Lucrări de artă în spațiul public din Cluj-Napoca. Traseu de explorare

Home $ Articole $ Lucrări de artă în spațiul public din Cluj-Napoca. Traseu de explorare

În momentul în care Revista Arta și-a reluat în 2010 activitatea, după 10 ani de pauză, numărul #1, imediat după ediția-pilot, a purtat titlul “Arta în spațiul public”. Lucru deloc întâmplător după cum putem afla din editorialul semnat de Magda Cârneci, dintr-un motiv la fel de actual și astăzi “Arta în spațiul public este conceptul-interfață între arte vizuale, comunitate socială, urbanism și relația cu politicul, cu puterea.”

Cum clujenii sunt tot mai interesați de urbanism și spațiu comun ca spațiu comunitar, o masă critică tot mai activă s-a dezvoltat și acționează prin diverse organizații sau grupuri de inițiativă pentru un oraș mai prietenos cu locuitorii săi. În contextul acesta, tema artei în spațiul public rămâne una deschisă, însă puțin explorată. Iar lucrările deja existente rămân puțin (spre deloc) documentate și conservate.

În același timp, ca să putem vorbi despre arta în spațiul public, trebui să ne ne întrebăm ce înseamnă pentru noi spațiul public / privat și îmbinările între ele. Cu acest gând în minte, vă propunem un mic traseu de explorare a lucrărilor, picturilor murale, monumentelor, instalațiilor sau chiar galeriilor alternative din marele spațiu pe care îl numim “public” în Cluj și care pot fi trecute ușor cu vederea în drumurile noastre zilnice către școală, birou sau ieșirea cu prietenii în centru. Intervențiile artistice ne fac să vedem în altă lumină locurile prin care, altfel, trecem cu totul absenți. Ne fac să fim mai prezenți în spațiul în care ne mișcăm și mai prezenți cu noi înșine.

Lista este deschisă sugestiilor, nu explorează toate lucrurile “de văzut” și ne-am ferit de categorisiri cronologice sau stilistice. Veți găsi mai jos lucrări din perioade și medii de exprimare artistică diferite, de la lucrări din perioada modernă, până la lucrări realizate nu mai departe de anul trecut, de la graffiti la mozaicuri în catedrală și de la monumente la spații care pun sub semnul întrebării granița dintre spațiul public și cel privat.

La final găsiți și o hartă cu toate elementele de mai jos, prin care vă puteți face propriul traseu de explorare, după curiozități și preferințe. Recomandarea noastră este, mereu, să vă și abateți puțin de la traseu, acolo mai este întotdeauna ceva de descoperit.

Street Art / Picturi murale / Graffiti

În 2020 vă propuneam ghidul UnHidden Street Art, o hartă a picturilor murale din Cluj. Acolo, puteți explora o mulțime de lucrări făcute de artiștii îndrăzneți care se încăpățânează să înfrumusețeze orașul, să pună întrebări, să chestioneze felul în care ne raportăm la spațiu prin lucrările lor, chiar dacă nu au nici pe departe cadrul sau deschiderea pentru arta stradală pe care le regăsim în alte țări.

De atunci și până acum, la traseu s-au mai adăugat și alte lucrări:

Artă în curtea școlii

Proiectul a revenit în această toamna anului 2020 cu o nouă ediție, de data aceasta la Liceul de Arte Vizuale „Romulus Ladea” din cartierul Mărăști. Principala miză a proiectului, dincolo de a scoate arta din spațiul ermetic al muzeelor și galeriilor, a fost de de a inspira elevii și locuitorii din cartiere cu mesajele pe care lucrările le transmit și de a crea, astfel, prilej de conversație și dezbatere cu privire la importanța artei în spațiul public.

Cei care au populat pereții liceului cu personaje, lumi și idei noi au fost artiștii Pisica Pătrată, Flaviu Moldovan, Nom Crew, Carla Schoppel, Andrei Tonița, Norbert DakoGraff, Ma.tei, Pretty Doomed, Bandi Sasha Robert, Sergiu Mazerschi.

Pe lângă pereții care sunt vizibili din stradă și mai ales din curtea liceului de artă, cei din Asociația Launloc au inclus în proiect și peretele care dă spre benzinăria MOL și care este vizibil de pe strada Dorobanților. Aici se desfășoară o adevărată “lecție de istoria artei” în care elemente iconice din istoria artei și personaje marcante cum ar fi Dali, Andy Warhol, Paul Gauguin, Frida Khalo și mulți alții, imaginați la vârsta copilăriei, se îmbină și creează un “tablou” uriaș în care te poți pierde ori de câte ori treci pe lângă el, pentru că vei descoperi mereu ceva nou. 

