Cum a fost la ClujLife Community Conference #5 (I)

Home $ Articole $ Cum a fost la ClujLife Community Conference #5 (I)

by | Feb 4, 2019 | Articole, Cum a fost la

Săptămânile trecute v-am tot spus că pregătim conferința anuală și v-am prezentat invitații pe care i-am chemat să ne împărtășească din experiențele lor de succes. Iată că a venit momentul să vă povestim și ce discuții au fost în cadrul ClujLife Community Conference. Cea de a cincea ediție a venit cu noi speakeri din industria ospitalității, evenimente, pr & comunicare, brand design, antreprenoriat, oameni importanți care au marcat piața clujeană în domeniile în care activează. Bineînțeles, așa cum v-am obișnuit, am premiat și favoriții publicului în cadrul Clujlife Awards. Câștigătorii îi puteți găsi aici. Anul acesta, la început de conferință, ne-am bucurat de un mic concert susținut de Dósa Noémi & Pethő Csaba duo powered by Sofar Sounds Cluj-Napoca.

 

Iar apoi au început discuțiile, cu prima categorie intitulată Local Heroes Showcase. Puteți citi mai jos cine au fost invitații și ce povești ne-au împărtășit.

Primul care a pășit în fața noastră a fost Alin Borsos, manager Samsara Foodhouse, care ne-a vorbit despre procesul de rebranding prin care a trecut localul de puțin timp încoace. Nu mai e niciun secret faptul că restaurantul și-a deschis ușile într-o nouă locație mai spațioasă. Oamenii au fost cei care ne-au îndemnat să ne mutăm, recunoaște Alin. Fosta locație a devenit neîncăpătoare, iar multă lumea pleca dezamăgită de faptul că nu reușea să găsească o masă liberă. Atunci am decis că e momentul să găsim un loc mai spațios. Zis și făcut! Au găsit o casă pe care au amenajat-o cu multă căldură într-un stil minimalist, fără aglomerare, unde clienții sunt înconjurați de un design curat și de mâncare sănătoasă, exclusiv vegetariană, vegană sau raw-vegană. Natura este elementul care definește cel mai bine noul brand, chestiune ce poate fi observată chiar și în logoul ce întruchipează un măslin. Copacul poate fi găsit și în incinta restaurantului, unde creează o armonie perfectă cu restul decorului. Alin ne-a mărturisit că a fost surprins de numărul oamenilor care s-au prezentat la deschiderea noului local și de reacțiile pozitive pe care nu încetează să le primească. Mai mult decât atât, conceptul Samsara este dorit și în afara Clujului, iar publicul din București îi scrie constant lui Alin să extindă afacerea și în capitală. Noi vom urmări cu interes dacă se va întâmpla acest lucru, însă, pe viitor, Asociația Samsara are planuri mari pe partea de educație, dar și pe partea culturală. În plus, își propun ca până în anul 2020 să fie complet green, iar serviciul de delivery să se desfășoare doar cu mașini electrice și biciclete.

 

După ce am aflat despre conceptul unuia dintre cele mai apreciate restaurante clujene, a venit timpul să știm și povestea de succes a cafenelei Meron, transformată într-un lanț la nivel național. Bogdan Ciocian, Founder & CEO, ne-a spus că lucrurile nu au mers bine încă de la bun început, iar în primii ani s-a confruntat cu diferite probleme pe care a reușit să le depășească doar prin multă muncă. În prezent, conduce 6 locații, cea mai recentă fiind deschisă la Satu Mare. Meron a câștigat premiul pentru cea mai apreciată cafenea la ClujLife Awards, pe bună dreptate, căci în fiecare lună îi trec pragul peste 30.000 de clienți, de la antreprenori până la hipsteri. De fapt, aceasta a fost intenția lui Bogdan atunci când a deschis prima cafenea: să aducă cultura cafelei mai aproape de marea masă și să ofere o băutură de specialitate nu doar celor care cunosc acest concept, ci și consumatorilor obișnuiți. Tot așa s-a născut și sloganul Coffee as you are. Pentru cei interesați să devină baristas, Bogdan ne-a vorbit puțin și despre felul în care se formează echipele. Aici, lucrurile se petrec într-un mod interactiv și original. Un nou angajat are o perioadă de 4-5 săptămâni, timp în care trebuie să îndeplinească anumite sarcini. Pe tot acest parcurs el este încurajat și sfătuit cum poate să ofere cea mai bună experiență. La final, el trebuie să se încadreze într-un anumit barem pe baza căruia se va hotărî dacă rămâne mai departe în echipă. De fapt, toți baristas sunt evaluați lunar și recompensați în funcție de abilitățile pe care le dezvoltă, iar doritorii pot participa la diferite concursuri specifice domeniului. Cel mai important e faptul că nu există o distincție clară între șef și angajat, ci toți lucrează împreună, atât pentru dezvoltarea profesională a personalului, cât și pentru a satisface dorințele publicului. În următorii ani, Bogdan este pus pe fapte mari. La început de 2019 a înființat propria prăjitorie Meron și a început să comercializeze cafea sub acest brand. Tot în acest an plănuiește să deschidă noi locații în Brașov, Sibiu, Timișoara, Bistrița și București. Munca se află abia la început, iar Bogdan ne-a mărturisit cu mult entuziasm că dorește să extindă lanțul pe mai mult piețe din Europa, dar și pe alte continente.

