Bucătari din Cluj care îți pot oferi experiența gătitului live la tine acasă

Home $ Articole $ Bucătari din Cluj care îți pot oferi experiența gătitului live la tine acasă

by | May 20, 2021 | Articole, Recomandări

După aproape un an de zile de așteptare, luna trecută am avut în sfârșit ocazia să ne bucurăm de experiența culinară Personal Cook la Secret Garden. #petestate, după cum te-am obișnuit, putem spune că ne-a depășit așteptările. Atunci am avut ocazia să-l cunoaștem pe Paul, bucătarul ale cărui preparate ne-au convins că delicatesele din farfurie pregătite de el se ridică la cele mai înalte standarde și își merită fiecare bănuț. Tot Paul a fost cel care ne-a stârnit interesul astfel încât să ne documentăm referitor la acest nou trend al bucătarilor care-ți pot găti chiar și la tine acasă, care pare să înceapă să prindă contur și în Cluj. N-a durat mult până am descoperit patru astfel de bucătari în orașul nostru. Cu toate că activează în aceeași industrie, fiecare are o poveste și o formare diferită care-i conturează maniera, stilul și preferințele pentru ceea ce gătește cum știe el mai bine. Așa că te invităm să faci cunoștință cu Paul, Antoni, Will și Horia. Mai ales acum că restricțiile pandemice se relaxează și poți, în sfârșit, să iei în considerare organizarea unor evenimente private cu un număr restrâns de persoane.

Your Personal Cook

Bucătarul de la Your Personal Cook este Paul, un „bucătar care și-a profesionalizat pasiunea”, după cum îi place lui să spună. Am menționat deja că noi i-am degustat preparatele datorită experienței culinare Personal Cook de la Secret Garden. Atunci am aflat că Paul și-a descoperit pasiunea încă de la vârsta de 18 ani, când a plecat în Italia și a lucrat în domeniul ospitalității. Acolo a descoperit pentru prima dată savoarea și magia ingredientelor preparate pur și simplu pentru a satisface gurmandul din el. După cinci ani în care a activat ca bucătar într-una dintre țările noastre europene favorite, s-a întors în România și a continuat să se dezvolte profesional în diverse bucătării, de la bistro-uri până în cele hoteliere. Aici, Restaurantul Twelve a fost locul unde, timp de patru ani, a experimentat cel mai mult în materie de preparate… din toate colțurile lumii. A învățat să se organizeze astfel încât să livreze un meniu à la carte în timp ce pregătește și cateringul pentru un eveniment privat. De fapt, în urma experienței Twelve, el a și decis să pornească pe acest drum ca bucătar personal.


Pentru ca Paul să ajungă să-ți gătească, procesul e unul destul de simplu; există și pe site-ul Your Personal Cook o secțiune pe care nu trebuie decât să o completezi, iar echipa va reveni către tine ca să-ți spună ce și cum. Dar, înainte să-i contactezi, ar trebui să te gândești la aspecte precum: a. îți dorești să primești preparatele ambalate astfel încât să le poți servi direct sau preferi să ai parte de experiența live cooking-ului direct la tine acasă? și b. vrei ca echipa Your Personal Cook să preia strict pregătirea preparatelor pentru evenimentul tău sau preferi ca Paul să vină și cu un somelier, barman și un DJ? Totodată, nu uita să menționezi dacă apelezi la serviciile lor pentru prepararea unor mese cu o oarecare periodicitate sau dacă o faci pentru un eveniment singular. Indiferent de modul cum arată opțiunea ta finală, Paul va găti în continuare pentru… papilele tale și ale invitaților. De aceea, se și axează mai mult pe conceptul comfort food când vine vorba de aranjat mâncarea în farfurie. De fapt, Paul susține că dacă palatul gurii este surprins într-un mod pozitiv, atunci el este 100% mulțumit de produsul final.