Râul

Din cartierul Mărăști mergem către malul Someșului și ne oprim la o lucrare care ne face să fim mai atenți la apă, deșeuri, locurile din care venim. Toate astea la un loc, cum așa? Ei bine, pictura murală de aici a fost realizată în urma concursului de proiecte Someș Delivery din 2020, într-un an dificil, după cum îl cunoaștem deja, în care echipa a încurajat oamenii să exploreze râul pe cont propriu și să se folosească de malurile din oraș pentru recreere și conectare cu natura.

Autorii săi, Péter Árpád și Zöld Levente spun că este un desen care aduce o semnificație spirituală și îi poate încuraja și pe alții la reinterpretarea simbolurilor și implementarea unor creații artistice cu valori multiculturale. “Asta poate însemna mai mulți trecători care acceptă, îngrijesc și iubesc zona râului Someșul Mic.” – au mai spus ei.

Statui / Monumente / Instalații

Grup Sculptural Ambiental de la Casa Radio Cluj

Iar dacă ne aventurăm în plimbarea pe Someș și ajungem în cartierul Grigorescu, apoi facem puțin la dreapta, vom ajunge la Casa Radio Cluj, unde chiar în fața clădirii se poate vedea un ansamblu statuar realizat de Mircea Spătaru, profesor la mai multe școli de arte din Cluj și din împrejurimi, apoi rector al Universității Naţionale de Arte din Bucureşti între 1990 și 2004.

Grupul statuar ambiental ”Sămânţa”, amplasat în faţa Casei Radio e cu atât mai interesant cu cât a fost primul monument public realizat de către artist, înainte să realizeze o serie de monumente pe teme istorice, în toată țara. Blocurile de piatră au fost afectate de-a lungul timpului de vreme și condițiile neprielnice, însă se mai poate observa încă ondulația daltei și energia mâinii profesorului. Din păcate, ansamblul a început să se degradeze puternic și ar fi necesară o intervenție de restaurare sau conservare a sa pe termen lung.

Grup Sculptural Ambiental de la Casa Radio Cluj

Lucrările din Parcul Central de la departamentul de pictură

În anul 1940, celebrul arhitect Károly Kós a construit în proiectat în parc un pavilion expozițional destinat activității artiștilor transilvăneni, care astăzi găzduiește atelierele de pictură ale Universității de Artă și Design. Întreaga zonă inspiră creativitate, iar lângă pavilion te întâmpină mai multe statuete cu siluete umane, ușor ruginite de-a lungul timpului și care se îmbină armonios cu restul parcului. Nu le cunoaștem autorul și nici numele, însă acest date nu sunt întotdeauna obligatorii ca să facem cunoștință cu o lucrare de artă. Când treceți data viitoare prin parc, analizați liniile, culoarea și cum relaționează cu nuanțele arborilor din jur, ori felul în care au fost gândite în raport cu clădirea.

Spații sau lucrări care se află la granița dintre public / privat

E posibil ca mulți dintre noi să fim ușor intimidați să intrăm în galeriile de artă contemporană sau să ne gândim că trebuie să ne planificăm o zi întreagă pentru o vizită la muzeu. Dar există o serie de spații care sunt gândite tocmai pentru a da jos zidurile dintre artiști și vizitatori. Spațiul care înconjoară expoziția devine o extensie naturală a ceea ce se întâmplă în interior, iar “galeria” este permanent conectată la comunitate, la lumea exterioară.

Galeria White Cuib

Inițiată de un grup de prieteni cu o mare pasiune pentru arte, oferă un spațiu liber pentru “orice contează”, așa cum spun chiar ei. Se află chiar în centrul orașului, pe strada F. D. Roosevelt nr. 2/1 și este cea mai mică galerie din oraș, unde poți privi și afla mai multe despre lucrările de la expozițiile periodice chiar și în afara programului, prin geamul conectat în permanență la trecători.

white cuib

Galeria Invitro 
Galeria geamănă a spațiului din București cu același nume se află tot pe Str. F. D. Roosevelt, la numărul 4, chiar lângă White Cuib. Cu siguranță peretele de sticlă care separă, dar și apropie strada pietonală cu spațiul de expunere, ți-a atras atenția măcar o dată în timp ce te plimbai prin centru. Programul expozițional se bazează pe artiști contemporani din medii variate: pictură, instalație, sculptură și nu numai. În prezent, spațiul găzduiește lucrări realizate de Gili Mocanu și puteți urmări programul de expoziții pe pagina lor. 

