Nu mai e un secret că podcast-urile au devenit din ce în ce mai îndrăgite în ultima vreme – pentru mine, perioada pandemică a fost cea care le-a propulsat în topul preferințelor. Indiferent dacă le asculți când faci curățenie, când mergi spre job sau pur și simplu ca modalitate de relaxare, podcast-urile îți aduc și informație, și stare de bine, și ce mai vrei tu. Un fel de televiziune, but better, dacă mă întrebi pe mine – pentru că ai acces la conținut valoros din orice nișă vrei tu și poți, indirect, să intri în viețile unor oameni pe care îi admiri.
Podcast-urile în română sunt favoritele mele, pentru că simt că în engleză nu… le simt la fel de bine. Dacă ești și tu, la fel ca mine, mai apropiat/ă de audio în română, m-am gândit să-ți spun ce podcast-uri cool produse în Cluj poți asculta toamna asta. Când faci curățenie, când faci ceva bun de mâncare sau pui zarzavat pentru iarnă, sau când pur și simplu vrei o pauză de bine.
Recunosc că Doi Moldoveni în Ardeal este unul dintre favoritele mele, dar sunt poate și subiectivă, pentru că sunt moldoveancă. Gazdele sunt Ovidiu Duță și Sebastian Ciho – doi moldoveni în Ardeal, dacă nu v-ați prins încă – și subiectele abordate sunt dintre cele mai diverse. Vorbesc despre evenimente, despre amintiri din studenție, despre cărți și tot felul de treburi faine. Discuții numai bune de ascultat la cafea în duminicile leneșe, cu episoade cam de 30 – 50 minute, cât să îți revigoreze mintea.
Jocurile Minții e un podcast pe care îl ascult când simt nevoia să fiu bine cu mine. Gazda este Raluca Anton, psihoterapeut, și este realizat în colaborare cu Radio Cluj. Printre temele recurente în episoadele podcast-ului se numără anxietatea și relațiile de cuplu și, deși este un podcast science-based, e foarte uman, fiind bazat pe emoții și gestionarea lor, iar invitații Ralucăi sunt actori, specialiști în sănătate, oameni de știință – oameni care își dau voie să fie vulnerabili pentru 40 de minute.
În Cluj se înregistrează și podcast-uri nișate. Deși nu lucrez în domeniu, mi se pare tare interesant de ascultat HR Club Talks – un podcast în care, după cum îi spune și numele, se vorbește despre know-how în Resurse Umane. În el, avem parte de tips & tricks interesante, dar și de dialoguri savuroase, plăcut de ascultat și pentru cineva care nu are treabă cu HR-ul. De exemplu, e tare fain episodul legat de wellbeing în organizațiile mari.
Tot în zona nișată, în Cluj se înregistrează și MedVoice: un podcast pe care prietenii mei studenți la Medicină o să îl adore. MedVoice este un podcast pentru viitorii medici, adus în căștile noastre de Organizația Studenților Mediciniști din Cluj. Studenți și medici se adună la povestit despre specializări (de la alergologie și până la endocrinologie), despre provocările din spital, oferind o imagine clară asupra vieții de doctor.
În Discuțiile Echinox se vor pierde cu orele pasionații de cultură. Fiind un podcast cuprinzător despre viața culturală și socială, în Discuțiile Echinox vei regăsi conversații cu autori (episodul meu preferat este cel cu Svetlana Cârstean) și cu regizori, dar și impresii despre cărți, teatru și lume. Un podcast delicios de organizat și creativ, pe care o să îl îndrăgești dacă îți place Revista Echinox și dacă ești pasionat de ce se mai întâmplă în lumea culturală din oraș și din țară.
Epic Show Podcast e o treabă de-un comic fantastic, un podcast pentru râs și nimic mai puțin – gazdele sunt actorii Tibi Codorean, Dragoș Stan, Bob Rădulescu și Adrian Cucu și, împreună, îți aduc fix porția de comedie de care ai nevoie după o zi care s-a simțit cât un an. Se face haz de necaz și e fix ce trebuie ca să ne mai descrețim frunțile.
