Interviu cu Marian Dobre, director executiv Fundația Comunitară Cluj

Home $ Articole $ Interviu cu Marian Dobre, director executiv Fundația Comunitară Cluj

by | Nov 12, 2018 | Articole

Anul acesta avem o ediție specială Swimathon la Cluj, prima organizată vreodată iarna și cea care marchează 10 ani de activitate. Bineînțeles că am vrut să povestim una-alta cu Marian Dobre, director executiv al Fundației Comunitară Cluj, cea care organizează Swimathon, despre ultimii ani, provocări, reușite, dar și proiectele înscrise anul acesta.

Da, este o ediție specială pentru că Fundația Comunitară Cluj, la 10 ani de la înființare, a intrat într-o nouă etapă de viață. Una în care se redefinește, de fapt, relația noastră cu comunitatea clujeană activă. Poetic spus, suntem obligați ca într-un timp scurt și făcând grantmaking să găsim răspunsul la celebra întrebare existențială: De unde venim? Ce suntem? Încotro ne îndreptăm? (Paul Gauguin). În acest context, suntem hotărâți să experimentăm mai mult. Și asta facem și cu Swimathon. Dacă în primele 8 ediții au fost implicați, în creștere continuă de la o ediție la altă, peste 1.500 de înotători, peste 10.000 de susținători și peste 100 de voluntari – fondurile însumate, strânse pentru cele 76 de proiecte înscrise în competiție fiind de peste 500.000 de lei – la ediția din acest an încercăm să schimbăm perspectiva asupra acestei platforme de strângere de fonduri. În sensul conștientizării faptului că în Swimathon suntem sau, în cazul ediției din acest an, avem șansa să fim implicate peste 2.000 de persoane. Dacă ne raportăm la acest fapt, cred că, într-un timp relativ scurt, vom putea face, în sensul dezvoltării comunității clujene, tot ce ne propunem. Din perspectivă pragmatică însă, încercăm să ne atingem obiectivele strategice 2018-2024. Și, conform celui financiar, până în anul 2024 va fi dublată suma investită (peste 5.500.000 de lei) în proiectele semnificative ale comunității clujene.

Pe lângă faptul că este un mecanism de strângere de fonduri, Swimathon este un eveniment de înot. Tocmai în asta rezidă identitatea și frumusețea conceptului: se înoată și se face fundraising pentru un proiect. Cu alte cuvinte, înoți pentru o cauză și ești răsplătit pentru asta, căci efortul tău are un scop caritabil. Noi am fost curioși cum s-a ajuns tocmai la această formă de ajutor al comunității și de ce tocmai înotul.

Relația cauză-sport-donație se regăsește și în fundamentul altor modalități de strângere de fonduri. Și când spun asta mă gândesc, în primul rând, la atletism (cros, maraton, semimaraton) și ciclism (mountain bike). De ce Fundația Comunitară Cluj promovează înotul? Pentru că probabil există o legătură directă între generozitate, curaj și înot, între faptul că se înoată pe mai multe culoare (individual, echipă) și se susțin mai multe cauze în același timp. Și mai promovăm înotul datorită faptului că există o legătură specială între acest sport și comunitatea clujeană activă. Eu aleg să înot pentru o cauză, pentru că-mi place să înot, dar și să mă implic în rezolvarea nevoilor comunității în care trăiesc. Și mai multe persoane, impresionate de faptul că eu înot pentru o cauză, mă susțin donând diverse sume în contul proiectului pentru care eu înot. Dar fac asta impresionați fiind și de obiectivele proiectului, dorindu-și ca acesta să strângă banii necesari pentru implementare.

