De vorbă cu Delia Banga despre aniversarea a 15 ani de Crama Noastră

Home $ Articole $ De vorbă cu Delia Banga despre aniversarea a 15 ani de Crama Noastră

Crama Noastră este locul din Cluj-Napoca înspre care ne îndreptăm atunci când vrem să ne asigurăm că vom savura un vin bun. Contrar numelui său, Crama Noastră nu este o „cramă” propriu-zisă, ci este un concept – un concept înspre care te întorci în momentul în care realizezi că moftul de a bea vin s-a transformat în pasiune și vrei mai mult. Exact asta-i ceea ce a făcut și Delia Banga în urmă cu 15 ani atunci când, ajunsă în Cluj-Napoca pentru studii, a închiriat pivnița unei case de pe strada Ion I. C. Brătianu ca să-și depoziteze colecția de vinuri, cu toate că ea locuia în cămin.

Eu n-am colecționat niciodată timbre, dar am colecționat vinuri – și probabil că, în parte, asta se datorează faptului că firmele și colegii cu care lucram m-au învățat foarte multe despre vin. La vârsta de 18 ani, am primit o primă sticlă de vin drept cadou de la colegii mei din radio, și-așa am început să fiu colecționar de vinuri. – Delia Banga, co-owner Crama Noastră

Crama Noastra

În Cluj-Napoca, Delia a urmat studiile în cadrul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară (USAMV), dar nu înainte de a fi studiat, timp de trei ani, Dreptul; asta a fost ceea ce și-au dorit părinții ei pentru ea. Dar n-a fost ce și-a dorit ea pentru sine.
Încă din perioada copilăriei, când o-ntreba cineva „ce vrea să fie când o să crească mare”, Delia le răspundea simplu: inginer agronom. De îndată ce a avut resursele financiare personale să-și urmeze visul, asta a fost și ceea ce a făcut.

Mi-am dorit să trag tare cu studiul ca să iau bursă de la facultate; banii pe care i-am obținut din bursă, îi foloseam ca să-mi plătesc chiria pentru pivnița din casa în care mi-am depozitat colecția de vinuri. N-a fost niciodată o opțiune să-mi depozitez colecția în interiorul căminului.

Apoi, întâmplarea face că a învățat multe despre vinuri și la facultate și, n-a mai durat mult până i-a fost plantată ideea creării proiectului Crama Noastră. La început, conceptul a fost un pariu făcut cu cel care-i este și în momentul de față asociat fiind, totodată, și prieten bun.

Eu și soțul meu mergeam destul de des în vizită la acest prieten de-al său. El nu este cetățean român; este, însă, mare iubitor de vinuri. Datorită faptului că eu predam biostatistică în perioada respectivă, mergeam pe la numeroase stațiuni de cercetare și-i aduceam de acolo vinuri interesante pe care le găseam. De-abia la un moment dat, mai târziu, am îndrăznit să-i prezint și colecția mea proprie.

Acesta i-a spus Deliei la momentul respectiv: „Uite, eu cred că ți s-ar potrivi mai bine să-ți pui tu vinurile astea pe raftul unui magazin”. Delia s-a gândit: „Nu știu cum să fac asta. Nu știu ce înseamnă asta. Nu cred că este momentul”. Era 2008: toată lumea se gândea la criză.

După ce și-a alocat timp în care a mai reflectat la această idee, Delia a decis să facă acest pas și să transforme în realitate ceea ce la momentul respectiv nu era decât un vis. În iunie 2008 a înființat firma și, în octombrie, a deschis ușile vinotecii.

Delia Banga - Crama Noastra

De îndată ce a făcut asta, intrau oameni și o întrebau: „Dar de ce crezi că eu vreau doar vinuri românești?”. La momentul respectiv erau la modă vinurile de import. Parte dintre cei care le treceau pragul le spuneau că le dau ba trei luni, ba șase luni, până își vor închide ușile, dar nu s-a lăsat descurajată.

Promovarea vinurilor produse în România a fost, încă de la început, și a rămas, principalul factor de diferențiere pentru activitatea și portofoliul Cramei Noastre. Deși ni s-a diversificat portofoliul pe parcursul anilor, avem întotdeauna grijă ca vinurile de import să nu depășească 25% din totalul etichetelor incluse în portofoliul nostru. Poate că la început aveam în portofoliu cinci etichete de vin de import, iar astăzi numărăm 100 – dar întotdeauna am avut grijă să menținem proporția aceasta în favoarea vinurilor produse în România.

