Cum să-ți găsești chirie în Cluj când ești boboc sau vrei să te muți singur pentru prima dată

by | Oct 3, 2022 | Articole, Student

Articolul a fost actualizat în septembrie 2023.

Viața de student reprezintă o etapă importantă și o bază esențială pentru modalitatea în care tinerii adulți se dezvoltă, dar care vine la pachet cu și mai multe responsabilități sau pregătiri necesare pentru noua ta viață în Cluj. Iar dintre toate, cel mai important pas constă în găsirea unei chirii adecvate, lucru care poate însemna o bătaie de cap, mai ales când vorbim de bugete reduse sau de o concurență acerbă în ceea ce privește repartizarea locurilor la cămin. De obicei, această etapă are loc cam înaintea începerii anului universitar, însă în ultimii ani am învățat cu toții cât de imprevizibilă este viața, unde mai pui că nu toată lumea se acomodează cu stilul de trai de la cămin, așa că sfaturile noastre îți vor fi de folos oricând vei vrea să faci o schimbare în acest sens. De aceea, astăzi dorim să îți acordăm o mână de ajutor, mai ales dacă ești student în anul I sau dacă dorești să faci tranziția de la cămin la prima ta chirie.

Probabil ai tot auzit deja faptul că orașul nostru este unul dintre cele mai scumpe din țară, mai ales din acest punct de vedere. Nu o lungim cu prea multe explicații, însă este adevărat. Înainte de toate îți recomandăm să ai în vedere faptul că locurile pentru programele de studii de la universitățile clujene depășesc cu mult capacitatea locurilor din căminele acestora. Chiar și așa, nu este momentul să te panichezi, ci doar să gândești rațional și să te pregătești pentru ce va urma.

Căminele de stat

După cum probabil ai ghicit, prima variantă în ceea ce privește mutatul în Cluj-Napoca este reprezentată de cea a căminelor de stat. Fiecare universitate de stat are propriul ei campus și dispune de un anumit număr de locuri. Întâi de toate trebuie să completezi o cerere în acest sens, lucru pe care probabil deja l-ai făcut dacă ai luat în calcul această opțiune de cazare. La repartizarea locurilor, de obicei au prioritate studenții la buget, în ordinea descrescătoare a mediilor. Ca un sfat, îți poți verifica poziția în care te afli în clasament, precum și regulamentul de acordare a locurilor la cămin pentru a vedea cam câte locuri vor fi alocate fiecărui an de studiu. Îți propunem acești pași ca să aproximezi șansele tale în ceea ce privește obținerea unui loc la cămin.

În cazul în care nu vei prinde loc la cămin, dar te afli printre primii aflați sub linie, te sfătuim să optezi și pentru redistribuirea locurilor. De multe ori se întâmplă ca studenții să mai renunțe la locuri. Tot pentru situația în care nu ai obținut loc la cămin, poți apela la Serviciul Social de la universitatea respectivă (mai ales dacă vorbim de UBB), pentru că și în timpul anului se eliberează locuri la cămine, uneori după primele săptămâni, alteori după primele câteva luni de experimentat viața la cămin sau, mai bine zis, viața de student. Tot un sfat ar fi (dacă mai ai posibilitatea) să aplici pentru un loc în cămin printr-un dosar social (pentru situația în care ești orfan, veniturile familiei tale se încadrează în anumite marje, ai o anumite problemă de sănătate etc).

De reținut este că după începerea anului universitar ar fi indicat să urmărești anunțurile postate de către facultatea de care aparții, dar mai ales, de către Consiliul Studenților. De multe ori, există posibilitatea în care, dacă nu ai obținut un loc la cămin, deși te încadrezi la categoria dosar social și ai fost nevoit să-ți închiriezi o cameră într-un cămin privat sau să-ți cauți chirie, în baza contractului de închiriere, precum și a faptului că ai depus cerere pentru cămin, dar nu ai primit, poți aplica pentru o oarecare decontare a sumei pe care o plătești. De obicei acest lucru se întâmpla în cadrul UBB, dar poți întreba și dacă ești student la o altă universitate. Chiar dacă acum pare destul de complicat sau că este vorba de un alt dosar de făcut, mai bine nu rata posibilitatea de a primi câțiva bănuți în plus atunci când ai ocazia.

