Spoiler alert: urmează un articol pe care e recomandat să-l citiți într-o bine meritată pauză de cafea.
Pe scurt, în categoria speciality coffee se încadrează acele boabe atent selecționate, cultivate cu grijă de către fermierii care le procesează în mod corespunzător, fără a le distruge aroma. Notele oferite unei cafele de specialitate depășesc 80 de puncte SCAA (Specialty Coffee Association of America). Pe de altă parte, dacă vorbim despre boabele de origine, acestea au o calitate medie și provin din mai multe regiuni ale unei țări. Punctajul oferit este cuprins între 60 și 80 puncte SCAA. Cafeaua de specialitate are origine unică, iar pentru a primi această titulatură contează și cel mai mic detaliu, de la cum este culeasă de fermier, până la modul de prăjire, extracție și degustare. Fără zahăr, arome artificiale și alte nebunii.
Ghicești în câte locuri din Cluj-Napoca găsești cafea de specialitate? Ei bine, noi am numărat 17 și cu siguranță sunt mai multe, pe care le-am pus frumușel într-un articol dedicat tuturor celor care iubesc să aibă în ceașcă o băutură de calitate. Fără alte cuvinte, descoperă-le și tu!
(To-Go) coffee shops
Începem să povestim pe larg despre cafenelele pe care le găsim în Cluj-Napoca cu o primă secțiune dedicată acelor oameni harnici care nu au timp de stat în loc diminețile, însă nici la cafeaua aburindă nu pot renunța. Mai bine zis, discutăm despre acele locuri în care intri și ceri un flat white deasupra căruia așezi, mai apoi, un capac și e numai bun de savurat pe drum. Conceptul to-go a prins o mare amploare în ultimii ani și în mai toate cartierele găsești un coffee corner ce nu te lasă la greu în zilele obositoare.
Let’s Coffee a fost soluția mea salvatoare într-o luni în care somnul pur și simplu nu voia să-mi dea pace. Am simțit mirosul cafelei încă dinainte să cotesc pe strada Daicoviciu, iar atunci când am ajuns în dreptul cafenelei, n-am putut să refuz oferta unui Flat Whitte cremos. De altfel, aici am avut parte de primele mele întâlniri cu o cafea din Etiopia de a cărei aromă m-am îndrăgostit iremediabil. Cafeneaua s-a clasat rapid în rândul preferatelor mele, mai ales că cei trei baristas, Oana, Vasi și Andrei, te întâmpină cu un zâmbet larg pe buze și parcă ghicesc din priviri ce băutură pe bază de espresso ți se potrivește în ziua respectivă. Cafelele pe care le comercializează provin din țări africane și sud-americane, pentru că în aceste regiuni fermierii acordă atenție desăvârșită etapelor de creștere, culegere și procesare a boabelor de cafea, iar produsul final care ajunge în ceștile noastre are calitate superioară. Nu degeaba îi spune speciality coffee. Columbia, Nicaragua, Guatemala, Costa Rica, Brazilia, fiecare cu notele ei distincte, te așteaptă să le deguști și să descoperi gustul cafelei adevărate. Prețurile se încadrează între 9 și 20 lei, în funcție de băutura aleasă și de metoda de brewing. Psss, aici poți încerca și V60.
Adresă: str. Daicoviciu, nr. 8
De îndată ce intri în Phil’s, ți-ai dori ca șederea ta să fie mai lungă și să amâni cu câteva ore sarcinile importante. Cafeneaua cochetă este locul ideal în care să-ți începi ziua, mai ales acum, pe timp de primăvară, când diminețile răcoroase ne îndeamnă să acordăm mai multă importanță ceștilor fierbinți, așa că sperăm să ne putem relua ritualul dimineților petrecute în acest coffee shop cât de curând. Dar până atunci… Dacă termenul „procastinare” nu îți este familiar, atunci un espresso to-go este gata cât ai bate din palme. Cafeaua pe care o găsești aici provine din zone precum Etiopia, Honduras, Guatemala, Brazilia și este atent prăjită de către Goppion. De asemenea, dacă vorbim despre cafeaua single origin, la Phil’s ai ocazia să încerci două tipuri de extracție, la espressor și Aeropress. Prețurile sunt cuprinse între 5 și 11 lei, în funcție de sortimentul de cafea dorit.