În ultimii ani, ceea ce încearcă mult să facă este să dedice secțiunea vinurilor de pe raft, vinurilor achiziționate de la magazinele specializate pe segmentul retailului HoReCa. Partea de livrări către restaurante s-a dezvoltat natural: restaurantele au început să-i sune spunându-le: „Uite, avem un client fidel care și-ar dori să găsească în meniul nostru un anumit vin și ne-a zis că l-a cumpărat de la Crama Noastră. Nu găsim acest tip de vin în altă parte, distribuitorul nostru nu-l are, și-atunci am avea nevoie de ajutorul vostru”.

Astăzi avem depozit, avem colegi care merg pe teren; iar asta a început să se întâmple mai serios din anul 2010. În ceea ce ține de portofoliul destinat HoReCa, însă, avem grijă să avem un portofoliu mai redus.

Următoarea provocare pe care a întâmpinat-o Delia, ca urmare a apropierii de segmentul de HoReCa, și următorul pas pe care și-a propus să-l facă a fost să se formeze în calitate de somelier și, mai apoi, ca formator profesional de somelieri.

Formarea ca somelier a venit ca o urmare a faptului că am simțit nevoia să fiu tratată corect. Eram o doamnă care habar n-avea de vânzări, de piață, de tot mecanismul de listare, care intra într-un restaurant, se-ntâlnea cu un om cu state vechi în meserie și spunea: „Uite, eu am câteva vinuri pe care aș vrea să le guști și să le pui în meniu”. Eram întrebată: „Dar dumneavoastră cine sunteți? Eu sunt somelier”. Și m-am gândit atunci: „Bine, o să fiu și eu somelier” – după care am ajuns să formez generații de somelieri.

Ceea ce i-a mai diferențiat și îi diferențiază în continuare pe piață sunt cursurile de inițiere în arta degustării vinului, organizate pentru clienții lor persoane fizice. Au educat și crescut clienții în această direcție, fiindcă au început degustările publice încă din octombrie 2008 – de când au pus bazele Cramei Noastre. Le-au trecut pragul atunci din pură curiozitate. Apoi, în 2010-2011, organizau deja cine cu vin chiar și pentru 150 de persoane.

Astfel, în urma celor 15 ani de activitate, am ajuns să avem ceea ce numim „prieteni de-ai cramei” (nu clienți), care ne-au trecut și ne trec pragul încă de la prima degustare de vin pe care am organizat-o vreodată. Ei au, și în ziua de astăzi, cardurile cu vin de la prima degustare pe care am organizat-o – și la care ei au participat…

În fapt, printre clienții lor se numără chiar și persoane care s-au cunoscut în cadrul degustărilor lor de vin ajungând, mai apoi, să se căsătorească. Parte dintre aceștia nu mai locuiesc în Cluj în acest moment fiindcă s-au mutat în afara țării. Dar atunci când vin la Cluj, vin în vizită cu copiii; își aduc părinții în vinotecă și le spun: „Iată, noi aici ne-am cunoscut” – și, în unele cazuri, în ziua nunții lor, vin chiar la Crama Noastră să-și facă fotografiile care să marcheze evenimentul special din viața lor.

În tot acest timp, la mai toate degustările organizate, Delia a fost prezentă.

În toți cei 15 ani de activitate, n-am lipsit decât de două ori de la degustări: o dată pentru că era stabilită degustarea, iar eu nășteam și n-aveam cum să fiu de față, iar altă dată pentru că a trebuit să fiu acasă, să am grijă de unul dintre copii. Altfel, n-am pierdut nicio ocazie să întâlnesc clienții la degustări.

Acestea sunt lucruri care pentru ei contează și care le dau putere să meargă mai departe atunci când lucrurile devin grele. Un exemplu de moment de cumpănă pentru Crama Noastră s-a conturat în anul 2017, când au dat faliment mai multe firme cu care ei lucrau și către care livrau marfa.