Astfel, după cum spuneam, mai ales dacă ești boboc în Cluj, îți recomand călduros să te înscrii pe grupul de Facebook al campusului, precum și să urmărești postările cele de la Consiliul Studenților, cel puțin până te familiarizezi cu toate informațiile și noutățile pe care statutul de student ți le aduce.

Căminele private

În ordinea crescătoare a prețurilor și a gradului de confort, a doua sugestie este reprezentată de către optarea pentru un cămin privat. Prețurile sunt ceva mai mari decât la căminele de stat, însă vei împărți camera cu mai puțini colegi de cameră (de obicei camerele sunt de 2, 3 sau maxim 4 persoane) și te vei putea bucura de o baie proprie, în loc să o împărți cu tot palierul. Spre deosebire de a sta în chirie, de cele mai multe ori nu vei plăti utilitățile de la un cămin privat. Printre dezavantaje se poate număra faptul că prețurile pot fi destul de ridicate, locul în care este amplasat căminul poate să fie mai departe de facultatea ta decât ar fi fost căminul de la universitate, precum și faptul că șansele de a sta în aceeași cameră cu studenți care să-ți fie și colegi de facultate sunt destul de reduse. Printre cele mai căutate căminele private din Cluj se numără Enjoy, Casa Buftea și Căminul Scifcar. În cazul în care te tentează să te muți într-un astfel de cămin, îți recomandăm să te grăbești și să vorbești cu administratorul fiindcă locurile sunt limitate, iar rezervarea acestora se face din timp!

Te muți în chirie…

După cum spuneam și la începutul articolului, nu mai este un secret pentru nimeni faptul că orașul nostru se află în topul celor mai scumpe orașe din România. Prin urmare, mutatul în chirie poate să fie destul de costisitor. În special în perioada începerii anului universitar, căutarea unei chirii poate să-ți dea bătăi de cap deoarece oferta este mai mică decât cererea. În principiu există două variante, fie închiriezi direct de la un proprietar – lucru care presupune să-ți găsești singur chiria, să iei legătura cu proprietarul, să discuți cu acesta toate detaliile necesare, să mergi la vizionare și să semnezi contractul de închiriere direct cu acesta; sau să închiriezi prin intermediul unei agenții imobiliare – care reprezintă intermediarul dintre tine și proprietar, îți poate ușura căutările și te poate ajuta să-ți găsești chiria mult visată în baza criteriilor tale, în schimbul unui comision, care, de regulă, este de 50% din prima lună de chirie. În teorie lucrurile par destul de simple, dar nu trebuie să pierdem din vedere că ne aflăm în cea mai solicitantă perioadă în ceea ce privește piața imobiliară din Cluj. Prin urmare, inclusiv agențiile sunt suprasolicitate cu cereri, iar de multe ori agenții imobiliari nu fac față acestora.

Ca să-ți fie mai ușor să-ți găsești o chirie, ar trebui să stabilești câteva criterii de bază, de exemplu, prețul maxim de închiriere, zona și cum să fie dispus apartamentul (mai ales dacă vrei să-l închiriezi cu un prieten sau cu mai mulți, ar fi bine să vă decideți ce anume căutați – garsonieră, apartament cu două camere decomandate sau semidecomandate, apartament cu trei camere… și lista poate continua). După ce ai stabilit câteva criterii în baza cărora să poți începe căutările, poți fi flexibil în privința celorlalte detalii – precum etajul la care să fie situat, dacă îți dorești balcon sau nu, etc. După ce criteriile sunt stabilite, poți începe căutarea. Pentru început, dacă preferi să închiriezi fără ajutorul unei agenții imobiliare, îți recomand să te înscrii în toate grupurile de Facebook care sunt destinate anunțurilor de acest tip, cum ar fi Chirie Cluj, CHIRIE CLUJ – NAPOCA, Chirie Cluj-Napoca – doar de la PROPRIETAR, etc. Și, desigur, nu te limita la Facebook, ci încearcă să cauți inclusiv pe site-uri publice destinate anunțurilor imobiliare și nu numai. Foarte mulți proprietari își publică anunțurile pe OLX, La Jumate.ro, Storia, Publi24, Piața A-Z, etc.