Adresă: str. Dorobanților, nr.21, colț cu str. Pitești
Marabou vine cu un concept proaspăt pe piața cafenelelor clujene și iese din tiparul clasic cu o abordare hipsetrească pe care o implementează prin design-uri creative în cele trei locații din Cluj. Prima mea experiență cu Marabou a fost pe Bulevardul Eroilor, când am fost curioasă ce local nou s-a deschis în zonă. Cafeaua m-a convins de la o primă gustare, iar atunci când am intrat în locația de pe Memo nu a mai fost pur întâmplător, ci îmi doream să resimt aroma espresso-ului pe care îl servesc. Chiar dacă la început nu am fost sigură de faptul că au cafea de specialitate, o simplă întrebare adresată mi-a rezolvat dilema. Nu numai că au băuturi doar de rangul speciality coffee, dar boabele de cafea sunt prăjite local, iar apoi proaspăt măcinate. Zonele de proveniență se schimbă periodic, tocmai ca tu să descoperi noi arome și stări de fericire. Sau cum ar spune Marabou, aici beneficiezi mereu de coffee to fit your vibe.
Adresă: str. Fabricii, nr. 3 | str. Memorandumului, nr. 13A | bdul. Eroilor, nr.13
După cum îți poți da seama și din nume, la Victor. Fresh to Go prospețimea primează, fie că vorbim despre sandwich-urile delicioase pentru un mic dejun rapid, sau despre cafeaua care îți aduce un zâmbet larg pe buze în zilele mohorâte. Atunci când și-a deschis ușile, oferea cafea de brand, italian roast, însă a evoluat frumos de-a lungul anilor iar acum servește doar cafea de specialitate, 100% Arabica. Colaborează cu mai multe prăjitorii, printre care și Origo, astfel încât nu trebuie să-ți faci griji în legătură cu calitatea boabelor de cafea. În prepararea băuturii magice este importantă și aparatura, iar cei de la Victor se pot mândri cu un espressor Arduino Black Eagle Gravimetric. Știu, știu, denumirea nu-ți transmite niciun sentiment, însă îți spun eu că acesta este adesea folosit în prepararea cafelei de specialitate și în concursurile baristas.
Adresă: str. Victor Babeș, nr. 33
Ai intrat în Tucano pentru o cafea to-go și, fără să-ți dai seama, te-ai așezat la o masă din cafenea și au trecut minute bune până ai plecat. Sună familiar? Ai face asta și acum, dacă restricțiile ar permite-o. Nimeni nu știe cum se întâmplă acest lucru, cert e că localul are un vibe aparte cu pereții lui colorați și sortimentele diverse de băuturi pe bază de espresso. Fiindcă aici discutăm despre cafeaua clasică, single origin, e bine să știi că Tucano este membru SCA (Speciality Coffee Association) ceea ce garantează faptul că se găsește cafea 100% Arabica. Boabele provin din zone ale Africii și Americii Latine, fiind cultivate doar în condiții ecologice. Mai apoi, ele ajung direct în Tucano Roasting Coffee, unde sunt prăjite light și medium, tocmai pentru a-și păstra savoarea. Pe lângă cafelele tradiționale, a căror rețete sunt respectate ca la carte, prepară și băuturi speciale, create in-house, precum și răcoritoare numai bune pentru vara viitoare. La Tucano te poți bucura și de metode alternative de preparare a cafelei, fără ajutorul espressor-ului, precum Chemex și Pour Over V60.
Adresă: Bulevardul Eroilor, nr. 19
Un coffee shop zen și plin de optimism încă de la 7 dimineața. Acesta este Ibric, care se deschide cu noaptea în cap, pentru a trezi întreg orașul ațipit. Cafeaua pe care o servesc aici nu este mereu de specialitate, fiind alternată cu cea de origine, însă eu n-am auzit pe nimeni să se plângă de gust. Pe Facebook, știi tu, locul unde imediat scriem un review negativ dacă ceva nu ne convine, nimeni nu a dat notă mai mică de 5, așa că te las pe tine să tragi concluzia despre calitatea serviciilor. Regiunile din care provin cafelele se schimbă periodic, iar până acum putem număra Myanmar, Nicaragua, Etiopia, Tanzania, Indonezia, Columbia, Costa Rica, Papua Noua Guinee și… la cât mai multe! Espressor-ul este folosit în prepararea majorității cafelelor, însă ai ocazia să încerci și o băutură pregătită la french press. Prețurile nu depășesc 11 lei, doar dacă vrei să deguști un single origin coffee, caz în care va trebui să plătești 37 lei. Ceva îmi spune că merită toți banii.