Cred că experiența profesională, în orice domeniu, nu neapărat HoReCa, este obligatorie înainte de a-ți deschide propria afacere. În cazul meu, pandemia „mi-a dat un șut în fund” care m-a propulsat înainte. A fost pasul (forțat de împrejurări) de care aveam nevoie. Este un drum pe care l-am ales cu inima deschisă. Încă de când am pornit pe acest drum, al bucătăriei, acum mulți, mulți ani, am avut acest vis. Într-un final, tot răul spre bine. În cazul meu, singura diferență între a lucra pentru cineva și a lucra pentru mine, este că am realizat că trăiam o falsă siguranță financiară. Teoretic dacă ești angajat, nu-ți faci griji pentru ziua de mâine. Practic, vremurile ne-au demonstrat că nu e așa. În rest, eu și înainte m-am implicat trup și suflet. Bine, acum pot să implementez orice idee trăsnită îmi trece prin minte. Bineînțeles, efortul este mai mare acum, de când sunt personal cook. Dar este un efort care-mi aduce mult mai multe satisfacții… mai ales pe plan emoțional.

Chef Off The Grid

Povestea bucătarului Will, cunoscut și ca Chef Off The Grid, a început cu un citat de-al lui Robert Frost, și-anume: „Two roads diverged in a wood, and I, I took the one less traveled by, and that has made all the difference.” Drumul care a făcut diferența pentru el a fost cel pe care a pornit în momentul în care a decis să înceapă să activeze și ca bucătar privat. Will și-a început cariera gătind pizza la vârsta de 16 ani. A avansat cu rapiditate în industria cateringului destinat sportului și divertismentului. De fapt, a crescut atât de mult încât a ajuns să lucreze pentru unele dintre cele mai prestigioase evenimente din America, precum Kentucky Derby și Daytona 500. Ca să nu mai spunem că a gătit pentru Jocurile Olimpice de la Beijing. Totodată, a lucrat și pentru unele dintre cele mai cunoscute arene din lume: Stadionul Yankee, Stadionul MetLife și Soldier Field, casa Chicago Bears. Într-una dintre aceste arene, Will și-a cunoscut soția, Alida, care este originară din Cluj-Napoca și activează în aceeași industrie ca el.


Împreună, au decis să lase în urma lumea sportului și a divertismentului ca să pună preț pe ideea de mâncare bună, prieteni și experiențe noi cu ajutorul proiectului Chef Off The Grid. „Prin intermediul acestui proiect, ne-am dorit să eliminăm ceea ce este impresionant și să lăsăm loc doar pentru ceea ce este important”, spune Will. Filozofia pe care el își bazează munca este cea care îl ajută să faciliteze oamenilor nu doar preparate memorabile, ci și o experiență. O experiență care este despre micile bucurii ale vieții: aducerea celor dragi împreună ca să se bucure de niște mâncăruri inedite, într-un cadru unic și confortabil. Ca să facă experiența și mai memorabilă, Will promite să-și folosească imaginația ca să pună la punct un meniu creativ care va fi conceput îmbinând cele mai bune ingrediente sezoniere cu gusturile și preferințele tale personale. Live cooking-ul poate fi realizat fie în propria ta casă, fie într-un loc la alegere… indiferent dacă-ți dorești o cină aniversară intimă pentru doi sau o petrecere pentru o sută de persoane. Cert e că masa pe care ți-o va pregăti echipa Chef Off The Grid va fi una de talie mondială.

În ultimul an, când evenimentele cu un număr mare de persoane au fost descurajate, eu și echipa mea de marketing am adoptat o abordare diferită care să ne permită să continuăm să ne servim clienții. Crearea unor evenimente speciale care au fost livrate la casele oamenilor, cum ar fi „Ziua Recunoștinței” sau „Impresionează-ți Partenerul” sunt incluse în această nouă abordare. Am vrut să dăm niște culoare acelei rutine care implica doar serviciile de home delivery, în care mulți dintre noi ne-am regăsit. Am început, atunci, să gătesc personal la casele clienților, astfel încât aceștia să aibă șansa să vadă întregul proces. Dacă astfel de evenimente private aveau loc înainte de pandemie strict la cerere, acum, un an mai târziu, am început să desfășurăm în mod activ acest tip de experiențe cu o selecție de bucătării din care clienții noștri pot să aleagă – și ele au succes.

