Clujul Verde: Parcuri și zone verzi din oraș

Home $ Articole $ Clujul Verde: Parcuri și zone verzi din oraș

by | Feb 29, 2024 | Articole, Recomandări

Suntem (aproape) în luna martie, ceea ce înseamnă că e pe cale să-nceapă sezonul cald mult-așteptat. Ca să hoinărim și să ne destindem după perioada neprietenoasă cu plimbările din sezonul rece, ne-am gândit să profităm de faptul că au apărut, de curând, și mai multe parcuri în Cluj, iar altele au fost renovate și să-ți povestim câte ceva despre schimbările prin care au trecut spațiile verzi din oraș. În plus, dacă decizi să iei la pas parcurile din oraș s-ar putea să descoperi și că aceasta este cea mai ușoară, flexibilă și ieftină metodă de a te menține în formă, căci nu ai nevoie de abonamente la sală, biciclete sau alte echipamente scumpe ca să te simți bine.

Fără alte cuvinte, hai să explorăm împreună diversitatea și frumusețea parcurilor și zonelor verzi din Cluj, evidențiind atât locurile consacrate, cât și proiectele în curs de desfășurare. Și să ne convingem, pe cont propriu, dacă „mersul pe jos este cel mai bun medicament” cu adevărat.

Zona Iris

Localizat în zona Bulevardului Muncii, pe o suprafață de 21,3 hectare, Parcul Tineretului – Pădurea Clujenilor este cel mai mare parc-pădure pe care-l are de oferit Clujul. Este cel mai mare parc din Cluj, cu cea mai mare suprafață, cu cele mai lungi alei. Prin acest proiect, Primăria Cluj-Napoca a urmărit crearea unei zone de recreere care să satisfacă cerințele clujenilor privind modalitățile de petrecere a timpului liber.

Toată vegetația propusă are rolul de a crea un spațiu bogat din punct de vedere estetic și coloristic, optim pentru plimbări, drumeții, picnic, plimbări cu bicicleta, socializare, sport. Grădina urbană vine în ajutorul școlilor și ONG-urilor care promovează cunoașterea naturii și a mediului înconjurător, fiind un spațiu de explorare și experimentare. Acest parc mai oferă, pe lângă posibilitatea de relaxare, și posibilități de agrement, motiv pentru care a fost realizată o instalație de tip tiroliană pe un traseu de 250m lungime (diferență de nivel de 19,50 m).

Parcul Tineretului – Pădurea Clujenilor cuprinde: plantații pentru stabilizarea solului și masive de arbori, o zonă de protecție cu puieți forestieri, zone de poiană; zone decorative cu activitate densă, alei, mobilier urban, două clădiri cu funcțiuni publice, două pasarele care să faciliteze trecerea din partea estică în partea vestică a sitului și viceversa, punct de belvedere, tiroliană, parcare (603 mp), grădină urbană închisă (pe o suprafață de 4 517 mp) și zonă pentru plimbare câini.

Parcul Armătura, unul dintre parcurile noastre favorite din Cluj în care obișnuim să ne așezăm hamacul în sezonul cald și să uităm de preocupările zilnice, a fost și el revitalizat. Pe suprafața sa de 3,25 ha au fost plantați 205 arbori noi, a fost revitalizat culoarul de mobilitate verde-albastru aferent Someşului – în zona Parcului, a fost modernizată şi extinsă infrastructura pietonală şi ciclistică pe malurile râului, a fost realizat un podeţ pietonal şi velo peste pârâul Nadăş, a fost amplasat mobilier urban modern, stații de încărcare pentru biciclete / trotinete electrice, sistem de iluminat cu tehnologie LED, precum și o rețea wireless cu acces gratuit la internet și, nu în ultimul rând, au fost amenajate zone de joacă, alei pietonale și terenuri de sport.

