Proiecte pe care le poți susține în această perioadă în Cluj

Home $ Articole $ Proiecte pe care le poți susține în această perioadă în Cluj

by | Apr 9, 2020 | Articole

Chiar dacă măsurile de carantină ne-au luat plăcerea de a ieși din case, acest lucru nu înseamnă că ne-au furat și bucuria de a face bine celor din jur. În această perioadă, faptele generoase contează mai mult ca niciodată și orice mic ajutor îndreptat către persoanele din grupurile vulnerabile este un pas important în lupta contra pandemiei. Știi cum se spune, doar împreună trecem peste timpurile dificile. Suntem solidari cu situația actuală și ne dorim să-ți transmitem și ție încurajarea de a te implica activ în inițiativele umanitare desfășurate în Cluj, mai ales că acestea nu sunt puține la număr. Cum, mai demult, îți făceam o listă cu cele mai cool evenimente la care să participi în oraș, așa am trecut și azi în revistă unele dintre cele mai faine proiecte spre care poți dona.

Un singur Cluj
Unul dintre proiectele de mare amploare în care te poți implica este platforma Un singur Cluj, care unește într-un scop comun mai multe evenimente, organizații civice, companii, universități și instituții ale administrației publice din județul Cluj. Obiectivul tuturor este acela de a strânge fonduri și diferite resurse care să fie donate, mai apoi, unităților medicale aflate la nevoie, precum și altor inițiative civice sau instituții locale care au nevoie de ajutor. Cum poți susține concret platforma dacă nu ești persoană juridică? Foarte simplu, prin achiziționarea unui bilet de solidaritate până în data de 10 aprilie. Valoarea sumei pe care o poți dona se încadrează între 10 lei și 100 lei, iar banii oferiți vor fi folosiți pentru a cumpăra cadrelor medicale măști, mănuși, ochelari și costume de protecție. Mai multe detalii poți descoperi pe site.

Vă ajutăm din Cluj
Vedem Just, Civic Suport și Clujul Sustenabil au dat mână cu mână pentru a crea Vă ajutăm din Cluj, pagină și grup de Facebook. Concret, aceștia își propun să ajute oamenii aflați în grupurile vulnerabile și să le livreze la domiciliu alimente sau medicamente. Dacă dorești să contribui și tu la această inițiativă, te poți înscrie voluntar accesând acest formular. Oricine este binevenit să se alăture și să ofere un suport considerabil bătrânilor, persoanelor cu afecțiuni specifice sau familiilor cu copii care nu pot să se deplaseze în afara domiciliului pentru a-și achiziționa cele necesare în casă.

Komiti x Cluj Illustrators
Orașul nu are străzile goale, ci pline de responsabilitate. Și culoare. Probabil ai văzut acest mesaj circulând pe paginile de Facebook, însoțit de o serie de ilustrații vesele ce portretizează orașul Cluj în viziunea unor artiști locali. Echipa de fotografi Komiti și o mână de ilustratori și-au unit creativitate pentru a înfrumuseța străzile pustii cum știu ei cel mai bine, cu ajutorul artei. Creațiile lor pot fi achiziționate de pe site-ul Daisler Print House și sosesc la ușa ta puse frumos într-o ramă, să-ți amintești cu amuzament de perioada în care urmăreai orașul doar din fotografii. Fapta bună nu se oprește aici, fiindcă din costul fiecărei ilustrații achiziționate vor fi donați 95 de lei spre Asociația Civic Suport, fondatoarea grupului Vă ajutăm din Cluj, despre care am vorbit adineauri.

Beard Brothers
Cu toții știm cât de implicați civic sunt bărboșii din ONG, iar pandemia le-a oferit un motiv în plus să ajute și mai mult societatea. Până acum, alături de Vă ajutăm din Cluj și CERT Transilvania, au reușit să pună la dispoziția a 49 de unități medicale și instituții aflate în prima linie peste 180.000 de echipamente necesare derulării activităților sub maximă protecție. Până acum, mai multe asociații și persoane juridice s-au alăturat campaniei pe care ei o desfășoară pentru strângerea de fonduri. Orice sumă donată contează, așa că te încurajăm și pe tine să le fii alături atât lor, cât și medicilor care au grijă de sănătatea noastră. Toate detaliile de care ai nevoie se găsesc pe site.

Masă pentru medici
Proiectul s-a născut din inițiativa JCI Cluj de a oferi medicilor de la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Leon Daniello și celor de la Serviciul de Ambulanță Cluj o masă caldă în regim gratuit. Takeaway s-a alăturat inițiativei și se asigură că mâncarea este zilnic preluată de la restaurantele partenere și livrată cadrelor medicale. În prima săptămână au fost livrate, cu sprijinul comunității, 40 de porții de mâncare, însă cu donații suplimentare acest număr poate crește. Mai multe informații despre modul în care poți contribui și tu la o masă caldă găsești în postarea de aici.

clujHelp
Fundația Comunitară Cluj în colaborare cu Asociația Medicilor de Familie Cluj au pornit o campanie prin care oferă sprijin persoanele aflate la vârsta a treia și celor care suferă de boli cronice, în condițiile în care acestora nu li se recomandă părăsirea locuinței. Astfel, de luni până vineri, echipa de voluntari livrează beneficiarilor medicamentele de care au nevoie și care se eliberează doar pe baza unei rețete primite de la medicul de familie. Chiar dacă înscrierile pentru oportunitatea de voluntariat s-au încheiat, încă poți susține activ inițiativa printr-o simplă, dar importantă donație.

Adoptă un Medic în Cluj
Medicii din linia întâi sunt eroii noștri în această perioadă și trebuie să avem grijă de ei, așa cum și ei au grijă de noi. Prin urmare, dacă ai o locuință în care nu stă nimeni, nu ezita să le scrii celor de la Adoptă un Medic în Cluj și să le oferi cadrelor medicale un spațiu unde să se odihnească după ce ies din tură. Multe persoane care lucrează în spitale reprezintă un factor de risc și nu mai au posibilitatea să se întoarcă la familii, așa că au nevoie de un „adoptator”, adică de tine.

Free Now
Următoarea inițiativă spre care poți dona este cea lansată de Free Now, concepută tot pentru cadrul medical aflat în lupta contra coronavirus. Aplicația de taxi și ridesharing oferă în perioada stării de urgență curse gratuite dedicate medicilor nevoiți să se deplaseze rapid și sigur de la domiciliu spre locul de muncă sau vice-versa. Până în momentul actual, șoferi voluntari atât din Cluj, cât și din București au reușit să ofere peste 2000 de curse personalului medical. Valoarea unei călătorii este 10 lei, aceasta este suma de la care pornește donația ta. Bineînțeles, fiecare bănuț în plus este bine-venit, căci ajută și la achiziționarea de măști și dezinfectanți.

Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj apelează, de asemenea, la sprijinul comunității și strânge fonduri în vederea achiziționării echipamentelor de protecție necesare cadrelor medicale și personalului auxiliar. Contul bancar în care poți dona orice sumă îți dorești este disponibil aici.

În concluzie, proiectele și inițiativele umanitare în care te poți implica nu sunt puține. Indiferent de fondul pe care alegi să îl susții, banii ajung spre aceeași beneficiari: spitalele din Cluj și angajații acestora care trec prin multe provocări pentru a ne asigura sănătatea.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!