Chef Horia Simon

Când l-am contactat pe Chef Horia Simon pentru prima dată, el ne-a spus clar, din start: „Nu m-am considerat niciodată ca fiind un bucătar privat. Mai degrabă am fost și sunt un chef care e locomotiva businessului lui, business care, printre altele, mai gătește și la evenimente private.” Am înțeles, atunci, că dacă ne-am gândi să-l invităm pe Horia să gătească într-o seară la noi acasă, n-ar putea: nu asta e ceea ce face el. Dar dacă l-am invita să ne surprindă cu preparatele lui delicioase în cadrul unui eveniment privat pe care-l organizăm, s-ar putea să vină. Așa, am considerat că ar fi bine să dăm informația mai departe; n-am vrea să te privăm de oportunitatea de a te bucura de o masă pregătită de el… cu atât mai puțin cu cât centrul de greutate bine definit care stă la baza tuturor preparatelor sale este produsul local. La urma urmei, nu mai este un secret pentru niciun cititor frecvent de-al nostru că susținem producătorii locali așa cum știm noi mai bine. Așa că îți facem cunoștință cu Chef Horia Simon.


Horia s-a născut într-o familie de „crâșmari” și a crescut prin labirintul unuia dintre cele mai mari restaurante din Baia Mare. „Azi, dacă aș fi pretențios, mi-aș zice ​chef de cuisine​, dar cum nu sunt, pot zice despre mine că sunt un bucătar a cărui activitate profesională este concentrată în jurul paradigmei actuale a bucătăriei slow food.” A decis să se introducă astfel după cei 15 ani de experiență acumulată în industria ospitalității. A trecut, în acest timp, prin aproape toate bucătăriile lumii: de la cea japoneză până la cea peruană, cu popasuri dese și lungi în gastronomia franțuzească și spaniolă – unde s-a și format profesional. Contactul cu atât de multe bucătării diferite nu a făcut altceva decât să-i întărească ideea importanței produsului local. Acum, folosește produsul local ca să prepare rețete precum blini cu păstrăv afumat, tortellini cu trufe și biscuiți de parmezan și mini tartă de ciocolată cu chili și sos de lavandă. Acum, știe cum arată și funcționează un restaurant și din față, dar mai ales din spate, acolo unde se întâmplă magia, de fapt.

Ce mă diferențiază pe mine, pe noi, la Clubul Gastronomic Transilvan, este disponibilitatea. Nu am refuzat niciodată un client, indiferent cât de greu era de realizat evenimentul. Iar asta în condițiile în care un eveniment privat poate însemna și căratul bucătăriei cu tot harnașamentul pe un vârf de munte. De-aici rezultă și varietatea ofertei noastre: am gătit pentru nunți, brunch-uri, dar și pentru dineuri festive. Fiindcă suntem cât se poate de prezenți pe piață. Am colaborat chiar și cu marile festivaluri clujene. Nu am refuzat niciodată un parteneriat, care poate că din punct de vedere financiar nu ne-a adus beneficii, atât timp cât am avut beneficii de imagine. Așa se conturează poate cel mai important aspect care mă diferențiază, și anume experiența în domeniu.