Am mai spus-o și înainte: sălcii romantice care să ne adăpostească de ochii curioșilor găsim în Parcul Feroviarilor. După ce a trecut printr-o lucrare amplă de reamenajare, parcul a fost redeschis publicului în luna februarie a anului 2024. Pe lângă revitalizarea Parcului Feroviarilor – care se întinde pe o suprafață de 5,3 hectare –, proiectul mare cuprinde și alte schimbări în zonă, precum reabilitarea străzii Parcul Feroviarilor, care presupune desfacerea trotuarelor și frezarea părții carosabile. De asemenea, în zonă a fost finalizat în vară un nou pod care acum leagă străzile Oașului și Răsăritului.

Zona Centrală

Zona Centrală a Clujului găzduiește și unul dintre parcurile în care ne-am făcut, de-a lungul timpului, multe-multe amintiri: Cetățuia. Ne-am bucurat să aflăm că, acum, Cetățuia are și un plan de reabilitare. Arhitectul Mircea Munteanu, întrebat care sunt principale și noutăți și intervenții pe care le propune proiectul care va redesena unul dintre locurile emblematice ale Clujului, a răspuns:

„Principala noutate procedurală este că există Carte Funciară pe Municipiu pentru întreagă zona de intervenție. Principalele elemente aduse de proiect sunt amplificarea și reaccesibilizarea parcului Cetățuia și transformarea să într-un spațiu cu adevărat public, punerea în evidență și amplificarea elementelor naturale atât cele vegetale, cât și cele geologice și, nu în ultimul rând, restaurarea fortificației din val de pământ, făcând-o clar lizibilă și în același timp integrată peisager în parc.” – Mihai Munteanu

Față de termenele preconizate inițial, proiectul este într-o întârziere de aproape doi ani. Așadar, momentan nu știm pe când am putea să ne așteptăm să fie finalizate lucrările de reabilitare ale Dealului Cetățuia. Dar de-abia așteptăm să vedem cum va arăta rezultatul final. Între timp, putem oricând să dăm o fugă și până în Parcul Central, care se află tot în proximitatea Dealului Cetățuia; și care este la fel de frumos ca întotdeauna.

Zona Gheorgheni & Între Lacuri

În zona Gheorgheni și Între Lacuri, noutatea constă în faptul că se preconizează că, în anul 2024, vor începe lucrările la Parcul Est. Parcul Est este cel mai mare parc dorit în Cluj-Napoca, înseamnă 54 de hectare, peste 5200 de noi arbori plantați și 6,8 hectare de luciu de apă. Se preconizează că acesta ar urma să devină cel mai important parc de biodiversitate din România.

Lucrările la Parcul Între Lacuri au fost finalizate în 2020. Ne putem bucura aici de o nouă zonă verde de aproximativ 10 mii mp. Te sfătuim să dai o șansă acestui loc dacă nu ai făcut-o până acum și să descoperi cărările umbrite de arbori, spațiile de joacă dedicate copiilor, dar și locurile unde sunt amplasate echipamentele fitness. Nu lipsesc nici stațiile de încărcare pentru bicicletele și trotinetele electrice.

Cât timp ești în zonă, nu ezita să explorezi și Parcul Detunata, Baza Sportivă Gheorgheni și Iulius Parc. Parcul Detunata oferă o oază de liniște și frumusețe, fiind un loc preferat pentru relaxare și recreere în mijlocul agitației urbane. Baza Sportivă Gheorgheni este locul ideal pentru iubitorii sporturilor individuale, care se pot bucura aici de pistele de alergat, echipamentele fitness și rutele pentru biciclete, iar cei pasionați de plimbări pot descoperi aleile pentru promenadă. Iar de Iulius Parc nu credem că am putea să ne plictisim vreodată: iubim pontonul și priveliștea asupra lacului, să stăm pe iarbă, pe o pătură, și să ne încărcăm bateriile din razele soarelui.

