Carmangerii și producători locali de carne din Cluj

by | Aug 11, 2020 | Made in Cluj

Dacă acum ceva zile i-am încântat pe iubitorii de legume cu o super listă de producători locali de legume și fructe, azi cred că trebuie să-i mulțumim și pe cei a căror legumă preferată rămâne… carnea. Cu acest gând în minte, îți aducem o listă consistentă de carmangerii și producători locali de carne din Cluj, ca să nu mai ai nicio scuză să apelezi constant la veșnicele supermarketuri. Noi vă recomandăm să cumpărăm cât mai mulți local și inteligent de la carmangerii care satisfac gusturile tuturor pofticioșilor, fie că preferi carnea de vită, pui, porc, mezeluri condimentate inedit sau burgeri demni de un festival culinar.

Carmangeria Moldovan

De Carmangeria Moldovan refuz să cred că mai sunt oameni care nu au auzit încă. În primul rând, e un brand clujean, de-al nostru, iar carnea este pregătită în cele două unități de producție pe care compania le deține la Sânnicoara și Dezmir, iar mai apoi, are locații împrăștiate prin tot orașul și multe din restaurantele noastre preferate îi au drept furnizori. Îi știm și apreciem de ani buni, iar povestea lor este în continuare grăitoare pentru segmentul de business-uri de familie, căci implică trei generații și e mai mare dragul să vezi cum fiecare își joacă rolul lui vital. Site-ul și magazinele carmangeriei au un design modern, făcând procesul de cumpărare unul foarte plăcut, iar produsele sunt cât se poate de tradiționale (sună a rețeta perfectă, așa-i?). Ne pun la dispoziție carne de porc, de pui, de mânzat, de vită Black Angus, dar și maturată, precum și diferite organe, astfel încă să mulțumească orice bucătar de acasă. Mai mult de atât, dacă cele 29 de magazine nu prea îți sunt la îndemână, poți comanda direct de acasă. Modern, dar tradițional.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de @carmangeriamoldovan pe

Carmangeria Mureșan

Continuăm cu o altă afacere de familie, Carmangeria Mureșan, de unde e cam greu să pleci cu mâna goală; fie că vrei clasicii mici de grătar, fie că vrei carne de burgeri ca să-ți testezi talentele de chef, la ei găsești tot ce-ți cere inima. Pardon, stomacul. Cei de aici și-au dedicat întreaga existență calității mezelurilor (fără arome, coloranți sau conservanți), carmangeria aceasta fiind și cea mai cea mai veche de pe piața clujeană a mezelurilor. A fost înființată în anul 1990 de către Mureșan Gheorghe Sr., care a fost maistru mezelar timp de 30 de ani la fosta Fabrică de Mezeluri de Stat Cluj Napoca. Au pornit ca o asociație familială, lucrează după rețete tradiționale, iar în prezent au două magazine, ambele destul de accesibile, în Piața Mihai Viteazu și pe Donath (Grigorescu).

 

Carmangeria Pasini

În perioada asta nu prea e safe să călătorim, dar ești în siguranță dacă alegi să faci o vizită culinară pe meleaguri italiene, cu ajutorul carmangeriei Pasini, care are specific italian. Așadar, aceasta oferă cumpărătorilor produse crud-uscate – salam simplu, salam cu fenicul, salam picant, salam cu zeamă de usturoi și vin, precum și salsiccia (cârnat italian) – simplu, cu sare și piper, picant, cu fenicul ori cu usturoi și cu vin. La prepararea produselor lor se folosesc doar carne și ingrediente naturale, cu condimente aduse din Italia. În fapt, toată activitatea lor din carmangerie se bazează pe metode tradiționale și naturale. Salamul crud uscat ajunge la maturitate în 2 luni, timp în care se odihnește în camera special amenajată, unde temperatura și umiditatea sunt controlate. Membrana produselor lor este naturală, la fel ca și toate ingredientele. Pentru conservarea produselor folosesc vitamina C. Acum 2 ani au deschis o mică fabrică în Localitatea Gherla, unde produc și deservesc locuitorii județului Cluj. Produsele lor se găsesc în lanțurile de magazine Nasti&Co, pe care le găsiți în Piața Hermes nr. 109, Piața Cipariu nr. 15 și Bulevardul Eroilor nr. 48, dar și în magazinele Bolloga și Bio Băcănia.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Carmangeria Pasini (@carmangeriapasini) pe

