Blue Monday 2024 – psihologi din toată țara oferă sute de ore de terapie gratuite

Home $ Știri Cluj $ Blue Monday 2024 – psihologi din toată țara oferă sute de ore de terapie gratuite

by | Jan 11, 2024 | Știri Cluj

Asociația Daisler anunță lansarea ediției cu numărul șapte a campaniei Blue Monday, prin care psihologi din toată țara oferă câteva sute de ore de terapie gratuite persoanelor care se înscriu pe platforma www.bluemonday.ro. Campania e gândită să transforme o perioadă dificil de gestionat din an într-o oportunitate de conectare și oferire de ajutor psihologic de specialitate celor care nu știu, nu pot, nu-și permit să-l caute sau să-l ceară.

Potrivit unui studiu publicat în 2022, stresul și anxietatea sunt problemele cu care românii se confruntă cel mai frecvent, însă doar 11% dintre conaționali au ajuns vreodată la psiholog (n.a. studiul D&D Research pentru clinica REGINA MARIA). Totodată, ultimii trei ani au pus în lumină nevoia individului de a gestiona eficient emoțiile și stresul pe plan profesional (incertitudine în legătură cu job-ul post-pandemie), social (scădere a interacțiunilor umane directe și dificultăți în a păstra relațiile cu prietenii și cunoscuții), personal (accentuarea temerilor personale, a fobiilor etc).
Cele mai recente cifre publicate de Organizația Mondială a Sănătății anul trecut arată că 5% din populația adultă de la nivel global suferă de depresie, aceasta fiind mai întâlnită în rândul femeilor decât a bărbaților. Deși este considerată o boală mintală comună, lăsată netratată, depresia poate conduce la suicid.

Asociația Daisler, cunoscută la nivel național pentru proiectele sale creative precum Strada Potaissa sau festivalul Lights On, a lansat în 2018 Blue Monday, o campanie care accentuează în fiecare lună ianuarie, în preajma celei de-a treia zile de luni – supranumită cea mai tristă din an sau Blue Monday. Deși științific nici o zi din calendar nu poate fi mai tristă sau fericită decât altă zi din calendar, faptul că o întreagă planetă discută în acea zi despre depresie este o oportunitate unică de a discuta și de a indica celor în nevoie unde să găsească ajutor de specialitate în legătură cu sănătatea mintală individuală. Aproape 1000 de persoane din toată țara au beneficiat de ședințe gratuite oferite de aproape 200 de psihologi în format telefonic, față în față sau online.

Campania este condusă încă de la început de psihologul Denisa Niță. Iar tema acestui an este Nu e problema mea.
“Campania cu numărul șapte răspunde unei nevoi imense în ceea ce privește societatea în care suntem astăzi. Nu e problema mea – este atitudinea prezentă oricând și oriunde și influențează starea noastră emoțională mai mult decât am crede. Suntem aici să te ascultăm și să te ghidăm în direcția potrivită cu titlu gratuit. Înscrie-te la Blue Monday chiar și dacă doar ești curios/curioasă despre cum e să discuți cu un psiholog”, transmite Denisa Niță.

„Blue Monday există tocmai pentru că n-am avut o atitudine de genul Nu e problema mea, pentru că am fost curioși despre cum putem ajuta într-un domeniu atât de nefamiliar nouă, dar un domeniu despre care am învățat atât de multe în acest timp. Dovadă stau cei aproape 1000 de beneficiari ai orelor de terapie gratuită, mulți dintre ei alegând să continue să discute cu un psiholog inclusiv mult timp după încheierea campaniei”, spune Andi Daiszler, președintele Asociației Daisler.

Atât beneficiarii, adică toți cei care doresc să beneficieze de o ședință de terapie cu titlu gratuit, cât și psihologii înregistrați la Colegiul Psihologilor din România, pot să se înscrie gratuit pe platforma www.bluemonday.ro gestionată de Asociația Daisler, urmând ca ședințele să fie programate în perioada 15-26 ianuarie 2024.

Mai mult, sunt programate și discuții în comunitate reunind specialiști cu toți cei pasionați de acest domeniu. Pentru prima oară, aceste discuții sunt programate la Cluj-Napoca – Stables (Strada Onisifor Ghibu 20A, Cluj-Napoca 400185) în zilele de 15, 18, respectiv 22 ianuarie de la ora 18.00, iar la București sunt programate în aceeași perioadă la Clinica Mind Garden (strada Doctor Ion Radovici nr. 8).

Invitații speciali la seria de întâlniri Blue Monday sunt psihologii Bianca Șerban, Alina Maria Fleștea, Giorgiana Anton-Benga (Cluj) și Georgiana Ene (București).

Pentru detalii și înscrieri vă invităm să urmăriți www.bluemonday.ro și canalele de facebook, respectiv instagram. Proiectul este oferit comunității cu titlu gratuit, întrucât realizăm cât de importantă este pentru toți sănătatea mintală.

Cu toate acestea, accesul la discuțiile din comunitate se face în schimbul unei donații de 25 de lei, sumă care va acoperi ședințele de terapie pentru unul dintre cazurile selectate de echipa BM.

Blue Monday este coordonat de psihologul Denisa Niță, asistată de psihologii Cristina Lațcu.

Mulțumiri speciale colegelor noastre Petrina Cîmpeanu, Diana Iusco, Mara Oniga, Bianca Dima, Daria-Maria Secășan, Iulia Drăgoescu.
Acesta este un proiect al Asociației Daisler.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!