunci.

Florin a fost cel care a adus pentru întâia oară conceptul de wine bar în Cluj, un loc intim în care oamenii veneau să servească exclusiv vin. Primele 6 luni au reprezentat cu siguranță o provocare, căci numărul oamenilor care intrau în local era dezarmant în ciuda poziționării sale centrale. Mulți erau speriați și de prețuri, care nici nu erau atât de înfricoșătoare, și nici nu veneau pe sticle banale, dată fiind colecția internațională care era pusă la dispoziția clienților. Din acest motiv, au făcut tot posibilul să vină în ajutorul publicului cu degustări, food pairing și alte acțiuni care au determinat oamenii să perceapă Bruno Wine Bar ca un loc unde puteai avea o experiență wine-related în adevăratul sens al cuvântului, oricând dorești tu. Nu e nevoie de costum și cravată dacă decideți să le treceți pragul.

Aveam și o terasă în Piața Muzeului, dar a trebuit să renunțăm la ea, fapt ce ne-a lăsat cu foarte mult timp liber în timpul sezonului cald. Împreună cu asociatul meu de atunci, Laurențiu, ne tot gândeam ce să facem și, fiind amândoi mari amatori de evenimente outdoor, am decis să ne concentrăm eforturile pentru a gândi un concept de wine-bar în interiorul festivalurilor. La momentul respectiv încă exista ideea că nimeni nu bea vin la adunări de genul, se simțea acea reticență, dar asta m-a făcut să-mi doresc mai mult să fac acest lucru. Primul eveniment la care am participat a fost Blaj aLive, unde l-am întâlnit pe Alin Vaida, care m-a invitat împreună cu al nostru bar la Jazz in the Park. Am profitat de pasiunea națională pentru ”șpriț”, ne-am găsit un furnizor de sifon și am vândut la festivaluri vin cu sifon, iar oamenii au fost atât de încântați de combinație încât mulți chiar ne rugau să-i lăsăm pe ei să-și pună în pahar.

După popularizarea consumului de vin și în festivaluri, pentru Florin a devenit clar faptul că nu mai putea reveni la ”o viață normală”, la un program fix de la 9-17 pentru că-și descoperise adevărata vocație și asta voia să facă – să fie un întreprinzător. Ulterior, a devenit responsabil pentru partea de baruri la Jazz in the Park, relația de amiciție cu Alin Vaida a devenit tot mai strânsă, s-au convins că lucrează foarte bine împreună și amândoi dau dovadă de profesionalism în munca lor, ceea ce a dus în cele din urmă la apariția localului Vorbe.

De asemenea, îmi place să cred că sunt un amfitrion, o persoană căreia îi place să joace rolul de gazdă. să-i primească pe ceilalți în casa lui. Toată viața mi-a plăcut să interacționez cu oamenii, să râdem, să avem discuții spirituale și pun mare preț pe cei care mă înconjoară, lucru care m-a urmărit și în viața profesională. În ceea ce privește Vorbe, au existat încă de la început dezbateri – dacă să asociem locul cu Jazz in the Park sau nu. Ei erau ușor reticenți la acest aspect, eu am vrut din start ca ceea ce construim noi aici să fie pur și simplu un loc în care festivalul se întâmplă în perioada când Jazz in the Park nu este în Parcul Central și celelalte locații ale sale. Pornind de aici, ne-am dat seama că putem lega Vorbe de multe din evenimentele organizate de ei. Cum ar fi Jazz in the Street.

Au primit cu bucurie vestea eliberării spațiului de pe strada Clemenceau, după care s-au avântat în 2-3 luni de negocieri. Mai apoi, toate au căzut la locul lor cumva natural, căci fiecare din echipă și-a atribuit rolul de-a face ce știa mai bine, fără ca task-urile să fie împărțite vreodată și reușind să se completeze de minune. Probleme cu personalul, în mod surprinzător pentru Cluj, nu au fost. Momentan sunt 12 angajați la Vorbe, opt dintre ei fiind deja în cercul de cunoștințe al lui Florin dinainte de existența localului dată fiind zona sa de activitate, iar ceilalți 4 sunt recomandări ale acestora opt.

Ne-am apucat de treabă pas cu pas. Ne-am așezat chiar noi de multe ori la mesele din Vorbe și ne-am întrebat ce ne place și ce nu ne place la un local. Ne doream foarte mult să deschidem mai repede și la un moment dat un prieten ne-a dat ideea aceasta: comunicați faptul că nu ați finalizat, nici nu veți finaliza în scurt timp, dar hai la noi și ajută-ne la crearea rezultatului final; noi îți spunem foarte franc că nu avem mese, dar avem afară scaune de bar și puteți sta acolo. A fost o tactică destul de îndrăzneață, dar am folosit-o și ne-a prins foarte bine pentru că timp de o lună primeam pe loc feedback-uri scrise de mână de către oameni, unde găseam cele mai sincere opinii. Noi ne întâlneam și discutam, a fost un proces foarte închegat între ce ne doream noi și ce voia publicul. Așa a luat naștere Vorbe.

Și-au dorit în primă instanță ca locul acesta să fie o berărie cu mâncare, mai apoi l-au văzut ca un pub cu… ceva mai multă mâncare, dar după deschidere bucătarii au făcut presiuni (pozitive) serioase și au insistat să ridice nivelul bucătăriei, motiv pentru care au devenit ușor un restaurant.

Dacă m-ar întreba cineva acum ce este Vorbe, i-aș spune că este un loc în care găsești produse de calitate la un preț rezonabil, băuturi servite cu grijă, o atmosferă caldă și atrăgătoare, o clădire cu arhitectură impresionantă, condiții să vii să lucrezi dacă vrei, pentru întâlniri cu prietenii seara, condiții nemaipomenite să organizezi un brunch, un meeting la firmă. Și eu pot să te asigur că în momentul când vei ieși de la noi nu vei simți că ai fi putut primi mai mult pentru ceea ce ai lăsat. Vrem să oferim o experiență completă, pornind de la muzică, playlist-ul fiind creat chiar de Alin momentan.

Dat fiind succesul evenimentului de inaugurare, în planurile lor de viitor apar diverse seri tematice și events, printre care și o acțiune denumită ”Chelner pentru o zi”. Mecanismul va fi următorul: se ia o persoană cunoscută de pe scena Clujului și o cauză caritabilă care să fie susținută de comunitate, se poziționează individul în rolul chelnerului și papucii acestuia, după care are loc servirea invitaților și colectarea sumelor oferite de aceștia, care vor fi donați cauzei stabilite.

Tu ai fost la Vorbe? Ce părere ai despre noul local de pe Clemenceau?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!