invitro

Structura 10×10

Instalația expozițională a fost inaugurată în toamna anului 2018 pe Bulevardul Eroilor. Inițital, a fost o inițiativă inedită a Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei legată de proiectul său pentru strategia de accesibilizare „Scoaterea muzeului în stradă”. De aici, aici au avut loc evenimente expoziționale pe cele mai diferite teme, de la Festivalul de Film Transilvania la Aniversarea Centenarului Clubului Sportiv „Universitatea” Cluj sau Revoluția Română de la 1989. O perioadă a lipsit de pe Bulevard, pentru că structura a început să de degradeze, dar acum ne putem bucura din nou de ea, inclusiv ca extensie a unor evenimente cum ar fi festivalul Clujotronic.

Panourile de la Hotel Continental

Un alt spațiu-simbol al Clujului care a fost renovat recent, pe exterior, a servit drept spațiu de expunere și apropiere dintre lucrările de artă și trecătorii de pe stradă. EFECT de la Micro la Macro, expoziția de la Hotelului Continental, a fost montată în iarna anului 2020 în spatele ferestrelor de la parter, folosite ca vitrine expoziționale pentru 12 artiști internaționali care lucrează la intersecția între artă, știință, teorie și experiment. Astfel,o  plimbare prin centrul Clujului a devenit în același timp o vizită în expoziția organizată de Quantum, proiect din cadrul Centrului Cultural Clujean.

Muzeul Fotografiilor Nefăcute

Muzeul Fotografiilor Nefăcute #2 adună povești de la fotografi din întreaga lume despre acele situații în care nu au putut, nu au avut ocazia sau pur și simplu nu au vrut să apese pe declanșator și să facă o fotografie. După vernisarea primei expoziții la Galeria White Cuib despre care vă spuneam mai sus, muzeul în miniatură s-a mutat și a putut fi vizitat o perioadă,  de către oricine era în trecere pe strada Ștefan Octavian Iosif, chiar înainte de a ajunge la Central Shopping Center. Panourile au fost înlocuite acum și anunță alte evenimente pe care le așteptăm la Cluj, dar inițiatorii Muzeului vor veni cu mai multe noutăți despre unde pot fi citite poveștile pe pagina de Facebook. 

Lucrări care au dispărut parțial sau integral

Omul Cosmos de la H33
Pe strada Horea a funcționat până de curând un spațiu alternativ pentru evenimente și expoziții numit H33. Aici, pe un calcan, artiștii stradali Kero Zen si Raw Cocu l-au imortalizat pe Omul Mico și Macro Cosmos, o pictură murală de 300 de metri pătrați, unică și cea mai mare din România la vremea respectivă. Pentru mulți ani, personajul a servit drept inspirație pentru artiști care au realizat proiecții de video mapping și a fost un simbol pentru scena artistică independentă din Cluj care folosesc practicile de reconversie a fostelor spații industriale. Odată cu închiderea spațiului din cauza presiunilor imobiliare din zonă, Omul Cosmos a lăsat loc pentru noul proiect, însă organizatorii spun pe pagina de Facebook că sunt “în căutarea unui loc care să ducă ideea de H33 mai departe.”

Mozaicuri de la Catedrala Ortodoxă
Frumusețea varietății de lucrări de artă este că se poate realiza într-o mulțime de forme, pentru spații diverse. De exemplu, în Catedrala Ortodoxă a Vadului, Feleacului și Clujului, ridicată în perioada 1923-1933, pictorul clujean Catul Bogdan a decorat cupola altarului împreună cu Anastase Demian. Din păcate, între timp picturile au dispărut în proporție de peste 70%, pentru a face loc unor mozaicuri. Însă ce a mai rămas poate fi admirat în continuare, spațiul fiind deschis vizitării pentru oricine dorește să le analizeze în realitate.

Lucrări de artă în aer liber în afara orașului

Parcul de sculpturi Arkhai este cunoscut multor clujeni drept locul de desfășurare pentru multe evenimente culturale, cum ar fi proiecțiile și concertele speciale de la TIFF. Creat de sculptorul şi artistul plastic clujean Ernő Bartha, este o adevărată oază de liniște, unde omul se întâlnește cu natura și arta într-o armonie deplină. Unic în zonă datorită sculpturilor din fân de dimensiuni monumentale aşezate sub o pădure de brazi din satul Vlaha, parcul doreşte să servească drept centru multicultural, dedicat evenimentelor artistice, culturale și educative.

Puteți răsfoi aici catalogul cu lucrările în bronz sau alte materiale după care s-a inspirat autorul pentru sculpturile de mari dimensiuni, cu ar fi 1848, Spirala timpului, Venus, Pendul sau Madame Recamier.

