Începerea noului an universitar a venit cu surprize pentru mulți studenți. Unele facultăți au ales un sistem mixt, altele exclusiv față în față sau online. Pentru toate opțiunile există o justificare, dar să fii student în pandemie nu e mereu atât de ușor. Am stat de vorbă cu mai mulți studenți de la UBB, UTCN, UMF și USAMV, ca să aflu cum a fost experiența lor la cursuri până acum. Vezi cum arată situația cazărilor la cămine și cum gestionează fiecare, în felul său, situația actuală.
Abia ai așteptat să-ți revezi colegii. Sau poate ai așteptat să revină totul în online. Sau pur și simplu îți dorești un sistem hibrid, care să-ți permită atât să fii alături de colegi, cât și să iei câte o pauză de la socializare când vrei să te preocupi de task-uri și atât. La începutul lunii septembrie, s-a emis un ordin conform căruia fiecare universitate decide dacă participarea la cursuri se va face on-line, fizic sau hibrid, respectând măsurile de protecție necesare în contextul pandemic. O nouă hotărâre recentă a propus trecerea activităților universitare în online pentru două săptămâni, iar dezbaterile sunt în toi.
Începutul anului universitar 2021-2022 a fost diferențiat pentru universitățile clujene în funcție de situația epidemiologică, de resursele umane, de spațiul disponibil și alte criterii specifice contextului pandemic. Astfel, în cadrul Universității Babeș-Bolyai se regăsește fiecare scenariu, în funcție de facultate. Majoritatea activităților se desfășoară online, cu excepția lucrărilor practice și a laboratoarelor. De asemenea, există facultăți unde s-a adoptat un regim hibrid, diferențiat pe serii de studenți. Pe de altă parte, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN), Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) și Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară au ales, în mare parte, desfășurarea activităților universitare față în față, cu respectarea normelor sanitare aferente.
Aceste diferențe pot isca ușor situații de incertitudine și tensiuni în comunitatea studenților clujeni. Unii și-au căutat chirie cu gândul că vor participa la cursuri în format clasic, iar acum află că totul se întâmplă online. Alții, dimpotrivă, se așteptau la continuarea în sistem online, ceea ce le-ar fi oferit un program flexibil, indiferent de locația studentului. Din perspectiva mea, riscurile pot fi reduse considerabil prin sistemul online de învățare. În plus, este de mare ajutor când ai și un job pe lângă facultate. Cred fi ideal să se desfășoare față în față numai activitățile practice sau laboratoarele unde este necesară experiența pe viu.
Ca studentă la masteratul de Publicitate în cadrul FSPAC, UBB, simt că îmi lipsește interacțiunea umană. Îmi lipsește prezentarea live a proiectelor și spiritul de observație al profesorilor care își dau seama când suntem dezorientați. Mai mult, mi-e dor de entuziasmul pe care îl aveam cu toții când rezolvam task-uri spontane la seminarii… Totuși, instrumentele on-line m-au ajutat să retrăiesc aceste experiențe, chiar dacă nu la intensitate maximă. Domeniul meu e flexibil, mai ales în ceea ce privește locul de unde pot lucra și instrumentele pe care le folosesc. Deci, decizia de a începe online a fost înțeleaptă pentru păstrarea măsurilor de siguranță.
Cât despre celelalte studente cu care am stat de vorbă, în 2020 tendința a fost de a se întoarce în orașul natal pentru că puteau să continue facultatea și totodată să petreacă mai mult timp cu familia. A fost decisiv și sentimentul de siguranță și economisirea sumelor pe care le cheltuiau în mod obișnuit la Cluj. Piedicile în cazul domeniilor umaniste nu au fost atât de mari, dar când ne gândim la specializările precum medicina sau ingineria, nevoia practicii s-a resimțit mai puternic.
Cum au fost primele săptămâni la cursuri? Cum s-au desfășurat cazările în cămine?
