[Retrospectiva va avea loc și la Timișoara, între 29 noiembrie – 3 decembrie, și la București, între 14-16 decembrie]
În completarea programului din sezonul 4 care e pe cale să se încheie, organizăm o retrospectivă dedicată uneia dintre cele mai influente romanciere franceze a secolului al XX-lea și mai puțin cunoscutei cineaste, Marguerite Duras.
Politică, senzuală și senzorială, întinsă pe genuri precum melodrama, comedia sau filmul-eseu, opera lui Duras explorează intersecțiile și distanțele dintre film, literatură și muzică și abordează cu măiestrie atât viețile interioare ale protagonistelor ei, cât și teme cu largă rezonanță precum 𝐜𝐨𝐥𝐨𝐧𝐢𝐚𝐥𝐢𝐬𝐦𝐮𝐥, 𝐫𝐞𝐥𝐚𝐭̦𝐢𝐢𝐥𝐞 𝐝𝐢𝐧𝐭𝐫𝐞 𝐜𝐥𝐚𝐬𝐞𝐥𝐞 𝐬𝐨𝐜𝐢𝐚𝐥𝐞, 𝐝𝐨𝐫𝐢𝐧𝐭̦𝐚, 𝐬𝐞𝐱𝐮𝐚𝐥𝐢𝐭𝐚𝐭𝐞𝐚 𝐟𝐞𝐦𝐢𝐧𝐢𝐧𝐚̆, 𝐨𝐛𝐬𝐞𝐬𝐢𝐢𝐥𝐞 𝐚𝐦𝐨𝐫𝐨𝐚𝐬𝐞, 𝐢𝐧𝐟𝐢𝐝𝐞𝐥𝐢𝐭𝐚𝐭𝐞𝐚, 𝐧𝐞𝐛𝐮𝐧𝐢𝐚, 𝐫𝐞𝐯𝐨𝐥𝐮𝐭̦𝐢𝐚, 𝐟𝐫𝐚̆𝐦𝐚̂𝐧𝐭𝐚̆𝐫𝐢𝐥𝐞 𝐬𝐞𝐜𝐨𝐥𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐭𝐫𝐞𝐜𝐮𝐭, 𝐢̂𝐧𝐚𝐢𝐧𝐭𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐢̂𝐧 𝐯𝐚̂𝐫𝐬𝐭𝐚̆.
Prin densitatea lor vizuală și sonoră, filmele sale deschid mereu noi posibilități de interpretare a experienței din sala de cinema și a relației text-imagine-sunet. După proiecții, vei rămâne cu o nouă percepție asupra artei cinematografice și vei înțelege filmul pe mai multe dimensiuni, ca mediu care poate spune mai multe povești simultan, apelând la limbaje diferite.
Între 2 și 3 decembrie ai ocazia să intri în universurile create de Duras, prin intermediul a patru filme din perioade diferite ale explorării sale.
𝗜𝗻𝗱𝗶𝗮 𝘀𝗼𝗻𝗴 (𝟭𝟵𝟳𝟱), 2h
Sâmbătă, 2 decembrie, ora 15.00
Soția unui diplomat francez suferă de o „lepră sufletească”, un alt termen pentru 𝑒𝑛𝑛𝑢𝑖 (un sentiment de apatie și nemulțumire cauzat de lipsa de activitate sau entuziasm). Printr-un amestec de cuvinte off-screen, ni se arată comportamentul lui Anne-Marie în India anilor ’30 și destinul ei, marcat de plictiseală, vinovăție colonială și un șir de evenimente fără sens. Filmul nu are sunet sincronizat, construind narațiunea prin diverse voci off-screen.
𝗗𝗲𝘀 𝗷𝗼𝘂𝗿𝗻𝗲́𝗲𝘀 𝗲𝗻𝘁𝗶𝗲̀𝗿𝗲𝘀 𝗱𝗮𝗻𝘀 𝗹𝗲𝘀 𝗮𝗿𝗯𝗿𝗲𝘀 (𝟭𝟵𝟳𝟲), 2h
Sâmbătă, 2 decembrie, ora 17.30
O femeie în vârstă, excentrică și bogată, vizitează Parisul pentru a-și atrage fiul risipitor pe care nu l-a mai văzut de zece ani, înapoi în colonii și în imperiul afacerilor familiei.
𝗟𝗲 𝗻𝗮𝘃𝗶𝗿𝗲 𝗻𝗶𝗴𝗵𝘁 (𝟭𝟵𝟳𝟵), 1h30
Duminică, 3 decembrie, ora 17.30
În fiecare noapte la Paris, sute de bărbați și femei folosesc liniile telefonice rămase de la ocupația germană a orașului, pentru a se conversa anonim cu posibili parteneri. Îndrăgostiții nu au voie să se întâlnească în persoană, dar iubesc să iubească și să scape de abisul singurătății.
𝗔𝗴𝗮𝘁𝗵𝗮 𝗲𝘁 𝗹𝗲𝘀 𝗟𝗲𝗰𝘁𝘂𝗿𝗲𝘀 𝗶𝗹𝗹𝗶𝗺𝗶𝘁𝗲́𝗲𝘀 (𝟭𝟵𝟴𝟭), 1h30
Duminică, 3 decembrie, ora 19.30
O dramă bazată pe dialog despre o femeie și fratele ei care se întâlnesc la un hotel pustiu de pe malul mării pentru a vorbi despre sentimentele incestuoase pe care le au unul pentru celălalt și a-și aminti despre copilăria lor fericită. Este una dintre cele mai fascinante reprezentări ale lui Duras a relației dialectice dintre sunet și imagine, dintre ceea ce se vorbește și ceea ce este lăsat nespus. Filmul e o „adaptare” evocatoare a piesei ei nepuse în scenă, Agatha.