Cum vor arăta evenimentele în această toamnă în Cluj

Home $ Articole $ Cum vor arăta evenimentele în această toamnă în Cluj

by | Sep 10, 2020 | Articole

Pandemia și pauza din acest an a fost și încă reprezintă o lovitură dură pentru industria de evenimente. Dar nu a reprezentat finalul, chiar dacă pe alocuri a fost greu, a fost frustrant sau a părut imposibil. Noi, din postura de oameni care le-am fost mereu aproape, care i-am văzut crescând, evoluând, mereu făcând lucruri, a fost o adevărată plăcere să-i vedem continuând, adaptându-se, refuzând să se oprească. Am fost și suntem martorii reconfigurării admirative ale evenimentelor la nivel local, iar dacă nu sunteți de aceași parere, am adunat mai jos câteva exemple de organizatori care continuă să meargă mai departe și planurile lor pentru perioada următoare. Spoiler alert: Sports Festival nu se oprește din mișcare, TiMAF sărbătorește cea de-a zecea ediție în spirit festiv, în ciuda condițiilor restrictive, Târgul de Cariere și Digital Crusade se pregătesc, din nou, să ne întâlnească online și offline, Clujotronic propune un program gândit în așa fel încât activitățile să se poată desfășura chiar dacă invitații nu vor putea fi prezenți fizic, iar TEDxZorilor va fi un eveniment hibrid. Despre toate acestea aflați mai multe în rândurile de mai jos.

Suntem obișnuiți cu perioade de toamnă pline de evenimente, ne-am fi dorit să fie așa și în acest an. Deși am așteptat cu sufletul la gură vești bune, știm ce riscuri implică unele decizii și de ce prea curând nu vom fi prezenți la o Sala Polivalentă sold-out. La Discoteca ’80, din păcate, dansăm la anul, pentru siguranța tuturor. Cu toate astea, multe evenimente se adaptează și astfel vedem partea plină a paharului, așa că am fost curioși cum arată un preview al toamnei la Cluj.

Cei din echipa de organizare Sports Festival plănuiau anul acesta un eveniment și mai mare, cu multe zone de inițiere în diverse activități sportive și meciuri-spectacol. Aveau pregătit meciul de retragere al lui Adrian Mutu și un meci de tenis cu Simona Halep & friends. Contextul actual, însă, i-a obligat să amâne festivalul pentru anul viitor și să-și concentreze atenția pe lucrurile care contează acum: susținerea sportivilor în noile condiții și promovarea activității fizice și a beneficiilor sale.

În iunie am organizat Winners Open, primul turneu de tenis după izolare. 6 jucătoare de top au intrat în teren, pentru a-și reintra în mentalul de competiție, iar premiile s-au ridicat la 30.000 de dolari. Câștigătoarea turneului, Gabriela Ruse, a jucat la final un amical cu Simona Halep, Horea Tecău și Marius Copil. A fost un turneu desfășurat doar în prezența staff-ului și am simțit cu toții lipsa publicului. Pentru noi, ca echipă, provocarea mentală a fost la fel de dificilă ca și cea financiară. Suntem oameni de acțiune, deloc statici, mereu cu țeluri de atins și munți de cucerit și peste noapte a trebuit să ne schimbam ritmul. Am trecut de la un mindset de Superman, la mindset de mentenanță. Este un an care ne-a provocat teribil. Dar sportul ne-a învațat mereu să trecem peste obstacole și să ne depășim limitele – Mirel Alexa, director executiv Sports Festival.

Pentru ediția a 3-a a festivalui au recalculat tot, și nu o dată. Procentul alocat pentru neprevăzute în bugetul inițial, a explodat. Avansurile date, o parte au fost pierdute, altele, din fericire, se raportează. Calculele spun ca ediția viitoare nu va fi ușoară. În plus de asta, echipa Sports Festival este formată din 12 oameni de bază, plus mulți colaboratori și funizori. Au reușit să găească soluții să mențină echipa de bază și au descoperit că au cu adevărat un profil sportiv, împreună merg mai departe.