Zona Grigorescu

Lucrările de reabilitare și modernizare din Parcul 14 Iulie au fost finalizate, iar noul spațiu verde din cartierul Grigorescu a fost deschis pentru public la începutul toamnei. Pe o suprafață de peste 4.000 mp, reabilitarea parcului implică realizarea unui spațiu de joacă pentru copii, a unei zone centrale pentru găzduire evenimente, precum și reamenajarea terenului de sport și a zonei de fitness.

Din cei 130 de arbori existenți, au fost plantați 41 noi arbori, din specii precum: arțar, stejar și meri ornamentali. Zona pentru de activități în aer liber include: 502 mp zona de agrement (291 mp terenul de sport cu nocturnă și 211 mp zona de fitness în aer liber cu 8 aparate pentru toate tipurile de mușchi) și 2 mese de ping-pong. În parc se găsește și mobilier urban: 12 bănci, 2 bănci inteligente și suport de biciclete. Sistemul de iluminat folosit este inteligent, cu tehnologie LED.

De curând, au fost finalizate și lucrările de renovare de pe Malurile Someșului, din cartierul Grigorescu. Prin ansamblul lucrărilor care s-au executat în zona Grigorescu, zonele verzi s-au extins – suprafaţa totală de spaţii verzi a crescut cu 1,2 hectare, iar spațiile publice de pe ambele maluri au fost refăcute, fauna și flora locală fiind reintrodusă pe malurile Someșului. Între timp, de-abia așteptăm cum primăvara își va face de cap în această zonă; suntem tare curioși să vedem malurile Someșului în plin sezon cald, cu multă verdeață și copaci înfloriți.

Tot în cartierul Grigorescu așteaptă și două parcuri tare dragi nouă: Parcul Etnografic Național „Romulus Vuia” și Parcul Rozelor. Pe de o parte, Parcul Etnografic Național „Romulus Vuia” găzduiește o colecție impresionantă de artefacte și construcții tradiționale, oferind o incursiune captivantă în tradițiile și obiceiurile românești. Pe de altă parte, Parcul Rozelor este un loc preferat pentru plimbări romantice sau sesiuni de fotografie în mijlocul naturii. Credem că ambele parcuri conferă un farmec aparte cartierului Grigorescu.

Zona Mănăștur

Baza Sportivă „La Terenuri” (cu o suprafață de 4 hectare), permite accesul liber și gratuit pentru toți cetățenii în permietrul său. Baza găzduiește 2 săli acoperite, 4 zone dedicate, 14 terenuri în aer liber, 1 pistă și 2 amfiteatre. Pe terenurile în aer liber se poate juca: mini fotbal, volei, tenis, volei pe nisip, tenis cu peretele, baschet și baschet 360. În zonele interioare se poate practica: tenis de masă, squash, panou de cățărare; aici se regăsește și o sală multifuncțională. În ceea ce ține de zona exterioară, aici se regăsește: o zonă special amenajată pentru seniori, spații de joacă, fitness în aer liber, promenadă, parkour, pistă de alergare, tenis de masă și skatepark. Aici îți poți asigura accesul la facilitățile care sunt de interes pentru tine în avans.

Alternativ, tot aici te mai poți refugia și în Parcul Colina. Cu vedere panoramică asupra orașului și a Munților Apuseni în depărtare, Parcul Colina devine un punct de atracție pentru cei care caută să se bucure de frumusețea naturală și liniștea mediului înconjurător. Aici, vizitatorii pot petrece timp în aer liber, practicând diverse activități, de la plimbări relaxante sau sesiuni de yoga până la picnicuri în familie sau întâlniri cu prietenii. Cu zone amenajate pentru sport și joacă pentru copii, acest parc este un loc ideal pentru toate vârstele și interesele.

