Cum a fost la… Salonul de obiect mic

Home $ Articole $ Cum a fost la… Salonul de obiect mic

by | Mar 6, 2020 | Articole, Cum a fost la

Când aud cuvinte de tipul “galerie”, ”vernisaj”, sau ”expoziție”, le asociez imediat cu ideea unui spațiu mare, plin cu exponate din diverse domenii. Aseară, în schimb, am mers la un eveniment care a fost inedit tocmai prin faptul că nu a fost mare! Salonul de obiect mic de la Cinema Arta și-a deschis porțile (sau, mai bine zis, ușița) pentru toți vizitatorii curioși.

Dacă ar fi să vă descriu locul pe scurt, as face-o cam așa: încăperile sunt mici, exponatele sunt la fel de mici, însă profunzimea lor e departe de a fi infimă. E chiar amuzant să te plimbi pe acolo cu capul aplecat și cu grijă la fiecare pas; e fix invers față de locurile acelea mari unde te pierzi prin încăperi unde până și respirația are ecou.

Am încercat dintotdeauna să organizăm activități care să completeze proiecțiile de film, iar prin acest salon am dorit sa aducem în prim plan ideea de microgalerie. Spațiul este într-adevăr inedit, are un farmec aparte. – mi-a spus Monica Sebestyen, din partea organizatorilor de la Cinema Arta.

Expoziția a fost creată de 4 artiști: Tincuța Marin, Răzvan Botiș, Mihai Plătică și George Roșu.

Tincuța Marin pictează și modelează dinozauri și creaturi inspirate din mitologie lângă care adaugă doze de realități dintr-un cotidian foarte personal. Crede că nu se încadrează în arta contemporană locală poate și din cauza temelor abordate. Răzvan Botiș crede că arta lui se încadrează într-o zonă destul de obscură pentru că nu abordează teme care țin de geografia sau de politica locală. Pentru că are dubii, si crede că acesta e un lucru bun, își șterge periodic conținutul de pe Instagram. Consideră că dacă umorul este prezent în arta contemporană, acesta ascunde un adevăr și trebuie comunicat cu tact. Mihai Plătică investighează ceea ce ține de complex în obiecte, corpuri, peisaje și spații. George Roșu crede că arta contemporană se ia în serios când nu e cazul și se enervează când nu știe dacă e cazul. Cu acesta din urmă am reușit să vorbesc puțin în timpul expoziției:

Scopul este de a avea un spațiu nou de artă, pentru că în general aceste locuri sunt puține și se închid repede. Am ales acest loc tocmai pentru că este mic. În general, în oraș se fac expoziții mari, fie ale studenților de la Arte, fie ale altor artiști autohtoni sau străini. Noi am urmărit să facem exact opusul galeriilor mari, și anume sa facem un vernisaj mic, cu puține lucruri, însă gândite bine și detaliat. Planul ar fi sa facem o serie de evenimente de acest tip, în funcție de recepția publicului – spune George Roșu, unul dintre expozanți.

Arta în general este foarte subiectivă, și fiecare simte un lucru diferit atunci când privește un obiect expus. Fie că îți trezește o amintire frumoasă sau îți dă o senzație inedită, arta e făcută să fie savurată, nu înțeleasă logic. Această expoziție nu-ți va lua mult din timp; chiar și 10 minute sunt suficiente pentru mini-turul încăperilor. Cel mai probabil că și artiștii vor fi prezenți acolo mereu, calzi, primitori și deschiși la discuții.

Expoziția va putea fi vizitată în perioada 5 martie – 2 aprilie, după următorul program: marți și duminică de la 18:00 la 21:00, iar vineri și sâmbătă de la 17:30 la 22:00.

Ce zici, te-am convins să mergi la Salonul de obiect mic?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!