Am pus mâna pe telefon, am sunat producătorii, le-am spus ce s-a întâmplat, câtă mârfă am și câți bani am în bancă. Au fost trei dintre ei care mi-au solicitat toată marfa înapoi, precum și apartamentul personal drept garanție. Le-am oferit ce au cerut. Toți ceilalți au spus că și lor li s-a întâmplat asta și că înțeleg ceea prin ce treceam la momentul respectiv.

Cei care au empatizat cu Delia au întrebat-o ce intenționează să facă în continuare și care-i era planul. Le-a spus: „Nu-mi permit să-nchid firma fiindcă am atâția oameni care depind de mine”. Ei i-au zis: „Bine, o să trecem peste asta”. Și, într-adevăr, au trecut peste asta.

Delia a înțeles atunci, mai mult decât oricând, cât de mult contează oamenii, nu numai produsul. A înțeles cât de important e ca aceia alături de care lucrezi să vadă că și pentru tine contează mult tot ceea ce contează și pentru ei.

Acela a fost un moment din care am fi putut să ieșim foarte rău – dar am reușit să vedem în provocarea aceea o oportunitate să ne facem curățenie în portofoliu, ca să știm, data viitoare, care sunt producătorii pe care ne puteam baza în viitor. Am găsit soluții.

Confirmarea adevărată a faptului că fac o treabă bună li s-a conturat în anul 2020, în perioada pandemiei, când singura sursă de venit a Cramei Noastre a fost reprezentată de achizițiile făcute de persoane fizice.

Datorită lor, am reușit să rezistăm. Ei au continuat să ne treacă pragul; au continuat să ne sune și să ne caute chiar și numai să vorbim. Asta a fost foarte important pentru noi fiindcă atunci am știut că am reușit să creăm o comunitate sănătoasă și închegată. Ne-am construit o bază fidelă de clienți doar pe bază de recomandări și, astăzi, acesta este unul dintre lucrurile care sunt cel mai greu de făcut.

Așa se face că ei țin foarte mult cont de părerea clienților lor în ceea ce ține de etichetele pe care le aduc constant în portofoliul propriu. Dacă clienții Cramei Noastre le-au cerut să-și lărgească portofoliul cu etichete din Italia, ei s-au asigurat că fac asta – și au redus, în schimb, numărul etichetelor din alte zone pe care le aveau inițial pe raft.

Dacă ni s-a întâmplat nouă să gustăm un produs care ne-a plăcut în mod deosebit, dar care era necunoscut, am făcut toate eforturile necesare ca el să ajungă pe mesele clienților și să aflăm dacă ar fi potrivit pentru a-l aduce în portofoliul Cramei Noastre. Cunoaștem profilele gustative ale clienților noștri și încercăm să alegem pentru ei: cel mai adesea, 7/10 păreri sunt pozitive. Dacă ar fi 10/10, atunci ar fi o problemă…

Altfel, în fiecare an ei aduc trei crame noi în portofoliu. În selectarea acestora, primul filtru aplicat este degustarea vinurilor de către Delia: „Gust vinurile și, dacă mie-mi plac, cred în ele și-atunci ele ajung pe raftul magazinului”. Apoi, înainte ca vinurile să ajungă pe raft, ele sunt degustate și de către cei mai tineri membrii ai echipei Cramei Noastre – care este, de altfel, formată dintr-un total de nouă persoane.

Prin ochii celor mai tineri din echipă mă regăsesc și eu, cea care eram la vârsta de 20-25 de ani. Țin mult la părerea lor.

În ceea ce ține de celelalte produse care sunt parte integrantă a ofertei Cramei Noastre, selecția s-a făcut astfel:

Accesoriile pentru vin sunt conexe; dacă ești pasionat de domeniu, sigur vei avea nevoie și de accesorii pentru vin. Distilatele le-am adus pentru că au ca materie primă vinul. Romul l-am descoperit în urmă cu nouă ani, datorită unui domn tânăr care a intrat în biroul nostru cu o geantă. A venit cu trei sticluțe de 100ml și m-a întrebat dacă avem pahare; i-am dat paharele și mi-a dat să gust…

Delia își amintește și astăzi că n-a mai gustat niciodată, înainte, ceva asemănător. Și-a dat seama că era rom brun și a știut, atunci, că-și dorea să afle mai multe despre acest produs.

