Escapade de weekend aproape de Cluj #6: Jibou și împrejurimi

Home $ Articole $ Escapade de weekend aproape de Cluj #6: Jibou și împrejurimi

Iată-ne ajunși la escapada cu numărul 6. Introducerea poate suna puțin clișeic, dar timpul zboară și trebuie să explorăm cât mai multe locuri din apropierea Clujului. Și chiar nu sunt puține deloc. În acest final de săptămână pornim într-o nouă direcție, așa că setează pe GPS punctul de destinație Jibou. În speranța că vremea o să țină cu noi, iar ploile de primăvară-vară nu o să ne dea bătăi prea mari de cap, acest weekend ar trebui să fie despre natură și despre tradiție.

Noi ne-am hotărât ca la fiecare final de săptămână să vă propunem un traseu de o zi – două, într-o zonă relativ aproape de Cluj, ca să simțiți aerul de vacanță și vară. Avem idei pentru trasee cu mașina sau bicicleta, pentru familii cu copii sau grupuri de prieteni, pentru cei dornici de aventură și pentru cei care sunt bucuroși doar să admire natura. Alegeți după preferințe!

Jibou este un oraș din județul Sălaj și se află la o distanță de aproximativ 90 de kilometri de Cluj. Acest lucru înseamna undeva la o oră și jumătate, poate chiar două de mers cu mașina. Dacă te îngrozește gândul că o să te plictisești pe drum, noi îți sugerăm un playlist de festival. Dar, revenind la excursia noastră, Jiboul a fost pus pe harta atracțiilor turistice de către Grădina Botanică Vasile Fati. Ai ghicit, în acea direcție de îndreptăm și noi.

Prima și principala oprire de pe traseu o să fie la Grădina Botanică din Jibou. Multă lume o consideră ca fiind o oază de relaxare, un loc unic din România cu o frumusețe aparte. Aici își au casa zeci de specii de plante și vietăți care sunt învăluite de liniște, invitând astfel la visare. Grădina este amenajată pe sectoare în funcție de specificul plantelor. În plus, administrează și un mic parc zoo care cu siguranță îi va încânta pe cei mici. Fără a sta prea mult pe gânduri, serele sunt cele care ne vor rămâne în amintire după această excursie. Pe lângă faptul că ascund tot felul de flori și de plante tropicale, acestea prezintă o arhitectură atipică, îmbrățișând ideea de sferă.

Poți să te bucuri de liniștea grădinii zilnic între orele 8:00 și 19:00, iar taxa de intrare costa 20 lei pentru adulți și 10 lei pentru copii, studenți și pensionari. De menționat este și faptul că cei mai mici de 7 ani au gratuitate. În cazul în care ai văzut câteva flori care ți-au furat inima, poți să le cumperi sau să le comanzi când ajungi acasă de aici. De la plante exotice precum arborele de cafea, palmierul și măslinul până la cimbru, busuioc și pătrunjel e doar un singur pas. Grădina Botanică din Jibou promovează natura și o respectă, iar acest lucru se reflectă în produsele care se pot achiziționa.

Ne urcăm în mașină și continuăm traseul până ajungem în Porolissum. De aici ne urcăm în altă mașină, cea a timpului și ne trezim în mijlocul unui oraș roman din Dacia. Nu contează dacă ți-au plăcut orele de istorie din liceu. Acest loc care a rezistat eroic în fața trecerii timpului cu siguranță o să îți deschidă apetitul pentru cunoaștere. Arheologii încă mai scot la suprafață vestigii valoroase care datează de sute de ani și care amintesc de războaiele daco-romane. Ca să pleci informat la drum, îți lăsăm aici acest link cu informații utile.

Ultima oprire din această excursie va fi într-un loc în natură unde poți să îți încarci bateriile pentru o săptămână nouă și plină de provocări. Este vorba despre Grădina Zmeilor, o rezervație naturală aflată în vecinătatea orașului Jibou. Ce este special aici este relieful, deci în mod implicit, priveliștea. Vedetele zonei sunt formațiunile stâncoase care s-au format cu mii de ani în urmă și au forme neregulate. Acesta este și motivul pentru care au primit nume de genul Zmeul și Zmeoaica, Moșu sau Soldații.

Rezervația poate fi străbătută în lung și în lat, întrucât sunt organizate o serie de trasee pe care poți să te aventurezi. Nu ai nevoie de o condiție fizică muncită din greu la sală, întrucât cărările nu prezintă un grad sporit de dificultate. Timp de 3 ore cât durează în medie expediția, o să ai parte de cele mai frumoase peisaje demne de postat pe social media. Dacă ți-am stârnit interesul, ia notițe și culege cât mai multe informații de aici.

În acest weekend ne adâncim în istorie și descoperim locuri mai puțin cunoscute din Jibou. Ca să facem un mic rezumat, prima oprire va fi la Grădina Botanică unde ne vom delecta privirile cu cele mai faine specii de flori și de plante. Un fel de excursie tropicală în care ne trimitem doar gândul. Cea de a doua oprire va fi la Porolissum, loc încărcat cu istorie și legende. La final, ne aventurăm pe cărări prin pădure și explorăm rezervația naturală Grădina Zmeilor, unde vom fi sub atenta supraveghere a stâncilor.

Chiar dacă înainte să deschizi articolul nu știai prea multe despre Jibou, acum ai aflat că poate să fie o atracție turistică în toată regula. Este locul în care natura se îmbină cu istoria, dând viață legendelor și invitând la relaxare. Lasă agitația orașului în urmă și aventurează-te într-o escapadă alături de noi.

Tu ai fost în Jibou până acum?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!