Ne-am dorit mult să ieșim afară și să reîntâlnim comunitatea sportivă din Cluj. Să avem un eveniment care să ne energizeze și să ne dea speranțe pentru viitor. Așa a apărut Urban Playfield – un loc de joacă care va exista în perioada 19-20 septembrie pe platoul dintre Sala Polivalentă și Cluj Arena, un eveniment restrâns, dar plin de zvâc și adrenalină: enduro, strenght and conditioning, escaladă, zumba, arte marțiale și multe altele. Accesul va fi gratuit și se va face pe bază de înscriere online la challenguri & compețitii și pe bază de invitație la showuri demonstrative. Evident, totul se va desfășura cu respectarea tuturor măsurilor de siguranță. Pe lângă asta, avem multe proiecte online. Amintim aici doar două dintre ele: My life/My game, ce prezintă povești neștiute ale unor oameni care și-au schimbat radical viața cu ajutorul sportului, și Echipa de 10, o serie de materiale în exclusivitate cu marii noștri sportivi. Nu putem divulga mai mult acum, dar urmăriți-ne. O să vă placă ce am pregătit, spune Mirel în încheiere.

Imboldul nostru rămâne simplu, mai ales în vremurile acestea: find your sport and keep playing!

Încă de la începuturile sale, în anul 2011, Festivalul Internațional de Muzică și Artă Transilvania, cunoscut de noi și voi toți drept TiMAF, a fost un eveniment care aducea împreună o mulțime de oameni, spectacole mari, concerte, petreceri. Ediția aceasta, în contextul în care ”distanța” e sfântă și apropierea dintre oameni care nu aparțin aceluiași grup e nerecomandată, s-a dovedit a fi o adevărată provocare pentru organizatorii care aveau alte așteptări de la al zecelea an de TiMAF.

Au fost 10 ani interesanți pentru noi, cu evenimente care mai de care, cu arta în toate formele ei. Eram entuziasmați peste măsură pentru anul 2020 și pentru această ediție, aniversară. Am simțit că-i datorăm festivalului să-l sărbătorim cu mare fast, iar majoritatea evenimentelor gândite erau de masă, cu public numeros: petreceri-concept, concerte și multă-multă interactivitate între oameni. Practic, baza TiMAF 2020 era tot ce-a eliminat anul 2020 din joc. Cel mai complicat lucru nu a fost să renunțăm la ceea ce vizualizasem inițial, ci faptul că, pentru multă vreme, ne-au fost neclare condițiile în care putem aduce arta în oraș – Georgiana Mureșan, project manager TiMAF.

Au reușit, însă, să regândească întregul concept. Astfel, într-o perioadă în care interacțiunile dintre persoane sunt limitate, evenimentele din cadrul TiMAF au fost gândite astfel încât accentul să fie pus pe interacțiunea directă a participanților, cu arta. Programul va fi unul variat, cu evenimente care vor activa locații spectaculoase din Cluj-Napoca (Parcul Central, Clădirea Casino, Iulius Parc, Strada Potaissa, fiind doar câteva exemple), dar care vor fi transmise și în mediul online.

Într-un an agitat, complicat, aproape de neînțeles, noi venim cu un program care invită la relaxare, la terapie prin artă. Credem că arta unește. Arta vindecă. Arta salvează. Iar anul acesta, mai mult ca oricând, arta ajută, a concluzionat Georgiana.

Anul acesta a fost cu siguranţă cel mai complicat şi mai provocator de până acum şi, totuşi, uite că… variante există, ne zice Mihai Cotos. Și probabil v-ați dat seama după tag-line-ul reprezentativ că urmează să vorbim despre Târgul de Cariere, printre primii care au îndrăznit să facă tranziția spre online cu atât de multă hotărâre și să aibă succes în mediul respectiv.

