Escapade de weekend aproape de Cluj #13: Scărița Belioara

Home $ Articole $ Escapade de weekend aproape de Cluj #13: Scărița Belioara

Noi ne-am hotărât ca în fiecare vineri să vă propunem un traseu de două zile, într-o zonă relativ aproape de Cluj, ca să simțiți aerul de vacanță și vară, dar în siguranță. Avem idei pentru trasee cu mașina sau bicicleta, pentru familii cu copii sau grupuri de prieteni, pentru cei dornici de aventură și pentru cei care sunt bucuroși doar să admire natura. Alegeți după preferințe!

O nouă săptămână, o nouă escapadă de weekend. Nu ne lăsăm descurajați de numărul la care am ajuns cu această serie și continuăm optimiști călătoria pe meleagurile noastre… ascunse. Astfel, pregătește-ți echipamentul de munte, căci în acest final de săptămână se lasă cu drumeții, sport, adrenalină, rezistență, febră musculară, peisaje, aer curat și toate cele necesare pentru o experiență de neuitat, în mijlocul naturii. Noi ne-am setat deja ruta pe GPS și te sfătuim și pe tine să alegi destinația Scărița Belioara pentru o ieșire departe de oraș și un detox ca la carte de la tehnologie și stres.

Cum ajungi aici?
Rezervația se află în județul Alba și există mai multe căi de acces, printre care și drumul național Turda-Câmpeni, până la Poșaga de Jos. De aici începe drumul comunal care te conectează cu vibrația satului românesc și care te aduce mai aproape de origini și de liniștea de care ai nevoie. Ajuns pe Valea Belioarei, doar câteva momente te mai despart de aventura care ți se așterne în față. În cazul în care GPS-ul dă rateuri sau semnalul își face de cap, nu ezita să oprești mașina și să ceri indicații localnicilor. Sau, de ce nu, să consulți o hartă… ca în vremurile de mult apuse.

Drumeția – activitatea principală din zonă
În mod cert, Scărița Belioara este acel loc care se adresează în mod direct pasionaților de munte, drumeții și expediții în inima naturii. După ce parchezi mașina în mod responsabil și te echipezi corespunzător cu cele necesare pentru expediție, este timpul să te aventurezi pe cărări, urmărind marcajul cu punct roșu. Distanța totală de parcurs este de 9 kilometri, iar cei care deja au trecut prin această experiență estimează că îți va lua aproximativ 5 ore. Bineînțeles, timpul este relativ și depinde de condiția fizică, grup, popasuri, sesiuni de fotografii, momente de admirat flora și fauna, vreme și așa mai departe.

Zeci de peșteri care îi așteaptă pe curioși
După cum deja ne-am obișnuit, în zona de munte există zeci de peșteri care se întrec în dimensiuni, formațiuni, forme de viață și grad de accesibilitate. Dacă ești pasionat de speologie, în rezervația Scărița Belioara ai toate șansele să bifezi cele mai frumoase și impresionante peșteri. De la Peștera Lungă, Peștera lui Filip, Peștera Călugărului la Peștera Colțului Rotund și Peștera Roșie, toate acestea îți vor tăia răsuflarea încă din primele clipe.

Sesiuni de escaladă pentru senzații tari, trăite la capacitate maximă
Pereți verticali, munte, natură, pădure. Toate astea compun formula perfectă pentru o sesiune de escaladă, în condiții de siguranță, sub atenta supraveghere a instructorilor și cu tot echipamentul de protecție la dispoziție. Cei de la Flo Adventure School organizează cursuri de escaladă pentru începători pentru un număr minim de 2 participanți. Contactează-i aici și află care este prețul în care este inclus instructorul, echipamentul pentru escaladă și cazarea (pentru că da, cursul durează 3 zile). Tu trebuie să te asiguri că ai încălțămintea corespunzătoare, acces la un mijloc de transport și provizii de mâncare. Îți recomandăm să îi contactezi pe băieți pentru informații suplimentare și pentru o eventuală rezervare.

O tură cu Mocănița Apusenilor
Dacă decizi că ai nevoie de mai mult de o zi de vizitat împrejurimile, ai grijă să incluzi pe lista ta de activități și o tură cu Mocănița Apusenilor. Aproape de Scărița Belioara, în Lunca, traseul pe șine te va purta către peisaje de vis, povești încă nedescoperite și experiențe unice care nu trebuie ratate în această viață. Sezonul la Mocăniță tocmai s-a deschis, cu program de circulație între orele 10 și 16, așa că dacă această opțiune îți face cu ochiul, descoperă mai multe informații la numărul 0757 643 223 sau pe pagina de Facebook.

Cazare într-un loc inedit
În cazul în care expediția te-a obosit atât de tare sau te-ai îndrăgostit de peisaje încât ți se rupe sufletul să te desparți de zonă după doar câteva ore, Raven’s Nest este locația ideală pentru o noapte (sau mai multe nopți) de cazare. Conceptul îmbină elementele moderne cu cele care stau la baza originilor neamului românesc, într-un complex de căsuțe care invită la visare. Nu-ți va lipsi nimic din acest loc de basm, însă trebuie să te asiguri că rezervi din timp un loc. Sunt mulți plimbăreți care vor să se deconecteze de la griji și să se relaxeze într-o locație unică, înconjurată de peisaje de vis și care dă voce istoriei. Verifică aceste informații pe site și nu mai sta pe gânduri când vine vorba de rezervare.

Trasee de munte? Bifat. Peșteri, liniște și peisaje desprinse din povești? Bifat. Cazare într-un loc deosebit pentru o escapadă completă? Bifat din nou. Tot ce îți mai rămâne de făcut este să îți scoți bocancii de munte de la naftalină și să configurezi traseul către Scărița Belioara. Ai grijă să pui în rucsac și pelerina de ploaie, pentru situațiile în care natura decide să te surprindă.

Dacă ai bătătorit deja cărările din rezervația Scărița Belioara, dă-ne de veste despre cum a fost experiența ta aici și împărtășește cu noi alte sugestii de escapade. În mod negreșit le vom include în următoarele postări ca să promovăm locurile mai puțin cunoscute, dar cu mult potențial, din zona Clujului și nu numai. Pe data viitoare!

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!