8+ sfaturi pentru un PR de local

Home $ Articole $ Editorial $ 8+ sfaturi pentru un PR de local

by | Dec 1, 2015 | Editorial, Recomandări

Continui să cred că munca de PR pare glamorous numai în seriale. Atotputernică nu, căci atotputernică – într-adevăr – este; dacă își face treaba bine, PR-ul poate să obțină orice vrea el și să întoarcă și cel mai crunt dezavantaj în favoarea lui.

Și da, PR-ul trebuie să le știe pe toate, de la modul de preparare al produselor până la cât de fericit este fiecare anagajat. Deși poate părea puțin ciudat sau exagerat să aibă în vedere toate aceste aspecte, totul este spre binele lui și al localului pe care îl reprezintă, indiferent de natura sa: cafenea, club, restaurant, bar, pub etc. Însă, ca să fie treaba mai ușor de înțeles, am enumerat câteva sfaturi care vor face munca mai ușoară oricui se ocupă de promovarea unui local și vrea să-și facă treaba bine.

8 sfaturi pentru un pr de local

Așadar…

1. Încearcă meniul. În întregime.

Fără a-i sugera bucătarului sau barmanului cine ești tu și că trebuie să-și facă treaba bine acum, ca să ai impresia că nu-i nimic în neregulă cu prepararea a ceea ce este disponibil în meniu. Nu zice nimeni să stai de dimineața până seara în restaurant, văzând cum îți ajunge pe masă un fel de mâncare după altul, ca într-un desen animat prost realizat; ori să te așezi la bar și să nu mai pleci decât cu o mașină spre spital. Însă, ca PR, trebuie să ajungi să cunoști povestea preparatelor, natura / originea ingredientelor, background-ul angajaților din spatele afacerii. Trebuie să ajungi la un nivel capabil de a face recomandări în cunoștință de cauză, în funcție de preferințele invitaților pe care vei ajunge să îi ai. Iar presa sigur nu vrei să-și dea seama că habar nu ai cu ce te ocupi…

2. Află tot ce poți despre ceea ce se întâmplă în bucătărie sau în bar. 

Ziceam mai sus de povestea preparatelor, originea ingredientelor și background-ul bucătarilor și barmanilor. Ți se par multe de știut? Stai liniștit, asta nu e tot! Ar mai trebui să înveți de ce stă carnea aia de rață la cuptor tot timpul ăla, cât timp durează să vină porția de paste și de ce sau cât de dulce e desertul ăsta și cu ce băutură merge. Nu zice nimeni să treci la cratiță, deși cu siguranță ar fi o experiență interesantă. Însă tot ceea ce înveți despre meseria practicată în afacerea pe care tu o promovezi, te ajută tot pe tine. Pe de-o parte, știi cum să întâmpini eventualele situații mai puțin plăcute, pentru că știi despre ce vorbești, iar pe de alta, detaliile sunt utile în storytelling. Iar storytelling-ul se poartă.

3. Stai de vorbă cu personalul.

Îți va fi foarte ușor să înțelegi cum funcționează echipa și îți va fi mult mai ușor să le câștigi încrederea, explicându-le ce au de făcut atunci când se ivesc anumite situații în fața clienților. Tu nu vei fi acolo să salvezi mereu ziua din prima secundă, și nici nu ai vrea să ți se ascundă ceva care să dăuneze imaginii, nu-i așa?

4. Ținuta contează.

Ținuta ta și ținuta personalului. Însă dacă de cei din urmă nu te ocupi tu, de ținuta ta ești complet responsabil și întră la categoria limbaj nonverbal, care te declară eligibil sau nu pentru munca depusă încă de la prima apariție. Primul pas în menținerea unei imagini pozitive și profesionale este să ai una. Ține minte că dacă ești PR al unui pub, nu se așteaptă nimeni să porți stiletto, însă într-un restaurant de lux nu ar fi tocmai indicat să apari în teniși.

5. Fii disponibil pentru informații.

Asta înseamnă să răspunzi la telefon și la e-mail, pe chat-ul de Facebook sau pe WhatsApp, dacă îți scrie cineva. Acest cineva ar putea fi un jurnalist, așa că este numai în interesul tău să fii disponibil ca să-i dai informații veridice, indiferent despre ce situație este vorba: n-a înțeles ceva bine din comunicatul de presă sau s-a întâmplat ceva și tu trebuie să gestionezi situația. Căci este foarte simplu, dacă nu-i răspunzi atunci când are el nevoie, o va gestiona singur.

6. Fă customer care.

Este posibil ca patronul localului de care te ocupi habar nu aibă ce-i asta. Nicio problemă, tu știi și te vei ocupa de asta. Asta înseamnă să răspunzi mesajelor de pe Facebook atunci când le vezi (și să le vezi repede!) pe pagina localului și oamenii să simtă că se iau măsuri în funcție de nevoile pe care le au. Și-a uitat cineva geaca la garderobă și a dat un mail pe adresa clubului? Tu te vei ocupa să o găsești și să o înapoiezi.

7. Ocupă-te de social media. Mult și bine.

Nu mă refer la expresia aia care sugerează că lași cu ochii în soare pe cineva sau dai uitării ceva anume, ci literally trebuie să te ocupi și mult, și bine de zona de online. Faci conturi pe toate rețelele sociale, chiar dacă nu le folosești integral, pentru că altfel se va lua username-ul la un moment dat și tu, dacă te răzgândești, trebuie să găsești alternative la ceea ce trebuia să fie al tău, iar acum nu mai este. Apoi menții conturile active, și postezi în funcție de momentul zilei și context. De exemplu, nu o să îndemni la o cină romantică luni dimineața, ci vei aștepta până vineri la prânz.

8. Sub nicio formă, nu cumpăra articole.

Scopul tău, ca om de PR, este să-i transformi pe cei care își trec pragul din vizitatori în clienți fideli, nu să îți vezi numele restaurantului sau barului într-un ziar online sau pe un blog unde are vizibilitate pentru o zi. Nu te purta cu formatorii de opinie la nivel de business; apropie-te de ei, ține-le minte ziua de naștere și fă-le o urare sinceră, salută-i pe stradă și – din când în când – ieșiți la o cafea. Iar printre altele, cere feedback.

La toate acestea, se adaugă aspecte care se subînțeleg și care țin de cunoașterea limbii române și redactarea unui comunicat de presă atractiv și menținerea relațiilor și în afara job-ului, și networking. De asemenea, realizarea unor campanii periodice sunt binevenite, ca să crească puțin brand awareness-ul și să auzi cuvinte de laudă pentru care nu a trebuit să mituiești pe nimeni. O campanie deșteaptă aproape că se promovează singură.

Recomandările sunt făcute la un nivel de bază și pot fi înțelese și de un novice în domeniu, însă nu ar strica nimănui să detaliem situații și să ne gândim ce anume s-ar putea face bine în munca de PR când ne gândim la localurile pe care noi le frecventăm. Voi ce sugestii aveți?

 

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!