De ceva vreme ne doream să aducem mai multe componente online în formatul deja consacrat al reţelei Târgul de Cariere, iar în sezonul din primăvara aceasta am cam fost forţați să o facem și asta pentru că ne-am mutat cu totul în online. Am dezvoltat un târg de recrutare online, păstrând setting-ul clasic al evenimentului și am creat un tur virtual al cunoscutelor săli de evenimente, care ne-au găzduit în ediţiile trecute. Candidaţii au putut “intra” în locaţia de eveniment, plimbându-se virtual printre standuri. Au putut să pună întrebări companiilor şi să aplice la job-uri folosind chat-ul cu text sau cu video call. Toate companiile angajatoare au fost live “în sala de eveniment”, iar o parte dintre acestea au ales chiar să susţină webinarii, workshop-uri sau prezentări transmise live pe canalele noastre de Youtube şi social media. Ne-am bucurat să vedem numărul mare de participanţi din online şi miile de aplicaţii pentru joburile scoase la concurs, ne-a spus Mihai.

În octombrie şi noiembrie se pregătesc pentru un nou sezon al Târgului de cariere, în 7 oraşe: Cluj, Sibiu, Târgu Mureş, Braşov, Oradea şi Chişinău. Își doresc o versiune hybrid, care să cuprindă toate lucrurile noi şi bune deprinse în această perioadă – standuri digitale, transmisiuni live cu angajatorii – dar, speră ei, şi adiţii offline cu standuri de recrutare în mall-uri, cu interacţiuni face to face / de la mască la mască. Aşa că, pregătiţi-vă CV-urile, vine un nou sezon Târgul de Cariere!

Tot Mihai se află și în spatele Digital Crusade, un campionat de League of Legends (LOL), un vis mai vechi pe care a reușit să-l materializeze în aceste vremuri complicate. Calificările s-au desfășurat offline până în martie și apoi exclusiv online. Au avut 60 ore de transmisii live cu 1500 de jucători remote, adică 312 de echipe. Și-au dorit mult ca finala să se întâmple offline şi au reuşit să facă asta având alături cei mai faini parteneri şi cei mai buni oameni în echipă.

Ce ne-a ieşit? În primul rând, cea mai mare scenă dezvoltată vreodată pentru un campionat LOL din România (22 m lungime). Mai apoi, 4 cele mai bune echipe din ţară s-au “duelat” pentru cupa Digital Crusades, avându-i alături pe cei mai cool Romanian influencers din LOL: Mrc Keta, Tak3 my Fury, Gereveu, Amy Claire, Zappy TV, Ang, Holydiver. Au fost 2 zile cu 14 ore de live-uri, peste 200.000 de fani active pe toate canalele Social Media, Twitch şi Youtube. După această primă experienţă, ne dorim să continuăm proiectul şi să-l creştem, mărturisește Mihai Cotoș, organizator Digital Crusade.

Urmează o nouă ediţie cu calificări exclusiv în online, în luna noiembrie. Finala va fi similară celei de la ediţia din iulie, și în funcţie de evoluţia pandemiei, își doresc să aducă şi public, fizic, alături de ei. Sperăm să fie totul ok şi să le iasă!

Tot din pasiune pentru gaming & eSports, vreau să vă spun că pregătim o echipă profesionistă de jucători League of Legends, PRIMA echipă de clujeni de LOL din ţară! Antrenorul este cel mai urmărit influencer şi content creator din România de LOL, MrC Keta, iar echipa va beneficia de tot suportul pentru a participa la competiţii naţionale şi internaţionale. Abia aştept să povestim în detaliu despre acest nou proiect, într-un material viitor, spune Mihai în încheiere.

Și echipa Clujotronic a început planificările ediției 2020 din primăvară, deci a fost nevoie să gândească câteva scenarii posibile și să adapteze formatul pentru apariția de anul acesta. Au ajuns la concluzia că o ediție hibrid, cu activități împărțite între online și offline, este cea mai bună soluție pentru ei și un model pe care și-l pot asuma în așa fel încât să asigure siguranța invitaților, participanților și a publicului.

