Controlul panicii minții în timpul #coronavirus | Sfaturi de la psihologi

Home $ Articole $ Controlul panicii minții în timpul #coronavirus | Sfaturi de la psihologi

by | Mar 27, 2020 | Articole

În următoarea perioadă este imperativ să stai în casă, să limitezi interacțiunile sociale pe cât posibil și să rămâi calm. Cu toate că, mai demult, ai fi dat orice pentru câteva zile fără muncă, fără studii și fără ieșiri în oraș, situația de acum este cu totul neobișnuită și foarte stresantă. Televiziunea și internetul sunt pline de știri despre coronavirus, iar la un moment dat poate îți va fi greu să distingi informația adevărată de cea falsă. De asemenea, este posibil să te simți panicat, agitat sau îngrijorat, și asta e o reacție cât se poate de normală. Fii fără grijă, eu și colega mea Andra am făcut echipă (chiar și de la distanță) și am pregătit sfaturi despre cum să treci cu bine peste această perioadă. Ba mai mult, am vorbit și cu psihologi, astfel încât te poți încredere în validitatea informațiilor oferite.

Dacă aveți nevoie de asistență în acest timp de la un profesionist autorizat în sănătate mintală, încercați astăzi terapia online cu BetterHelp.

Începem cu prima cauză ce conduce spre panică: informarea excesivă. Nimeni nu spune că nu trebuie să fii la curent cu ceea ce se întâmplă acum, dar un lucru important pe care trebuie să-l faci este să-ți alegi cu mare grijă sursele de informare, fie ele de la noi din țară sau internaționale. Dacă vrei să-ți faci o imagine de ansamblu a situației mondiale, cei de la Organizația Mondială a Sănătății sau CDC sunt cei mai avizați și au cele mai recente informații. La nivel național, Guvernul a lansat platforma datelazi.ro, unde vei găsi informații actualizate în permanență despre evoluția virusului COVID-19. Nu crede toate titlurile senzaționale care sunt postate pe Facebook, analizează știrea pe care o citești și verifică din mai multe surse credibilitatea ei. Întrebarea ar fi: să renunț la social media zilele acestea?

Dincolo de aspectul legat de informare, social media oferă și oportunitatea de comunicare și conectare cu ceilalți, fiind o sursă de emoții pozitive. A renunța la social media este o decizie radicală – ce poți face în schimb este să urmărești doar paginile oficiale de la Guvern (de exemplu: Ministerul Sănătății) și a te dezabona/a da unfollow persoanelor și paginilor care postează conspirații, profeții, păreri neinformate, neverificate și neavizate. De asemenea, recomand limitarea timpului petrecut pe social media: stabilește-ți anumite momente din zi în care să te documentezi cu privire la starea actuală a pandemiei, iar în restul zilei urmează-ți rutina și ai grijă de tine. – Beatrice Huțanu – psiholog clinician & psihoterapeut

 

 

Acum, pentru a înțelege cât mai bine de unde pleacă panica și cum se formează ea, imaginează-ți următoarea situație (pe care, probabil, ai experimentat-o deja): citești o știre care îți prezintă o situație alarmantă (creșterea numărului de îmbolnăviri, spre exemplu), moment în care gândurile tale zboară spre un viitor nesigur și, uite așa, simți cum se instalează un sentiment de teamă, care se poate transforma într-un atac de panică. Din fericire, există câteva tehnici utile pe care le poți folosi ca să depășești astfel de momente:

Se pare ca zilele acestea pe lângă faptul că exista o epidemie de coronavirus, există si o epidemie de panică si anxietate. Anxietatea reprezintă o reacție normală a organismului la un pericol și are rolul de a ne ajuta să facem fața acelui pericol. Panica reprezintă o frică intensă care apare atunci când pericolul este perceput ca fiind imediat. Totuși, de multe ori, această panică este creată de îngrijorări, gânduri iraționale și scenarii nerealiste în legătură cu viitorul care este incert. Daca ești neliniștit și ai atacuri de panică, atunci este important să-ți analizezi gândurile și scenariile pe care le faci, apoi să le treci pe o hârtie, astfel încât să poți să capeți mai multă obiectivitate față de ele. În momentul atacului de panică sunt foarte eficiente exercițiile de respirație în 8 timpi, menite să-ți distragă atenția (ex: numărat de la 8000 descrescător din 7 in 7). Sunt foarte folositoare și discuțiile cu alte persoane care te pot înțelege și te pot susține. Dacă atacurile de panică persistă, poți începe sesiuni de psihoterapie disponibile și online. – Marius Pentilie – psiholog clinician, psihoterapeut.

 

 

Noi sperăm că tu ești unul dintre cazurile acelea demne de urmat, fiindcă ai învățat cum să-ți controlezi emoțiile și nu te panichezi la orice știre negativă pe care o auzi sau o citește. Cu toate acestea, persoanele dragi ție s-ar putea să aibă un nivel mai mare de anxietate și să-ți ceară ajutorul. Știi cum să le calmezi în astfel de situații?

Cel mai bun lucru pe care îl putem face pentru cineva apropiat este să fim alături de el emoțional, adică să fim acea persoană care îi înțelege nevoile și emoțiile. A arăta unei persoane apropiate că îi înțelegi emoțiile presupune, uneori, să îi spui acest lucru (înțeleg ce simți, văd că ești supărat, am observat de ceva vreme că stai ca pe ghimpi), să reziști tentației de a minimaliza sau invalida acea emoție (lasă că trece, a, nu e mare lucru, vei vedea că îți vei reveni), alteori să lași persoana respectivă să vorbească, iar tu să asculți, nu doar să auzi. Par lucruri care țin de simțul comun, dar importanța lor este monumentală. Apoi, dacă persoana apropiată nu mai poate îndura panica și are o serie de dificultăți care o împiedică să facă lucrurile pe care le făcea înainte, îndrumați-o să caute ajutor specializat.Sorina Maria Hadăr – psihoterapeut si psiholog clinician.