Acum, să vorbim despre proiecte, căci interesul în această zonă este evident. Am vrut să știm când / cum se desfășoară procesul de alegere a proiectelor, cine face parte din juriu, dar și care sunt aspectele cele mai importante atunci când se votează? Știm că în anii trecuți, procesul de alegere a proiectelor a fost următorul: la o dată anume a fost anunțată începerea etapei de înscriere a proiectelor (call de proiecte) de către organizații, grupuri de inițiativă, persoane fizice. În aproximativ o lună de zile a fost parcursă această etapă, care include mai multe sub-etape: acordarea de consultanță, pentru ca toți cei care doresc să înscrie proiecte să o poată face; constituirea juriului independent de evaluare a proiectelor depuse; evaluarea proiectelor; anunțarea și publicarea listei cu proiectele înscrise la Swimathon / aprobate de juriu.

La aniversarul Swimathon din aceste zile, situația a fost diferită. La 10 ani de FCC, am invitat, în etape succesive, o serie de echipe (organizații active și semnificative pentru comunitatea clujeană) ca să înscrie un proiect, fiecare dintre echipe știind că în lista finală vor rămâne 10. Și nici nu a fost complicat de jurizat. Accentul fiind pus pe strângerea de fonduri pentru implementarea proiectelor înscrise, fiecare echipă a putut să decidă în funcție de obiectivele financiare propuse. Altfel spus, fiecare echipă a trebuit să răspundă la întrebarea: avem sau nu avem suficient timp și suficientă energie ca să ne implicăm activ, de la înscrierea proiectului până la primirea finanțării, în Swimathon? Și au fost și răspunsuri negative (pentru care le mulțumesc celor care le-au dat).

Proiectele ediției acesteia sunt diverse și acoperă o gamă largă de interese. Haideți să vedem pe scurt câte ceva despre fiecare în parte, care e elementul cheie al fiecăruia care i-a determinat pe organizatori să-l aducă în atenția publicului.

Da, punctul forte al ediției aniversare Swimathon îl reprezintă cele 10 proiecte înscrise. Desigur, nu sunt singurele proiecte mari ale comunității clujene. Ar fi o mare eroare să considere careva asta. Dar sunt 10 proiecte semnificative, care au toate șansele să se dezvolte împreună și, astfel, să adune mai ușor în jurul lor comunitatea.

Facem valuri, schimbăm destine!, proiectul Serviciului de Ajutor Maltez în România, impresionează și în acest an prin faptul că face educație nu doar copiilor speciali – 22 de copii cu vârsta cuprinsă între 2 și 9 ani, cu dizabilități neuromotorii, neuropsihice și copii cu tulburări din spectrul autist – ci cu întreaga lor familie sau cu echipa serviciilor rezidențiale ale DGASPC.

Bucătăria socială o masă caldă, proiectul Asociației O masă caldă, care din luna iunie a anului 2013 a gătit, cu voluntari, în fiecare zi de joi din săptămână, fără excepție, uimește și acum prin faptul că și-au propus să gătească 5 zile pe săptămână (de luni până vineri), între 250 și 300 de porții de hrană caldă pentru copii și adulți rezidenți ai centrelor din subordinea DASM, din centrele de zi pentru copiii proveniți din familii defavorizate, înscrise în programul OMC și pentru persoane fără adăpost.

Cutting-Edge Research in Romania (CER2), un proiect înscris de Asociația Apex-Edu, este cel mai atipic dintre proiecte, cu sensul că se solicită implicarea comunității clujene pentru rezolvarea unei probleme naționale: plecarea din țară a tinerilor olimpici la fizică, datorită faptului că nu există o strategie la nivel național, prin care să fie create premisele unui cadru de cercetare înaltă în domeniu, în care aceștia să fie incluși.

Centrul de zi Something New, un proiect înscris de Asociația Organizația Creștină Something New, aduce în atenția comunității clujene o perspectivă nouă asupra activităților educaționale. Concret, prin metoda punerii față în față a mai multor generații, echipa Something New încearcă să ofere o soluție concretă la o problemă reală: izolarea.

Prin Fondul Stiintescu, înscris de Fundația Comunitară Cluj, se readuce în centrul atenției educația de tip STEM. De data asta însă, la Cluj, Științescu își propune să reintre în grațiile a peste 1000 de elevi și profesori printr-un experiment social.