Din păcate, anul acesta renunțăm la partea de performance/spectacol și concerte, din rațiuni de siguranță și logistică. Am decis, totuși, să profităm de situația aceasta și să ieșim din rutina obișnuită, așa că, am adăugat câteva elemente pe care le aveam în minte de ceva vreme, iar acum am simțit că le-a venit momentul. Este vorba despre un apel pentru proiecte dedicat artiștilor de artă digitală. Deja am anunțat proiectele alese pe paginile noastre de Social Media și abia așteptăm să vă prezentăm rezultatele „în carne și oase“ în perioada 2 – 4 octombrie, la Muzeul de Artă. Prin inițiativa aceasta ne dorim să susținem artiștii să dezvolte noi proiecte și să îi promovăm. De asemenea, vrem să fim mai aproape de oameni în vremurile de distanțare socială, motiv pentru care vom fi prezenți în spațiul public pe zona dintre Eroilor și Muzeul de Artă , ne-a povestit Alexandra Rusu de la Centrul Cultural German.

Programul e gândit în așa fel încât activitățile să se poată desfășura chiar dacă invitații nu vor putea fi prezenți fizic. Pentru partea de online au programat tot ceea ce implică transfer de cunoștințe: ateliere – două pe teme de gaming și două din sfera artei digitale, plus sesiuni de discuții cu invitați din Germania și Franța. Tot online se va desfășura și Game Jam-ul, maratonul de creare a unui joc digital. Și aici au făcut câteva modificări: se va desfășura anterior festivalului și va dura 48h, nu doar 24h ca în anii precedenți. Își doresc ca măcar prezentarea jocurilor rezultate și premierea să o facă fizic. Offline își așază baza, și anul acesta, tot la Muzeul de Artă, unde vor vernisa o selecție de instalații interactive, experiențe AR și digitale. Pe lângă asta, îi puteți găsi pe ceea ce se va chema „Clujotronic Mile“ – de pe Eroilor, unde vor avea o expoziție de realitate augmentată cu și despre Cluj, până la Muzeul de Artă, vor fi amplasate instalații new media, luminoase și dinamice.

Rămânem fideli conceptului de bază al festivalului – proiecte colaborative între artiști diverși – și planificăm pentru deschidere animarea curții muzeului printr-un proiect special gândit pentru Clujotronic de artista techno din Berlin, Jako Jako, și artistul vizual francez, Simon Lazarus. Explorăm zone și formate noi ediția aceasta, este clar o provocare, dar suntem nerăbdători să readucem puțină artă offline. Mai multe informații găsiți și pe site-ul nostru nou-nouț, a adăugat Alexandra.

A urmat să batem la ușa celor de la TEDxZorilor, unde l-am întâlnit pe vechiul nostru prieten, Victor Miron. Acesta împărtășește convingerea organizatorului TEDxFargo din US, care a spus la un moment dat că evenimentele TEDx sunt scrisori de dragoste către comunitatea locală, și se implică entuziasmat în implementarea acestui concept pe scena locală. Din septembrie 2019 organizează lunar evenimente TED Circles, care sunt ca niște cluburi de lectură pornind de la un TED Talk. În decembrie 2019 au avut prima conferință, TEDxZorilorWomen, cu 1000 de participanți. În 23 aprilie trebuia să fie a doua conferință TEDxZorilor. Inițial, au amânat-o pentru 23 iulie, după care au schimbat pentru 23 aprilie 2021, mai ales că tema e Books Worth Reading și 23 aprilie e Ziua Internațională a Cărții.