Zona Mărăști

În Zona Mărăști, Parcul Farmec a fost modernizat și redeschis publicului. Parcul a fost dotat cu aparate de fitness noi, aparate pentru joacă pentru copii, echipamente pentru activități sportive și jocuri de societate. Au fost montați stâlpi de iluminat public cu LED și coșuri de gunoi cu trei fracții: plastic, hârtie/ carton și deșeuri menajere. Separat, au fost montate coșuri de gunoi pentru deșeurile animalelor.

În cadrul lucrărilor de reamenajare a parcului a fost construită și o pasarelă pietonală nouă, realizată din lemn pe structură metalică, care crește accesibilitatea parcului, oferind acces direct locuitorilor din zona străzilor Gorunului, Buftea, Scorțarilor, Iazului. De asemenea, balustrada de ciment ce se întindea de-a lungul Canalului Morii a fost înlocuită cu un gard de lemn.

Zona Zorilor

În 1 martie 2024 se deschide oficial Parcul Zorilor în cartierul care poartă același nume; acesta a fost amenajat pe o suprafață de 1,2 hectare, iar investiția se ridică la 1,6 milioane de euro. Proiectul a inclus plantarea a 188 arbori și 244 arbuști, precum și instalarea unui sistem de irigație. Din suprafața totală a parcului, 90% reprezintă suprafață verde, iar restul cuprinde alei, piste de biciclete, respectiv amenajări specifice unui parc. În parc au fost amenajate următoarele: zonă cu fântâni pavimentale, loc de joacă cu dotări moderne pentru copii, zonă de recreere pentru seniori unde vor fi instalate mese de șah, zonă de fitness, zone de promenadă și piste pentru biciclete, grup sanitar cu funcție de autocurățare și cișmele și parcare pentru biciclete, bănci, sistem de supraveghere cu camere video.

Cât despre Parcul Iuliu Prodan care se află în aceeași zonă, se discută despre extinderea parcului pe terenul USAMV; despre a deschide mai multe modalități de mobilitate; despre a păstra spațiile destinate cercetării științifice, dar și despre a oferi acces public mai larg, pe o suprafață mai mare.

Zona Bună Ziua

Viitorul parcul din cartierul Bună Ziua – Parcul Bună Ziua – urmează să se amenajeze de-a lungul celor două brațe ale pârâului Becaș din această zonă și are o suprafață totală de circa 11 hectare. Parcul va avea locuri de joacă, terenuri de sport, și suprafețe multifuncționale pentru evenimente (proiecții, festivaluri, târguri, etc.).

Acestea se vor dota cu echipamente specifice și cu mobilier urban: echipamente pentru sport, sisteme de delimitare pentru suprafețe de joc, echipamente de joacă, echipamente fitness, mobilier de ședere, cișmele, coșuri de gunoi, rastele de biciclete etc. Pe lângă acestea, în anumite amplasamente din cadrul parcului sunt propuse piese minerale masive din beton sau piatră, ca locuri de popas și amenajări pentru ședere

De la parcurile mari și pitorești precum Parcul Tineretului – Pădurea Clujenilor, până la zonele mai mici și intime, cum ar fi Parcul Colina, orașul abundă în locuri pline de frumusețe naturală și oportunități pentru recreere și relaxare. Revitalizările și modernizările recente ale parcurilor din diverse cartiere precum Grigorescu, Mănăștur sau Mărăști demonstrează angajamentul autorităților locale și al comunității pentru îmbunătățirea calității vieții și conservarea mediului înconjurător. Aceste proiecte nu numai că aduc un plus de valoare estetică orașului, dar și promovează un stil de viață activ și sănătos pentru locuitori. Cât despre proiectele viitoare, precum Parcul Bună Ziua, credem că acestea ne arată că orașul în care trăim este într-o continuă evoluție și că există mereu loc pentru îmbunătățiri și inovații în ceea ce privește spațiile verzi.

Care este parcul tău favorit din #Cluj? Ne poți împărtăși printr-un mesaj pe Instagram.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!