 

În Cluj-Napoca viața de noapte este mereu activă, așa că nu puteam să trecem cu vederea acest subiect. Booha Bar a fost unul dintre primele localuri care a dat startul petrecerilor nebune, mai ales că se află în inima campusului universitar. Când s-a deschis acest bar în 2009, Piezișa nu arăta așa cum o cunoaștem astăzi, mereu agitată, căci funcționau doar câteva localuri. De la bun început Booha a dorit să aducă ceva atipic în zonă, iar acel ceva s-a materializat în weekend-uri cu muzică indie, unde se aduna o comunitate de ~200 de oameni și se distrau până noaptea târziu. În timpul zilei, oaspeții au parte de aceeași experiență plăcută, fie că doresc să se bucure de o cafea sau de un cocktail bun. De-a lungul anilor, Andi Vanca a adunat multe amintiri plăcute, pe care le-a împărtășit cu noi. Și-a adus aminte de certurile cu vecinii pe care le-au avut în primele luni de activitate, dar și de amenzile luate din cauza muzicii date prea tare, sau de cei peste 1500 de oameni care se adună la party-ul aniversar și blochează întreaga stradă. Cea mai amuzantă întâmplare i s-a părut aceea când, într-o noapte, un grup de studenți au adus din cămin o canapea pe care au așezat-o lângă local, doar pentru că voiau să facă parte din comunitate și să se simtă bine. Cât despre studenți, generațiile trec, dar Booha rămâne la fel. Cu excepția unor mici elemente de design care s-au schimbat de-a lungul timpului, esența de college party nu pleacă nicăieri, ci revine mereu și mereu cu alte motive de petrecere. Andi ne-a făcut pe toți curioși să vedem ce surprize plănuiește în viitor, mai ales că în luna mai Booha Bar va sărbători 10 ani.

Atât de multe discuții despre branduri ne-au făcut să ne punem următoarea întrebare: Cum se formează acestea? Răspunsul l-am aflat tocmai de la Beniamin Pop, specialist în design grafic, deopotrivă director creativ și responsabil de strategia de brand pentru businessuri din domenii diverse. Acesta ne-a vorbit despre procesul de selecție al clienților și ne-a destăinuit faptul că povestea pe care o spune un posibil client, valorile pe care acesta dorește să le transmită mai departe, sunt principiile care îl conving să se implice în construirea identității vizuale. Procesul nu e deloc ușor, iar odată încheiat un parteneriat, Beniamin poartă discuții lungi cu antreprenorii pentru a construi împreună o idee sustenabilă pe care, mai apoi, o dezvoltă într-o strategie de business bazată pe nevoile oamenilor. Abia după ce lanțul valoric este foarte bine pus la punct se trece la construirea efectivă a brandului, care se dezvoltă într-o zonă emoțională. Din portofoliul lui Beniamin putem enumera cut&crust, Narcoffee, Panemar, Salad Box, Donuterie, Moldovan și multe alte branduri pe care a încercat cu succes să le scoată din zona banalului și să le ofere o personalitate unică, în care să se regăsească atât managerul, cât și publicul. Invitatul nostru ne-a spus că se simte responsabil pentru fiecare brand în parte și menține o legătură constantă cu toți clienții, pe care îi sfătuiește ori de câte ori e nevoie în legătură cu viitoare abordări vizuale. Întrebat ce crede că este mai important, produsul sau prezentarea acestuia, Beniamin a răspuns fără să stea pe gânduri: În prima etapă, produsul câștigă în fața prezentării. În schimb, provocarea este să nu rămâi în această zonă, ci să reușești să faci saltul la valori. Odată ce ai construit brandul, acesta devine mai important în ochii oamenilor, dar să nu uităm că punctul de plecare este reprezentat de o fundație stabilă, adică de produs.

Aici se încheie prima parte a ClujLife Community Conference #5, însă discuțiile interesante abia au început. Despre cine a pășit în fața noastră și, mai ales, care au fost secretele pe care le-am aflat de la fiecare speaker în parte, vă vor povesti colegele mele, Ecaterina și Diana, în articolele care urmează. Stay tunned!

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!