Încă nu știm în ce formulă vom putea organiza conferința TEDxZorilor Life: Fascinating din 11 octombrie, deoarece avem speakeri străini și e complicat să călătorești în această perioadă. În schimb, suntem foarte încrezători pentru TEDxZorilorWomen 2020, care va avea loc sâmbătă, 28 noiembrie. Pe aceasta vrem să o organizăm offline, cu invitate din România. În măsura în care va fi posibil vom primi în sală și public, fie că va fi vorba de 20 de oameni, fie că va fi vorba de 200 sau 2000, în funcție de ce număr va fi posibil respectând toate normele de siguranță, zice Victor Miron, organizator TEDxZorilor.

În orice caz, TEDxZorilorWomen 2020 e gândit din capul locului ca un eveniment hibrid. Va fi transmis online și vor fi speakerii live în sală, deopotrivă. Plănuiesc și o serie de lucruri inedite, dar le vor anunța un pic mai aproape de conferință. În afară de toate planurile deja dezvăluite, vor continua să organizeze lunar evenimente TED Circles, online sau offline, în funcție de cum va fi posibil.

Desigur că, nu toate conceptele de evenimente pot trece printr-un proces de reconfigurare care să-i aducă aproape de publicul lor și esența a ceea ce reprezintă. Acesta este și cazul Discotecii ’80 Cluj, care a decis reprogramarea ediției 2020 pentru toamna anului viitor, în data de 18 septembrie 2021. Evenimentul va avea loc tot la Sala Polivanletă BT Arena.

Ne-am fi dorit mult de tot să putem să organizăm Discoteca ’80 Cluj anul acesta, la data stabilită inițial. Am fost optimiști până în luna iunie, apoi am constatat că, la nivel internațional, concertele, festivalurile sau evenimentele sportive cu public numeros din toamna aceasta sunt reprogramate pentru 2021. În acest context, în care evenimentele organizate în spații închise sunt restricționate la câteva sute de persoane, pe scaune, ne-a devenit clar faptul că păstrarea datei concertului este imposibilă. Astfel, am anunțat public reprogramarea evenimentului. Avem încredere că vom putea avea aceiași artiști invitați – cel puțin mare parte, dacă nu chiar toți, ne-a spus Santa Levente, organizator Discoteca ’80 Cluj

Dacă e să privim lucrurile din perspectivă financiară, Levente mărturisește că este și va fi o perioadă foarte dificilă pentru toți organizatorii de evenimente: vânzările de bilete s-au redus cu 95% față de perioada anterioară, iar din acest motiv sunt obligați să își restrângă activitatea, să reducă drastic cheltuielile curente și să facă calcule realiste cu privire la 2021. Chiar ei, ca echipă, au avut câteva săptămâni de coșmar când au realizat că tot ce au planificat pentru acest an se va nărui. În perioada când nu știau sigur dacă vor reprograma evenimentul, echipa a lucrat în alt ritm și cu alt tip de sarcini, însă a rămas aproape întreagă și au păstrat legătura cu publicul.

discoteca-80-cluj

Publicul simte că e o situație extrem de complicată și este foarte empatic – nu am întâmpinat probleme în momentul anunțului deciziei de reprogramare. Desigur, am comunicat că biletele achiziționate deja vor fi valabile în mod automat și pentru noua dată stabilită. Așadar, cei care au cumpărat deja bilet nu e nevoie să facă nimic special – doar să vină cu el la concertul din 2021. Mulți spectatori și-au exprimat deja dorința de a veni în 2021 – oamenilor le e dor de Discoteca ’80 Cluj. Noi sperăm să ne revedem la concert sănătoși și cu chef de distracție de două ori mai mare, a completat Levente în final.

Noi plănuim să mai discutăm și cu alți organizatori de evenimente în următoarea perioadă, căci Clujul are suficienți și majoritatea și-a dezvoltat ”planul de bătaie”, fie că vorbim de anul acesta sau viitor. Până atunci, îndemnul nostru e simplu: susțineți-i pe cei care îndrăznesc să iasă la lumină toamna aceasta. Participați la evenimente, respectați măsurile impuse și stay safe!

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!