Harli-Hap

Antoni – sau, după cum este cunoscut sub numele brandului său, Harli-Hap – are 36 ani, dintre care 10 i-a petrecut în ceea ce el numește a fi „fascinanta lume a bucătăriei”. Lui îi place să spună că este „chef în casa ta, dar niciodată șef”. Aduce în casa fiecărei persoane pentru care gătește nu numai experiența acumulată în această perioadă de timp îndelungată, ci și pasiunea sa care stă în spatele fiecărei rețete noi pe care o prepară. Le îmbină pe ambele și mai adaugă în plus iubirea sa pentru culori, texturi, gusturi, miresme și emoții. Așa, prin fiecare preparat pregătit, el scrie o reală poveste specifică bucătăriei moderne, presărată cu ingrediente și tehnici de sezon. Antoni poate să aducă și în casa ta o astfel de poveste, indiferent dacă organizezi un eveniment privat, sărbătorești ceva sau îți inviți grupul de prieteni într-o vineri seara acasă și îți dorești să trăiești alături de ei o experiență culinară inedită. Nu trebuie decât să îl contactezi, să vă întâlniți ca să vă cunoașteți și să-i arăți locația în care urmează să aibă loc evenimentul.


De îndată ce te întâlnești cu Antoni, poți să și alegi ce să-ți gătească: ai libertatea să optezi pentru unul dintre meniurile create de el care pot conține amuse bouche, un antreu, două preparate de bază și un desert sau puteți să creați o poveste complet nouă împreună. Ulterior, Antoni îți va și face o ofertă… de nerefuzat. Apoi, conform spuselor lui, lucrurile o să decurgă cam așa: „Eu o să merg la piață, o să-mi pregătesc mise-en-place-ul în bucătăria mea și apar la locația stabilită cu merindele în desagă. Să ne înțelegem! Deoarece sunt preparate „simandicoase”, am nevoie de timp ca să le pregătesc. Categoric, gătirea lor finală va avea loc în fața voastră, live cooking-ul fiind nelipsit.” Alternativ, Antoni îl poate aduce cu el și pe Bogdan, ca să aveți parte de un pairing de vin potrivit preparatelor culinare, iar povestea să fie și mai interesantă. Asta dacă nu vrei să te ocupi tu de selectarea băuturilor. Dar până una-alta, Antoni fuge la piață. „Tu vii la masă?”, e întrebarea cu care ne-a lăsat el.

Când eram copii, mesele în familie, la țară sau nu, făureau acea atmosferă de sărbătoare. Bunici, părinți, copii, nepoți – toți stăteam laolaltă în jurul mesei pline de bucate, vin și mai ales de voie bună. Totul era perfect: timpul se așeza și el cu noi, nemaidorind parcă să se scurgă. Îmi doresc să retrăiesc astfel de experiențe alături de voi, din nou și din nou. De aceea, meniurile create de mine sunt despre puntea dintre trecut și viitor, despre legătura dintre bucătăria tradițională și cea modernistă, despre îmbinarea tehnicilor, și totuși… despre prezent.

Indiferent de bucătarul pentru care alegi să optezi, noi am adăuga că acum e momentul cel mai potrivit să trăim experiențe noi și încântătoare – așa cum se anunță a fi experiența live cooking-ului. Nu trebuie să organizezi un eveniment mare ca să-i inviți pe unul dintre profesioniștii prezentați să-ți încânte papilele gustative. Poate vrei să-ți surprinzi persoana dragă cu o altfel de cină, în intimitatea casei voastre. Poate că-ți sărbătorești ziua de naștere cu un grup restrâns în localul tău favorit din Cluj. Sau… poate că e momentul să organizezi un eveniment privat cu un număr de invitați care se încadrează în limita numărului permis de restricțiile în vigoare. Ori, poate că pur și simplu vrei să te recompensezi cu un prânz cu arome internaționale, pregătit direct la tine acasă. Este de-ajuns să iei legătura cu fie cu Paul, Antoni, Will sau Horia și să-i spui cum arată experiența de care tu îți dorești să ai parte. Ei o să plece la piață și – așa cum a făcut și Antoni – tu o să rămâi nerăbdător să-i auzi spunând: „Tu vii la masă?”

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!