7 inițiative care pun Clujul pe harta sustenabilității

Home $ Articole $ 7 inițiative care pun Clujul pe harta sustenabilității

În ultima perioadă suntem tot mai preocupați să găsim alternative sustenabile care să ne susțină activitatea de zi cu zi. De la restaurante care livrează cu mașini electrice, la magazine care implementează fără probleme sistemul de returnare la ambalaje, un lucru este sigur: dacă îți dorești cu adevarat, se poate. Dacă îți dorești un viitor sigur și sănătos, se poate. Dacă vrei să te implici câtuși de puțin în comunitatea în care trăiești, se poate. Și da, se poate, deoarece în Cluj sunt diverse exemple de bune practici din sfera sustenabilității, demne de lăudat și de făcut cât mai cunoscute. Așadar, ne-am decis să împărtășim cu tine o listă cu business-uri de toate felurile, care pun în practică cele mai iscusite metode pentru un prezent și un viitor cât mai bun pentru noi toți.

Samsara Foodhouse
Despre cei de la Samsara am mai vorbit în trecut, în nenumărate articole. Le-am trecut pragul de zeci de ori și ne-am ridicat de la masă fascinați de gusturile fresh. În cele mai multe cazuri, după un ospăț marca Samsara Foodhouse la ceas de seară din confortul propriei locuințe, rămân în urmă caserolele de plastic și alte ambalaje care în mod inevitabil vor contribui la risipa de plastic și, implicit, la poluare. Ei bine, cei de la Samsara se pot lăuda cu ambalaje eco-friendly care îți vor ține mâncarea safe până la destinație. Și că tot vorbim de destinație, flota auto care se ocupă de livrări la Samsara este full electrică.

Iris Delice
De bunătățurile de la Iris Delice suntem mereu fascinați. Le testăm de fiecare dată când avem ocazia și niciodată nu regretăm decizia de a mânca mai mult dulce decât ar permite doza zilnică recomandată. Ce am observat în ultima perioadă este faptul că încurajează clienții să își aducă propriile caserole atunci când trec pragul laboratorului. Pe lângă faptul că se economisesc bani pe ambalaje (da, alternativele eco-friendly sunt cu mult mai scumpe decât cele clasice, din plastic spre exemplu), se stopează risipa și se pune bazele unui sistem circular. Adică, mergi la ei la locație cu ambalajele pregătite atent de acasă, ei au grijă să le umple cu delicatesele solicitate, te bucuri de ele acasă apoi o iei de la capăt. Este atât de simplu.

ROA Cluj
ROA Cluj este acea piață cool de care ai nevoie dacă vrei produse de la producători locali, comandate online și ridicate din locațiile stabilite într-o atmosferă caldă și primitoare. Majoritatea producătorilor acceptă și chiar susțin ideea de returnare a propriilor ambalaje și nu numai. Mergând pe exemple concrete, Poiana Galesa accepta cofraje de ouă de toate dimensiunile pentru a le umple și pentru a le da mai departe unui fericit client. LaNăsal este un alt exemplu care acceptă sticlele și ambalajele care încă se mai pot folosi, cu exact același scop. Bineînțeles, poți intra în dialog cu producătorul de la care ai cumpărat pentru a ști dacă acceptă acest sistem, dar în cele mai multe cazuri răspunsul va fi unul pozitiv.

Magazine Zero Waste
Cum poate fi un magazin locul în care risipa este zero? Simplu. Se reduce drastic cantitatea de plastic folosită și i se recomandă clientului să vină de acasă cu recipientele de care are nevoie. Conceptul zero waste nu este unul nou, ci mai degrabă mai puțin scos la lumină, dar care se bucură de o comunitate restrâsă, cu aceleași principii și care militează către sustenabilitate și siguranța unui viitor cât mai bun. Așadar, iată ce magazine ne-au atras nouă atenția:

  • Ecolivery – este un magazin exclusiv online (cel puțin pentru moment), care livrează în Cluj cam orice produs de care ai nevoie. Diferența față de marile lanțuri de magazine? Ei bine, Ecolivery susține sistemul garanție-returnare și, în plus, toate produsele sunt împachetate în recipiente de sticlă. De la paste făinoase la lichide și alte minuni dulci. La următoarea comandă îi înmânezi curierului recipientele curățate în prealabil și te bucuri de produse fresh și mai puțin plastic adunat în locuință. Pentru fiecare recipient se percepe o taxă de 2 lei, iar mai multe poți descoperi chiar aici.
  • Terrawell – încă din denumire îți dai seama că este un loc care își propune să protejeze mediul înconjurător în fiecare zi. Este vorba despre un loc în care găsești doar produse fără plastic, dar care sunt împachetate în hârtie folosind o cantitate cât mai mică pentru a preveni risipa. Ba mai mult, dacă alegi să mergi la sediu să ridici comanda plasată online, aceasta nu va fi împachetată în nimic, ci va trebui să vii de acasă cu propria punguță. De aici poți achiziționa produse de îngrijire personală, produse pentru casă, dar și recipiente care te vor ajuta să îți organizezi cumpărăturile aflate sub paradigma zero waste. Poți să te convingi singur de inițiativă în magazinul de pe Bulevardul 21 Decembrie 1989 nr. 38.
  • Ecoptimist – în aceeași sferă de activitate îi regăsim și pe cei de la Ecoptimist, o locație care a renunțat la plastic în favoarea sustenabilității. Ca sortiment de produse, de aici poți comanda (sau lua chiar din locația fizică) produse de cosmetică și îngrijire personală, din ingrediente de top atente cu mediul și blânde cu pielea, dar și produse destinate exclusiv locuinței. De la baie la bucătărie, niciodată nu a fost mai simplu ca acum să renunți la recipientele din plastic sau să faci curățenie apelând la un kit zero waste care conține tot ce ai nevoie ca să faci casa lună (inclusiv mănuși). Dacă dorești poți ridica fizic comanda efectuată online de la locația de pe Strada Oltului nr. 55-57.
  • Veragreen – este un alt loc din Cluj care se ghidează după același concept de combatere a risipei. Fie că îți dorești cosmetice 100% naturale, accesorii diverse, detergenți și alte soluții sigure de curățenie, aici vei găsi toate lucrurile de care ai nevoie, livrate sub o formă cât mai friendly cu mediul înconjurător. Poți comanda online cele necesare sau poți merge la locație, pe Strada Scărișoara nr. 6/18 și cu siguranță vei reveni și a doua oară la cumpărături.

Extra tip: poți merge cu termosul propriu și personal la cafeneaua to-go preferată ca să contribui în acest sistem bazat pe sustenabilitate și zero waste. Tot ce trebuie să faci este să precizezi acest lucru atunci când faci comanda și să aștepți ca termosul sau cana preferată să se umple de magie. Din nou, un obicei simplu, dar care poate face diferența.

Tu ce alte business-uri mai știi care militează pentru sustenabilitate și noi alternative menite să combată risipa?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!