Adresă: str. Gheorghe Șincai, nr. 3
Nu știu care este experiența ta cu Narcoffee, dar cafeaua pe care am luat-o de la ei nu m-a dezamăgit niciodată. Indiferent că am comandat espresso, flat white sau latte, la masă sau to-go, în locația de pe Eroilor sau la unul dintre kiosk-urile amplasate în centrul orașului, pur și simplu nu am reușit să găsesc vreun defect. De altfel, Narcoffee se definesc a fi locul de întâlnire a tuturor dependenților de specialitate, ceea ce ne spune multe despre calitatea serviciilor oferite. Boabele verzi de cafea sunt cumpărate din Africa, America Centrală, America de Sud, apoi sunt prăjite cu multă atenție in-house, pentru ca, în cele din urmă, baristas bine educați să le macine și să le transforme într-o ceașcă de fericire. Dacă ești, la rândul tău, un mare iubitor al cafelei de specialitate, poți cumpăra pachete cu boabe prăjite direct din coffee shops și să te distrezi acasă în timp ce le prepari.
Adresă: Bulevardul Eroilor, nr. 49 | în incinta Vivo! Cluj Napoca
Dacă te afli în buricul târgului și te lovește o dorință mare de a bea o cafea de specialitate, ai nenumărate locații în care să te oprești. Dintre acestea face parte și The Green Speciality Coffee, o cafenea cochetă în care dai uitării agitația din centrul orașului. Ora deschiderii este 8.00, un plus pentru oamenii matinali care nu neglijează tabietul de a bea cafea la prima oră a dimineții. Aici, toate băuturile sunt făcute după boabe clasate speciality, importate din zone precum Panama, Costa Rica, Guatemala și Columbia. Te avertizez, s-ar putea să-ți rămână în gând gustul cafelei și să te întorci în local pentru a cumpăra un pachet de boabe proaspăt prăjite pentru acasă. Comenzile clasice pe bază de espresso costă între 5 și 9,5 lei, însă ai ocazia să descoperi un nou gust al cafelei oferit de cele 4 metode de alternative brew. French press, V60, Aeropress, Syphon, care îți sună cel mai interesant?
Adresă: str. Matei Corvin, nr. 2
Nu cred că există iubitor al cafelei de specialitate care să nu fi auzit până acum de Meron. A pornit ca un coffee shop modern pe strada Napoca, iar publicul l-a primit cu atât de mult entuziasm încât s-a transformat într-o franciză ce cuprinde 9 locații în Cluj. Încet, dar sigur, s-a extins și în alte orașe ale țării. Pentru ca pachetul să fie complet, Meron a deschis o prăjitorie proprie în care are grijă ca boabele verzi, aduse de la fermieri, să se afle în parametri normali astfel încât să nu prindă gustul acela amărui pe care îl găsim în cafeaua din comerț. Dacă te întrebi, prăjirea este medie sau ușoară. Boabele vin de peste tot din lume, din zone recunoscute pentru culturile arborilor de cafea, precum Rwanda, Etiopia, Brazilia, Guatemala, Panama, El Salvador, Costa Rica, iar lista poate continua. Coffee as you are, aceasta este deviza Meron care pune accentul atât pe cafeaua de specialitate, cât și pe fiecare client care trece pragul unui coffee shop. Espresso, latte, capucciono, flat white, care stare te definește azi? Sau poți oricând să te răsfeți cu una dintre cele 7 metode de brew.
Adresă: str. Napoca, nr. 3 | str. Horea, nr. 5 | în incinta Vivo! Cluj-Napoca | în incinta Platinia Shopping Center | în incinta Central | în incinta Iulius Mall | în Parcul Iulius, Meron Iulius Van | în incinta Sigma Shopping Center | piața Ștefan Cel Mare, nr. 19
Poate că ți-ai dat seama deja de unde vine denumirea cafenelei, însă dacă nu e foarte clar, te lămuresc eu: numele a fost preluat de la un proces din cadrul preparării băuturii magice, mai exact tamparea cafelei măcinate la portafiltru. De la sine înțeles este faptul că aici găsești doar cafea single origin, prăjită la una dintre cele mai apreciate prăjitorii din lume, The Barn din Berlin. Boabele provin din bine-cunoscutele regiuni, precum America Centrală și de Sud, Asia și Africa. În ceea ce privește echipamentul, baristas de la Tamper folosesc un Sanremo Cafe Racer ce pregătește o cafea cremoasă, aromată. Vorbesc din proprie experiență, însă dacă nu mă crezi, poți oricând să faci o vizită cafenelei. Recomand să nu treci cu vederea nici gustările dulci, fiindcă nu arată doar bine, ci sunt și un răsfăț pentru papilele gustative.
