Escapade de weekend aproape de Cluj #2: Valea Drăganului

by | Jun 26, 2020 | Articole, Ieși din oraș

E timpul pentru o nouă escapadă de weekend. Și e posibil să avem noroc și de vreme bună în următoarele zile, deci nu aveți nicio scuză să nu începeți chiar acum să vă pregătiți de aventură. Nu de mult vă propuneam să porniți spre zona Rimetea și, implicit, să vă minunați de frumusețea Pietrei Secuiului și a împrejurimilor. De data aceasta pornim spre vest, iar excursia noastră va avea în centru un loc în care se întâlnesc istoria și elementele pitorești.

Noi ne-am hotărât ca în fiecare vineri să vă propunem un traseu de două zile, într-o zonă relativ aproape de Cluj, ca să simțiți aerul de vacanță și vară, dar în siguranță. Avem idei pentru trasee cu mașina sau bicicleta, pentru familii cu copii sau grupuri de prieteni, pentru cei dornici de aventură și pentru cei care sunt bucuroși doar să admire natura. Alegeți după preferințe!

Din Cluj, porniți înspre Oradea, prin Huedin. Aveți de parcurs în jur de 70 de km până la Valea Drăganului, destinația noastră. Zona este cunoscută și a devenit de interes datorită existenței Barajului Drăgan, cunoscut și sub denumirea de Barajul Floroiu, care este unul dintre cele mai spectaculoase de acest gen din țară și al doilea cel mai mare în formă de arc. Adună apele râurilor Drăgan și Sebeșel, dar și mai interesante sunt legendele despre el, cu siguranță cunoscute de către puțini dintre voi. Conform acestora, sub această apă stau ascunse zidurile cabanei de la Pârâul Crucii. Aici a fost locul de refugiu pentru foarte mulți români din satele cedate prin dictatul de la Viena, în anul 1940. Panorama peste baraj se admiră cel mai bine din parcarea de deasupra lacului, de pe un bloc mare de beton.

Chiar dacă sunteți nerăbdători să ajungeți la lac, vă recomandăm o primă oprire la Bologa, unde veți găsi ruinele unui castru roman și ale unei cetăți medievale, dar și o Moară de Apă, singura funcțională dintre cele care populau zona cândva. Poate că pentru cei mari nu va prezenta foarte mare interes, dar e posibil ca cei mici să aibă multe întrebări. Mai ales că moara are și o vâltoare unde se spală covoare, țesături etc. Ajunși lângă aceasta, priviți în stânga, spre coasta de stâncă săpată de apă deasupra unei păduri de salcâmi, și veți vedea cum se înalță mândră, după ani ce au ajuns la rândul sutelor, ruinele cetății Bologa. Castrul Resculum este cea mai veche așezare din zonă, iar ruinele sale sunt vizibile și astăzi în locul numit Grădiște. Iubitorii de istorie vor aprecia cu siguranță o plimbare aici.

Despre Valea Drăganului se spune că este poarta de intrare în sanctuarul munților de vest ai României. Poziția sa aparte, sub masivul Vlădeasa și la întâlnire cu Munții Meseș, oferă peisaje cu totul aparte pentru căutătorii de frumos natural și, implicit, multe locuri unde puteți sta la un picnic sau pur și simplu în bătaia soarelui. O zi aici poate cuprinde o plimbare pe apă cu caiacul sau barca, minunându-vă de tot ce vă înconjoară. Lacul adăpostește păstrăv, clean și alți pești răpitori, deci dacă vreți să vă adunați gândurile cu o sesiune de pescuit sau pur și simplu să stați nemișcat în mijlocul naturii, ați ajuns la locul potrivit. Dacă sunteți în căutare de un angajament mai serios, și în special dacă ați pornit în această aventură cu bicicleta, puteți face o tură completă în jurul lacului Drăgan, vă recomandăm o drumeție pe traseul turistic Circuitul Văii Lungi. Este un traseu marcat, ușor de parcurs, cu drum accesibil, fără multe urcușuri și coborâșuri.

Dacă aveți poftă de drumeții, și veți avea când vă veți trezi în acest loc, nu ar trebui să excludeți nici o plimbare pe coasta Munților Vlădeasa sau chiar o drumeție la pas spre cabana cu același nume. Traseul are o dificultate medie și o durată de 3-5h. Dacă vreți ceva mai hardcore, puteți porni spre cascada Vălul Miresei și Pietrele Albe în est sau Lacul Leșu și Peștera Meziad în vest. Nici Vârful Buteasa nu-i chiar de ignorat, căci oferă o panoramă superbă asupra masivului Vlădeasa. Traseul spre el începe de lângă Cantonul Ciripa și continuă spre Cantonul Gruieșu. Aveți de urcat cam 2,5 ore.

Pe drumul forestier de după baraj se poate ajunge la Cascada Moara Dracului, una dintre cele mai frumoase din Munții Apuseni, cu o înălțime de aproape 25 de metri. Sunt cam 15-20 km de parcurs, puteți porni și la pas, dar și cu mașina, doar că nu e cel mai bun drum pentru autovehicule și are multe serpentine. Dar cascada merită efortul cu siguranță. Pe cealaltă latură a lacului, pe valea Sebișelului, puteți descoperi alte două cascade: Caldarilor și Sebișel.

Dacă tot am pomenit de biciclete, trebuie să atragem atenția asupra faptului că zona este perfectă pentru cicloturism. Drumul cu serpentine și fără trafic rutier favorizează acest lucru și există și trasee off-road și drumuri forestiere ce pot fi abordate pentru mountain biking. Multe din pensiunile din zonă oferă biciclete spre închiriere, unele chiar ATV-uri. Pentru cei mici, foarte ”la modă” în zonă sunt plimbările pe ponei, călare sau cu trăsura. Ospitalitatea oamenilor de aici e lăudată de toată lumea, deci nu va fi greu să găsiți ceva potrivit pentru grupul cu care călătoriți. Nouă ne place Pensiunea Art 1000. Pe lângă facilitățile multiple, priveliștea ce vi se va înfățișa dimineața în fața ochilor vă va a așeza sufletul la loc. La locul potrivit.

Musai este să vă opriți și la Muzeul Memorial ”Octavian Goga” de la Ciucea, unde veți petrece cu siguranță câteva ore bune având în vedere întinderea complexului muzeal. Doar 5km sunt de la Valea Drăganului până în universul lui Octavian Goga, ce cuprinde clădirea-castel, Casa Ady Endre, unde a locuit poetul cu același nume, Casa Albă și a sa expoziție etnografică, biserica de lemn adusă din localitatea Gălpâia, mănăstirea cu hramul ”Nașterea Maicii Domnului” și, nu în ultimul rând, Mausoleul Iubirii, ce adăpostește mormintele soților Goga.

În Valea Drăganului e fain de mers cu cortul, fără semnal la telefon, fără ceva urgent de rezolvat. E fain de mers cu mai mulți prieteni și cutreierat pădurile. E fain de mers cu toată familia, pentru că fiecare își va găsi ceva de făcut.

Tu ai vizitat Valea Drăganului până acum?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!

Share This