Taraf de Haidouks @ IRAF

Home $ Festivaluri $ Taraf de Haidouks @ IRAF

by | May 31, 2011 | Festivaluri

IRAF aduce in Cluj TARAF DE HAΪDOUKS – una din trupele preferate ale lui Johnny Depp

Clujul va gazdui cea de-a cincea editie a International Romani Art Festival. Recunoscut la nivel mondial ca unul dintre cele mai reprezentative evenimente culturale, cu o structura unica, care imbina traditia cu cele mai noi forme de expresie artistica de inspiratie roma, IRAF promite clujenilor 4 zile pline. Peste 100 de artisti si artizani din 11 tari ale lumii, un program bogat incluzand concerte, reprezentatii de dans, proiectii de film, expozitii de fotografie, lansari de carte, spectacole de foc si circ modern, targ de mestesugari, activitati pentru copii, activitati de informare, workshopuri si dezbateri, activitati in cadrul penitenciarului, vor umple strazile orasului in perioada 16-19 iunie.

Renumitul Taraf de Haїdouks din Clejani este primul artist confirmat de organizatori in line-up-ul aceastei editii a festivalului. Programati pentru seara de vineri, 17 iunie, cei 12 lautari promit un show autentic senzational, cu care au uimit pe cele mai mari scene ale lumii, dar pe care il traiesc cu o si mai calda pasiune numai acasa.

Inca de la lansarea primului lor album in 1991 si aparitia lor in cunoscuta productie a regizorului Tony Gatlif, Latcho Drom, TARAF DE HAΪDOUKS s-a bucurat rapid de un succes nemasurat, cucerind toate scenele pe care a urcat, de la Tokyo la New York si impunandu-se ca un simbol de referinta in ceea ce priveste fabuloasa experienta a muzicii rome. Alaturi de numeroasele turnee globale ale trupei, Taraf de Haidouks se poate lauda cu o serie de colaborari interesante cum ar fi: inregistrari si prestatii live alaturi de Kronos Quartet, colaborarea cu renumitul designer de moda Yohji Yamamoto pentru prezentarile acestuia din Paris si Tokyo, aparitii ecranizate alaturi de nume ca Jonny Depp si Christina Ricci in productia The Man Who Cried (la al carei soundtrack au si contribuit cu 5 piese) etc. In 2002 trupa castiga BBC World Music Award in cadrul sectiunii pe Europa si Orientul Mijlociu. Cu toate acestea membrii trupei nu si-au pierdut simplitatea si umorul, pastrandu-si acelasi mod de viata cu care au inceput acest drum (toti inca locuiesc in casele lor modeste din satul Clejani).

Fanul lor numarul 1, Jonny Depp, spune despre ei: “I-am cunoscut in timpul filmarilor pentru “Man Who Cried”. Pentru mine sunt un model prin modul in care abordeaza viata. Desi au trecut prin multe – si aici ma refer la rasismul impotriva tiganilor care dureaza de secole si inca exista si astazi – acesti oameni inca pot canta o muzica ce exprima cea mai intensa bucurie. Au acest dar sa te faca sa te simti viu. Sunt unii dintre cei mai extraordinari oameni pe care i-am cunoscut”.

Programul oficial al zilei de vineri, 17 iunie:
* 11:00Targ Mestesugari – Asociatia Mestesugarilor Traditionali Romi (RO) – Strada Potaissa (zidul cetatii) *
* 15:00Lansare de carte “Spectrum: Cercetari sociale despre romi”, editori: Toma Stefania – Foszto Laszlo – in parteneriat cu Institutul pentru Studierea Problemelor Minoritatilor Nationale – L’Atelier Café *
* 16:00Masa Rotunda “Sensul spatiului – continutul social” – Participanti: Cristina Rat, Norbert Petrovici, Maria Celac, Peter Laszlo, Pasztor Gyangyi, Haller Istvan, Eugen Panescu, Sorin Tiganas – L’Atelier Café *
* 18:00Spectacol de dans – Grupul de dansuri indiene Margaretele (Turda RO) – Strada Potaissa (zidul cetatii)
* 18:30Concert Rehab Nation (RO) – Strada Potaissa (zidul cetatii)
* 19:45Concert Gypsy Hill (UK) – Strada Potaissa (zidul cetatii)
* 21:15Spectacol de foc – The Serious Road Trip Romania – Strada Potaissa (zidul cetatii)
* 21:30Concert Taraf de Haidouks (Clejani RO) – Strada Potaissa (zidul cetatii)
* 00:00Afterparty – DJ No Sikiriki (CH) – Irish Music Pub

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!