Magazine Zero Waste din Cluj la care poți apela pentru o viață fără risipă

Una dintre caracteristicile principale ale Clujului este diversitatea. El ne oferă posibilitatea să experimentăm constant și să descoperim mereu câte ceva nou. Chiar și așa, de data aceasta vorbim despre un domeniu care doar în ultimii ani a devenit popular, și anume industria Zero Waste. Promovează un stil de viață fără risipă din toate punctele de vedere, fiind totodată prietenos cu mediul înconjurător. Fie că vorbim despre produse bio sau recipiente din materiale reciclate sau reciclabile, alimente sau detergenți vrac, toate sunt cap de afiș într-o astfel de afacere.

Ne-am bucurat să aflăm că și în județul Cluj există trei astfel de afaceri, una fizică, iar alte două online. Astfel avem posibilitatea de a face un pas în exterior din societatea consumeristă și să ne îndreptăm către un stil de viață sustenabil, fără risipă. Noi am aruncat o privire la fiecare dintre ele, iar mai jos găsiți câteva detalii care vă vor convinge și pe voi să le treceți pragul.

Prima oprire a fost la TerraWell, pe Bulevardul 21 decembrie 1989, la numărul 38. A fost destul de dificil să găsim locația, deși se află la strada principală, pentru că nu există niciun fel de signalistică ce ar indica faptul că am ajuns în locul potrivit. Singurul element a fost logo-ul inscripționat pe ușa de la intrare, însă fiind într-o curte interioară, nu l-am observat. Ulterior, discutând cu domnișoara vânzătoare, am descoperit că nu le este permis să folosească vreun fel de pancartă în exteriorul clădirii, fiind una istorică. Oricum, a meritat osteneala pentru ce am găsit înăuntru.

 

Spațiul nu este unul foarte ofertant, însă produsele sunt așezate atent, fiecare având locul lui bine gândit. Încă de cum am intrat, m-am pierdut cu privirea în dreptul rafturilor cu alimente vărsate, datorită culorilor și aranjării lor (un adevărat rai, pentru persoanele obsedate de ordine). Am găsit aici tot felul de fructe uscate, semințe și condimente, cam tot ce și-ar putea dori un bucătar amator în bucătăria sa (și poate ceva mai mult).

Cu toate acestea, categoria produselor de igienă mi-a captat cel mai mult din atenție. Am descoperit săpunuri, creme, deodorante, paste de dinți și câte și mai câte, toate din produse naturale, netestate pe animale. Alături de ele se aflau și produse și obiecte de curățenie, cum sunt detergenții sau bureții. Ah, să nu uităm și de bolurile confecționate din nuci de cocos, care au fost cireașa de pe tort.

Un aspect foarte important de menționat este faptul că atât produsele alimentare cât și detergenții se vând la vrac, astfel că trebuie să iei în calcul tot ce vrei să cumperi înainte de a ajunge la magazin, pentru a pregăti recipiente în prealabil. Este Zero Waste și din acest punct de vedere, deoarece te obligă să cumperi strict ce ai nevoie.

Ne-am învârtit pe aici puțin peste o oră, însă am plecat cu câteva produse utile. Prețurile am putea spune că sunt puțin peste mediile pieței clujene, astfel un deodorant a costat 28 de lei, iar o pastă de dinți 33 de lei. În ceea ce privește produsele alimentare, prețurile sunt diverse, de la un leu, la câțiva zeci de lei per kilogram, în funcție de produse, dar noi suntem de părere că își merită din plin prețul.

Cea de-a doua oprire a fost la Ecoptimist, însă ajunși acolo am aflat de fapt că shop-ul este doar online, cu toate că atât pe site, cât și pe paginile lor de socializare este menționată și locația. Oricum, partea bună este că dacă ne dorim să achiziționăm produsele lor, le putem ridica din Cluj, sau se pot livra în oraș într-un timp foarte scurt.

Gama lor de produse este una mai variată, având produse de îngrijire personală, produse pentru casă, chiar și articole pentru copii. Cu toate acestea, lipsește categoria de produse alimentare și detergenți, gama de produse vândute vrac, însă fiind vorba de un magazin online, este destul de greu de gestionat o astfel de categorie.

Vorbind despre prețuri, acestea sunt puțin mai mari decât în cazul primului magazin. Este vorba despre o diferență de 1-2 lei la majoritatea produselor pe care le-am găsit și în cazul anterior. Astfel, același deodorant găsit la TerraWell la prețul de 28 lei, aici apare la 29.9 lei. Mai mult decât atât, în cazul comenzilor sub 200 lei, transportul costă 19 lei.

 

Cu toate acestea, primează diversitatea și faptul că avem acces la o parte foarte mare de produse 100% zero waste sau less waste, la un click distanță. Astfel, cam orice ne-am dori să achiziționăm, se află la ei pe site.

Cel de-al treilea magazin pe care l-am găsit, care este tot unul online, însă cu sediu în Ciucea (Județul Cluj), se numește e-Natura. Pe lângă celelalte două, acesta are și componenta socială, adică este parte integrantă a asociației Natura Vie. Astfel, tot profitul lor se îndreaptă în totalitate către acțiunile asociației. Scopul magazinului este acela de a promova un stil de viață bio, fără risipă și totodată, de a susține producătorii locali. Așadar, toate produsele comercializate de ei, sunt românești.

La fel ca în cazul Ecoptimist, gama de produse pe care o comercializează este una largă. Vorbim despre produse pentru casă, alimente vrac, produse de îngrijire sau produse textile, detergenți și multe altele, doar să ai răbdare să răsfoiești fiecare pagină a site-ului lor. Din categoria articolelor care ne-au surprins plăcut aici, se încadrează kit-urile complete pentru creșterea unui molid sau a unei flori de colț. Par super interesante!

În ceea ce privește produsele alimentare, ai de unde alege, având o gamă variată. Indiferent că vorbim de cele conservate, cum sunt murăturile sau dulcețurile, condimentele naturale, ceaiuri, uleiuri sau produse vegane, toate sunt produse bio, de la producători locali.

Vorbind despre prețuri, ele sunt similare cu cele de la magazinele despre care am vorbit anterior, în unele cazuri chiar mai mici. Taxa de livrare este între 15-30 de lei, în funcție de firma de curierat sau de mărimea coletului, însă nu este necesară o sumă minimă pentru a plasa o comandă. Oricum ar fi, la cât de multe produse interesante au, cu siguranță va merita orice comandă.

 

Nu știu dacă v-am convins să încercați produsele pe care aceste trei magazine ni le propun, însă pe noi cu siguranță ne-au convins să le mai „trecem pragul”, lucru pe care l-am mai și făcut de la prima vizită. Avem nevoie din ce în ce mai mult de astfel de afaceri, acelea care ne ajută să avem grijă de corpul nostru și de casa în care locuim, protejând în același timp natura. Voi ați mai întâlnit astfel de magazine în Cluj?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!

Share This