Adresă: Piața Timotei Cipariu, nr. 1
Coffee shop & restaurant
Ce facem atunci când ne e foarte foame, însă dorim să ne bucurăm și de o cafea bună? Nimic mai simplu: alegem unul dintre următoarele locuri. Mâncarea delicioasă satisface și cel mai supărat stomac, iar cafeaua de specialitate ne încarcă bateriile pe loc.
Liniște. Mâncare. Cafea. Roots. Nu ai nevoie de multe cuvinte pentru a descrie acest local. Calitatea te întâmpină încă de la un prim pas în local, de îndată ce observi design-ul simplu, însă cu mare accent pe detalii. Personalul te primește cu voie-bună, îți recomandă cele mai gustoase preparate din meniu și te servește cu o cafea pe care o ții minte întreaga zi. Acum că am ajuns la subiectul discuției din acest articol, e bine să știi că la Roots ai posibilitatea să alegi între trei blend-uri de cafea: Confort Blend (al casei), Single Origin (provine din Africa sau America Centrală) și Microlot (cafele din loturi foarte mici, căutate de baristas pentru competiții). Nu trebuie să te îngrijorezi în legătură cu prăjirea boabelor, căci de acest proces are grijă Prăjitoria Olivo. Băuturile clasice, pe bază de espresso, au prețuri cuprinse între 7 și 11 lei. Desigur, nimeni nu te oprește să încerci o altă metodă de brewing, precum: Chemex, Syphon Coffee, V60 sau Aeropress.
Adresă: Bulevardul Eroilor, nr. 4
Bujole reprezintă acel local de la care comanzi în zilele când ai nevoie să mănânci ceva rafinat, pe care nu ai răbdare să îl gătești acasă. Bucătăria este de inspirație franceză, astfel poți fi sigur că preparatele înscrise în meniu nu le întâlnești chiar oriunde în Cluj. La capitolul cafea, aceasta are origine unică și provine de la Olivo Coffee Roasters. Pentru cafelele clasice, boabele sunt măcinate proaspete într-un espressor cu profil de extracție personalizat. Nu lipsesc nici metodele alternative de brewing, și anume: V60, Aeropress, Woodneck sau Syphon. Prețurile sunt în jurul a 12 lei.
Adresă: Piața Unirii, nr. 15
DOT parcă este rupt din altă lume. Chiar dacă se află situat pe strada Potaissa, despre care știm că are multă încărcătură istorică, localul modern te poartă pe meleaguri străine de îndată ce îi vezi umbreluțele colorate așezate deasupra terasei. Imediat ce îi treci pragul, design-ul minimalist cu multe note de verde îți inspiră eleganță, căldură și dorința de a reveni cât mai curând. Meniul reprezintă un adevărat paradis al toast-urilor și tare greu mi-ar fi să fac doar o singură recomandare. Totuși, încă am în minte gustul preparatului cu hummus și păstrăv afumat, așa că îți voi propune să-l încerci pe acesta, dacă nu ai făcut-o deja. Acum, însă, lăsăm mâncarea pentru un alt articol și trecem la subiectul nostru: cafeaua. De obicei, în restaurant vei găsi o Etiopia, single origin, cu prăjire medie. Prețurile se încadrează între 7 și 16 lei, suma cea mai mare o vei plăti dacă alegi să comanzi un cold brew + tonic. Ah, da, au și cafea la filtru.
Adresă: str. Potaissa, nr. 10
Coffee roasters
Unele cafenele din Cluj au trecut la următorul nivel: au deschis prăjitorii. Desigur, în paragrafele anterioare am menționat acele coffee shop-uri care prăjesc boabele de cafea in-house, însă cele care urmează au mai multă notorietate și distribuie cafeaua spre alte locații, nu o păstrează doar pentru folosință proprie. Patru la număr am găsit, iar acum urmează să le prezentăm.