Organizarea cursurilor
Dintre universitățile menționate mai sus, toate au început cursurile în format fizic. La UBB, însă, situația diferă de la o facultate la alta. De exemplu, la facultățile de Drept, Litere, Matematică și Informatică s-a ales un scenariu hibrid. În schimb, la FSEGA, Facultatea de Business și Facultatea de Studii Europene, s-a decis desfășurarea online a cursurilor. Am vorbit cu Iulia, studentă în anul al III-lea la Facultatea de Drept (UBB), care ne-a mărturisit că a fost fericită când a văzut anunțul că activitățile se vor relua în sistem hibrid.
A fost cel mai frumos anunț citit vreodată, după cât de epuizată m-am simțit de orele online din semestrele precedente. Am fost întru totul de acord cu această decizie, regimul hibrid fiind chiar mai favorabil decât exclusiv fizic, întrucât ne oferă și posibilitatea de a intra la cursuri din alte locuri, în situații în care fizic nu ne-am putea deplasa la facultate.
Decizia de a începe cursurile fizic a fost primită cu încântare și de studentele de la UMF, USAMV și UTCN. La început, printre momentele de fericire s-a strecurat și o urmă de incertitudine – modul de desfășurare a cursurilor se putea schimba în mod imprevizibil. Universitățile și-au păstrat până în prezent modul de organizare, excepție făcând unele specializări ale UTCN. Spre exemplu, Georgiana, masterandă în anul I la Facultatea de Automatică și Calculatoare, ne-a spus că, acum, activitățile lor se desfășoară online și poate să își organizeze mai bine programul.
După aproape doi ani de facultate online, revenirea la acest mod de organizare nu m-a făcut să simt o schimbare majoră. Dimpotrivă, a fost una benefică pentru mine și majoritatea colegilor mei, având în vedere că un număr mare de studenți lucrează în prezent, a subliniat Georgiana.
Organizarea cazărilor
Bine, bine, au început orele fizic. Dar cum a fost cazarea în cămine? După cum probabil vă așteptați, s-au respectat reguli stricte care să prevină răspândirea COVID-19. Am aflat de la Alexandra că la UMF procesul a fost relativ simplu: accesul s-a făcut pe bază de programare, iar în cămin au intrat doar persoanele cazate care au prezentat vaccin sau test. Singurul inconvenient a fost faptul că însoțitorii nu puteau ajuta studenții la transportul bagajelor. Și la USAMV au fost restricții de circulație – conform Oanei, puteau intra maxim 5 persoane simultan, dar de această dată însoțitorii puteau sta 15 minute în cămin. Nu e o durată îndelungată pentru ajutor, dar probabil că studenții au reușit să ducă mai ușor bagajele supradimensionate.
De asemenea, la UBB cazarea s-a făcut doar pentru studenții vaccinați, ceea ce pentru Iulia a fost un motiv de liniștire din punctul de vedere al sănătății. Totuși, procesul de cazare a fost unul extrem de greu din perspectiva Iuliei, membru în comitetul de cazare în cămine.Măsurile anti-Covid care trebuiau respectate au încetinit procesul: puteau intra maxim 4 persoane deodată pentru completarea contractelor, toate certificatele studenților cazați s-au scanat la intrare, iar la unele apăreau erori. Unii studenți erau revoltați pentru că nu puteau intra în cămin străini – părinți/prieteni care să ajute cu bagajele sau să vadă camerele. Au existat și mici divergențe, dar problemele au fost rezolvate cu calm și profesionalism.
Care e atmosfera la cursuri în prezent?
La cursuri, studenții oscilează între stări, în funcție de specializări și programul individual – la UTCN, Georgiana spune că interacțiunea este la nivel mediu, iar studenții intervin doar uneori să pună întrebări. Trebuie, însă, să ținem cont că este vorba de nivel master, iar activitățile s-au mutat din nou în online. În cadrul masterului programul este destul de liber și numai un număr mai mic de materii fac diferența. În general, cursurile sunt spre seară, astfel încât fiecare student să aibă posibilitatea de a-și termina activitatea din timpul zilei. Programul este foarte avantajos, dacă luăm în considerare că Georgiana zicea și că majoritatea colegilor lucrează. În schimb, Oana este la nivel licență (USAMV), unde programul este diferit – are cursuri și seminarii de la 8 la 16, restul timpului dedicându-l dezvoltării personale și studiului.
