Legislația în vigoare a fost modificată, iar românii care aleg să se distreze în săli de joc de pe teritoriul țării noastre vor fi nevoiți să prezinte Cartea de Identitate la intrare pentru a fi legitimați. Astfel, potrivit modificărilor legislative, sălile de jocuri de noroc vor ține evidența celor care intră în aceste locuri.
Modificările și completările aduse Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 77/2009 au fost promulgate deja de președintele Klaus Iohannis. Ordonanța vizează organizarea și exploatarea jocurilor de noroc. Așadar, noua lege vizează introducerea obligației organizatorilor de jocuri de noroc să înființeze și să actualizeze o bază de date referitoare la persoanele autoexcluse și indezirabile.
Potrivit legislației, oamenii pot să se autoexcludă, iar dacă recurg la această metodă organizatorii de jocuri de noroc nu mai au voie să le permită accesul în sălile de joc în momentul în care îi legitimează. Aceste modificări au fost făcute în așa fel încât excesele nedorite să poată fi limitate sau chiar eliminate.
Și operatorii online depun eforturi pentru a elimina jocul compulsiv
Pași pentru eliminarea posibilelor probleme nu se fac doar în mediul land based, ci și în online. De ani buni, cazinourile online legale din țara noastră implementează diverse instrumente prin care își anunță clienții la anumite intervale de timp despre perioada petrecută pe site și sumele rulate/pierdute/câștigate și le oferă posibilitatea de a-și stabili limite la depuneri ori pierderi. În plus, ei se pot auto-exclude pentru o perioadă pe care o stabilesc sau chiar pe termen nelimitat.
Unii operatori din mediul online din țara noastră trimit notificări la fiecare 60 de minute utilizatorilor pentru a-i atenția în legătură cu timpul petrecut pe platformă. Acest lucru se întâmplă pentru a le aminti jucătorilor că au petrecut o perioadă îndelungată de timp pe site. Unii operatori adaugă pe lângă această notificare și un bilanț al sumelor câștigate și pierdute în intervalul respectiv.
Operatorii de jocuri de noroc licențiați de ONJN își propun să promoveze un joc responsabil, al cărui singur scop să fie distracția. Țintirea unor câștiguri materiale la jocuri de noroc este greșită, iar singurul lucru ce trebuie urmărit este distracția. Eventualele câștiguri ce pot apărea trebuie privite ca un bonus, însă este greșit să te gândești la bani în momentul în care încerci jocuri de noroc. Această activitate trebuie privită ca una recreațională, ca și cum ai merge la un film, teatru, o seară în oraș sau orice altfel de activități distractive. Singura diferență este că aici se poate ajunge la câștiguri materiale, însă acestea nu trebuie să fie scopul activității.
În plus, există și platforme pe care utilizatorii își pot realiza profilul de jucător, în așa fel încât să afle ce fel de comportament au. Scopul este să își dea seama dacă se joacă în scop recreațional ori dacă sunt în pericol să depășească nedorita linie roșie ori chiar au depășit-o.
Conform studiilor de specialitate, în țara noastră în jur de 2% dintre jucători au probleme cu jocul compulsiv, iar situația este similară și în Uniunea Europeana. Totuși, e important să existe soluții pentru toți jucătorii în așa fel încât scopul să fie distracția și nu obținerea unor câștiguri materiale. În acest sens, operatorii licențiați de ONJN au introdus mai multe instrumente prin care să limiteze nedoritele excese.
Mai mult, operatorii licențiați alocă anual sume care sunt direcționate către bugetul de stat, prin care ONJN trebuie să facă diverse campanii pentru conștientizarea faptului că jocurile de noroc trebuie să fie doar o activitate distractivă, care să-i scoată pe oameni din rutina zilnică și să le aducă un plus de adrenalină.