Începe înscrierea de proiecte la Com’ON Cluj-Napoca ’19!

Home $ Știri Cluj $ Începe înscrierea de proiecte la Com’ON Cluj-Napoca ’19!

by | Nov 12, 2018 | Știri Cluj

Procesul participativ Com’ON Cluj-Napoca revine cu a treia ediție: minimum 50 de inițiative înscrise de grupuri informale de tineri vor fi finanțate de către Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca și vor putea deveni în 2019, în urma votului comunității, proiecte concrete pentru un Cluj mai bun. Tinerii sunt așteptați să-și înscrie proiectele începând de vineri, 9 noiembrie, până în 15 decembrie.

Condiții de participare

Participarea este deschisă oricărui grup format din cel puțin 3 tineri care locuiesc în Cluj-Napoca, cu vârste cuprinse între 14 și 35 de ani. Nu există nici un fel de restricție cu privire la pregătire/experiență, sex, etnie, etc. Sunt acceptate doar inițiative depuse în echipă. O echipă cu același nume și având în componență aceiași membri poate propune maximum 5 proiecte. O categorie specială în cadrul acestei ediții este constituită de inițiativele propuse de tineri cu oportunități reduse. Minimum 5 inițiative din această categorie vor fi finanțate.

Temele pe care tinerii le pot aborda în proiectele lor sunt diverse, sunt concentrate în jurul dezvoltării comunității și se încadrează în categoriile descrise în secțiunea Get UP for a common Cluj! de mai jos. Tinerii care vor avea nevoie vor beneficia de îndrumare din partea organizatorilor în conturarea și redactarea proiectelor.

Inițiativele pot avea un buget maxim de 9.000 lei fiecare. Alocarea financiară din partea municipalității va fi de maximum 4.500 de lei pentru fiecare inițiativă. Dacă inițiativa are un buget mai mare de 4.500 lei este responsabilitatea grupului să asigure fondurile complementare peste această limită. Tinerii pot să înscrie proiectele între 9 noiembrie 2018 și 15 decembrie 2018. Ulterior, ele vor fi votate online de întreaga comunitate clujeană, iar câștigătorii vor fi desemnați în funcție de numărul de voturi obținut. Voturile primite pentru inițiativele propuse de tineri cu oportunități reduse vor fi contabilizate separat.

Inițiativele selectate prin procesul participativ de vot vor fi implementate în perioada mai-noiembrie 2019.

Pentru a afla mai multe detalii despre înscriere, regulamentul integral al proiectului, eligibilitate, calendar de desfășurare și alte informații importante vă rugăm să vizitați website-ul oficial al proiectului. Calendarul etapelor ulterioare perioadei de propunere a inițiativelor se poate modifica. Orice astfel de modificare va fi anunțată prin intermediul website-ului menționat.

Get UP for a Common Cluj!

Com’ON Cluj-Napoca ’19 este construit în jurul conceptului UP, ce provine din cuvântul upgrade (a crește ceva la un standard mai ridicat, a dezvolta prin schimbarea sau adăugarea unor componente noi). Activitățile eligibile pentru Com’ON Cluj-Napoca ’19 trebuie să se încadreze în viziunea conceptului UP și prioritățile enumerate. Fiecare inițiativă propusă poate opta pentru una sau mai multe categorii.

MEET-UP: înseamnă identificarea și activarea unor spații din Cluj precum și regândirea unor spații existente prin care acestea pot căpăta o altă funcțiune, chiar și temporară.
BRING-UP: înseamnă aducerea în atenția publică a unor teme, idei și inițiative ce aduc o noutate în viața comunitară clujeană, generează o dezbatere și schimb constructiv de opinii. Noutatea poate ține atât de subiect în sine cât și de abordarea folosită în implementare.
GREEN-UP: înseamnă abordarea provocărilor sustenabilității orașului și comunității locale din punct de vedere al mediului, respectiv relația omului cu natura.
GROW-UP: înseamnă inițiative ce abordează procesul de maturizare al membrilor comunității locale de la o vârstă fragedă, proces prin care devin cetățeni activi ai orașului.
UP-DATE: înseamnă aducerea laolaltă a Vechiului și Noului Cluj, care ține atât de patrimoniul cultural, natural, material sau imaterial, cât și de interacțiunea dintre membrii comunității tradiționale clujene și membrii comunităților formate prin intermediul comportamentului de oraș-magnet al municipiului care atrage tineri, investitori, turiști – atât din regiune și din țară, cât și de pe întreg continentul european.
CLOSE-UP: evidențierea și punerea sub lumina reflectoarelor a poveștilor individuale ce evidențiază diversitatea și multiculturalitatea orașului dar și interconectarea membrilor comunității tocmai prin aceste povești.

Sloganul fiecărei ediții reprezintă, practic, un îndemn la o mobilizare generală pentru un Cluj mai bun, pentru un Cluj al tuturor. De fiecare dată însă în altă formă, pentru că și Clujul e mereu într-un alt stadiu de dezvoltare. Dacă în prima ediție mesajul a fost ”Do your SHARE for a common Cluj!”, iar harta Clujului din logo era văzută ca o frunză într-un copac, adică un element într-o rețea europeană de capitale de tineret, acum mesajul atinge alt nivel de comunicare. E ”Get UP for a common Cluj!”, iar harta Clujului se metamorfozează într-un fluture colorat, care indică zborul. Caracterele rămân aceleași, elementul grafic de bază – harta Clujului – rămâne același. Însă, vizual, logoul e dinamic, se transformă, se adaptează de la ediție la ediție, în funcție de concept, exact ca orașul, în urma inițiativelor implementate de la an la an, explică Geanina Simion, Brand Strategist pentru Com`ON Cluj-Napoca.

Parteneriate cu organizațiile clujene

„Procesul Com`ON Cluj-Napoca `19 dorește să creeze parteneriate în vederea extinderii rețelei de tineri participanți. Ne bucurăm să avem deja ca și parteneri Federația Tinerilor din Cluj și Centrul Cultural Clujean”, precizează András Farkas.

Ce-mi place cel mai mult la cei foarte tineri e că au certitudinea că totul e posibil. La Cluj avem norocul să fim un oraș care îi și încurajează să creadă asta și să se apuce de treabă, iar Com`ON Cluj are un mare merit în această privință, sprijinind în ultimii ani sute de tineri să ia inițiativă și să aducă un impact în comunitate. Le suntem recunoscători tinerilor pentru tot ce fac pentru Cluj și suntem bucuroși să îi sprijinim la rândul nostru, spune Ștefan Teişanu, directorul Centrului Cultural Clujean.

Mai multe detalii privind demersul participativ Com’ON Cluj-Napoca puteți obține accesând website-ul acesta, respectiv la adresa de mail [email protected].

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!