Un sfat foarte important este să nu te mulțumești doar prin a trimite un mesaj, ci să suni pentru a-ți facilita un contact mai rapid cu proprietarul. De asemenea, nu te rezuma doar la un singur anunț, oricât de mult ți-a plăcut, în așteptarea ca proprietarul respectiv să te contacteze înapoi, ci încearcă să suni la mai multe și să revii cu un telefon atunci când este cazul. Este foarte important să reții că proprietarii primesc și zeci de telefoane într-o singură zi, iar în momentul în care un anunț ți se pare destul de potrivit, indicat ar fi să nu eziți foarte mult, deoarece oricând se poate găsi un chiriaș mai rapid decât tine. Tot pentru situația în care ești destul de sigur în ceea ce privește închirierea unui potențial apartament, recomandat ar fi ca banii pentru garanție și pentru prima lună de chirie să fie pregătiți.

Pentru situația în care vrei să apelezi la o agenție imobiliară, dar nu știi exact la care, trebuie să știi că, pe lângă grupurile de Facebook, de unde poți să urmărești zilnic anunțurile postate de către agenții imobiliari și ofertele acestora, poți amarile agenții au postate unele oferte pe site-urile proprii (Blitz, Napoca Imobiliare, etc.), dar și pe platforme de care-ți vorbeam adineauri precum OLX sau Storia. Pentru a-ți eficientiza timpul, îți poți porni notificările grupurilor de Facebook destinate chirilor din Cluj, astfel încât să fii mereu la curent cu noile postări și să fii printre primele persoane care contactează agenții respectivi. Comisionul poate varia între 50%-75%.

Secretul, spunem noi, este să fii cât de cât flexibil și, cel mai important, extrem de dedicat căutărilor tale. Încearcă să vii cu propuneri acolo unde simți că ar putea fi loc de mai bine – de exemplu, să propui proprietarului, fie direct, fie prin agent, să-ți scadă din prima chirie o sumă de bani de care tu să faci ce schimbări sunt necesare – de exemplu, să cumperi birou, dulap sau TV. Desigur, asta nu înseamnă că toți proprietarii vor fi de acord, dar încercarea moarte n-are, corect? Mai ales dacă e vorba de un avantaj atât pentru tine, cât și pentru proprietar.

Extra tip pentru mutatul în chirie

Să spunem că mai există un soi de cale de mijloc, între cămin și mutat în chirie: mutatul într-o cameră. Pe aceleași grupuri de Facebook recomandate mai sus, vei vedea anunțuri inclusiv cu persoane care închiriază doar o cameră într-un apartament. Poate fi vorba de un grup de prieteni cărora le-a rămas o cameră liberă și doresc să păstreze apartamentul, așa că subînchiriază camera respectivă la un anumit preț, urmând ca utilitățile să fie împărțite în mod egal între toți chiriașii. Pot fi și situații în care colegii de apartament nu se cunosc (ca la cămin, ha!), dar preferă confortul dat de viața într-o chirie proprie. Această variantă este mai ieftină și oferă un confort mai ridicat decât viața la cămin (când trebuie să-ți împarți bucătăria sau baia cu 2-3 persoane, nu cu un palier întreg), iar dezavantajul principal rămâne faptul că tot ești nevoit să conviețuiești alături de câțiva străini și, desigur, prețul care diferă și el în funcție de apartament.

Demn de menționat este că îți recomandăm să fii atent inclusiv la persoanele rău intenționate, care doresc să profite pe urma celor aflați în plin proces de căutare a unei chirii, astfel că pot cere garanția dublă, trimisă în avans pe card sau alte pretenții destul de bizare.

Indiferent de varianta de cazare aleasă, încearcă să fii sociabil și să ai grijă mai ales de spațiile comune, astfel că nu-i vei deranja pe colegii tăi. Și între noi fie vorba, viața în cămin este oricum o experiență în sine, care merită încercată și doar ca să poți aprecia mai mult luxul de a avea apoi propria ta cameră.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!

Share This