Neascultătorii este cel mai recent podcast pe care l-am descoperit: în scaunul gazdei stă Sergiu Biriș, antreprenor în serie, investitor și mentor tech, iar episoadele îți aduc doza de realitate în tehnologie. Sergiu povestește cu oameni mișto din tehnologie despre ce înseamnă cu adevărat să fii parte din lumea asta și cred că poate aduce mult know-how valoros oamenilor pasionați (și nu numai), povestind despre antreprenori și afaceri de succes, dar și despre ce mai e nou în digital. Dă-i o șansă chiar dacă nu activezi în domeniu, s-ar putea să descoperi o pasiune nouă.
Nu am cum să nu menționez și podcast-ul celor de la Cluj Business Campus – un podcast cuprinzător despre antreprenoriat, despre IT & tech, despre viața din companii. Cred că merită ascultat mai ales de cei care își doresc să afle insights despre organizațiile mari, dar și tips & tricks despre cum să îți fie bine la job.
Am o stare e unul dintre cele mai faine podcast-uri pe care le-am descoperit în ultima vreme și recunosc că am binge-uit într-o zi cam prea multe episoade. Dacă ar fi să descriu în câteva cuvinte podcast-ul ăsta, i-aș zice așa: podcast amuzant despre lucruri serioase. Gazdele povestesc despre câte-n lună și-n stele, de la burnout și până la conspirații. Cool, nu? Unul dintre episoade se numește chiar Am o stare: de Cluj. Te las pe tine să afli despre ce e vorba în el.
Un alt podcast care merită experimentat este cel al cărei creatoare și gazdă este Teodora Aușan, Casă pe Piatră. Fiind un podcast care te pune față în față cu soți, soții, tați, mame și oameni inspiraționali din lumea catolică (dar nu numai), scopul său este să-ți împărtășească perspective noi, soluții și sfaturi. Prin episoadele realizate, podcastul te ajută să descoperi răspunsuri la întrebări despre relația de cuplu, valori, credință, bucuria vieții de zi cu zi în familie și cum să crești în rolul de părinte. Practic, iei parte la o serie de discuții despre problemele mici, dar arzătoare din căsnicie – pe care le poți continua și dezbate în cadrul comunității de pe Facebook aferente grupului.
Hacking Work este primul podcast din România care vorbește clar, curajos și cinstit despre piața muncii, angajați și organizații. Produs de Pluria, Școala SPOR și Undelucrăm.ro, acesta își propune să schimbe paradigma în muncă și în leadership. Printre subiectele care sunt atinse se numără: competența și performanța, climatul și mentalitățile, creativitatea și eficiența, colaborarea și recompensa, oamenii și nu resursele și… conceptul de leadership. Unul dintre episoadele pe care l-am dat mai departe către prieteni este cel în care Raluca Anton este invitată și dezbate topicul celor care ajung în roluri de leadership, dar care nu știu ce să facă după ce ajung acolo.
În final, te las cu Podcast-ul lui Katai – un podcast despre care ți-am mai povestit, un podcast cuprinzător în care găsești interviuri și mult know-how dintr-o varietate de industrii, de la marketing digital, social media și până la comedie sau religie. Indiferent de topic, fiecare invitat e ales pe sprânceană: specialiști, inovatori, persoane cu multă experiență în ceea ce fac. Dacă mă întrebi pe mine, e genul de podcast pe care îl poți asculta oricând, deși uneori simt nevoia să o fac așezată la birou, cu pixul în mână. Sau cu degetele pe tastatură, depinde.
Sper că ai găsit lista asta suficient de generoasă încât să descoperi un nou podcast favorit. Dă-le o șansă tuturor, chiar dacă nu par a fi din domeniul tău de interes. Eu m-am bucurat să ascult episodul celor de la MedVoice despre alergologie, deși nu sunt studentă (și cu atât mai puțin medic), ci doar o persoană alergică. Și în fiecare din podcast-urile astea faine – care, îți amintesc, sunt produse în Cluj – găsești invitați tare inediți, pe care simt că e o plăcere să îi asculți. Ada Galeș, Adi Hădean, Sergiu Floroaia sunt doar câțiva dintre ei. Parcă diminețile la cafea merg mereu mai bine cu un podcast, iar naveta până la birou pare mai scurtă și mai plăcută cu ceva bun în căști.
Bonus: SANDEI nu e un podcast, dar are periodic live streams sub forma aceasta, iar înregistrările apar ulterior pe YouTube. S-ar putea să-ți placă.
Lasă-ne un mesaj și spune-ne: tu ce podcast-uri asculți?