Evenimente de artă vizuală și performance în spațiul public

Instalații de lumină la LightsOn România

Din 2018, Asociația Daisler transformă orașul într-o imensă galerie de artă. Iar anul acesta galeria s-a extins chiar și în Iași sau la Băile Herculane. Misiunea lor e pe cât de simplă, pe atât de importantă: celebrează povești uimitoare aduse în fața tuturor de artiști locali și străini, prin instalații de lumină fascinante. Și în același timp, contribuie cu creativitate la felul în care orașul se decorează în preajma sărbătorilor de iarnă. Ei sunt, de câțiva ani încoace, luminița de la capătul tunelului iernilor lungi și friguroase din Cluj.

Printre cele mai spectaculoase lucrări luminoase aduse de LightsOn în fața publicului se numără Museum of the Moon – în premieră pentru România. Celebra instalație a fost amplasată în cea mai veche biserică barocă din Transilvania, Biserica Piaristă Sfânta Treime. În același an, Private Moon mergea acasă la clujeni timp de aproximativ 15 zile și oricine a dorit a putut lua acasă instalația. Și atunci, revenim la întrebarea legată de spațiul public sau privat, în acest caz… casa fiecăruia putea deveni o galerie de artă sau arta din stradă pătrundea în casă? Tot ce sperăm este că un număr mare de prieteni au fost invitați la fiecare dintre vernisajele private ale Lunii.

Apoi, urmărind aceeași temă cosmică, instalația Gaia, realizată de britanicul Luke Jerram, care a fost găzduită de clădirea de birouri The Office. A fost pentru prima dată când complexul de clădiri tip business a găzduit o expoziție la această scară. Nu i-am întrebat pe cei de la The Office, dar cu siguranță ședințele au mers puțin mai bine sub inspirația Gaiei.

Dar LightsOn nu e numai despre instalații aduse de peste mări și țări, ci și despre creativitatea care se află la ea acasă chiar la noi, în Cluj. Drept dovadă, anul trecut, anul care a avut temă Solitudinea, organizatorii au găsit prilejul de a iniția campanii menite să vină în sprijinul artiștilor locali. Astfel, actori, muzicieni, dansatori și nu numai au creat scurte și inedite momente artistice, pe care le putem urmări acum în seria #SolitudePerformances. Acestea au fost scrise și regizate de Alexandra Felseghi și Adina Lazăr, filmate și montate de Talo, pe muzica artiștilor și trupelor locale cum ar Baba Dochia sau Blue Velvet.

museum of the moon

Art in the Street

Art in the Street a apărut mai ales cu gândul la tinerele talente din rândul performerilor stradali, punând în același timp bazele primei platforme de artă stradală din România. În 2020, în ciuda schimbărilor permanente și lipsei de susținere din partea autorităților pentru evenimentele publice, au pariat pe gesturile simple, făcute cu drag pentru comunitate și au fost convinși că pot să ofere o doză de optimism contextului altfel incert și dificil pentru noi toți. Ca să aflați ce pun la cale și pentru anul acesta, urmăriți pagina lor de Facebook.

Magia teatrului nemaivăzut la Wonderpuck

Și pentru că cei mici înțeleg arta, probabil, cel mai bine dintre noi toți, prin felul lor absolut special de a înțelege lumea cu totul, WonderPuck aduce laolaltă domenii de interes artistic de tip teatru, muzică, dans, artă vizuală, artă artizanală și o multitudine de activități educative recreative pentru copii și familiile lor. Dar pe cine păcălim… atunci când vedem anunțul pentru un spectacol de lumini sau umbre ori o zână uriașă pe Bulevardul Eroilor, nu mai contează dacă avem 6 ani sau 60, fascinația poveștilor e un sentiment la fel de plăcut la orice vârstă. 

După cum v-am promis în introducere, am adunat toate obiectivele într-o hartă ce rămâne deschis pentru sugestii. Vă invităm să descoperiți orașul și în felul acesta, pe baza unui traseu personalizat, prin care să aflați mai multe despre un alt tip de artă, de data această prin filtrele personale, fără discursuri, broșui și alți îndrumători. Singurul ghid pe care trebuie să îl urmărești în această călătorie ești tu și vocea interioară care rezonează atunci când vede, aude, simte ceva ce nu poate fi descris întotdeauna prin cuvinte, dar poate fi redat prin artă. Cine știe, poate următorul punct de pe harta lucrărilor de artă în spațiul public îți va aparține chiar ție.

Voi ce lucrări de artă din spațiul public mai cunoașteți? 

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!