Olivo ar putea foarte bine să se încadreze în oricare dintre categoriile acestui articol. Pe de-o parte, este un coffee shop elegant, cu un kiosk amplasat în fața locației de unde îți poți lua rapid o cafea to-go. Pe de altă parte, este considerat și un restaurant, căci aici îți poți astâmpăra foamea cu preparate alese. Nu în cele din urmă, Olivo are propria sa prăjitorie, unde pune accent pe calitatea boabelor de cafea. Aici, sunt prăjite trei tipuri de cafea. Prima este cea de specialitate. Mai apoi, urmează microlot, știi tu, cafeaua aceea prăjită în loturi mici care provine de la o singură fermă și are un punctaj foarte mare. Cea de-a treia categorie este cafeaua private label, creată pentru anumite brand-uri. Dacă ești curios să descoperi gustul cafelei prăjite de Olivo, atunci poți oricând să comanzi de pe site-ul acestora arome de cafea multiple. Espresso, V60, Aeropress, Frenchpress, Chemex, tot ce-ți poftește inima.
Adresă: Bulevardul Eroilor, nr. 7
Despre Yume Coffee Roasters nu am decât cuvinte de laudă, în special datorită faptului că ei au înțeles ce presupune știința cafelei, iar prăjirea nu se petrece la întâmplare, ci se urmăresc anumiți parametrii foarte clar stabiliți. Odată ce boabele verzi ajung în prăjitoare, ele sunt atent observate pentru a fi evitate două greșeli adesea întâlnite: defectele de prăjire și pierderea aromei de origine. Pe scurt, la Yume nu o să găsești niciodată boabe negre sau aromă amară. Ambalarea, de asemenea, se face după un proces riguros, iar odată cafeaua răcită, aceasta este așezată rapid în pungi speciale pentru a nu se oxida. Apropo, Yume aduc boabele verzi din 15 regiuni răspândite peste tot în lume și recunoscute pentru culturile sustenabile. Prăjirea este ușoară sau media, iar aparatura folosită poartă numele de Giesen W30A, care permite o prăjire de maximă acuratețe. Cred că ți-am oferit suficiente motive pentru care să abandonezi chiar acum orice treabă ai avea și mergi pe site-ul lor (de unde poți și comanda) ca să descoperi de ce o laud atât de mult.
Adresă: str. Emil Petrovici, nr. 16
Ce se întâmplă atunci când ai o mică gașcă de prieteni, toți pasionați de motoare și cafea? Ei bine, îi strângi pe toți în același loc și vă deschideți o prăjitorie pe care o numiți Hot Pipes. Aici, prăjirea cafelei este privită din punctul de vedere al unei călătorii, deoarece boabele provenite din toate colțurile lumii au caracteristici proprii și nu pot fi abordate în aceeași manieră. Tocami de aceea, Hot Pipes analizează profilul fiecărei cafele pentru a găsi drumul potrivit spre o prăjire desăvârșită. Pe site-ul lor găsiți doar cafea de specialitate provenită din Kenya, Brazilia, Etiopia, Burundi, Nicaragua, Panama, Guatemala și multe alte regiuni. Dacă ești curios să descoperi ce arome se găsesc într-o băutură pe bază de espresso, atunci trebuie neapărat să faci o vizită cafenelei, unde, de când s-au mutat la casă nouă, se găsește și prăjitoria. Eu am văzut doar fețe zâmbitoare în acest coffee shop, ceea ce garantează faptul că o ceașcă din această cafea este tot ce ai nevoie pentru momentele în care vrei să-ți fie ridicat moralul.
Adresă: str. Cireșilor, nr. 84
O prăjitorie artizanală micuță, însă demnă de lăudat în acest articol lung. Blu Coffee Roaster are grijă de boabele de cafea pe care le prăjește în loturi mici, astfel reușind să controleze și să asigure calitate. Lucrează doar cu furnizori certificați pentru distribuirea cafelei de specialitate, 100% arabica. Poți comanda cafeaua direct de pe site-ul lor, iar important de menționat este faptul că boabele sunt prăjite doar în momentul în care există cerere. Un plus îl constituie faptul că aceștia îți și macină cafeaua înainte de a o împacheta. Tot ce trebuie să faci este să specifici echipamentul pe care îl folosești. Desigur, Blu Coffee are și o locație unde poți merge să cumperi un pachet pentru acasă sau poți comanda de pe site-ul lor. Momentan, găsești cafea din Etiopia, Costa Rica și Guatemala.
Adresă: str. Ion Meșter, nr. 10
Tu spre ce loc te îndrepți atunci când vrei să bei o cafea de specialitate?