 

 

Elevi și studenți aflați în ani terminali, nu am uitat de voi, căci știm și noi prea bine perioadele dificile prin care treceți. Ne întrebăm cu toții când se vor deschide școlile și facultățile, cum vom obține note? În cazurile fericite, cursurile au fost mutate în online, dar chiar și așa ne îngrijorăm cum va decurge educația noastră în viitor. Mai jos, am primit câteva sfaturi utile despre cum să ne menținem cheful de învățare:

Este absolut normal să te preocupe educația și este de înțeles că în contextul actual apar și mai multe îngrijorări decât de obicei. Ce poți face este să te concentrezi asupra lucrurilor din viața ta pe care le poți controla, și să îți faci o rutină. Impune-ți niște reguli cu privire la învățat și ține-te de ele, indiferent de tentațiile care pot apărea în comoditatea casei tale. Această situație de criză este o ocazie bună pentru a-ți consolida spiritul autodidactic! Școala facilitează educația, nu o condiționează, deci putem învăța și de acasă! Poți organiza grupuri de studiu online cu prietenii, dacă te ajută. După ce ai terminat de rezolvat tot ce ți-ai propus, oferă-ți recompense mici, dar valoroase: uită-te la un episod din serialul preferat, caută surse de suport – vorbește cu alți colegi și prieteni, și încearcă să te relaxezi. Amintește-ți: Nu ești doar tu în situația asta, toți studenții/elevii din ani terminali se confruntă cu aceeași problemă. Dacă îngrijorările sunt greu de controlat și îți generează emoții negative foarte intense și nu le poți face față, caută ajutor specializat. – Beatrice Huțanu – psiholog clinician & psihoterapeut.

 

 

Cine și-ar fi imaginat că vom trăi astfel de timpuri? Noi, cu siguranță, nu! Din nefericire, măsurile de carantină au condus spre închiderea pe o perioadă nedeterminată a mai multor afaceri și, implicit, unele persoane și-au pierdut locul de muncă sau se află în șomaj tehnic. Dacă te regăsești în această situație, nu îți pierde gândirea pozitivă și ține capul sus. Nu te încurajăm doar noi:

E normal ca atunci când ne confruntăm cu o asemenea situație să nu avem automat gânduri pozitive. Însă ce ne dorim, în acest sens, este să vedem ce putem face pentru a reduce gândurile negative, astfel încât să avem un echilibru emoțional în această perioadă de criză. În primul rând ne putem pune întrebarea: sunt singurul/singura care este afectat/ă de acest impact economic? Oare și alte persoane trec prin ce trec eu în această perioadă? Din ce observăm în jurul nostru majoritatea persoanelor resimt instabilitate și dezechilibru financiar. Acest lucru înseamnă că nu sunt singurul/singura ce se află într-o situație de incertitudine. 

În al doilea rând, ne dorim să avem în vedere că unele lucruri sunt în afara controlului nostru. Tot ce putem noi controla este ce facem cu acest timp pe care îl avem la dispoziție și cum putem gestiona situația. Astfel încât ar fi de preferat ca atenția noastră să se îndrepte înspre ”ce pot să fac și cum pot transforma această situație într-o oportunitate?”. În acest caz ne putem gândi la calitățile și abilitățile noastre și cum am putea să le transformăm în ceva ce ne-ar ajuta putea ajuta pe viitor (De exemplu, gândește-te la hobby-urile tale sau ce ți-ai dorit să faci până acum). E important să avem în vedere faptul că inducerea emoțiilor pozitive se face tocmai prin angajarea în activități plăcute. – Anda Cotoară – psiholog clinician și psihoterapeut

 

 

Pe plan personal, încearcă să găsești o rutină sănătoasă care să-ți ofere confort (să faci sport în fiecare zi, să înveți ceva nou etc.). Meditația poate fi și ea utilă. Dacă te ajută, poți încerca să ții un jurnal zilnic în care să-ți notezi gândurile. De asemenea, este bine să ții legătura cu persoanele dragi. Asigură-te că sunt bine, întreabă-i cum se simt în legătură cu situația actuală, și spune-le și tu prin ceea ce treci, care sunt gândurile tale. Dacă ești elev sau student, poți profita de timpul liber și să înveți mai mult, ba chiar și să citești suplimentar ceva ce îți place. Ține legătura cu alți colegi, discutați despre teme, dar și despre cum vă simțiți în general. Aceste mici trucuri vă vor menține moralul ridicat.

În cazul în care simți că situația te copleșește, dacă ai stări de neliniște, anxietate sau despresie, există linii speciale de ajutor la care poți apela, precum Aproape de tine, DepreHub sau AtlasHelp. În plus, membrii UBB care au nevoie de sprijin moral în această perioadă pot apela la Psy-Help4UBB.

În ultima vreme, a circulat pe Facebook următorul mesaj: Totul va fi bine! Pe acesta îți dăm voie să-l crezi, fiindcă toate lucrurile au un început și un sfârșit. Chiar și pandemia. Stay safe, stay home!

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!