Petry

Pe cei de la Petry îi găsești în mai multe orașe din țară, iar în Cluj au nu mai puțin de cinci magazine de unde poți să te aprovizionezi cu bunătăți. Istoria firmei Petry datează din anii 1700, din vremea breslelor, de la primul maestru măcelar al familiei, al cărui descendenţi continuă și astăzi profesia. Colaborează în exclusivitate cu crescătorii care îşi cresc animalele în condiţii sănătoase, filozofia lor fiind aceea că doar așa pot garanta că fiecare bucată care ajunge pe masa noastră nu doar că este gustoasă, tradiţională, dar şi sănătoasă. Păstrează secretele reţetelor familiei de mai bine de 130 ani, motiv pentru care au astăzi propriul lor maestru de condimente, care asigură armonia gusturilor produselor şi păstrarea gusturilor.  Și de la ei poți comanda direct de acasă, iar dacă nu e trecut de ora 18, primești comanda în aceeași zi; în caz contrar, vei aștepta până ziua următoare pentru a savura tot ce poftești.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Petry Instagram (@petry.insta.meat) pe

Carmangeria Elso

Și de la carmangeria Elso poți comanda pentru ca produsele să îți fie livrate acasă. Le găsești aici, dar te avertizăm să nu intri pe site când ți-e foame, cam atât de apetisant arată tot ce e în poze. Produsele ELSO sunt produse la Cluj-Napoca din carne de porc, carne de vită, carne de pui, proaspătă, din România.

Gourmeticus Academicum

Expecto Patronum sau Gourmeticus Academicum, căci pe mine fix la Harry Potter mă duce cu gândul numele. Poți comanda acasă mezeluri delicioase sau iaurt bun, din lapte crud de vacă, exact ca la țară, de la niște oameni pentru care conceptul de produs local este adus la rang de artă. Dorința lor este aceea de a pune în practică binecunoscutul concept ” From Farm to Fork”, pentru a avea un control adecvat pe tot lantul de producție. Au la vânzare produse 100% locale, materia primă e primită de la Statiunea Didactică Experimentală din Cojocna, din cadrul USAMV Cluj-Napoca, apoi este transportată la Unitatea de Producție din Cadrul Facultății de Știința și Tehnologia Alimentelor, unde cadrele didactice, împreună cu inginerii și studenții obțin produse gustoase și sănătoase.

Sat pentru oraș
Sat pentru oraș îți aduce întreaga experiența a fermei pe papilele gustative. Și de la ei poți comanda nu doar carne, ci și fructe, legume, miere, dulcețuri, ouă, pâinici, produse de patiserie… oare e necesar să mai continui? Cu alte cuvinte, direct din fermă, bunătățile ajung la tine în furculiță. Cei de la Sat pentru Oraș au și un magazin mobil, plimbându-se prin Cluj cu produsele lor, dar și a altor producători locali, deci cu o vizită la ei, vizitezi de fapt încă alți câțiva oameni care fac cu mâinile lor lucruri delicioase și sănătoase. How cool is that actually?!


 

Ultimii doi producători locali pe care i-am descoperit sunt doamna Aurora Gânscă, care se plimbă prin toată țara pentru a-și promova produsele delicioase ardelenești, și cei de la Fermele Iancu, pe care îi găsești în comuna Căpușu Mare din Cluj și care vor să îți ofere o adevărată experiență culinară.

Nu trăim vremuri foarte fericite, și poate de aceea e așa de important să găsim fericirea în lucruri mici, cum ar fi produsele locale; nu doar că ele însele sunt mult mai gustoase și sănătoase, dar e singura modalitate prin care susținem cu adevărat producătorii locali, acești oameni care fac totul pentru ca pe farfuriile noastre să fie doar porții de sănătate. Cumpărând de la ei nu susții doar o afacere, susții o poveste și contribui la dezvoltarea unui sistem economic sănătos.

Dacă și leguma ta preferată e carnea, dă-ne și nouă de știre de unde te aprovizionezi!

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!

Share This