Ulterior, am ajuns să aflu despre romul brun mai multe decât m-aș fi așteptat vreodată să știu. Astăzi, de exemplu, facem și niște ateliere de rom – și așa ne jucăm cu produsul.

Astfel, am devenit curioși să aflăm și dacă Crama Noastră este importator unic în România pe anumite tipuri de vin pe care le au incluse pe raft ca parte a ofertei lor.

Așa am aflat că încă din 2008, ei lucrează cu un producător din Ungaria, care creează niște vinuri albe excelente. Aceștia sunt trendsetteri pe un anumit tip de strugure.

În ultimii șase, șapte ani, au apărut mulți producători în Ungaria care vinifică același soi, dar eu am fost la multe dintre degustările organizate de către acești producători și niciunul dintre ei n-a început degustarea altfel decât zicând: „Ne dorim ca în câțiva ani vinul nostru să fie la fel de bun ca al [producătorilor cu care noi am avut norocul să lucrăm încă de la început]”.

Mai mult, Crama Noastră are exclusivitate și pe câteva vinuri importate de la producători din Spania.

Avem un producător de Cava din Catalonia. Mai avem un alt producător din Ribera del Duero, doi frați care au în jur de 20 de hectare și care sunt la a treia generație de producători și vinifică un singur soi. Ei fac numai patru vinuri. Mai avem un producător de la Rioja, La Mateo, care se află la a cincea generație de vinificatori. Este vorba despre un producător de mărime medie, care pe noi ne-a cucerit cu implicarea pe care o are în comunitate și cu modul cum își ghidează afacerea astfel încât să beneficieze și cei care vor veni de pe urma ei.

Pentru că și misiunea echipei Crama Noastră este să se implice în comunitate educând-o cu privire la ceea ce ei cunosc mai bine – vinurile –, pe lângă degustările de vin pentru persoane fizice pe care le organizează, pregătesc periodic și evenimente pentru clienții lor fideli. În mod obișnuit, aceștia primesc acces la evenimentele Cramei Noastre în baza unei invitații pe care o ridică din vinoteca lor. Invitațiile sunt pentru două persoane, astfel încât fiecare client de-al lor să poată să aducă, alături de el, o persoană nouă care, poate, n-a mai luat contact cu activitatea și vinurile Cramei Noastre până atunci.

Dar în același timp, în fiecare an au grijă să pregătească un eveniment special. Cel mai recent astfel de eveniment s-a desfășurat chiar weekend-ul trecut (25-26 martie 2023) la Casino Centru de Cultură Urbană în Parcul Central „Simion Bărnuțiu” din Cluj-Napoca, intitulat Young Wines For Young.

Sâmbătă ne-am întâlnit cu Liviu Grigorică, unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați enologi din România și cu Narcis Georgiu, somelier la Cramele Recaș, cu o verticală de Uberland (2009-2021). Duminică am avut un atelier de ciocolată cu Laura Hizo de la Maximilian Chocolat, iar apoi am avut și o discuție despre Crâmpoşia, țărăncuța mea, cu Oliver Bauer, de la Crama Bauer – am vorbit, așadar, despre Crâmpoșie vinificată în patru moduri: crâmpoșie de vin sec, aromată, demidulce și spumant.

La acest eveniment au participat și colaboratorii din HoReCa ai Cramei Noastre și, la fel și producătorii Young Wines For Young – adică, producătorii de vinuri tinere, crame tinere și enologi tineri. Echipa Cramei Noastre a văzut în asta un prilej să se întâlnească cu clienții lor și ei să cunoască toată echipa lor: oamenii din spatele hârtiilor, cei din spatele depozitului și, deci, pe cei care fac Crama Noastră să funcționeze.

Dacă nu ai reușit să le treci pragul cu ocazia evenimentului organizat weekend-ul trecut, ar trebui să știi că în planificarea lor pe anul în curs se mai regăsesc alte masterclass-uri. Urmărește-i pe Facebook și Instagram ca să fii primul care află atunci când ei mai organizează și alte evenimente faine, deschise publicului larg. Și, între timp, nu ezita să te familiarizezi cu oferta lor de vinuri.

Ne dăm întâlnire la următorul astfel de eveniment organizat de Crama Noastră?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!