Oportunități de finanțare pentru organizații culturale și artiști existente în această perioadă

Home $ Articole $ Oportunități de finanțare pentru organizații culturale și artiști existente în această perioadă

by | Apr 8, 2020 | Articole

COVID-19 a lovit din plin în multe locuri, printre acestea regăsindu-se și sectorul artistic independent, care traversează în acest moment o criză majoră generată de situația de urgență la nivel național. Dar încă există speranță. În ultima perioadă, mai multe fonduri ce vin în sprijinul culturii și a artelor creative au fost anunțate la nivel național, iar noi vi le prezentăm pe scurt în rândurile de mai jos, în speranța că voi și ale voastre idei sunteți candidați eligibili în schemele date.

Fundația 9, cu sprijinul partenerului său fondator – BRD Groupe Societe Generale, a creat ARTISTS ROOMS, un program de susținere a artiștilor independenți prin micro-granturi de producție și creație artistică în condiții de izolare. Artiști independenți sau grupuri de artiști pot înscrie oferte din orice domeniu cultural sau creativ – muzică, dans, artele spectacolului, cinema, arte vizuale și new media, jurnalism cultural, literatură sau transdisciplinar cu condiția ca oferta culturală propusă să poată fi prezentată online. Sunt încurajate colaborările prin mijloacele de comunicare și de producție la distanță utilizând resursele și platformele existente online. Vă puteți înscrie cu o singură ofertă culturală până la data de 17 aprilie 2020, ora 12.00.

Programul RO-CULTURA, finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 cu suma de 2.000.000 euro, vizează consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Acest apel de proiecte vizează creșterea gradului de acces la cultură, promovarea diversității culturale și consolidarea dialogului intercultural. Pentru ca activitățile culturale să aibă un impact mai mare, transferul de cunoștințe și expertiză între organizațiile din România și Statele Donatoare este încurajat, împreună cu producția în comun a evenimentelor artistice. Valoarea sprijinului financiar nerambursabil ce poate fi acordat unui proiect este între 50.000 Euro și 200.000 Euro. Data limită de depunere a proiectelor: 01.07.2020, ora 16:00.

Mulți știți deja de programul „În stare de bine”, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC). Pentru anul 2020, pun la dispoziția organizațiilor neguvernamentale 4.489.000 lei pentru inițiative în domeniul cultură, sport și viață sănătoasă, iar în contextul situației generate de pandemia Covid-19, redirecționează 50% din bugetul programului pentru anul 2020 către Apelul ”În stare să ajut”. Acesta are drept obiectiv specific promovarea și/sau sprijinirea accesului egal și etic – în condițiile stării de urgență cauzate de pandemia COVID-19 și perioadei imediat următoare acesteia – la bunuri, servicii și informații pentru comunitățile sau grupurile aflate într-o categorie de vulnerabilitate. Evaluarea se desfășoară continuu până la epuizarea bugetului alocat dar nu mai târziu de 29 mai 2020.

Și Ministerul Culturii dorește să vină în sprijinul sectorului cultural independent și lansează în acest an programul ACCES sub denumirea de ACCES Online 2020, prin care invită operatorii culturali independenți să transmită propuneri de proiecte care să se desfășoare exclusiv online și să se încadreze în domeniile: teatru, muzică, dans, arte vizuale, patrimoniu imaterial. Suma alocată pentru finanţarea sesiunii de selecţie în cadrul programului este de 1.000.000 lei, iar suma maximă care poate fi solicitată pentru un proiect/acțiune culturală este de 50.000 lei. Pentru a fi eligibile, ofertele culturale depuse în cadrul Programului ACCES Online trebuie să se desfăşoare în intervalul 30 mai – 31 august 2020. Data limită pentru transmiterea dosarului de participare este 30 aprilie 2020, acesta putând fi trimis în format fizic sau electronic.

Mișcarea „Artiști Împreună” s-a născut în prima săptămână de la declanșarea stării de urgență națională din cauza pandemiei de COVID-19, cu scopul de sprijini campania de informare inițiată de Ministerul Sănătății și Grupul de Comunicare Strategică al Guvernului României, cu sprijinul Observatorului Român de Sănătate. Misiunea acesteia este de a angaja arta și pe artiști în efortul de a informa și conștientiza opinia publică din România cu privire la importanța respectării regulilor și recomandărilor comunicate de către autorități în timpul stării de urgență. Ulterior, mișcarea va deservi alte cauze colective importante pentru societatea românească și își propune, de asemenea, să organizeze un fond pentru situații de urgență destinat artiștilor. Acum, mai mult ca niciodată, este nevoie de modul artiștilor de a înțelege și traduce lumea, pentru a transmite mesajele momentului: responsabilitate, solidaritate, empatie. Primul apel al proiectului s-a închis în 31 martie. Se caută parteneri în proiect pentru noi apeluri.

Culture Of Solidarity Fund – realizat de către European Cultural Foundation în parteneriat cu mai multe fundații – a apărut din dorința de a susține inițiativele culturale imaginative, mari sau mici, care caută să consolideze ideea de solidaritate și noțiunea de ”Europa ca spațiu public împărtășit” ca răspuns la criza actuală și consecințele acesteia. Fondul este destinat persoanelor fizice și organizațiilor din toate sectoarele și societățile civile cu inițiative și idei care: exprimă și acționează în spirit solidar cu oameni și comunități de peste granițe, împărtășesc experiențe, cunoștințe, abilități, povești, idei și resurse în toată Europa, în special în afara atenției publice, susțin interacțiunea om-om dincolo de granițele europene în această perioadă de restricții de călătorie și distanțare socială, mențin viața culturală și experiențele sociale în perioada de carantină și izolare și pregătesc terenul pentru o renaștere culturală a Europei după criză, extind noțiunea de Europa ca spațiu public deschis și împărtășit pentru toată lumea în perioadele de luare a deciziilor la nivel intern și național. Termen limită pentru aplicare: 27 aprilie, 2020. Tot vorbind la nivel internațional, mai găsiți câteva resurse importante și aici.

De asemenea, aici găsiți informații necesare pentru a beneficia de măsurile financiare oferite de Guvern care vizează sectorul cultural-creativ. Pentru indemnizațiile aferente perioadei 16-31 martie 2020, termenul limită de acceptare a aplicațiilor este 10 aprilie 2020.

Voi ce alte astfel de fonduri ați identificat pentru susținerea artiștilor și organizațiilor culturale?

Foto cover articol: concept – Andra Salaoru, foto – Lorán Betty

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!