Banca de alimente Food Waste Combat Cluj, prin care se redirecționează mâncarea în surplus de la donatori către beneficiari finali, este un proiect de o noutate absolută. Fără ei, o listă impresionantă de organizații neguvernamentale clujene, care oferă servicii de asistență copiilor și tinerilor nevoiași, persoanelor cu dizabilități, vârstnicilor aflați în sărăcie, familiilor defavorizate, le-ar fi de multe ori imposibil să-și ducă treaba zilnică la bun sfârșit.

Tabăra Yuppi pentru Adolescenți cu Diabet 2019, un proiect al Asociației Mișcare de Tabără Yuppi, anul acesta, la Swimathon, impresionează prin consecvența, știința și energia cu care se implică în strângerea de fonduri, fără de care îmbunătățirea calității vieții a 40 de adolescenți care suferă de diabet și a familiilor lor nu ar fi posibilă.

Jucu – 4 familii ajung Acasă, un proiect de locuințe sociale construite în Jucu de Sus de către Asociația Prima Dată Acasă este un proiect dedicat familiilor, în adevăratul sens al cuvântului. Acesta este principalul motiv pentru care marea familie clujeană este chemată să le susțină pe cele ale lui Kovacs, Matei, Moga, Varga.

Feel your city, este mai mult decât un proiect. Feel your city este o atitudine. Asociația BLANĂ!, inițiatoarea proiectului, însumează de fapt tineri voluntari, liceeni și studenți, care în anul 2019 și-au propus să accesibilizeze 2 muzee clujene și să organizeze o tabără de educație non-formală și aventură alături de 25 de tineri cu deficiențe de vedere, convinși fiind că împreună cu comunitatea clujeană ei pot realiza asta.

Înotăm pentru Swimathon, al 10-lea proiect înscris, care are legătură cu toate cauzele prezentate până acum, este, cum altfel, al Fundației Comunitare Cluj. Povestea lui este simplă. Cine înoată și este ambasador pentru Swimathon, înoată și este ambasador pentru toate proiectele înscrise la ediția aniversară. Cine donează pentru proiectul Înoată pentru Swimathon, donează pentru toate cauzele înscrise acum, dar și pentru cele care se vor înscrie în 2019.

Anul acesta și-au propus să atingă un record comunitar, în armonie totală cu întregul concept. Cele mai rapide 100 de persoane care se vor înscrie pentru proba de înot „Comunitatea clujeană sare în ajutor – cele mai rapide 100 lungimi de bazin” vor avea posibilitatea să demonstreze că adevărata forță a unei comunități constă în legăturile strânse și funcționale dintre toate părțile ei componente. Fiecare „înotător100”, parte din ștafeta „Comunitatea clujeană sare în ajutor – cele mai rapide 100 lungimi de bazin”, va înota o singură lungime de bazin. Timpul total, de la primul înotător100 și până la al o sutălea, va fi lansat ca o provocare pentru toate comunitățile din România și, de ce nu, Europa.

Ca o noutate absolută, am considerat că este potrivit să-i oferim înotului ce-i al înotului. Și anume posibilitatea de a demonstra pe viu cum transformă întreaga comunitate într-o mare echipă. Astfel, provocarea numită de noi „Comunitatea clujeană sare în ajutor – 100 cele mai rapide lungimi de bazin” se adresează acelor clujeni, rapizi (și la înscriere, și în bazin), pentru care înotul, viteza și mândria locală sunt coordonate importante ale vieții lor active. Tot ca o noutate absolută, împreună cu Asociația Sports Culture căutăm o soluție prin care să încurajăm practicarea înotului. Din această perspectivă, le-am solicitat implicarea directă în organizarea acestei probe. Dincolo de această colaborare însă rămâne faptul că l-am cunoscut pe Demény Attila.

Înoată, fii ambasador sau donează! Anul acesta, noi vom susține Asociația Blană, respectiv proiectul Feel your City, și vă încurajăm și pe voi să fiți alături de favoritul vostru și să donați! Ne vedem la Swimathon în data de 24 noiembrie?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!