Atmosfera este plăcută și ciudată în același timp, având în vedere contextul pandemic și faptul că trebuie să purtăm mască și să stăm distanțați în sala de curs. Consider că noi, studenții, încercăm să ne revenim la normal și la formarea de legături cu profesorii și purtarea de dialoguri mai mult decât se întâmpla în mediul onine.
Fără doar și poate, întâlnirile față în față au fost așteptate de studenții de la UMF. Este o atmosferă normală, precum înainte de pandemie. Suntem fericiți că putem fi împreună și avem o interacțiune directă atât între noi, studenții, cât și cu profesorii, ne spune Alexandra, studentă la Farmacie (UMF) în anul al III-lea, considerând, la rândul ei, că desfășurarea fizică a activităților e cea mai bună decizie care putea fi luată. Orarul acestei specializări este încărcat, dar cu o bună organizare, succesul nu întârzie să apară.
Încerc să-mi fac un program și să îl respect, este destul de încărcat orarul de la facultate, dar reușesc să îmbin utilul cu plăcutul și să am alte activități. Momentan nu este foarte mult de învățat, având în vedere că suntem la început, ceea ce este un avantaj.
Și la facultatea de Drept locurile la cursuri se epuizează rapid, capacitatea sălilor fiind redusă și dorința de implicare fiind mai mare. Iulia a observat că majoritatea studenților vorbesc la cursuri, se declară încântați și au declarat (fiind și eu în asentimentul lor) că nivelul de concentrare la un curs fizic este cu mult mai mare decât la cele online, prin urmare, întregul proces este mai productiv.
Măsurile de distanțare și purtarea măștii de protecție sunt obligatorii, însă nimeni nu s-a plâns de așa ceva și toți colegii au înțeles situația și ne-am conformat. De asemenea, țin să menționez și de pauzele din timpul cursurilor, pauze în care mai ieșim afară împreună și povestim între colegi… Mi-a fost tare dor!
Împreună e mai ușor. Motivație de la studente
Acum că am „radiografiat” viața de student în timpul pandemiei, le-am rugat pe fetele care ne-au împărtășit experiența lor să ne spună câte un gând de încurajare pentru colegii lor sau cei care pășesc abia toamna aceasta pentru prima dată la cursuri.
Sfatul meu pentru studenți este să aibă grijă de cei din jur, mai ales pe cei care găsesc grea această perioadă. Nu vă dați bătuți și luptați pentru viitorul vostru! – Oana, USAMV
Fă totul așa cum crezi tu că e mai bine, pentru că peste câțiva ani, tu vei culege roadele! – Alexandra, UMF
Participă la cât mai multe cursuri, laboratoare, seminarii. Încearcă să depui minimul de efort și atenție să înțelegi cât mai multe lucruri, având în vedere accesul situația din învățământ din această perioadă. – Georgiana, UTCN
Cred că trebuie, încet, să ne împrietenim cu actualul anormal și să acceptăm că ne va deveni normalul, însă puțin „updatat”. Vaccinându-ne, facem acest proces mai ușor atât pentru noi, cât și pentru cei din jurul nostru, iar împreună vom reuși să trecem și peste pandemie, chiar dacă va mai dura câțiva ani (probabil până actualii studenți vom termina facultatea). Important este că nu suntem singurii care trecem prin asta; toți ne chinuim, dar rămâne alegerea noastră dacă să privim experiența ca un eșec sau ca o poveste unică, de povestit nepoților. – Iulia, UBB
Pentru tine cum este să fii student în timpul unei pandemii?